vineri, mai 29, 2015

Andrei Pleșu: "Pe mine, când eram acolo, mă prezenta: Și el e domnul Pleșu, e un geniu! Era atâta bășcălie în această manieră...Lasă că era o grosolănie, tehnic vorbind "

Într-un interviu acordat blogary.ro, în Iulie 2011, Andrei Pleșu declara că "pragmatismul notoriu" l-a făcut pe Traian Băsescu l-a făcut să simtă că "dă foarte bine să fie înconjurat de intelectuali", subliniind că este important de știut că Traian Băsescu "nu are niciun fel de respect și de simpatie pentru oamenii cu carte".

"Pragmatismul notoriu al presedintelui l-a facut sa simta rapid ca da foarte bine sa fie inconjurat de intelectuali. Nu uita cum a castigat el primele alegeri. Cand a castigat impotriva lui Nastase, intelectualii sunt cei care l-au votat si, in general, micul procent de oameni care erau, in principiu, din categoria anti-Nastase, anti-Iliescu. Astia, in general, erau intelectuali. Atunci a aparut normal ca el sa mizeze pe astia, desi nu este sigur ca e convingerea lui intima ca sunt utilizabili", declara Andrei Plesu.

El a adaugat ca, in opinia sa, Adriana Saftoiu, care a fost alaturi de seful statului mai multi ani, a jucat un rol in a-i sugera ca ar fi bine sa fie "anturat de cateva nume care sa aiba o anumita greutate".

"Optiunea lui si criteriile lui au fost pragmatice, nu intelectuale, sa nu ne facem iluzii. Deci cine isi imagineaza ca el a spus: Ma, mie imi trebuie niste baieti fini, oameni cititi, iar atunci ii aleg pe cutare si pe cutare... Nu! El a spus: Mie mi-ar trebui sa ies pe scena anturat de o echipa care sa sune frumos la ureche, ceea ce a si facut, dar e important sa stim ca n-a facut-o fiindca iubeste cultura si pe intelectuali. Experienta mea personala cu el este ca el nu are niciun fel de respect si de simpatie umana pentru oamenii de carte. El, in sinea lui, are un hohot de ras cand se gandeste la baietii astia", spunea Plesu.

De asemenea, fostul consilier l-a catalogat pe seful statului ca fiind pragmatic si inteligent.

"Pe mine, cand eram acolo - dau doar exemplul asta - cand avea intalniri, ma prezenta in felul urmator: Si el e domnul Plesu - cred ca ti-am mai spus -... e un geniu. Era atata bascalie in aceasta maniera... Lasa ca era o grosolanie, tehnic vorbind. Cand te intalnesti cu unul prima oara in viata, care e sef de stat sau e ministru, nu-i spui: ti-l arat p-asta, ridica cinci kile si vorbeste patru limbi. Era deja, in aceasta forma, o specie, un joc cu el insusi care, la baza, avea ideea ca eu sunt un fel d-ala care merge pe sarma, care inghite foc, inghite sabii...", a mai declarat Andrei Plesu.

Andrei Plesu a fost numit consilier prezidential in decembrie 2004, cand presedintele Traian Basescu a preluat primul mandat de sef al statului. El a demisionat din functie in mai 2005. 

Sursa: Hotnews.ro ( dublu click știre)

PLESU partea I from Florin Cojocariu on Vimeo.

Sursa: Blogary.ro, Iulie 2011

miercuri, mai 27, 2015

Marele blat pentru distrugerea DNA

Când scrie epistole către președintele Klaus Iohannis ca să fie rase din funcții procurorul șef  DNA și președintele Curții Supreme, Călin Popescu Tăriceanu probabil stă sechestrat într-o capsulă a timpului din care, din 10 în 10 ani, mai aruncă cu cocktailuri Molotov în Justiție. Sau depinde când mai are Călin Popescu Tăriceanu niște nevoi personale, de grup de influență sau politice.

Și zilele acestea, în Mai 2015, acționează la fel ca-n August 2005. Pe principiul, lupu-și schimbă funcția dar fixațiile ba, Tăriceanu, ca om doi al statului, președinte al Senatului se comportă exact ca atunci când era premier în funcție și îi scria tot unui președinte al României. „Dragă Traian, dacă ai ocazia să vorbești la Parchet despre subiect? Îți trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc”. Parcă așa scria pe biletul celebru pe care Elena Udrea îl șutise în vreo 15 copii.
Tot Tăriceanu premier i-a cerut Monicăi Macovei, ministru al Justiției la vremea aceea, să se întâlnească în trei cu prietenul său, Dinu Patriciu, penalul. Și parcă i-a mai cerut ceva. Să-l anunțe înainte pe el când DNA arestează pe cineva. Cam acesta este modul de operare a lui Popescu Tăriceanu când vine vorba de Justiție.

Acum, reprezentant al puterii Legislative, președinte de minuscul partid politic, partener de guvernare al lui Victor Ponta și susținut mediatic de presa subordonată, Călin Popescu Tăriceanu cere oficial următorului șef al statului să schimbe la ordin politic capii Justiției, ai parchetului și ai instanțelor. Bineînțeles că gestul fără precedent și extrem de grav n-are nicio legătură cu separația puterilor în stat, cu legea fundamentală, cea care consfințește, prin CSM, garantarea independenței Justiției, un atribut esențial al funcționării statului de drept.
Dar ce treabă a avut vreodată Tăriceanu cu toate acestea? A fost întotdeauna un adversar al Justiției și, ca atare, face ce-a făcut mereu sau ce i se spune. De data aceasta însă, planul pare a fi mai amplu și aplicarea lui este în plină desfășurare. Tăriceanu, în cazul acesta, este doar buzduganul, politicianul care are suficient tupeu să arunce cu toate pietrele din dotare că să spargă geamurile Justiției.

