vineri, februarie 28, 2014

SUA despre România: "Amenințările la adresa jurnaliștilor au subminat libertatea presei"

LIBERTATEA PRESEI.
"Amenințări personale și profesionale la adresa jurnaliștilor au subminat libertatea presei".

"În timp ce mass- media independente au fost active și au exprimat o varietate de opinii, în mod deschis, fără restricții, politicieni și persoane cu legături strânse cu politicieni și grupuri politice fie dețin sau indirect controlează numeroase zone din mass-media la nivel național și local. Informația și tonul editorial al acestor zone, în mod frecvent, exprimă punctele de vedere ale patronilor. Au existat, de asemenea, acuzații că patronii opresc de la difuzare subiecte care sunt în contradicție cu interesele lor sau amenință autorii unor astfel de subiecte".

JUSTIȚIA.
"Corupția la nivel guvernamental a rămas o problemă larg răspândită care a afectat toate nivelurile societății".
"Alte probleme ce țin de drepturile omului, raportate în timpul anului 2013 au inclus (...) încercările continue ale unor personalități politice de a compromite independența sistemului judiciar".

"Constituția României prevede un sistem judiciar independent iar Guvernul a respectat, în linii generale, independența judiciară. Un raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), făcut public în Ianuarie menționa că România "a implementat mai multe, dar nu toate, recomandările Comisiei Europene" care vizează restabilirea statului de drept și independența Justiției.

În timp ce Constituția și rolul și deciziile Curții Constituționale au fost respectate, angajamentele cu privire la protecția sistemului judiciar împotriva atacurilor, demisia unor miniștri cu decizii judecătorești împotriva lor referitoare la integritate și demisia unor membri ai Parlamentului cu decizii definitive privind incompatibilitatea și conflictul de interese, sau cu condamnări definitive și irevocabile pentru corupție la nivel înalt nu au fost puse pe deplin în aplicare. Comisia Europeană a menționat, de asemenea, "nevoia de a accelera progresul în ceea ce privește recomandările sale referitoare la reformă a sistemului judiciar, integritate și lupta împotriva corupției" (...) Viteza proceselor de corupție la nivel înalt a crescut".

"În timp ce legea prevede sancțiuni penale pentru faptele de corupție săvârșite de oficiali, Guvernul nu a aplicat legea în mod eficient, în mare parte din cauza unor probleme din interiorul sistemului judiciar și câteodată din cauza unor oficiali implicați în practici de corupție care au imunitate."
"Indicatorii de corupție dați publicității de Banca Mondială au subliniat corupția ca o problemă."

"Direcția Națională Anticorupție a continuat anchetarea cazurilor de corupție la nivel mediu și înalt într-un ritm constant pe tot parcursul anului. Anchetele au inclus oameni politici, reprezentanți ai sistemului judiciar și administrativ."
"Până la 15 Octombrie 2013, DNA a trimis în judecată 768 de inclupați care au fost puși sub acuzare: un vicepremier, un membru al Parlamentului European, 5 parlamentari naționali, un fost ministru și actual membru al Parlamentului European, 11 judecători, incluzând un membru al CSM, 9 procurori, incluzând un membru al CSM, 17 primari și 5 viceprimari, trei președinți de Consilii Județene și un vicepreședinte de Consiliu Județean, un președinte de partid politic (...)".

"Procurorii au comandat confiscări în valoare de aproximativ 1,1 miliarde de lei ( 340 de milioane de dolari) în cazurile inculpaților acuzați".
"Până la mijlocul lunii Octombrie, instanțele au emis 179 de condamnări definitve în 857 de procese instrumentate de DNA, în comparație cu 552 de inculpați cu condamări definitive în aceeași perioadă a anului 2012."
"Inculpările cu condamnări definitive au inclus doi membri ai Parlamentului, doi miniștri, un vicepremier, un președinte de Consiliu Județean, doi membri ai partidelor politice, 11 primari, 2 viceprimari, 4 ofițeri MApN, 27 de funcționari din Poliție, 5 judecători ( incluzând 2 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție) și 5 procurori ( dintre care unul care lucra în Parchetul General)."

