luni, septembrie 30, 2013

"Puțoii" care nu se văd la TV

Mircea Cosma, baronul CJ Prahova, potrivit pesurse.ro:"Păi noi ne luăm după PUȚOII CARE HABAR N-AU DESPRE NIMIC ȘI CARE PROTESTEAZĂ LA COADA CALULUI? Păi dacă vin mâine unii la mine să îmi spună că eu poluez că extrag petrol, eu ce trebuie să fac?"

În seara asta, pe o ploaie interminabilă, 5000 de "puțoi", așa cum îi numește PSD, au ieșit din casă, au protestat și au mărșăluit prin Capitală. 4000 de oameni au protestat pe străzile Clujului, la Oradea și îl alte orașe ale țării. Sute de români au protestat și la Londra, în Trafalgar Square, în Berlin și în alte orașe importante de peste hotare. Stați liniștiți, nu-i vedeți la tv!

P.S. Dacă doriți să aflați și alte tehnici/tactici ale tineretului PSD-ist de distrugere a unor proteste, vă invit să citiți materialul ziarului Adevărul, preluat de la Tele M Iași. Aici.
@foto Cristian Vasile @Gândul.info

marți, septembrie 24, 2013

Piața, ei și noi.


V-ați întrebat până acum de ce îi enervează atât de teribil Piața Universității și tot ceea ce se întâmplă în țară?

E simplu. Puterea, oricare ar fi ea, nu poate accepta ceva ceea ce nu poate sub nicio formă controla.
Au trecut 23 de zile și Piața îi enervează și astăzi.
Piața i-a scos efectiv din minți. În primele zile, nu s-a putut concepe că niște oameni liberi protestează. O ironie a sorții într-un fel- să te lovești, să te zdruncini de-a dreptul cu 70% în Parlament și la doar un an și jumătate de guvernare - de niște ființe vii pe care nu le poți manipula, chiar tu, USL, cea care speculai tot acum un an și jumătate o nemulțumire a oamenilor, reușind asfel să ajungi la putere, dând jos un Guvern.

Pe principiul "de ce ți-e frică de aia nu scapi" sau "cine scoate sabia, de sabie va pieri", acum USL s-a lovit ca un zid tot de Piață. Un glonț pe care l-a tras cu succes acum un an și jumătate și care acum, transcedental aproape, s-a întors și le-a intrat în posterioare. Unii s-au poziționat mai prost, fiind în derivă- PSD, alții s-au pliat mai bine și au speculat momentul- liberalii. De aici a ieșit un evident talmeș- balmeș politic, profund ipocrit și mincinos, cu piruete halucinante și schizofrenice, în care fiecare tabără a încercat să-și diminueze pagubele descătușându-și nemulțumirile și nervii și arătând toți, în final, miza pentru care-și scot ochii și care-i interesează cu adevărat: scaunul de la Cotroceni.

Nicio legătură cu Piața, după cum vedeți. De ce? Simplu. Pentru că ei resping tot ce nu înțeleg.
Păi, ia gândiți-vă: credeți că Vanghelie, Dragnea sau Ponta pot înțelege niște oameni care proclamă falimentul actualei clase politice și, implicit, falimentul lor? Pot procesa crezurile unor oameni care de trei săptămâni spun că s-au săturat de "tunurile" politicienilor, de minciuna și furturile lor, de fățărnicia lor, de afacerile lor transpartinice?
Nu, USL nu poate concepe că oamenii pot protesta, că pot fi nemulțumiți pe bună dreptate, dacă nu-i scoate Dragnea din casă și aduce morții vii la vot în cantități industriale. Sau dacă nu-i cumpără cu perfuzii cu tot și îi bagă-n Parlament.
Obișnuiți doar cu mitingurile de partid aranjate de ei, cu aplaudaci sau protestaci plătiți, cu galerii de interlopi și cu nuclee nocive care să atragă doar nemulțumiții naivi cumpărați pe geci și găleți de campanie, Piața a lovit în USL ca o leucă în moalele capului.
Ce să-i spună un tânăr dintr-o multinațională care speră un alt viitor în această țară lui Vanghelie, ca să înțeleagă ceva în românește despre corupție?
Ce să-i spună o mamă cu copil în cărucior care străbate Capitala noaptea, în marș, la 15 grade, din disperarea politicului lui Dragnea, ca să înțeleagă ceva despre respect sau statul de drept?
Ce să spună acești oameni liberalilor cu "frică de Departamentul de Stat" sau infractorului Fenechiu? Ce să spună PC, PPDD sau PDL ca să fie înțeleși? Păi, ei din ce să mai trăiască, cum să mai supraviețuiască?
Ce să-i spună o tânără cu pancartă lui Ponta despre minciuna nesfârșită și respectul fundamental pentru adevăr?
Nu, n-au ce. Îl flutură pe Petre Țuțea în speranța că cineva va înțelege ce înseamnă, cu adevărat, asta :
"Dacă aș putea, domnule, aș scrie pe ziduri, mare, să vadă tot țăranul: "Românilor, nu vă mai alegeți conducători care nu-și iubesc țara"!"

Și fata aceea are mare dreptate. Ca și Tuțea. Și protestează ca și el. Frumos.Și cam atât.
20.000 de oameni protestează de trei săptămâni iar ei nu înțeleg. Să știți că nici măcar nu se străduiesc să înțeleagă. Ei fac parte dintr-o cu totul altă specie. Sunt cu toții captivi fix în lumea învărtelilor și minciunilor lor.