Ca atare, Popescu Tăriceanu a făcut ieri apel la fostul președinte, Traian Băsescu, să i se alăture în demers, un alt mare fan” al Justiției - DNA și Curte Supremă- din ultima vreme. Astăzi, la nivel public, Băsescu a refuzat "oferta". E cam greu să se asocieze în văzul lumii și cu Tăriceanu după ce s-a luptat cu el atâția ani.
Amândoi și nu numai ei, dar și gurile de tun fidele, au exploatat până la refuz mai degrabă o eventuală disfuncționalitate a sistemului judiciar- în care o femeie a fost arestată preventiv, condamnată și apoi achitată. Cazul nu i-ar fi interesat deloc pe politicieni dacă reținerea nu ar fi fost făcută de DNA iar sesizarea nu ar fi fost a președintelui Curții Supreme. Dosarul Rarinca nu este însă de competența judecată a politicului, indiferent ce nume ar purta el. Totul ține de CSM, așa cum explică și judecătorul Cristian Danileț într-o replică publică recent postată. ( dublu click)

Ținta lor este să scape cumva de procurorul șef al DNA, de președintele Curții Supreme și să schimbe din temelii codurile penale omorând lupta anticorupție. O fac meticulos, bucată cu bucată, aproape în fiecare săptămână mai adoptă/ schimbă/ ucid câte ceva, stau la pândă, urmăresc frazări și își pun scribii și vuvuzelele să aștearnă cearșafuri de meta-interpretări fără nicio legătură cu realități juridice pe care le vântură cât să așeze dubiul naivilor sau oamenilor nespecializați asupra Justiției. Vremea blitzkriegurilor a cam trecut. Au învățat cum au eșuat. Ca atare, au luat-o băbește, pe românește. Țin discuțiile generate de ei sus în dezbatere, apoi tot ei vin cu soluțiile miracol:Hai să-i punem la punct, la colț, pe coji de nucă, hai să-i arătăm noi Justiției cu cine se pune. Și aici au găsit mulți susținători. În general, toți cu probleme penale și mulți borfași în dotare.

Pregătirea o face în general, fostul președinte, Traian Băsescu, căruia Parchetul General i-a redeschis un buchet de dosare. Are apropiați cercetați, are frate trimis în judecată, s-a exprimat deseori că este de acord cu schimbarea codurilor penale. Sfătuit atent și un mai bun cunoscător al Justiției decât restul politicienilor, Băsescu lansează para-analize și acuzații nesusținute de realitate, devenind un mentor al blatiștilor ce demolează DNA și Justiția. 
O altă mare susținătoare a distrugerii este, evident, și multipla inculpată pentru corupție, arestată la domiciliu, Elena Udrea, cea care încă de la dramoleta sutienului, a cerut public parlamentarilor, de la tribuna Parlamentului, să schimbe codurile penale.

Și Victor Ponta se regăsește în acest mare tablou. Îl folosește pe Tăriceanu ca să iasă la înaintare și acționează parșiv pentru public dar, totuși, destul de fâsâit ca strategie. Victor Ponta a luat tactica struțului. Bagă capul prin pământuri străine, se face că nu știe.  
Ca atare, de fiecare dată când PSD dă o lovitură codurilor penale, Ponta iese pâș-pâș din țară, își găsește câte-o deplasare în străinătate.
Să ne aducem aminte: de Marțea Neagră, s-a dus până-n Africa de Sud la înmormântarea lui Nelson Mandela. Acum câteva săptămâni când deputații penali ai PSD depuneau în neștire proiecte în Parlament sau votau modificări de coduri penale, Ponta călca pe pâmânt arab. 
Ieri, era fix în Tirana când tot partidul lui încerca dezincriminarea conflictului de interese, omorând o sută de dosare penale și scăpându-i baronii. 
Când fuge, în spate lui se mai pune o cărămidă la înhumarea Justiției. Se ferește să se asocieze oficial cu aceste mișcări pro-corupție din considerente de strategie, funcție executivă și eventuale reverberații externe. Dă prost în afară ca premierul unei țări, maigistrat/ procuror la bază să fie văzut ca acel care dărâmă Justiția.

Când apare post factum, evident, tot timpul Victor Ponta se face că habar n-are, se dedublează premier/deputat/președinte, când este în cel mai evident mod cu putință la curent cu absolut tot ce se întâmplă. Partidul al cărui șef este a pus umărul până acum la vreo 8-9 proiecte legislative de dărâmare a luptei anticorupție pe care, mai nou, le adoptă tacit ca să nu atragă atenția, să nu mai iasă scandal. Când vor prinde un moment prielnic, foarte probabil le vor adopta și-n camera decizională. 

Victor Ponta și PSD chiar nu se vor da la o parte și vor beneficia și de sprijinul UDMR și al mai multor parlamentari. Ura tuturor împotriva DNA a depășit demult orice limită a raționalului. Sunt determinați mai mult decât niciodată să omoare Justiția.

Problema este că în fața acestui tăvălug atent dozat, Opoziția practic nu există. Cele doar câteva voci răsfirate ale lui Cătălin Predoiu și ale Monicăi Macovei se aud greu în fața acestei torpile parlamentare și mediatice și sunt total insuficiente. Argumenația clară, pe lege, publică practic lipsește cu desăvârșire în fața desantului blatiștilor Ponta- Tăriceanu- Băsescu- Udrea-UDMR și televiziunile prietene. Nu este deloc exclus ca și liberalilor să le convină. Că vorba aceea, în vizorul Justiției niciodacă nu știi când intri. Mai bine să moară totul.

Însă responsabilii principali și generatorii acestei situații sunt Traian Băsescu și Victor Ponta. Amândoi își au cei mai apropiați oameni arestați, urmăriți penal, trimiși în judecată- frate, ginere, Udrea, cumnat, socru, Ghiță, Șova. În plus, Ponta are și cel puțin jumătate din baroni penali și pe Liviu Dragnea condamnat în primă instanță. Situația este complicată în partid. De dărâmarea Justiției depinde viitorul lor.