"Rata de achitări, calculată până la mijlocul lunii Octombrie a fost de 7,9%, comparativ cu 10,1% în 2012".
"Din cele 205 cazuri ale DNA, în care instanțele au pronunțat hotărâri definitve, 151 de cazuri- ceea ce reprezintă 73% din total- au fost soluționate în mai puțin de 4 ani.
23 de cazuri- care reprezintă 11%- au fost soluționate în mai puțin de 5 ani.
Pentru restul de 31 de cazuri- care reprezintă 15% din cazuri- au fost nevoie între 5 și 10 ani pentru a se ajunge la decizii definitive".

"Înalta Curte de Casație și Justiție a crescut în mod semnificativ ritmul proceselor de corupție la nivel înalt, comparativ cu anii anteriori. Verdictele în infracțiunile de corupție au fost de multe ori inconsistente. Numărul de condamnări în cazuri de corupție a crescut pe parcursul anului. (...)"
"Conflictele de interese, resprectarea standardelor de conduită etică și de integritate în funcția publică a rămas o preocupare pentru toate cele trei ramuri ale Guvernului (...).
"Mecanismul de confiscare a "averilor nejustificate" a fost greoi".

"Cu toate că legea prevede accesul publicului la informațiile guvernamentale legate de procesul oficial de luare a deciziilor, ONG-urile și media au raportat că Executivul a aplicat legea inadecvat și inegal. Procedurile a da publicității informații au fost greoaie și au variat considerabil în funcție de instituție (...) ONG-urile și jurnaliștii au continuat cu regularitate să dea în judecată pentru a câștiga dreptul de a avea acces la informațiile cu caracter public. Guvernul, într-un mod care nu a fost constant, a aplicat legislația în vigoare cu privire la transparența în procesul guvernamental decizional".

"Avocatul Poporului are putere limitată și nicio autoritate să protejeze drepturile constituționale ale cetățenilor în cazurile în care necesită o acțiune judiciară limitată. Biroul Avocatului Poporului a primis 4.876 de plângeri în primele șase luni ale anului 2013.
Fiecare Cameră a Parlamentului are o comisie pentru apărarea drepturilor omului. Sarcina lor este de a elabora rapoarte cu privire la plângeri care privesc apărarea drepturilor omului. Membrii acestor comisii, de obicei, mai degrabă exprimă punctele de vedere ale partidelor lor politice decât să se aplece asupra problemelor în mod obiectiv".

P.S. Sebastian Ghiță, Victor Ponta și orice alt politician poate aprofunda raportul Departamentului de Stat al SUA pentru România printr-un dublu click AICI.


27 Februarie 2014. Bilanțul Direcției Naționale Anticorupție. 

joi, februarie 27, 2014

Cerem investigarea promptă a agresiunilor și amenințărilor la adresa jurnaliștilor

Semnatarii acestui demers solicită autorităților să investigheze de urgență amenințările și presiunile la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” din Ploiești.

Constatăm cu îngrijorare înmulţirea cazurilor de presiuni şi ameninţare directă la adresa unor jurnalişti, mergând până la agresiuni fizice.
În seara zilei de 25 februarie, fiul domnului Cristi Constantinescu, director al cotidianului ploeiștean „Telegrama”, a fost tâlhărit și ameninţat de către patru indivizi cu cagule, pentru că tatăl său a scris despre cazul președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

Conform victimei, agresorii au amenintat că "Dacă taică-tu mai scrie de Cosma, vă luăm gâtul si vă dăm foc la casă. Să nu anunțați Poliția că și dacă ne prinde tot scăpăm și vă terminăm."
Ameninţarea vine în contextul publicării în „Telegrama” a mai multor articole despre ancheta DNA într-un caz de trafic de influenţă în care sunt implicați și preşedintele CJ Prahova şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, membri ai partidului de guvernământ.
Cazul de la Prahova se adaugă ameninţărilor proferate la adresa altor jurnaliști, precum Sorina Matei și Dan Tăpălagă. În primăvara anului trecut, jurnalistul Mircea Marian a fost agresat şi insultat în public pentru opiniile sale. Agresiunea a produs emulație și multe reacții publice de la autorități, după care s-a aşternut tăcerea.

Aceste amenințări directe reprezintă o evoluţie nouă şi îngrijorătoare în ultimele luni în România, care periclitează libertarea de exprimare şi chiar integritatea fizică a ziariștilor.

Cerem Poliției și Parchetului din Prahova să fie ferme în ceea ce priveşte investigarea amenințărilor la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” şi să comunice public rezultatele anchetei, în diferitele faze ale acesteia

Solicităm, de asemenea, tuturor autorităților competente să investigheze cazuri similare, pentru a opri această tendință de agravare a presiunilor contra jurnaliștilor și libertății de exprimare.