Ca atare, dacă nu pot capacita Piața, mai bine s-o denigreze un pic. Nu prea mult pentru că riscă s-o enerveze și mai tare.
Așadar, le spun oamenilor țării că toți sunt băsiști împuțiți- pentru că nu-l înjură pe Băsescu, așa cum ar vrea ei. Și realitatea e că, în Piață, este mai înjurat Ponta decât Băsescu. Asta e, ce să-i faci? Oamenii ăștia pancarte de partid nu primesc.
Le spun că oamenilor sunt vânduți. Cui? Ungurilor, lui Soros. Cel mai la îndemână. Cereri pentru Transilvania eu încă n-am văzut. Dacă nu ține nici asta, sunt vânduți sigur rușilor, evreilor și, în general "agenturilor". Propaganda asta ieftină, rudimentară de partid o mai auzeam acum vreo 10-15 ani. E ca o întoarcere tristă în timp și arată un singur lucru: cât de profund nereformate și comunistoide sunt partidele aflate astăzi pe scena politică.
Să o ții sus și tare, în Septembrie 2013, cu agenturile care cotropesc țara prin manifestații de amploare înseamnă că ori nu mai percepi nivelul de ridicol în care te afli, ori ești tu, ca partid, de-a dreptul disperat încât nu mai prizezi deloc realitatea.
E ca și cum te lovești cu capul de zid și, în loc să-l ocolești după impact, te apuci dintr-o furie nemărginită să te dai singur cu capul de toți pereții din casă ca să arăți că numai tu poți să-i dărâmi. Numai că, la un moment dat, ți-l vei sparge. Capul. Și când vei conștientiza că nu asta era soluția, va fi prea târziu. Vei fi pe masa de operație în spital. În comă, eventual.

Cam așa și acum. Nici barajul mediatic mai dur decât pe vremea lui Adrian Năstase n-a ținut foarte mult. Ba chiar toate eforturile s-au umplut de ridicol. Internetul și rețelele de socializare au învins toate partidele, toți politrucii și toți banii din lume. În lumea asta, în era asta, și în țara asta, Slavă Domnului, comunicarea între oameni și conștiințele nu le mai poți opri, indiferent cine ai fi.

Pe de altă parte, din fericire însă, Piața n-are lideri și a rămas acolo. Pentru că are crezuri. Ceea ce, pe termen lung, e mult mai sănătos pentru democrație. Dacă Piața avea pe cineva credibil în frunte, până acum foarte probabil toată mașinăria propagandistică a Puterii îi dezgropa tot arborele genealogic și am fi asistat cu toții la un linșaj ce ar fi întrecut cam tot ce-a văzut România până acum.
Însă liderul nu există. Și nici nu pare să se înfiripe așa ușor.
Piața a devenit de trei săptămâni o platformă liberă de politică de exprimare, un arhipelag iar puterea ei o dă numai valoarea acestor oameni și credințele lor. Să vezi atâtea mii de oameni frumoși urlând constant la niște politicieni construiți strâmb, care gândesc strâmb, care acționează pe măsură și schimonisiți de atâta minciună e un început sănătos și, deopotrivă, o speranță.

Sunt ferm convinsă că doar oamenii liberi pot schimba, din temelii, o clasă politică mizeră. Da, se întâmplă la vot. Așa este în democrație. Dar cred că ar fi și mai bine dacă nu le-am da în cap oamenilor atunci când reușesc să strige adevărurile pe care noi, uneori, nu avem curajul să le rostim. Am citit nenumărate comentarii pe această temă care mărturisesc că m-au cam întristat.
Oamenii din stradă sunt un început. Politicienii se roagă să vină iarna mai repede, să fulgere, să tune, doar nu s-or mai strânge. Piața asta, efectiv, i-a exasperat. Nimeni nu știe cât va dura, cum va evolua, dar vedem că de trei săptămâni acești oameni rezistă.

Datoria noastră, în orice condiție și pe orice guvernare, este numai și numai față de oameni. Oamenii au dreptul la liberă informare, la adevăr, la independență și imparțialitate, la integritate, obiectivitate și echilibru. La corectitudine și aș zice, până la urmă, sinceritate. Oamenii au dreptul să cântărească cu propriul creier, cu propriile sinapse, cele mai semnificative momente din viața societății. Inclusiv cele cu relevanță pentru dezvoltarea ei în sens pozitiv. O dezvoltare sănătoasă, normală, zdravănă,cinstită și curată.

N-avem datorii față de nimeni.
Oamenii au dreptul să gândească, să se exprime și să se manifeste- în aceeași măsură. Fără restricții.
Atunci, haideți să-i lăsăm....
duminică, septembrie 22, 2013

Legea Roșia Montană. Proiectul RMGC, asumat de Guvern, trimis în Parlament. Sau când cineva își bate joc de români.

Sesizez aici doar problema exproprierilor pe care le va face RMGC, deși oficial neagă asta:
Pentru exproprierea imobilelor necesare realizării proiectelor miniere prevăzute la alin. (1), expropriator este Statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, acţionând prin titularii licenţelor de exploatare, la solicitarea acestora. Procedura şi obligaţiile prevăzute în sarcina expropriatorului (...) vor fi efectuate de Statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, acţionând prin titularii licenţelor de exploatare.
 Aplicarea procedurii de expropriere a imobilelor din cadrul perimetrului proiectelor miniere, reglementată de Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local (...) se va face fără a fi necesară aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi proiectelor miniere respective".

Proiectul de lege. Roșia Montană.