Cu cel puțin în urmă cu șase luni a început linșajul la adresa sistemului judiciar. Vă aduc aminte că pas cu pas s-a mers spre formarea acestei mase critice. 
S-a urlat că nu sunt probe deși judecătorii le admiteau în instanță, au devenit toți brusc apărătorii drepturilor omului, s-a țipat cu prezumția de nevinovăție deși aceasta este o problemă ce ține de instanță, s-a turuit de ce se fac denunțuri, de ce se pun cătușe, de ce se fac arestări pe cazuri de corupție- deși prejudiciile erau imense, infracțiunile de pericol iar corupția este o problemă de siguranță națională. S-au luat la puricat procurori, judecătorii au fost acuzați că sunt toți ofițeri acoperiți, s-au pus toate tunurile pe șefa DNA, s-a încercat decredibilizarea prin asocierea cu false năzuințe politice, s-a mutat apoi totul pe SRI, s-au căutat prin boscheții României rezerviști de pe vremea lui Năstase, apoi au ajuns cu linșajul la șefa Curții Supreme. S-a țipat la DNA, Curte Supremă și SRI că blochează economia, mediul de afaceri, că toți politicienii sunt terorizați, guantanamizați, nevinovați, că nu mai semnează funcționarii în ministere, că se blochează și fondurile europene. S-au speculat neatenții de comunicare și faptul că magistrații nu se pot apăra public. S-au ațâțat categorii profesionale, s-a continuat cu atacul la adresa instituțiilor și a sistemului judiciar în tot ansamblul său, s-a încercat diminuarea fenomenului corupției pe de-antregul prin ridiculizare, s-a hulit occindentalismul, europenismul prin clamarea naționalismului frenetic și periculos și atacarea ambasadorilor. Totul stimulat cu o grijă aproape programatică.

Avalanșe de prostii, minciuni, inexactități, jumătăți de adevăruri speculate de fostul președinte i-au picat ca mânușă lui PontaColaborarea subterană a celor două grupări politice este veche, trainică și cel mai mult a fost deranjată atunci când DNA a detonat o grupare ocultă, influentă, transpatinică și ilegitimă de putere pe palier instituțional, politic și de afaceri. Un fel de Cosa Nostra în variantă românească. Atunci au început să dispere.
Au intrat în arest Alina Bica- Horia Georgescu- Gabriel Surdu, Elena Udrea, Pinalti, Gabriel Sandu, Dorin Cocoș, Alin Cocoș, Niro, Dan Besciu, Dumitru Bucșaru, Theodor Berna, Radu Mazăre, Marian Vanghelie, alți asfaltatori, oameni de afaceri și finanțatori intangibili de 25 de ani. Darius Vâlcov a picat din cabinet, Sebastian Ghiță a fost plasat sub control judiciar, la Dan Șova a fost cerută arestarea. Baroni, miniștri, rude, parlamentari, consilieri, primari, toți au picat în plasa procurorilor, probele confirmate de judecători.

Pentru toți cei de mai sus, care însumați în hoție înseamnă miliarde de euro din banii românilor, și-au pus în cap să dărâme acum cu toată puterea Justiția și, în special, DNA luându-i instrumentele juridice cu care lucrează dosarele penale. O fac pentru liniștea lor politică, personală și pentru supraviețuire. Cu televiziuni și ziare controlate de ei, cu patroni condamnați, cu mulți ziariști șpăgari și foarte puține zone din media libere, vor să desăvâșească asaltul.

În acest moment, salvarea Justiției stă în mâinile opiniei publice care sprijină masiv lupta anticorupție, stă în mâinile societății civile care ar trebui să fie mai dinamică, atentă și prezentă, stă în mână jurnaliștilor care servesc interesul public și nu politicul sau grupările oculte, stă în mâna președintelui României, a ambasadelor occidentale și a Comisiei Europene.

Destinatarul final al acestei luptei anticorupție este românul. Pentru el, tot ce s-a construit și câștigat cu greu trebuie să meargă, cu orice preț, mai departe. Indiferent cum îi cheamă pe cei care vor să arunce în aer totul.

marți, mai 26, 2015

Omul fără Dumnezeu

Vă șochează? N-ar trebui. Vă revoltă? Este bine. Înseamnă că încă mai credeți în ceva. Vă întrebați cum de a fost posibil? Simplu. El este ea și ea este el. Vă sperie? Perfect. Niciodată în România nu mai are voie să se întâmple așa ceva.

Cartea Adrianei Săftoiu este despre un om pierdut în propriul Eu conducând un sistem de putere din vârful piramidei statului român. Este despre un delir mistic, despre bani, influență, ipocrizie, hoție și preacurvie. Este despre vulnerabilitate omenească și despre siguranță națională. Este despre o fată bine plasată și despre un om ales și reales de un popor care l-a trimis să fie bărbat de stat. Oare a și fost?

Vi se pare că descompus, recompus, despicat și explicat are respect față de ceva și are, mai presus de toate, față de voi deferență? L-ați văzut toți cum a confundat mereu o femeie cu o țară. Și n-ați crezut că poate fi atât de grav. Odată cu fata și-a luat cu bună știință în cârcă și-un grup ocult și ilegitim de borfași transpartinici care au traficat, jefuit și prădat tot ce le-a stat în cale. Și i-a târât după el un deceniu. Nu știa? Nu i-a păsat foarte tare. A zis că-i merge, că trece, că scapă. Asta fac oamenii care nu cred în nimic. Nu respectă nimic. Asemenea sisteme nu au încredere decât în ascunsa ierarhie a lor

Au trădat și au dezonorat. Au avut un tupeu încremenitor. Au sfidat, au fost cinici,  amorali, nerușinați, au umilit și au împroșcat. Au jignit și au disprețuit. Constanta politicii subterane de stat a fost să-i îmbogățească numai pe-ai lor și să-și facă exclusiv jocurile. În ecuația asta unde s-a regăsit poporul lui?