Freedom House România
Expert Forum

Comunicat ActiveWatch:

"In atentia domnului comisar sef de politie Viorel Dosaru
Inspectoratul Judetean de Politie Prahova

ActiveWatch solicita Inspectoratului Judetean de Politie Prahova sa identifice si sa sanctioneze in acord cu prevederile legale cele patru persoane care, in urma cu doua seri, l-au atacat si amenintat pe fiul directorului publicatiei prahovene Telegrama.

Luna aceasta au aparut noi suspiciuni cu privire la presiunile exercitate asupra ziarului Telegrama. Potrivit relatarilor reprezentantilor publicatiei, fiul directorului Telegrama a fost acostat marti seara, 25 februarie, de patru persoane mascate, care ar fi coborat dintr-un BMW, i-ar fi luat banii, i-ar fi spart ecranul telefonului si i-ar fi cerut sa-i transmita tatalui sau sa nu mai publice articole despre 'Cosma' (Mircea Cosma este presedintele CJ Prahova, iar fiul sau, Vlad Cosma, este deputat PSD).

'<>. Le-am spus ca nu am eu nicio legatura cu ziarul unde lucreaza tata, dar au spus ca nu ii intereseaza, ca ei au sarcina sa trimita acest mesaj. Apoi au amenintat din nou, spunand ca ne vor lua gatul daca mai scrie tata, ca a deranjat o anumita persoana', a relatat pentru Telegrama fiul directorului Cristi Constantinescu.

Contactat de Departamentul FreeEx, directorul Cristi Constantinescu a declarat: 'Organele de cercetare cauta masina cu care au fost cei patru indivizi mascati. Sper ca acestia sa fie prinsi si sa se ajunga la cei care au comandat asa ceva. Este posibil sa fie o amenintare venita din partea familiei Cosma (Vlad Cosma - deputat PSD si Mircea Cosma - Presedinte Consiliul Judetean Prahova), din partea unor apropiati ai retelei Alexe-Pavaleanu (Pavaleanu - sef organizatie PSD Plopeni). Sau poate sa fie o diversiune - cineva, care doreste raul familiei Cosma, sa faca acele amenintari pentru a atrage din nou atentia asupra lor'.

La sfarsitul lunii ianuarie, reprezentantii publicatiei Telegrama au acuzat ca Editura Prahova le-ar fi sistat distributia din chioscurile sale de ziare ca urmare a unor presiuni politice exercitate dupa publicarea unor materiale critice la adresa primarului Ploiestiului, Iulian Badescu (PSD). Atunci, ActiveWatch a contactat reprezentantii editurii si a incercat sa obtina un punct de vedere oficial referitor la motivul pentru care s-a decis incheierea intempestiva a contractului de difuzare. Claudia Matei, director de distributie, a declarat telefonic: 'Nu stiu ce sa va spun. Nu este hotararea mea, asa mi s-a spus. Intrebati la conducere, eu doar ma ocup de difuzare'. De asemenea contactat telefonic si pe e-mail-ul editurii, Vlad Dumitru Iacobescu, proprietarul editurii, nu a fost de gasit. In prezent, Telegrama se distribuie in celelalte doua retele de difuzare a presei din Prahova - Calliope si ABC. Iulian Badescu, primarul Ploiestiului, a fost angajat al televiziunii Prahova, care, alaturi de editura Prahova, era detinuta la vremea respectiva de deputatul PSD Sebastian Ghita.

Hartuirea, intimidarea, agresarea jurnalistilor sau a institutiilor de presa constituie o fapta grava, cu consecinte asupra intregii comunitati. Astfel practici pot afecta si dreptul cetatenilor la informare si buna functionare a procesului democratic. Supusa unor diferite presiuni, presa isi va indeplini mult mai greu datoria de a relata despre abuzurile si ilegalitatile comise de autoritatile publice.

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei este o organizatie de drepturile omului care militeaza pentru comunicare libera in interes public. ActiveWatch este membra a retelelor internationale Reporteri fara Frontiere si IFEX."Ploiești. Cazul Telegrama. Cagule, tâlhărie și amenințare cu moartea: "dacă taică-tu mai scrie de Cosma, vă luăm gâtul"

Fiul directorului cotidianului Telegrama a fost tălhărit și amenințat acum două seri cu moartea de un grup de invidivizi care purtau cagule pe față și care i-au transmis, pentru tatăl său, Cristi Constantinescu următorul mesaj: "Dacă taică'tu mai scrie de Cosma, vă luam gâtul și vă dăm foc la casă", se scrie într-un articol publicat chiar pe prima pagină online a cotidianului Telegrama.

