Dacă se confirmă până la închiderea urnelor trendul crescător al participării la vot, în comparație cu 2008, este clar că avem de-a face, pentru prima dată după mulți ani (după 2000 cred ) cu un vot eminamente politic și nicidecum cu o alegere de proiecte la nivel local. Oricum, campania a fost anostă, candidații puternici au refuzat să intre în dezbateri dar, totuși, prăbușirea unui Guvern și eșecul unei administrații par să aibă încă reverberații puternice și să lovească în alegerile locale de acum. Mobilizarea electoratului pare să se suprapună cu cea a partidelor. Și asta e foarte important pentru că vorbim de mai multe tipuri de electorat
- Pentru USL e important depășirea pragului psihologic de 50%. Odată acumulat acest scor, toate gândurile USL pot intra în linie dreaptă, putând fi clamate prin validarea de către electorat. Separat, pentru PSD și PNL sunt la fel de importante rezultatele pentru primării, președinți de Consilii Județene și majorități în CJ. Asta după împărțirea frățească din USL. La Buzău va fi interesant și ăsta este doar un singur exemplu. Succesul împărțirii candidaturilor sau, dimpotrivă, eșecul în unele zone va solidifica sau va complica apele în USL.
- În PDL, miza o reprezintă menținerea celor două primării de sector, a primăriei Clujului și a fiefurilor electorale mari. Dacă Emil Boc pierde Clujul, nu e exclus să piardă și președinția partidului. Dacă Elena Udrea pierde vreo primărie sau va scoate pe București un scor de sub 20%, poziția sa dar și influența vor fi contestate în PDL. Dacă Vasile Blaga obține un scor pe țară între 20-25%, probleme mari nu va avea. Dar dacă scoate sub 20%, nici șeful de campanie al PDL nu va sta prea confortabil. Pentru că această plajă electorală reprezintă, în sine, un prag psihologic pentru partid. E de văzut dacă și revopsirea și includerea PDL în diverse alianțe electorale locale, periculoase într-un fel în perspectiva parlamentarelor, vor avea succes sau nu.
- Și UDMR își testează supraviețuirea. Fracturarea electoratului maghiar pe trei paliere, UDMR, PPMT și PCM va fi primul semn pentru parlamentarele din toamnă și pentru tensionarea sau detensionarea discursurilor și pozițiilor la nivel local. Ce efect a avut suținerea fățisă a Budapestei și ce priză au mesajele facțiunilor extremiste în secuime, tot astăzi vom vedea.
- UNPR dă primul examen electoral de la înființare. Onțanu este de nedoborât în sectorul 2. În țară însă, cu Solomon la Craiova și alți câțiva în zone cu miză - este de văzut dacă ei vor coagula un scor la nivel național suficient ca partidul să-și poată negocia în perspectivă alianțe electorale și să conteze în perspectiva parlamentarelor de peste câteva luni.
- PPDD- partidul poporului OTV-ist, la fel, își dă primul examen. Promisiunile halucinante și canalul de propagare - vom vedea cât au contat și dacă se vor materializa în vot efectiv.
3 comentarii:
felicitari , ai avut predictii corecte ,toti au trecut de DACA !in continuare vom rade cu trio Do -Re-Mi ai USL!
Scuipa-n san.
Suntem dusi cu pluta, daca 8 - 9 % au votat cu PPDD...asta e, ne meritam soarta.
cred ca trebuie respectati si cei 8-9 % cati au votat cu PPdd!normalitatea e rara in lumea de azi ,nu anormalitatea!cand or apare partide gay sau ale sectelor religioase ,vor avea alegatori si acestea !nu inteleg de ce ne meritam soarta cand vom vota cu partidul cosmonautilor....
Trimiteți un comentariu