Vă surprinde că deschizătorul Justiției a ajuns ideologul penalilor și vrea să schimbe și legi pentru asta? Uitați-vă cine-i stătea cu fundul pe birou și câte turme de infractori îi atârnă acum în urmă ca o dâră.

Vă nedumerește că democratul n-a crezut nici în condamnarea comunismului? Am mai auzit de la singura cinstită "bună pentru România" că Nicolae Ceaușescu n-a fost chiar atât de rău.

Vă minunați că omul care a adus scutul antirachetă în România îi înjură și pe americani? Gândiți-vă că nici măcar în Palatul Cotroceni, la mesajul lui Joe Biden pentru toți românii, n-a fost primit nimeni din partidul onestei lui. Oare de ce?

Vă uimește că, aproape patologic, detesta tot ce înseamnă presă și n-a crezut niciodată în libertatea cuvântului? Priviți câți corupți și șpăgari de-ai lor înjură turbați și în neștire. O hoardă infracțională care și-a pierdut busola și se teme că va fi prinsă.
Au crezut mereu că pot cumpăra la kilogram conștiințe. N-au reușit. Urăsc din măruntaiele lor absolut tot ce nu pot controla. Așa sunt ei, așa e firea lor. Așa gândesc cam toți.

De câte ori l-ați auzit vorbind în ultimele șase luni despre oameni, despre voi, despre țară, despre problemele ei adevărate, despre poporul care l-a onorat să-i fie de două ori Președinte? V-a mulțumit acum, la sfârșit? Niciodată. Nici nu s-a gândit la voi. Altă preocupare n-are în viață decât să turuie continuu de ea, de el, de toți pușcăriabilii lor.

Merita să fie ce-a fost? Alte opțiuni nu erau. Asta am avut mai bun ca națiune, popor și cetățeni. Ceea ce spune multe și despre noi. A fost oricum preferabil lui Năstase și Geoană. Are o inteligență nativă și a avut sclipiri politice și viziune. Măcar a ținut țara pe drumul drept și a pus Justiția pe șine. Dar, vai, ce preț a trebuit plătit.

S-a detonat cu toată puterea la sfârșit pentru că de fapt și-a dat arama pe față. Acum, la final, vedeți că în oglindă este reflexia milimetrică din cartea Adrianei Săftoiu, umbra începuturilor și a genezei. Acum poate înțelegeți de ce-a sfârșit într-un asemenea hal.
În străfundurile lor, undeva, acolo, nu le curge nimic prin sinapse cu valoare de credință. La ei cu totul altceva găsește teren fertil. Ceva ce i-a făcut mereu incompatibili pe oamenii cinstiți și onești cu dubioasa lume a lor.

Este bine că acum nu se mai poate piti nimeni de nimic. Mizeria care vă răzvrătește și vă stânjenește a izbucnit în toată splendoarea. Este bine că vedem și oamenii mari, și oamenii mici, și vitejii, și lașii dar și oamenii care, cu orice preț, indiferent cât au înghițit, au rezistat. Pentru că au crezut în ceva cu adevărat. Iar cartea Adrianei Săftoiu ne mai spune și că ne putem face bine. Dacă vrem. Și dacă nu mai este permis așa ceva.

Dacă a greșit, să plătească. Parcă vreo 10 ani a țipat că nimeni nu trebuie să fie deasupra legii. Acum va trebui să învețe diferența de la vorbă la faptă, va trebui să înceapă să creadă. Până și-n Legea Sfântă zice că dacă ai desfrânat, ai corupt, ai furat, ai poftit, ai mințit, ți-ai făcut chip cioplit și ai ucis- de data asta, milioane de speranțe- tot vei achita factura. 

Aici sau Dincolo. Mereu.
Un om fără frică de Dumnezeu s-a sinucis într-un decolteu.

vineri, mai 22, 2015

EXCLUSIV. INTERCEPTĂRI DORIN COCOȘ - CRISTIAN POTERAȘ: "Cristi, domnule președinte, prietene, fratele meu, frățioare! Faci podul de sus nu de jos" - "Excelență, am dinți în glandă și mușchi de brontozaur! Mânca-ți-aș gura ta, nu am văzut, nu am auzit"

Fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraș, lider al fostului PDL și apropiat al grupării Elena Udrea- Dorin Cocoș, a fost interceptat de procurori în mai multe discuții purtate cu Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea.
Interceptările au fost realizate în luna August 2008 și fac parte din așa numitul dosar Alro.

Într-o primă interceptare, Cristian Poteraș îi spune soțului de atunci al Elenei Udrea că "leprele astea de la PNL fac presiune pe fata aia a mea care a făcut dosarul la mama aia cu doi copii" iar "problema" s-ar afla "în instanță", așa cum i se relatase de către respectiva persoană. 
În discuție este menționat și un anume Demirel Spiridon, fost viceprimar PNL al sectorului 6 la acea vreme, devenit ulterior, în 2013, secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale, în 2014- comisar general adjunct cu rang de subsecretar de stat al Gărzii Naționale de Mediu, în prezent director comercial CNCIR.
În interceptare apare și o discuție despre o nuntă la care nu a venit Dorin Cocoș, dar a transmis printr-un om ceva, iar Poteraș spune:"dar știi că banii nu aduc fericire". Replica lui Dorin Cocoș este următoarea:"Băi, lasă-i dracului de bani că nu vorbim de bani."

În a doua interceptare a discuțiilor dintre Cristian Poteraș și Dorin Cocoș din același dosar Alro, cei doi spun că vor face "ce au făcut și alții acolo" și vorbesc despre niște "băieți care sunt foarte supărați" pe "fostul prieten" al lui Cocoș pe care "vor să-l excludă".
"Bun atunci, îl excludem de peste tot, de acord", spune Cocoș. "Jigodiile și leprele se autoexclud", vine replica lui Poteraș.