Acordul dintre Guvern și RMGC. Roșia Montană.


Expunerea de motive. Roșia Montană.joi, septembrie 19, 2013

Cine vrea să-l scape de dosar pe Liviu Dragnea?

Liviu Dragnea a mărturisit ieri că s-a cam plictisit să vină la DNA. Petrece ziua întreagă la DNA citindu-și dosarul și noaptea în minister. Omul, cetățeanul, demnitarul, vicepremierul, deputatul, președintele executiv, fostul șef de Consiliu Județean, "tătucul" baronilor, inginerul și soțul Liviu Dragnea carevasăzică nu mai poate efectiv să muncească pentru statul român, pentru țară, pentru popor, pentru noi toți, pentru urmașii urmașilor noștri din cauza DNA. Nu știm exact nici ce a muncit până acum.

Cu doar câteva zile înainte, o altă declarație vine, la TVR, din partea premierului Victor Ponta, șeful lui Dragnea pe linie de partid și de Guvern: "Eu cred că sub conducerea domnului Morar și a altor oameni, Parchetul a făcut dosare politice. În special, dosarul de la referendum. Un dosar pur politic care n-are legătură cu nicio faptă din Codul Penal sau din vreo lege specială. Un dosar politic împotriva celor care au fost adversari ai domnului Băsescu. Așa încât ideea de a avea o conducere legală, stabilă și imparțială care să nu facă dosare politice era extrem de importantă. Nu pot să dau asemenea note și nici n-ar fi cazul, dar sunt convins că sunt oameni crescuți de către Morar pentru a face dosare politice. Însă sper ca încet- încet lucrurile acestea să se elimine".

Păi dacă pe domnul Dragnea l-a cam apucat plictiseala/ sictirul și îl cam încurcă DNA iar premierul Ponta este convins că dosarul lui Dragnea este "pur politic", de ce nu iau politicienii locul procurorilor și se angajează cu toții la DNA? Ei par, întotdeauna, să știe mai bine totul.

Până una- alta, dosarul referendumului, în care Liviu Dragnea este deja urmărit penal și cazul său este amintit în raportul MCV al Comisiei Europene din Ianuarie acest an, și are o multitudine de capete de acuzare (dublu click), este unul dintre cele mai importante și stufoase dosare pe care le are în lucru DNA. Nu este însă și singurul în care ar apărea Liviu Dragnea. Controversele legate de Tel Drum și dosarul "Valerică cel performant"- Valentin Preda, om din anturajul lui Dragnea, acuzat că a penetrat structurile DNA pentru a dărâma dosare de corupție- toate sunt cunoscute.

Cert este că de mai multe săptămâni, lui Liviu Dragnea procurorii au început să-i prezinte materialul de urmărire penală. Dosarul este uriaș dar, cu această ocazie, toți ziariștii au observat că și Liviu Dragnea citește greu. Foaaaarte greu. Rând cu rând, silabă cu silabă, vocală cu vocală. Și așa s-a ajuns în situația în care momentul trimiterii în judecată să coincidă cu expirarea mandatului lui Lucian Papici, la secția I a DNA, cea mai importantă secție a Direcției, cel care urma practic să-i infirme sau să confirme sub semnătură trimiterea lui Dragnea în judecată.

Faptul că mandatul lui Papici, care nu mai poate fi reînnoit, expira la jumătatea lunii septembrie nu era tocmai o noutate. Surpriza vine însă din propunerile absolut uimitoare pe care ministrul Justiției le face pentru conducerea celei mai importante secții din DNA. 
Așa se face că ministrul Cazanciuc, membru al Guvernului Ponta, face mai întâi o propunere pe care ulterior și-o retrage singur.  Apoi, se apucă să facă propuneri verbale către CSM și DNA, pe care nu le mai materializează, dar care sunt refuzate. Interesant în toată această poveste este că numele avansate de ministrul Justiției pentru conducerea secției I ori n-au experiența și expertiza necesare pentru această funcție foarte importantă, ori au într-o oarecare măsură legătură cu dosarul lui Liviu Dragnea. 
De exemplu, procurorul Gheorghe Bocșan, așa cum scrie și Dan Talapalagă este cel care inițial s-a ocupat sârguincios de dosarul Liviu Dragnea pentru ca,ulterior, după alegerile din decembrie, să susțină că s-a gândit mai bine, că nu mai are de fapt probe în dosar și că ar vrea să-i dea lui Liviu Dragnea scoatere de sub urmărire penală. După aceea, Bucșan și-a luat subit concediu, a ieșit cu totul din dosar iar instrumentarea a fost preluată de Lucian Papici.

Pe de altă parte, procurori cu vastă experiență și care s-au remarcat prin instrumentarea celor mai răsunătoare dosare alături de Papici, cum este Mariana Alexandru, par să nu aibă nicio șansă în ocupare a șefiei Secției I. În strategia ministrului Justiției nu par să conteze foarte tare că dosare ca acelea ale lui Cătălin Voicu, Adrian Năstase, Monica Ridzi, Becali, Remeș, dosare grele despre corupția din Justiție sau din alte zone importante au fost rezultatele cu care ani de-a rândul DNA s-a mândrit, au fost remarcate internațional și au arătat că o asemenea instituție extrem de importantă poate să funcționeze, având în Justiție record la condamnări.
În ochii ministrului Cazanciuc, acești oameni par să nu fie suficient de buni doar pentru că-și fac, cu adevărat, meseria și pentru că au trimis după gratii infractori. La polul opus însă, experiența Marianei Alexandru a fost recunoscută de șeful DNA, Laura Codruța Kovesi care a numit-o pe procuroare ajunct al Secției I a DNA.