Potrivit cotidianului Telegrama, victima, fiul directorului a relatat următoarele: "Au coborât două persoane inițial care au venit lângă mine și apoi și celelalte două persoane s-au dat jos din mașină. M-am speriat când am observat că aveau cagule, dar nu aveam cu să fug pentru că mă înconjuraseră. M-au căutat în buzunare, mi-au luat telefonul mobil și portofelul. Din portofel mi-au luat toți banii, 700 de lei, banii pe care îi primisem cu ocazia zilei mele de naștere, în urmă cu două zile. Au spus că banii nu le ajung să acopere benzina pe care au consumat-o de când mă urmăresc. Apoi unui dintre ei mi-a înapoiat telefonul pe care-l scăpase și îi spărsese ecranul. Iar altul mi-a dat portofelul înapoi și buletinul.
Dacă taică-tu mai scrie de Cosma, vă luăm gâtul și vă dăm foc la casă. Să nu anunțați Poliția că, și dacă ne prinde, tot scăpăm și vă terminăm. Le-am spus că eu nu am nicio legătură cu ziarul unde lucrează tata, dar au spus că nu îi interesează, că ei au sarcina să transmită acest mesaj. Apoi au amenințat din nou spunând că ne vor lua gâtul dacă mai scrie tata, că a deranjat o anumită persoană."

Același cotidian publică și o declarație a tatălui victimei,  Cristi Constantinescu, directorul ziarului: "E vorba despre fiul meu, un tânăr care și acum este în stare de șoc. Cazul este unul cât se poate de serios. (...) Cei patru au spus că sarcina lor este să-mi transmită mie un mesaj, să o las mai moale cu investigațiile din ziar. Tot ieri seară, la scurt timp după consumarea evenimentului, am anunțat Poliția care a demarat o anchetă. (...) De câteva luni, de când publicăm articole legate de gruparea Păvăleanu- Alexe atât eu cât și alți colegi din redacție primin nenumărate sfaturi să scriem mai rar sau chiar deloc. Sfaturile acestea s-au transformat în avertismente și amenințări voalate în momentul în care am publicat articole despre dosarele de la DNA ale președintelui CJ Prahova, Mircea Cosma și fiului său, deputatul Vlad Cosma."

Potrivit siteului paginademedia.ro, în ianuarie acest an, cotidianul ploieștean Telegrama a fost interzis "de la difuzare de către Trustul Prahova, companie care deține una dintre cele trei rețele de distribuție de presă din Județ". "Trustul Prahova are și alte produse media- ziar, televiziune și a fost deținută de Sebastian Ghiță. (...) Pe lângă firma de distribuție, trustul de presă Prahova mai are în portofoliul său cotidianul Prahova, postul Prahova TV și Radio Prahova. Editura Prahova are 25% din piața de distrubuție din județul Prahova.
Administrator unic la firma Editura Prahova este Vlad Iacobescu, fratele lui Alexandru Iacobescu, un apropiat al lui Sebastian Ghiță", mai scrie siteul paginademedia.ro.

Pe siteul ziarului Telegrama apar o serie de articole referitoare la ancheta efectuată de procurorii DNA în cazul Cosma/Păvăleanu/Alexe. O parte dintre ele pot fi consultate aici, aici și aici.

Mircea Cosma, președinte al CJ Prahova, vicepreședinte PSD, și fiul său, Vlad Cosma, deputat PSD, sunt cercetați de DNA pentru trafic de influență și sunt puși, de către judecători, sub control judiciar. Sebastian Ghiță este deputat PSD de Prahova, apropiat de Mircea Cosma, Vlad Cosma și prieten al premierului.

În 17 Februarie, Camera Deputaților a respins ridicarea imunității deputatului Vlad Cosma cu 222 de voturi împotriva cererii DNA de încuviințare a arestării preventive. Majoritatea voturilor au provenit din PSD.