Cristian Poteraș se prezintă în aceeași conversație cu Dorin Cocoș ca un om care are "dinți în glandă" iar "până la glandă mai sunt 2 centimetri de mușchi de brontozaur, crocodil", un om care  e nasol "doar că există" și care dă peste cap "calculele lor"- "Mânca-ți-aș gura ta, nu am văzut, nu am auzit" . Cocoș susține și el că are "urechile bune" și că pe Poteraș "nimeni nu-l iubește".

Relevant în aceste discuții sunt și apelativele folosite de cei doi, apelative care trădează o relație apropiată. 

Astfel, Dorin Cocoș i se adresează lui Cristian Poteraș cu "Cristi", "domn Cristi", "prietene", "domnule președinte", "frate", "frățioare", "fratele meu". 
Formulele de adresare ale lui Cristian Poteraș pentru Dorin Cocoș, în interceăptări, sunt următoarele:"excelență" și "tată".

Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea a fost reținut de procorurii DNA pe 28 Octombrie 2014, în așa numitul dosar Microsoft, a fost ulterior arestat și a fost trimis până acum în judecată de procurorii DNA în două dosare penale. 
Pe 26 Februarie 2015, Dorin Cocoș a fost trimis în judecată în dosarul ANRP 2/ retrocedări ilegale pentru două infracțiuni de trafic și influență și dare de mită, recunoscând o mită de 16 milioane de euro, iar pe 24 Martie 2015 a fost trimis în judecată în dosarul Microsoft pentru infracțiunea de trafic de influență. În prezent, Dorin Cocoș se află în stare de arest la domiciliu. ( dublu click dosar ANRP 2, dublu click dosar Microsoft)

Astăzi, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe Cristian Poteraș, fostul primar al sectorului 6, la 8 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din București, printre beneficiari aflându-se și un văr al soției fostului primar. ( dublu click).

Interceptări Dorin Cocoș- Cristian Poteraș: "Cristi/ domn Cristi"- "Excelență". "Leprele astea de la PNL fac presiune pe fata aia a mea care a făcut dosarul la mama aia cu doi copii"


Interceptări Dorin Cocoș- Cristian Poteraș:" Bine prietene, când te întorci?"


 Interceptări Dorin Cocoș- Cristian Poteraș: "Domnule, facem și noi ce au făcut și alții acolo/ Bine atunci, îl excludem de peste tot, de acord/ Jigodiile și leprele se autoexclud"

Interceptări Dorin Cocoș- Cristian Poteraș: "Am dinți în glandă și mușchi din ăla de brontozaur/ Crocodil, așa, așa/ Fac cumpăna și după aia podul/ Faci podul de sus nu podul de jos/ Încă sunt în viață, da, dar ce m-ar mânca/ Stai cuminte că nimeni nu te iubește/ Mânca-ți-aș gura ta, nu am văzut, nu am auzit. Am dat peste cap calulele lor"


miercuri, mai 20, 2015

EXCLUSIV. Sevil Shhaideh, noul ministru al Dezvoltării, martor în dosarul de corupție în care s-au scos secrete de stat din DNA referitoare la firma Tel Drum

Sevil Shhaideh, noul ministru al Dezvoltării în locul lui Liviu Dragnea, fost secretar de stat în ministerul Dezvolării și apropiată a lui Liviu Dragnea, fostă angajată a Consiliului Județean Constanța condus de Nicușor Constantinescu și apropiată și de Radu Mazăre, este încă de anul trecut martor în dosarul de corupție prin care s-a încercat și s-a și reușit să se scoată informații/documente clasificate secret de stat din Direcția Națională Anticorupție referitoare la firma Tel Drum, documente care ar fi trebuit, susțin anchetatorii, să intre în posesia lui Liviu Dragnea, prin intermediul lui Valentin Preda, un alt apropiat de-al său.

Pe lângă Sevil Shhaideh, care la acea vreme era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării , mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea și care a dat o declarație de două pagini la DNA în acest dosar încă din 24 Aprilie 2013, și șeful său de atunci, Liviu Dragnea are calitatea tot de martor în același dosar, dând o declarație în acest sens la DNA, anul trecut, pe 6 Mai 2014.

Pe scurt, printre cei 9 inculpați pentru fapte de corupție, dosarul 435/P/2012 îi vizează în principal pe Emil Manolachi, ofițerul de poliție judiciară care ulterior a fost dat afară din DNA, care a recunoscut faptele și care a fotografiat cu un aparat, scos din DNA și înmânat informațiile referitoare la firma Tel Drum cuprinse în dosarul penal 67/P/2012 apropiatului lui Liviu Dragnea și pe Valentin Preda, cunoscut drept "Valerică cel performant", cel care a fost prins pe 19 Februarie 2012 de procurori în timp ce avea documentele la el - aparatul foto care conținea informațiile- și urma să intre în ministerul Dezvoltării ca să se întâlnească cu Liviu Dragnea.
În cauza destul de complexă, printre altele, a fost zădărnicit și un flagrant.