Ca atare, în lipsa unei soluții, șeful DNA a cerut delegare de la procurorul general Tiberiu Nițu pe funcția de șef al Sectiei I, pentru trei luni, tot pentru Lucian Papici. Cererea a fost aprobată într-un sfârșit.
De frica vizitei experților Comisiei Europene care evaluează România în ceea ce privește progresele pe Justiție și în perspectiva raportului din decembrie, totul a rămas în stand-by. Ministrul Justiției a evitat astfel apariția unei dispute publice pe această temă care ar fi fost percepută negativ european, însă numirea șefului secției I a DNA a rămas în continuare nerezolvată. 

Așa se face că totul se va relua la sfârșitul anului, probabil după prezentarea raportului Comisiei care se dorește a fi mai apreciativ decât cel de la începutul anului. 
De ce nu găsește ministrul Cazanciuc procurori care au probat prin rezultate pentru a-i propune pentru șefia secției I sau de ce nu vrea să-i vadă, nu prea se știe, dar ne putem face o serioasă și îngrijorătoare idee.

Eu îmi aduc aminte că, până la schimbarea puterii politice, personaje ca Marcel Sâmpetru, George Bălan sau Cătălin Voicu - susținute sau extrem de active politic- voiau, cu toată ardoarea și cu orice preț, să pună mâna pe Justiție, inclusiv pe DNA. Iar tot procurorii din actuala Direcție Națională Anticorupție i-au dovedit pe acești oameni corupți, i-au trimis vreo 7 ani la închisoare sau i-au trimis în judecată. Nimeni nu poate spune că nu s-a întâmplat asta.

Cât despre Liviu Dragnea și "atracția" sa, sub toate formele, față de DNA, nu pot să cred decât că el se va plictisi mult și bine în continuare. Constituția, atât cât va mai supraviețui în actuala formă, spune exact așa, la articolul 16:" Nimeni nu este mai presus de lege. Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări".

Adică, pe înțelesul lui Liviu Dragnea, îl citez exact: "Două cuvinte: Ex-clus (sic)!"
Și pe Cătălin Voicu, fostul său bun coleg, îl redau fidel: "Acum vorbesc ca să înțelegeți dumneavoastră!"

miercuri, septembrie 18, 2013

EXCLUSIV. Cum îl acuză PSD de minciună pe Traian Băsescu, printr-o altă minciună

Enervați probabil de iesirea de acum două zile a președintelui Băsescu de la Palatul Cotroceni, pe tema Roșia Montană, cei de la PSD s-au gândit să contaatace totul folosind altă minciună. 
Ca atare, vrând să arate că președintele Băsescu dar și Parlamentul au mai semnat/ adoptat în trecut un caz similar cu cel al Roșiei Montane, în mesajele PSD, se spune așa: "președintele Băsescu a promulgat Legea 89 din 8 Aprilie 2005 privind unele măsuri de reglementare a unor obligații bugetare ale Societății Rompetrol Rafinare S.A. Constanța, lege care face referire la o singură companie privată."

În realitate, Legea 89 din 8 Aprilie 2005 este de fapt, "Legea 89/2005 pentru aprobarea ORDONANȚEI DE URGENȚĂ a Guvernului nr. 118/2003 privind unele măsuri de reglementare a unor obligații bugetare ale Societății Rompetrol Rafinare S.A. Constanța". Legea pentru aprobarea Ordonanței poate fi consultată aici. Ca atare, pentru a simplifica explicațiile, măsurile acestea au trecut prin Guvern în 2003, Guvernul în întregul lui și Adrian Năstase și le-au asumat pe toate ( ordonanța poate fi consultată aici), s-a adoptat o ordonanță de urgență ( 118/2003), apoi totul a trecut prin Parlament, așa cum trece prin Parlament orice ordonanță de urgență care, odată adoptată, devine lege. Diferența este că Ordonanța intră în vigoare imediat ce este publicată în Monitorul Oficial, iar efectele sunt rapide.
Totul în problema Rompetrol Rafinare a intrat în vigoare pe 28 Octombrie 2003, în vremea lui Adrian Năstase, cu doi înainte ca președintele Băsescu să semneze legea de aprobare a ordonanței.
Cum președintele Băsescu a acuzat public Guvernul Ponta că fuge de răspundere, paralela cu Roșia Montană nu poate fi făcută pentru că, în acest caz- Rompetrol Rafinare, Guvernul Năstase și-a asumat, a emis o ordonanță de urgență care a intrat imediat in vigoare, mult înainte de promulgare. În cazul Roșia Montană, Guvernul Ponta nu și-a asumat niciun act al Executivului iar toată problema ( legea propusă de Guvern și acordul cu RMGC) a fost trimisă în Parlament.

Al doilea neadevăr susținut de PSD se referă la compania în sine. Potrivit siteurilor guvernamentale, Societatea Rompetrol Rafinare S.A se află și acum sub autoritatea ministerului Economiei ( aici și aici) iar la acea dată -2003, Ministerul de Finanțe instituia o supraveghere fiscală permenantă, așa cum scrie chiar în Ordonanța adoptată de Guvernul Adrian Năstase. În cazul Roșia Montană Gold Corporation, compania nu se află sub autoritatea statului.

