miercuri, august 08, 2007

Mai bine ar pleca toti...Si ar ramane Basescu!

"Fascinanta" viata la Cotroceni. Aproape in fiecare zi traversezi o criza de nervi. Nimeni, niciodata, nu stie nimic. Si aproape totul ii ia prin surprindere. Lumea cotrocenista se uita la televizor si afla pe unde se afla presedintele acestei tari. Dar nu pot sa priceapa ca, pentru a se uita la televizor si a afla pe unde e presedintele tarii, trebuie ca televizoarele sa-l localizeze si sa-l ridice pe satelit, spre difuzare, pe domnul presedinte.
Am cunoscut echipe cotroceniste. Am colaborat cu echipa Iliescu, Constantinescu dar pe nimeni n-a luat prin surprindere pana acum Ziua Marinei, de exemplu. Am incercat astazi sa explic un fapt simplu: ca in fiecare an, Ziua Marinei se sarbatoreste, pe 15 august, de Sfanta Maria. Numai ca, anul asta, manifestarile incep de pe 10 august. Vaaaaai, ce mirare! Cata surprindere! Incredibil. Dar adevarat.
Te anunta, daca te anunta, cu o jumatate de ora sau cu o ora jumatate inainte( cazul fericit) ca stii...presedintele acestei tari face o declaratie de presa. Sau se duce la o intalnire cu pensionarii, sau se duce sa-l decoreze pe Prea Fericit. In conditiile in care de ultimele doua evenimente( pensionarii si decorarea) se stia cu zile bune inainte.
Noroc sau ghinion ca se mai impiedica ziaristii de constructorii patriotici prin Palatul Cotroceni. Sau mai stau paparazzi de la Cancan si prezinta dovezi de cate ori si cate ore a stat Elena Udrea prin Palatul Cotroceni. Si noroc ca mai exista "mijloace specifice". Ca altfel, stai si-l cauti pe Basescu pe tot teritoriul tarii. Si incerci sa le explici ca teritoriul Romaniei are 238.391 km2. Degeaba!
- E in teritoriu

- In teritoriu, unde? In Covasna, nu..?

- Nu, in teritoriu. Vizita in teritoriu.

- Teritoriul are 238 de mii de km2...
- Nu stim, e in teritoriu...

Mai rau te ametesc. Numai ca suni. Alte persoane. Basescu tocmai terminase declaratia de presa. Of course ca era in Covasna. Of course ca facuse declaratii politice. Of couse ca ei, cotrocenistii, habar n-aveau.
Cu atata indecizie, frica si neprofesionalism rar te intalnesti. Uneori nici nu stii ce sa faci. Sa razi sau sa izbucnesti nervos.Face declaratie de presa. La Palat. Afli cu o ora inainte. Pe sus, pe jos, zburand...ajungi. Intrebare:
-Unde o face? Inauntru sau afara?
- Nu stim..
- Pai trebuie sa ne instalam...deci unde o face..?
- Lui ii place afara...dar bate vantul, poate o face inauntru, dar nu-i place...

Mai trec 10 minute.
- Deci o face inauntru..
- Nu stim, stai sa vedem...ca lui ii place afara...Dar steagurile astea, bate vantul, flutura rau, poate si ploua. Crezi ca o sa ploua...?

Dupa alte zece minute de discutii in zona gri a izbucnirii nerovase, vine semnalul: o face inauntru. Ce surprizaaaaa!
Una peste alta, povestea e lunga, e plina de personaje care mai de care mai fascinante, dar are morala ei. Majoritatea oamenilor din jurul lui Traian Basescu sunt extrem de slabi profesional. Sunt atat de fricosi incat ai senzatia ca se vor speria si de propria umbra. Iar Basescu n-are incredere in ei, probabil, din acelasi motiv. Asadar, mai bine ar pleca toti. Si ar ramane Traian Basescu. Sa dea sms-uri... "Sunt in Covasna. Stau pana duminica. Nu sunt in concediu, sunt in vacanta. VA- CAN- TA! Vezi comunicate pe site. Dati refresh zilnic. Din ora in ora, daca se poate. Cine vrea sa ma vada sau sa ma filmeze, ma gaseste pe Valea Zanelor". N-ar fi mai simplu asa?