Ce ma enerveaza? Pai, uite asta:
Nicolae Ulieru, care-i plange de mila domnului Cazacu...O victima a intregului scandal, nu-i asa?
Decebal Ilina, care si el ii plange de mila domnului Cazacu...Mai, sa fie.. Chiar asa?
Din cate stiu eu, Nicolae Ulieru a fost purtator de vorbe pe la SRI. Si tot din cate stiu eu, un serviciu special are si el regulile lui. Scrise sau nescrise.
Cat despre domnul Ilina, mai stiu si altii. Nu trebuie doar sa crezi, mai trebuie sa mai si cercetezi...
TOTAL CONSULTING & TRADING GRUP S.A:
Decebal Ilina- actionar cu 20%, printre multi alti smecheri.
Ce face firma? Consultanta pentru afaceri si management, intermedieri in comertul cu combustibili, masini, echipamente industriale, nave si avioane, intermedieri in comertul specializat in vanzarea produselor cu caracter specific..Va suna cunoscut, nu-i asa?
CUBE CONSULTING COMPANY SRL:
Decebal Ilina- actionar, la fel. Prin multi alti smecheri...
Marius Opran- actionar
Si daca nu e destul, echipa de management a societatii Cube Consulting& Trading Grup S.A. e cladita cam asa:
Generalul Marius Opran (fost sef al STS) e chiairman
Generalul Decebal Ilina e chief executive
Michael M. Einik- international business manager
Viceamiralul Ion Alexandru Plaviciosu- scientific manager.
Cu ce se ocupa firma? Consultanta militara..si toate cele enumerate mai sus, evident.
Ce a facut ea? A participat, de exemplu, la licitatia pentru desemnare a consultantului pentru securizarea granitelor Romaniei de la Marea Neagra. Si n-a fost singura. A mai fost si Total Consulting& Trading Group SA. Din care faceau parte acelasi Decebal Ilina, Gheorghe Nemtanu - fost director Romarm si alti cativa smecheri. Deci...despre ce vorbim aici?
Va intrebati oare cate firme are Opran, acest alt mare guru al afacerilor cu armanent de pe la noi?
Vreo 11. Da, si cam am astea sunt:
RENAISSANCE ART SRL, infiintata in 2005.
EARTHLINK CONSULTING COMPANY SRL, infiintata in 2006.
ITALIA ROMANIA TRADE PROMOTION SRL, infiintata in 1992.
ROMANIAN TRADE PROMOTION SRL, infiintata in 1991.
ROMANIAN TRADE PROMOTION DEVELOPMENT SRL, infiintata in 1991.
ROMANIAN DOORS SA, infiintata in 1997.
GLOBAL CONSULTING OFFICE SRL, infiintata in 2003.
CUBE CONULTING COMPANY SRL, infiintata in 2004.
TRIANGLE CONSULTING COMPANY, infiintata in 2005.
SHELLHARBOUR OPERATIONS SA, infiintata in 2005.
HIGH-TECH CONSULTING COMPANY SRL, infiintata in 2006.
Iar daca veti cerceta aceste firme, veti gasi in ele o gramada de generali, amirali si fauna asemanatoare care, presupun, ca se strang in firme, firmulite, incrucisati cu fiice, sotii, mame, soacre si altele de acest gen doar pentru un singur scop: sa castige bani. Muuuulti bani, nu?.
Deci... cine se invarte prin aceasta lume? Pai e cam asa...
Marius Opran- „primul specialist in securizare din tara”, asa cum singur se caracterizeaza. Fost ofiţer de transmisiuni, general de brigadă STS, fost secretar de stat în MAI, ii place sa se prezinte fost consilier personal al lui Ion Iliescu, fost ofiţer acoperit DGIA.
Prieten cu toti si, inclusiv, cu generalul Gheorghe Rotaru (DGIA).
Cercetat in 2003 pentru port ilegal de arma, respectiv pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a regimului armelor si munitiilor.
Implicat in proiectul securizarii granitelor republicii Azerbaidjan, Opran mai preda si cursuri la Colegiul National de Aparare si la scoala de politie din Dubai.
De curand, a fost numit primul raportor general roman al Comitetului Economic si Social al Uniunii Europene, insarcinat sa se ocupe cu Propunerea de decizie a Parlamentului European si a Consiliului privind 'Selectia si autorizarea sistemelor care furnizeaza servicii mobile prin satelit (MSS)'.
Casa lui, vila mai precis, este situata, de ani buni, exact langa intrarea SPP de la Palatul Cotroceni. Un adevarat strateg, nu-i asa?
Generalul Decebal Ilina- ofiţer al Direcţiei de Informaţii Militare-contrainformaţi, fost sef al DIM şi Contraspionajul Militar. Fost secretar de stat la Industrii şi şef al Romarm. Prieten cu Marius Opran.
Tiberiu Urdareanu – presedinte al UTI Grup ( campioana contractelor publice in domeniul sistemelor de securitate si militare), maior (r) MapN, fiul al generalului Tiberiu S. Urdareanu.