Așadar, de foarte multe ori, minciunile se spun public iar adevărul se ascunde în detalii.

marți, septembrie 17, 2013

luni, septembrie 16, 2013

A 15-a zi. 15.000 de oameni. "Piața Universității e aici!" V.Ponta: "O să-i caut, să vorbim, să vedem..."

Ziua 15. Spre disperarea crescândă a guvernanților, 15.000 de oameni au mărșăluit prin București, scandând împotriva proiectului Roșia Montană și cerând demisia premierului Victor Ponta. Nici atitudinea presei nu a fost uitată și nici cea a politicienilor. O pancartă a unei tinere rostea un adevăr impresionant, pe care numai Petre Țuțea l-a spus apăsat acum mult timp: "Dacă aș putea, domnule, aș scrie pe ziduri, mare, să vadă tot țăranul: "Românilor, nu vă mai alegeți conducători care nu-și iubesc țara!"" Protestul acestei tinere generații a depășit și astăzi granițele țării și alături de oamenii din București au mai fost români din Alba, Cluj, Iași, Craiova, Suceava, Buzău, Constanța, Sibiu, Târgu Mureș și Brașov. S-a protestat și la 2544 m, pe Vârful Moldoveanu. 
Oameni tineri, pașnici, frumoși, luminoși, cu steaguri, cu peturi, cu biciclete, hipsteri, oameni cu copii, cu cărucioare, studenți, oameni care mâine se duc la serviciu, toți le transmit politicienilor același mesaj: să se oprească!
Un protest ce ia proporții gigantice pentru că politicul, cu sfidarea și aroganța nemărginite, refuză să-i asculte pe acești oameni și să-i ia în seamă. O mulțime eterogenă, un arhipelag de gânduri, unite toate, spontan, într-o singură cauză. Acești oameni merită mult respect și multă stimă. Au arătat că în România anului 2013 încă mai este posibil să te lupți frumos pentru ceva în care crezi cu adevărat. Un puternic, tulburător și spectaculos exercițiu de democrație ce multora provoacă fiori reci. 

Ziua 15. După ce s-a poziționat singur pro- Roșia Montană și pro- RM Gold Corporation, singura reacție care a venit din partea lui Victor Ponta în cea de-a 15 zi de proteste de amploare a fost: "O să-i caut, să vorbim, să vedem". Victor Ponta nu părea să aibă nici în această seară un plan pus la punct ca să discute cu Piața Universității care de două săptămâni e tot acolo și cere, din ce în ce mai aprig și cu mai multă rezonanță, aceleași lucruri.

joi, septembrie 12, 2013

Găsiți logica, dacă există...

Victor Ponta, premier al statului român, co-președinte USL, președinte PSD, deputat PSD, doctor, fost procuror, soț. Declarații făcute la Antena 3, în emisiunea lui Mihai Gâdea, 12 Septembrie 2013:

VOTUL NU
"Am spus si atunci ca personal ca deputat nu o sa votez. Am discutat foarte multi ani despre acest proiect cu sotia mea, europarlamentar, cu alti europarlamentari impotriva proiectului, si am spus tot timpul ca eu o sa votez impotriva(...) A fost un angajament personal al meu in raport cu acesti oameni, obtinand nu sa le schimb parerea, ca Daciana e in continuare impotriva proiectului"

VOTUL DA
"E o decizie care influenteaza viitorul nostru ca tara, prestigiul (....)  Exista si foarte multe beneficii pentru Romania si foarte multe pericole daca nu facem acest proiect si trebuie sa voteze niste oameni in cunostina de cauza. Obligatia mea ca prim ministru e sa ma gandesc la toti cei 20 de mil de 
romani"

VOTUL GICĂ CONTRA
"Eu am fost impotriva proiectului, inainte sa cunosc aproape nimic despre proiect, pentru ca era sustinut de Basescu, si am spus ca daca il sustine Basescu e ceva de rau"

NU FUG DE RESPONSABILITATE, DOAR CĂ NU MI-O IAU
"Mai e ceva: conform legilor actuale si a avizului, noi ar trebui sa dam avizul de Mediu si sa inceapa exploatarea. Era o responsabilitate uriasa de care nu fug si pe care nu o poate lua un ministru sau un premier, ci reprezentantul acestui popor, Parlamentul. (...)Astfel, potrivit legilor actuale, eu ar trebui sa dau avizul"

Indirect, în aceeași emisiune, premierul Ponta a mai recunoscut că declarațiile sale de cu o zi înainte cu privire la litigiul cu RGMC pot fi folosite împotriva României. Și cu privire la ilogica declarațiilor sale, Victor Ponta spune: " Ce reproseaza (n.m. Antonescu), ca nu votez ca parlamentar, avea dreptate. Trebuia sa stie toata tara de ce am data aceasta declaratie".

Tot ce-am înțeles este că logica unui om perfect normal nu se aplică premierului statului român. Nu poți să faci asemenea declarații și să pretinzi că îți asumi responsabilități când, în fapt, nu îți asumi absolut nimic, ba din contră. E și asta o tactică. Să zăpăcești lumea cu declarații ce se bat cap în cap, să-ți urmărești scopul, să nu scazi în sondaje pentru că-ți încalci promisiunile electorale și să candidezi la prezidențiale. Nu știu însă care-i eficiența și dacă prezidențialele se câștigă chiar așa...   


marți, septembrie 10, 2013

Așadar, minerii au confirmat că au venit în București în timpul protestelor

Am scris AICI despre cum lideri ai PSD au adus în București, săptămâna trecută, în timpul protestelor, mineri de la Roșia Montană pentru a contracara manifestațiile.
Astăzi, liderul de sindicat de la Roșia Montană a confirmat informația despre prezența minerilor în București săptămâna trecută, prezentând însă o variantă puțin mai nuanțată. Redau mai jos declarația liderului minerilor din Roșia Montană făcută pentru observatorulph.ro.