Valentin Preda este apropiat al aceleiași grupări Dragnea- Constanța/ Nicușor Constantinescu- Radu Mazăre, a fost consilier în primăria lui Radu Mazăre, era la acea vreme secretar de stat în Ministerul Transporturilor și a fost trimis în judecată de DNA, alături de Emil Manolachi, pe 6 Iunie 2014, pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. (dublu click)

Dosarul se judecă la Curtea de Apel București. ( dublu click)

"Informațiile din dosarul penal 67/P/2012 urmau să ajungă la martorul Liviu Dragnea cu interese în SC Tel Drum SA, societate vizată de cercetările DNA"


"După ce a luat aparatul foto, inculpatul Valentin Preda a transmis martorului Liviu Dragena un sms prin care îi solicita să se întâlnească în seara respectivă"

"Martorul Liviu Dragnea a acceptat ca acesta să vină a doua zi de dimineață la biroul său"

"A doua zi, Valentin Preda a coborât în fața Ministerului Dezvoltării Regionale având în mână sacoșa cu aparatul foto"

Martori în dosar: Sevil Shhaideh ( Volumul 3- 197 de file) și Liviu Dragnea. ( Volumul 44-283 file)

duminică, mai 17, 2015

EXCLUSIV. Firma Schweighofer Holzindustrie, invocată în alt dosar DNA ca potențial valorificator al masei lemnoase din munții Parâng

O serie de date din dosarul trimis  pe 15 Mai 2015 spre judecare Tribunalului Vâlcea indică firma austriacă Schweighofer Holzindustrie ca potențial valorificator al masei lemnoase din arealul sitului Parâng în relaționare cu Gheorghe Deaconeasa, arestat, condamnat în primă instanță pentru corupție și inculpat tot pentru corupție în mai multe dosare penale. Gheorghe Deaconeasa a fost șef al ocolului silvic Voineasa, membru al comisiei locale de fond funciar Voineasa și administrator al unor societăți comerciale și fundații.

Gheorghe Deaconeasa a fost trimis până acum în judecată de DNA în patru dosare de corupție. Astfel:

Prima trimitere a fost pe 15 Noiembrie 2011 de către DNA- Serviciul Teritorial Pitești pentru infracțiunea de complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, în perioada Iunie 2004- Decembrie 2005. ( dublu click)

A doua trimitere în judecată a fost făcută tot de DNA- Serviciul Teritorial Pitești, pe 9 Februarie 2012, pentru complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, luare de mită în formă continuată, fals intelectual săvârșit în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. 

A treia trimitere în judecată a fost făcută tot de DNA- Serviciul Teritorial Pitești la data de 6 Martie 2014 pentru patru infracțiunile continuate de participare improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit având ca urmare producerea unor consecințe deosebit de grave. ( dublu click)

Gheorghe Deaconeasa a fost reținut pe 22 Aprilie 2015 de către procurorii DNA- Serviciul Teritorial Pitești pentru opt infracțiuni de cumpărare de influență în formă continuată și dare de mită, alături de Marius Bărbulescu, comisar general la Garda Națională de Mediu. Iar pe 23 Aprilie 2015 Tribunalul Arges l-a arestat preventiv pe Deaconeasa 30 de zile. ( dublu click)

Pe 15 Mai 2015, același Gheorghe Deaconeasa a fost trimis în judecată de DNA- Serviciul Teritorial Pitești în al patrulea dosar pentru comiterea a 9 infracțiuni de cumpărare de influență în formă continuată, dare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. 
Procurorii DNA susțin că, în perioada 2009-2011, inculpatul Deaconeasa, în calitate de reprezentant al unei fundații, a acționat în scopul obținerii controlului asupra unei importante suprafețe de teren forestier situată pe raza județelor Vâlcea, Gorj și Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea stațiunii Voineasa, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra- Obârșia Lotrului, precum și a obținerii custodiei și, mai apoi, a dreptului de administrarea pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundației pe care o reprezintă, Fundația Guard Forest. ( dublu click)

Pe 4 Mai 2015, judecătorii Tribunalului Vâlcea au decis să-l condamne, în primă instanță, pe Gheorghe Deaconeasa la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, alături de fostul primar din Voineasa. (dublu click)

Deși a fost prezentat de presa centrală ca denunțător al fostului ministru, Elena Udrea, Gheorghe Deaconeasa nu este denunțător al fostului ministru și, ca atare, nici nu are această calitate. Gheorghe Deaconeasa doar a depus în urmă cu o lună și jumătate un memoriu la DNA. 

Situl Parâng pentru care procurorii susțin că Deaconeasa se lupta să obțină controlul, pentru a tăia și valorifica masa lemnoasă către firma austriacă Schweighofer Holzindustrie, are o suprafață totală de 29.907 hectare și reprezintă sectorul cel mai înalt și spectaculos al munților dintre Olt și Jiu în Carpații Meridionali. ( dublu click)

Acesta este al doilea dosar în care firma austriacă Schweighofer Holzindustrie apare invocată. În dosarul 278/1/2015, aflat pe rolul Curții Supreme de Justiție, în care au fost trimiși în judecată lideri PSD și PNL- Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Tudor Chiariu, Schweighofer Holzindustrie este invocată, în înregistrări, de Ioan Adam- PSD în legătură cu diverse sume de bani. vineri, mai 15, 2015

EXCLUSIV. Victor Ponta: Ioan Adam nu a fost niciodată consilierul meu. Ioan Adam se prezenta în emisiuni drept consilierul lui Victor Ponta

În urma materialului prezentat pe acest blog, "Omul lui Victor Ponta: Dacă scot banii ăștia Schweighoferii ăștia, măcar 200.000 de euro (...) Și 500.000 de euro să pună sau 200.000 de euro, numai să pună ceva!", premierul României Victor Ponta mi-a trimis astăzi un mesaj tip SMS, în care a precizat:

"Stimată Doamnă! Dl Ioan Adam a fost deputat de Brașov- NICIODATĂ nu a fost consilier al meu ( am verificat și vă punem la dispoziție toate actele Guvernului)! E clar că ați fost dezinformată! Sunt convins că veți fi corectă și veți face această precizare pe blogul dvs. Mulțumesc"

I-am răspuns premerului Victor Ponta, tot printr-un mesaj tip SMS următoarele:

"Stimate domnule Prim Ministru. Țin să vă precizez că Ioan Adam, deputat PSD de Brașov ținea să se prezinte în emisiunile pe care le-am moderat și în care a participat drept consilier al dumneavoastră. În plus, în această calitate a fost trimis în emisiuni uneori chiar de consiliera dumneavoastră Anca Alexandrescu. Atunci nimeni nu a venit cu aceste precizări. Tind să cred că e mai mult vorba de o neînțelegere între dvs și colegii ( foști) dvs de partid de care nu mă fac răspunzătoare. Evident că voi fi corectă și voi face precizările necesare. Va mulțumesc. Cu aceeași apreciere, Sorina Matei".