Generalul Gheorghe Rotaru fost sef al Directiei Generale de Informatii a Armatei (DGIA)
Gheorghe Nemtanu - fost director Romarm
Generalul (r) Ion Plaviciosu- contraamiral in retragere, fost director al Institutului de Tehnica Militara Clinceni, fost secretar de stat in Transporturile Navale si partener de afaceri, in alte firme cu: generalul (r.) Decebal Ilina (fostul sef al Directiei de Informatii Militare din Statul Major General, fostul sef al Directiei de Contraspionaj Militar, fostul sef al Departamentului de Inzestrare si Servicii din MApN si fost secretar de stat pentru Industria de Aparare in Ministerul Industriei si Resurselor), Michael Einik ( fostul nr. 2 al ambasadei SUA la Bucuresti) dar si cu generalul in retragere Marius Opran.Actionar al Global Comunications Servicies Romania SA, prieten cu Sergiu Medar si cu Nicolae Irimie ( Irimie, un foarte bun specialist in calculatoare al Armatei, dar ambii fiind reprezentanti ai Thuraya in Romania) numele lui Plaviciosu apare, la un moment dat, pomenit in scandalul Hayssam.
Generalul (r) Nicolae Irimie- fost loctiitor al sefului Departamentului Inzestrarii al Armatei.
Adrian Mitu – DIE, secretarul general-adjunct al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, PSD, fost secretar de stat la MAE, Ministerul Economiei.
Ion (Gioni) Popescu -fost director adjunct al SRI, o istorie nescrisa a Serviciului.
Sergiu Medar- fost consilier prezidential, fost membru al Comunitatii Nationale de Informatii, fost DGIA, prieten cu Opran.
Generalul Tudor Tanase- fost sef al STS
Generalul Dumitru Aelenei- fost administrator UTI
Cristian Lulache- nas de cununie al lui Cristian David, administrator al unei firme controlate de Opran.
Michael Myron Einik- fost consilier la Biroul american pentru Combustibili şi Energie, fost consilier in ambasadele SUA din Nigeria şi URSS, fost adjunctul ambasadorului SUA în România, Alfred Moses.Asociat cu generalii Ilina şi Opran.
Ira Quinn- ofiter Office of Naval Intelligence- Serviciul de Informatii al Marinei americane, fost şef al Office of Defense Cooperation (ODC) din ambasada SUA in România – gestionează cooperarea militară româno-americană- NATO. E monitorizat de contraspionajul militar de la Bucureşti.
Dan Nicolae Ionescu- fost prieten al lui Nicu Ceausescu, fost ofiter al Centrului de Informatii Externe.
Si lista poate continua cu zecile, daca nu sutele, de ofiteri, generali, amirali, colonei, maiori si sepepisti... Toti pititi, caldut, in rezerva, ca sa se ocupe linistiti de afacerile lor. In care, ca sa citez un clasic in viata, sunt „specialisti”.
Pai despre asta vorbim...Si, uneori, si despre armament subevaluat. Cine castiga din aceste afaceri? Pai tot „ saracu” domn' Cazacu ne explica intr-un superb interviu, dat acum vreo trei ani, pentru Evenimentul Zilei, cum sta treaba...
„
Noi vindem moarte!(...) Asta-i viata! Firmele intermediare castiga mult”
"Deocamdata, aceasta firma nu ne-a trimis certificatul de "end-user", adica destinatarul final al armamentului. Fara acela nu primim licenta de export de la ANCEX (Agentia Nationala de Control al Exporturilor - n.r.). Guvernele din diferite tari lucreaza prin tot felul de firme intermediare. Le numim agenti. Eu primesc cereri de oferta de la mai multi asemenea agenti. Acesta, la care ne referim acum (Odyssey), este in verificare. Problema se pune cine are "end-userul". Comertul cu arme are regulile lui. Va dati seama, noi vindem moarte", a declarat Aurel Cazacu.
El face parte din comitetul interministerial al ANCEX care acorda licentele de export. "In acest comitet mai sunt reprezentanti ai serviciilor de informatii, de la Ministerul Apararii si cel de Externe", a completat Cazacu.
Totusi, cererea firmei Odyssey fusese "lucrata" de Romarm.
EVZ a intrat in posesia unui document intern in care Emil Marian, seful Departamentului Export-Import al companiei de stat, ii raporteaza lui Aurel Cazacu oferta Romarm: 300.000 pusti militare AK-47 cu pat rabatabil.
Pretul unei singure arme de acest tip este de doar 110 dolari. Pentru respectivele Kalasnikov, Romarm pune la bataie 25.000 de seturi de intretinere, a cate 300 de dolari fiecare.
Intrebat de ce preturile din oferta Romarm sunt asa de mici, directorul Cazacu a ridicat din umeri: "Astea sunt. Trebuie sa intelegeti ca armamentul intra in categoria diamantelor. Se pun adaosuri uriase. Asta-i viata. Firmele intermediare castiga mult".
Potrivit rapoartelor organizatiilor pacifiste Amnesty International si Oxfam International, pretul unui AK-47 variaza pe piata neagra intre 250 si 400 de dolari. Adica, dublu sau chiar triplu fata de oferta Romarm.
That's all, folks!