"Contactat de reporterii observatorulph.ro, Cristian Albu, preşedintele sindicatului Viitorul Mineritul din Roşia Montană (SVM), nu neagă informaţia conform căreia colegi de-ai lui s-au aflat săptămâna trecută în Bucureşti pentru a protesta. Acesta subliniază însă că este vorba despre un număr de aproximativ 50 de mineri care aveau autorizaţie pentru a protesta în faţa Ministerului Mediului.
“Într-adevăr, aveam programată o manifestare în faţa Ministerului Mediului pentru săptămâna trecută, însă am renunţat tocmai pentru a nu agita spiritele. Trebuie să precizez că această autorizaţie am solicitat-o şi obţinut-o încă din primăvară. În niciun caz nu au fost “autocare” de mineri în Bucureşti.
Au fost 50 care, vă repet, ar fi trebuit să protesteze în faţa Ministerului Mediului. Când am văzut ce se întâmplă, am hotărât să renunţăm, să plecăm acasă şi să protestăm aici, la noi. Probabil de aici au apărut speculaţiile. Nu am fost cazaţi la Hotel Phoenicia. Acolo este cazat staful companiei. Noi am fost cazaţi la un internat”, ne-a declarat Cristian Albu".

Ca atare, Cristian Albu confirmă prezența minerilor, confirmă intenția de a protesta, confirmă că "stafful companiei" este/ a fost cazat la Hotel Phoenicia, dar spune că urmau să protesteze în fața ministerului Mediului - deci zona Piața Constituției- aveau autorizație "încă din primăvară", că "cei 50 de mineri" au fost cazați "la internat" și că au plecat de bună voie.
În primul rând, având în vedere că în timpul sosirii minerilor se desfășurau deja proteste în București pe tema Roșia Montană este puțin ilogic faptul că aceștia au bătut atâta drum până în Capitală pentru ca mai apoi să plece de bună voie. În realitate, sub presiune, au fost trimiși înapoi de unde au venit. În plus, cum de știau minerii "încă din primăvară" să ceară autorizație de protest exact pentru zilele acestea ( asta în cazul în care au cerut și obținut)? Cum de știau "din primăvară" că zilele trecute va fi dezbaterea, trimiterea proiectului Roșia Montană în Parlament? Foarte ciudat.

În al doilea rând, se știe că săptămâna trecută, în mai multe seri, protestatarii anti- Roșia Montană au ajuns și în Piața Constituției. O întâlnire a celor două tabere putea oricând degenera. Până și Cristian Albu, liderul minerilor care apare în multe reclame ale Roșia Montană Gold Corporațion, recunoaște că exista riscul de a "agita spiritele".

Ca jurnalist, cred că aducerea autocarelor cu mineri de la Roșia Montană, cu viziuni și opinii ferme pro-Roșia Montană în București, în timpul unor proteste anti- Roșia Montană, este un gest de maximă iresponsabilitate. Și poate cineva ar trebui să răspundă pentru asta.

Ce ne-a dezvăluit, cu adevărat, Piața Universității


 - Picioarele de lut ale celei mai puternice majorități parlamentare de după 1989. Să ai 70% în Parlament și să promovezi în mod aiuritor un proiect de lege pe o temă foarte importantă și sensibilă- Roșia Montana și, în plus, să-ți tragi un glonț în genunchi fără să te ajute nimeni, pentru că în România, acum, nu există Opoziție reală, este cu adevărat un record absolut.
Istoria recentă ne-a arătat că PDL, fără o majoritate de 70% în Parlament, ci una cu puțin peste 50%, s-a dat cu capul de zid după aproape 8 ani de guvernare. Subiectul: legea sănătății. Scânteia: Raed Arafat. Susținere mediatică pentru PDL aproape inexistentă. USL a reușit cu impresionanta supermajoritate din Legislativ să se dea singură cu capul de pereți după 1 an și jumătate de guvernare. Și asta cu o susținere mediatică pentru USL maximă.

- România are, în acest moment, doi candidați la Președinție: Victor Ponta și Crin Antonescu. Sorin Oprescu nu știu dacă va rezista unei curse în pol-position după ce și el tot singur și-a tras un glonț gratuit în picior prin referendumul maidanezilor. În USL însă este clar: Victor Ponta și Crin Antonescu nu mai au loc unul de altul. Primul și-a arătat slăbiciunile prin toate piruetele halucinante pe care le-a făcut în ultimul timp. De la frica de a lua decizii, dedublările de personalitate, limbajul duplicitar ce au devenit emblematice, până la toate pisicile zilnice moarte și aruncate ba în grădina Parlamentului, ba în grădina Palatului Cotroceni, ba în grădina CCR și a altor instituții. Toate arată că Victor Ponta a decis ca până anul viitor să nu-și asume nimic de frica scăderii în sondaje. Administrează țara numai cu ochii pe procente în perspectiva anunțării, în ultimul moment, a unei candidaturi pentru Palatul Cotroceni. După criza economică din ultimii ani care a măturat pe bandă rulantă guverne, ar fi nedrept să nu vedem că întreaga nouă generație de lideri europeni- toți fac la fel.
Pe de altă parte, și vizitele externe pe care și le pregătește Victor Ponta au acest unic rol- să-i creioneze și un contur extern clar, recunoscut în marile cancelarii ale lumii. Îmi aduc aminte că, în 2004, și Adrian Năstase a avut aceeași strategie: o poză cu Bush. Și tot istoria recentă a arătat că poza nu l-a făcut, totuși, șef de stat. Așadar, cu pozele e mai complicat. Nimic nu este garantat.
De cealaltă parte, și Crin Antonescu se comportă ca și cum ar fi perfect conștient de ceea ce îl așteaptă și acționează pe măsură. Se proclamă "liderul Opoziției" de la guvernare, călărește electoral protestele - ce se pliază pe electoratul liberal- și deja i-a aplicat lui Ponta o lovitură dură - prin respingerea fermă a proiectului Roșia Montană- fapt ce a zdruncinat și mai mult un USL aflat și el în stare nu foarte bună de sănătate.
Iar dacă USL se rupe, cine îl rupe și de ce? Cine pierde mai mult și cine câștigă? Alte întrebări fără răspunsuri care dau însă coșmaruri speranțelor politice ale celor doi lideri ai USL.