Premierul Victor Ponta a mai precizat că este dispus să-mi pună la dispoziție Monitorul Oficial și a spus că el crede că "glumesc", pentru că nu știe ce spunea "cineva în emisiuni". I-am transmis premierului Victor Ponta că sunt de părere că problema trebuie rezolvată chiar cu Ioan Adam și stafful dânsului, nu cu jurnaliștii, asigurându-l încă o dată că voi face toate precizările necesare.

Deseori, emisiunile pe care le-am moderat la RTV cât și la B1 TV și în care a participat Ioan Adam, deputat PSD de Brașov, acesta s-a prezentat ca și consilier al premierului Victor Ponta, vorbind în numele premierului și al Executivului României. 

joi, mai 14, 2015

EXCLUSIV. INTERCEPTĂRI. Omul lui Victor Ponta: "Dacă scot banii ăștia Schweighoferii ăștia, măcar 200.000 de euro.(...) Și 500.000 de euro să pună sau 200.000 de euro, numai să pună ceva!"

O serie de date și interceptări din dosarul 278/1/2015, aflat pe rolul Curții Supreme de Justiție în care au fost trimiși în judecată 17 inculpați în legătură cu fapte de corupție legate de atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier în județul Bacău scot la iveală legăturile dintre firma austriacă Schweighofer Holzindustrie și lideri ai PSD, unii chiar foarte apropiați la acea vreme de premierul Victor Ponta.

În dosar, firma Schweighofer Holzindustrie apare de fiecare dată menționată și introdusă în discuție de către Ioan Adam, consilier onorific la acel timp al premierului României, Victor Ponta iar într-o serie de înregistrări sunt menționate diferite sume de bani. 
Potrivit documentelor aflate în dosar, înregistrările au fost făcute de Paltin Sturza și au fost realizate în luna Aprilie 2013.

Paltin Sturdza, Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc au fost reținuți și ulterior arestați de procurorii DNA Brașov pentru fapte de corupție în Octombrie 2014 iar pe 22 Ianuarie 2015, alături de soția lui Ioan Adam, de șeful Romsilva, Adam Crăciunescu și de Tudor Chiuariu, toți au fost trimiși în judecată inclusiv pentru constutuire de grup infracțional organizat. (dublu click)

În dosar apare menționat și Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, urmărit penal încă de pe 15 Octombrie 2014 pentru infracțiunea de folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat, speță disjunsă din dosarul cauzei.


Ioan Adam, consilierul premierului Ponta:"Dacă scot banii ăștia Schweighoferii ăștia, măcar 200.000 de euro"

Ioan Adam, consilierul premierului Ponta:"Și 500.000 de euro să pună sau 200.000 de euro, numai să pună ceva"

Ioan Adam, consilierul premierului Ponta: "Eu sunt de acord, dar Schweighofer aici pare serios"

Ioan Adam, consilierul premierului Ponta: "Nu faceți scandal între tabere! Asta cu Schweighofer o putem bate în cuie. Dă avans!"

 Ioan Adam, consilierul premierului Ponta: "Da măi, dar Schweighofer știe pădurea"

 În dosarul aflat pe rolul Curții Supreme sunt incluse și interceptări în legătură cu amendamente depuse în Parlament de Tudor Chiuariu, este menționat de terți și numele premierului Victor Ppnta, dar este de câteva ori invocată de Ioan Adam și "o firmă". Influența socrului lui Victor Ponta, Ilie Sârbu pe lângă șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, fost subordonat al său, este și ea reflectată în interceptări.

 Ioan Adam, consilierul premierului Ponta:"Îi spui dom'le nu te băga cu firma că..."

 Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta către șeful Romsilva pe care Viorel Hrebenciuc îl voia "călcat pe cap" :"Lasă că vorbim când ne vedem"

marți, mai 12, 2015

FĂRĂ PRECEDENT. Traian Băsescu atacă ambasada Statelor Unite ale Americii

Într-un interviu pentru PS News( dublu click), Traian Băsescu lansează un nou atac la adresa Justiției și atacă, în premieră, chiar și ambasada Statelor Unite ale Americii la București și pe însărcinatul cu afaceri al acesteia, Dean Thompson.


Întrebare: Domnule președinte, la cine v-ați referit dvs. atunci când spuneați, la sfârșitul lunii Aprilie, că sunt câțiva lideri ai Justiției care cred că le vor mai da un mandat ambasada  Statelor Unite, ambasada Olandei sau altele..


Traian Băsescu: M-am referit la liderii Justiției, liderii actuali ai Justiției. Și proba să știți că n-a venit demult. Când am văzut însărcinatul cu afaceri al ambasadei Statelor Unite ale Americii mergând fără reținere la Parlament, și ținând cont de declarația domnului Zgonea, că a fost vorba de o intervenție pentru nemodificarea Codului de Procedură Penală chiar am spus: ceva e în neregulă. Și nu pentru că astfel de discuții nu pot să aibă loc, ci pentru că ele s-au făcut ostentativ. Adică însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite chiar s-a dus peste șeful uneia din camerele Parlamentului și a cerut răspicat ceva. Astfel de discuții de regulă există sau pot exista. Dar ele se petrec discret, fără a da impesia că vine o ambasadă peste Parlament. Deci aici cred că a fost o greșeală.


Întrebare: În timpul mandatelor dumneavoastră au existat astfel de discuții?