-  Piața Universității revine. Nu se așteptau, dar de data asta revine altfel și, probabil, va juca un rol important. Ceea ce a creat și atâțat toată propaganda USL ani buni- mitingurile din Piața Universității- reușind să dărâme o guvernare, și  toate temele destul de periculoase inoculate- anti-americane- acum, se sparg, cu un ocol de un an și jumătate, fix în capul USL. La fel ca și promisiunile din campanie neîndeplinite.
Foarte interesant este că, plecând de la tema Roșia Montană, protestele de la Universitate au fost, în mare parte, împotriva întregului establishment politic. Tocmai de aceea, amplele manifestații ce au trecut și granițele țării și au paralizat politicul, au scos o cu totul altă Românie în stradă. O generație tânără, frumoasă, luminoasă, puternică, citită, curată, haioasă, deșteaptă, nevândută care a transmis atât: ne-am săturat de voi. De toți. În seara asta, în Piață, s-a dat recital un cvartet.
Nu știu cum politicul va ieși din asta, dar semnalul deja a fost transmis și trebuie luat în seamă de toată lumea. Cine este suficient de perspicace îl va specula, foarte probabil, cu mare grijă, eficient și inteligent în perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor.

- Teleguvernarea nu mai ține. Cu propaganda, minciuna și ipocrizia s-a cam terminat. Sigur, se poate minți poporul cu televizorul în continuare, dar nu știu pe cine mai ajută. Sigur, poți să fii pe val dar uite că, dacă nu ești atent, în doar câteva zile, valul te poate înghiți și nu prea mai ieși ușor de sub el. De altfel, de aproape 2 săptămâni, liderii USL și-au rărit considerabil aparițiile la televiziuni în prime-time. Temele sunt dificile, iar cum explicațiile cinstite și responsabilitățile nu prea există, o singură gafă te poate costa, din nou, electoral.
Pe de altă parte, protestele de la Universitate au demonstrat foarte clar, încă o dată dacă mai era nevoie, că informația nu mai este monopolul nimănui. Oamenii simt, vorbesc, gândesc, află, caută, se informează,  totul circulă cu o viteză amețitoare, internetul nu poate fi oprit de nimeni, rețele de socializare la fel- sunt fantastic de puternice. Prezidențialele se vor juca și pe net, în multe state arabe primăvara revoltei să nu uităm că așa a început.
Suntem în România totuși, nu Coreea de Nord. Ca atare, tot barajul mediatic de zilele acestea, extraordinar de puternic, s-a prăbușit iar toată interdicția s-a umplut de ridicol. Să blochezi sau să distorsionezi voit, numai din considerente politice, informația să ajungă la cetățean pe care altfel pretinzi că-l servești- asta niciodată, dar niciodată, nu face un jurnalist. Dar, la noi, în presă, cu etica, cu morala și cu principiile este mai greu.

- Nici milioanele de euro, cu nemiluita, aruncate de Roșia Montană Gold Corporation peste tot n-au ajutat la nimic. Au cumpărat cu bani grei, de 14 ani, la kilogram, oameni, case, pâmânt, politicieni, ziariști, publicitate, conștiințe. Nimeni nu știe cu exactitate până acum cine se află în spatele RMGC dar virulența, agresivitatea cu care s-a făcut totul a devenit deranjantă, suspectă. Totul s-a întors și împotriva RMGC ca un bumerang. Ieri, acțiunile au scăzut și cu 70% pe bursa din Toronto. Asta poate s-a dorit, poate nu, dar cine știe? Nimeni. Însă oamenii, oricum sensibili la teme și valori naționale, au simțit că e ceva în neregulă legat de Roșia Montană. Așa că au reacționat și au dărâmat, deocamdată, o afacere ciudată făcută între stat și cine știe cine...pe spatele lor. Așa, "populația a învins corporația", vorba protestatarilor. Războiul pare a fi departe de a se sfârși. Cine îl va câștiga, în final, vom trăi și vom vedea.luni, septembrie 09, 2013

EXCLUSIV. PSD a adus mineri în București. Apoi s-a răzgândit și i-a trimis înapoi.

În plină criză Roșia Montană și în pline proteste la Piața Universității, săptămâna trecută, câțiva lideri PSD au luat decizia de a aduce câteva autocare de mineri în București pentru a contracara manifestațiile tinerilor care se exprimau pașnic anti- Roșia Montană, spun surse politice.

Minerii, toți de la exploatarea Roșia Montană, au fost aduși în București, au fost cazați la Hotel Phoenicia din București, urmând, foarte probabil, să susțină și ei un protest pro- Roșia Montană în Piața Universității. Minerii erau extrem de supărați de ceea ce exprimau protestatarii împotriva proiectului Roșia Montană iar în acele zile, în Piața Universității se aflau între 1000 și 3000 de oameni.

Pentru că întâlnirea celor două tabere anti și pro- Roșia Montană putea foarte ușor degenera, imaginile cu mineriada din 13-15 Iunie 1990 fiind vii în mintea multora, sub presiune maximă, s-a luat decizia ca autocarele cu mineri de la Roșia Montană să fie rapid trimise de unde au venit, susțin surse politice. Așadar, fără foarte multe explicații, minerii s-au întors în Roșia Montană.

Reamintesc faptul că evenimentele din 13-15 Iunie 1990, cunoscute drept mineriada din Iunie 1990, au avut loc în București, când forțele de ordine susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor. Oficial, conform evidențelor comisiei parlamentare de anchetă de atunci, numărul răniților a fost de 746 iar oameni morți au fost 6. Patru morți prin împușcare, un decedat prin infarct și o persoană înjunghiată. În plan extern, mineriada din Iunie 1990 a însemnat și izolarea României.


PSD nu vede oamenii din stradă. Ce trebuie să spună la televizor astăzi.

După 8 zile de proteste de amploare, cu 10.000 de oameni în Piața Universității și cu manifestații care au depășit granițele țării, remarc faptul că în mesajele PSD nu se face nicio referire la oamenii din stradă.
A 8-a zi.10.000 de oameni în Piața Universității. "Oamenii care nu există"...chiar există.

                     București. Ieri.

                   Cluj. Ieri.


                    Sibiu. Ieri.
                     

Cu 10.000 de oameni care au ocupat pașnic Piața Universității într-o mișcare de amploare, cu proteste în alte orașe din țară- destul de multe, cu multe manifestații și în diasporă dar și la alte evenimente și în cele mai nebănuite locuri, totul arată că nemulțumirea se extinde. Politicienii, în special cei ai Puterii, au paralizat. Oamenii, această altă față a României chiar vrea să arate că există, chiar vrea să fie ascultată pentru că, în final, în orice democrație, și ea decide.
Nu știu cât va dura totul, nu știu care va fi maximum de amploare, dar m-am uitat foarte, foarte atent la acești oameni. Eu am văzut o altă generație nedefinită ideologic în stradă, o Românie tânără, curată, luminoasă, anti-sistem, anti-establishment, o Românie care până acum a tăcut, dar o Românie care iată că ne vorbește. Iar dacă n-o aude nimeni, bate din tobe. Și tot bate de o săptămână...
CNN a anunțat "toamna românească", AFP, Reuters, Al Jazeera și multe agenții și publicații internaționale au transmis știri despre ce se întâmplă. Cred și acum ceea ce tot cred de o săptămână încoace: că acești oameni nu pot fi ignorați de nimeni.

Mai jos, un tânăr istoric, Adrian Cioflâncă, definește perfect România din stradă de zilele acestea: "Piața e ca un arhipelag critic față de establishmentul politic". Am citit această descriere pe facebook pe care o redau integral:

"Protestele din țară sunt despre Roșia Montana, dar nu doar despre asta. Se transformă într-o mișcare anti-establishment (Cehia a avut așa ceva acum vreo zece ani). Roșia Montana a fost doar declanșatorul. Sociologia celor prezenți la protest este foarte complicată. Știu câteva din organizațiile, sociabilitățile, prieteniile în jurul cărora s-a format masa protestatară. Acestea asigură "permanența" la manifestații în timpii morți. Mulți sunt de stânga. Am văzut și câțiva legionari care încearcă să se insereze în mișcare. Dar cei mai mulți dintre participanți nu sunt profilați politic, sunt din marea categorie a dezamăgiților. Tineri, studenți, oameni din profesii liberale, lume bine îmbrăcată, cu fețe luminoase, cool, culturi alternative. Caracteristica principală este, cred, refuzul ideologiilor tari. Desigur, pe bucăți, întâlnești tot felul de discursuri, cu diverse genealogii intelectuale. Piața e ca un arhipelag. Dar oamenii nu au fost adunați de ideologii, ci de un ethos protestatar construit capilar în ultimii ani, care se arată foarte critic față de establishment-ul politic. E un tip de reacție de indignare față de o sferă publică așezată prost, irațional, nedrept. Nervozități adunate de-a lungul vremii (idioți care enervează de pe micul ecran, impostori cocoțați la vârf, birocrația obtuză, corupția invazivă, traficul nebun, trenuri întâziate, mizeria percepută, isteria ambientală etc etc) sunt puse acum în același borcan. E un protest care vrea să arate o altă față a României, o altă imagine despre sine. Cauzele revoltei nu sunt propriu-zis sociale și economice, dar socialul și economicul constituie un referent important. Faptul că statul și economia absorb deficitar tineri și noile generații de elite dă foarte prost. Faptul că oamenii sunt tratați drept masă de manevră irită foarte. Că lumea deciziilor a devenit autistă și clientelară scoate din sărite. Cam asta ar fi ideea. Ce va urma este greu se anticipat. Desigur, din această avalanșă se vor desprinde mulți bulgări. Dar acum trebuie să fim atenți la avalanșă."