Traian BăsescuNiciodată n-a existat o discuție cu mine legată de ce să facă cineva sau de ce să fac eu. Nu. Și o spun cu toată tăria. Nu a existat niciodată. Au mai existat teorii pe care le avansau unii: a, președintele a primit mesaj să atace pe Putin sau să atace Moscova. Niciodată. N-a îndrăznit nimeni să vină să spună: ar trebui să faceți declarația asta, ar trebui să aveți poziția asta. În 10 ani, n-am văzut așa ceva, dar acum mi s-a părut exagerat ce s-a întâmplat cu vizita direct la Parlament.


Ambasada Statelor Unite a criticat și astăzi, printr-un comunicat de presă recentele modificări aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală: "Ambasada SUA este în continuare îngrijorată de modificările aduse Codurilor Penal și de Procedură Penală. Orice modificări adus acestor coduri trebuie analizate cu atenție și în mod transparent de toate părțile interesate pentru a se asigura că aceste modificări nu subminează progresele recente obținute de România în consolidarea statului de drept și în lupta anti-corupție. Așa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnat descurajator, mai ales pentru inverstitori".
Și zilele trecute, misiunea diplomatică a Statelor Unite la București s-a arătat îngrijorată de modificările aduse legislației penale. ( dublu click).

Ambasada SUA a avut aceeași poziție și în Marțea Neagră când Traian Băsescu era președinte al României iar Parlamentul a dorit să modifice legislația anticorupție și a susținut permanent consolidarea statului de drept, a legislației anticorupție și a întâririi capacității instituționale a statului român cu prilejul vizitelor la București a lui Philip Gordon, Victoria Nuland și Joe Biden. Și atunci Traian Băsescu era președinte al României.


marți, mai 05, 2015

România/Turcia. Ponta/Erdogan. Mașini/Pinguini.

2013. Același tip de reacție la proteste:

România. Prietenii premierului Victor Ponta au amenințat jurnaliști că vor fi călcați de mașini dacă vor difuza imagini cu protestele de la București împotriva exploatării de la Roșia Montană.

Turcia. Prietenii premierului de atunci, Recep Tayyip Erdogan, ajuns acum președinte, au difuzat în timpul protestelor din Piața Taksim documentare despre pinguini.

În doar trei luni, 80 de jurnaliști din Turcia au fost acuzați pe bandă rulantă de defăimarea președintelui Erdogan.

Răspunsul lui Erdogan, într-un discurs public: "Am spus-o mereu. O parte din media n-a fost niciodată de partea noastră. A guverna un stat nu e același lucru cu a face un ziar. Aparent, titlurile pe care ei le dau și articolele pe care le scriu se numește jurnalism. Dacă așa faceți jurnalism, duceți-vă dracului!"

Răspunsul unui ziarist concediat din cauza lui Erdogan: "Niciun dictator nu va avea succes în reducerea la tăcere a media și a jurnaliștilor în Turcia".

vineri, mai 01, 2015

Câteva precizări necesare

Astăzi, am luat notă oficial că relația mea de lucru care expira legal pe 31 decembrie 2015 s-a sfârșit prin denunțarea ei unilaterală de către cealaltă parte.

Produsul jurnalistic realizat de mine, felul în care au fost tratate subiectele , aducerea de informații în exclusivitate, prezentarea tuturor cazurilor publice de corupție s-au bucurat de aprecierea și încrederea publicului, totul fiind în acord cu profilul meu bazat pe 18 ani de experiență în aceast domeniu,  și cu specializarea mea profesională din ultimii 8 ani în domeniul Justiției.

Deși în ultimul an și o lună, am realizat la cerere onest, consecvent și fără niciun fel de pretenții și în situații dificile acest produs jurnalistic, în ultimele luni temele abordate fiind cele publice, legate de Justiție și răsunătoare cazuri de corupție, acum mai bine de trei săptămâni, într-o sâmbătă seară, totul a fost anulat brusc.

Am decis, la acel moment, să nu fac publice discuțiile interne din ultimele 7 luni  referitoare la conținutul editorial, pentru că am socotit aceste discuții private și pentru că respectivul conținut al acestor discuții nu a reușit niciodată să-mi denatureze sau altereze felul onest, cinstit, în deplin respect față de public și adevăr în care mi-am făcut meseria. Întotdeauna mi-am făcut profesia până la capăt, fără compromisuri, cu orice risc.
Logica simplă a derulării evenimentelor din ultimele luni corelată cu o evidentă schimbare de retorică pe subiecte publice ce țin de Justiție și luptă anticorupție- singura acceptată- conduc însă la concluzia evidentă că întreg demersul meu jurnalistic deschis și de bună credință, pro-respectare a legii și pro-luptă-anticorupție, este indezirabil unora în acest moment .

Regia celor care coordonează sau, eventual, dețin adevărata putere de decizie probabil că include acest ultim act de forță în ceea ce mă privește, lucru previzibil având în vedere geneza acestei situații și evoluțiile publice din ultimul timp. 

Niciodată în cariera mea de jurnalist nu am cedat presiunilor și tentativelor de constrângere  de orice fel, indiferent cum s-au manifestat acestea, așa cum niciodată nu am fost de acord ca “posesori de facto” ai unor zone media să poată exercita un fel de “dictatură editorială invizibilă și ocultă” prin intermediari cu unic scop de a denatura demersuri și produse jurnalistice în deplin acord cu profesia, corecta informare a cetățeanului și în scopul respectării legilor, doar pentru a le servi intereselor  anti-Justiție, anti-respectare a legii sau politice de orice fel.

Manifestul meu profesional de valoare constă în deplinul respect și atașament față de public, față de corecta informare a cetățenilor, în totala îndeplinire a principiilor și regulilor meseriei, în tratarea onestă și transparentă a tuturor cazurilor de corupție și de încălcare a legii, toate acestea puse întotdeuna, cu bună credință, cinstit și deschis în slujba oamenilor și adevărului cărora le-am dedicat și le voi dedica neîncetat și cu orice preț cariera în jurnalism.