Pe 18 Februarie 2014, la Curtea Supremă de Justiție, jurnalistul TVR, Alex Costache, a avut incidente cu apropiații lui Răzvan Alexe, prietenul lui Vlad Cosma. Imaginile, mai jos.

miercuri, februarie 26, 2014

La moartea USL...S-a râs copios. Când, de fapt, Victor Ponta, Crin Antonescu și Dan Voiculescu ar fi trebuit să-și ceară scuze în fața poporului român.

7,4 milioane de oameni și, ulterior, 4,3 milioane de voturi au încredințat cea mai puternică alianță politică din România ultimilor 22 de ani să le îndeplinească dorințele. Tot ce-au vrut românii a fost să trăiască mai bine. Au votat însă o minciună, a câta oare?! USL, uniunea mamut a României s-a făcut praf și pulbere pentru că existența ei a fost construită, în mod exclusiv, pe-o idee falsă, propagată până la paroxism în ultimii 8 ani. Românii atât au auzit. Și au auzit continuu: "Jos Băsescu". Așa, l-au identificat pe Președinte cu toate relele din viața lor. A fost o denaturare intenționată a adevărului, împachetată în zeci de mii de feluri și extrem de intens propagată încât, inevitabil, în mintea oamenilor, minciuna USL a devenit pentru ei, în mod automat aproape, adevăr suprem.
Numai că, în realitate, odată ce USL a preluat Puterea a arătat că, în fapt, fundamentul real al alianței nu a existat. Și nimeni n-a părut niciodată să-l caute. Ca atare, niciun proiect important pentru români n-a fost realizat, nicio reformă, nimic n-a fost dus până la capăt iar viața oamenilor a rămas la fel e ca și până înainte. Fatalmente, după trei ani de alianță și un an și nouă luni de guvernare, uriașul USL cu picioare de lut s-a prăbușit, în mod paradoxal, în hăul minciunilor, micimii, infracțiunilor și intereselor lui.
O cădere cu o asemenea viteză și magnitutine nici chiar România n-a mai văzut până acum.

La decesul USL, s-a resetat toată scena politică din România. Echilibrul sănătos pentru o democrație a fost restabilit. Intrarea PNL în Opoziție și perspectiva unui guvern cu susținere maximă de 55% în Parlament diminuează, în mod categoric, orice fel de abuz de putere. Într-un stat membru NATO și al Uniunii Europene, partener strategic și statornic al Statelor Unite, va fi mult mai dificil pentru Guvernul social-democrat al lui Victor Ponta să mai dea, ca până acum, lovituri constante statului de drept.
În plus, cu o fragilă susținere parlamentară, experiențele românești nu-i garantează premierului român că va supraviețui în funcție până la final de an. Nici șefia de partid nu-i este asigurată. Într-un an complicat, cu alegeri europarlamentare și două tururi de scrutin prezidențiale, practic, din acest moment, orice se poate întâmpla. Conturarea unui puternic pol de dreapta care să susțină echilibrul puterilor în stat, independența Justiției și continuarea luptei anticorupție va fi coșmarul Executivului Ponta 3. N-ar fi o surpriză pentru nimeni dacă Guvernul va continua pe linia deja consacrată. Va exista însă Opoziție reală. Și asta va însemna ceva.

La finalul USL, orientările stategice ale statului român nu vor mai putea fi puse așa ușor în discuție. Dacă până acum, în mod tradițional aproape, fiecare președinte al PSD și candidat social-democrat la Președinție a făcut cu ochiul Rusiei și chiar și Chinei, acum, în an prin excelență prezidențial, România pare, mai dispusă decât oricând să-și respecte pe termen lung angajamentele asumate. Sau măcar mai are o șansă. Să ne aducem aminte: Adrian Năstase adora China. Iubirea-i nebună s-a transformat în dosar penal iar candidatul la Președinție este acum în pușcărie. Mircea Geoană chiulea din Consiliul Suprem de Apărare a Țării ca să plece-n Rusia cu avionul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Și tot pe mâna lui Vîntu a pierdut. Acum, Victor Ponta se duce să-și facă un selfie, la Soci, cu Victor Ianukovici și să de mâna Vladimir Putin și Dimitri Medvedev. Când toți marii lideri occidentali ocolesc zona, nici asta nu e de bine deloc.
În ultimii 20 de ani, în România, niciun șef de stat nu s-a comportat așa.

Cel mai important pentru stabilitatea României este că prăbușirea USL a prins toate instituțiile anticorupție și de forță stabile, pe picioarele lor. După dese lovituri legislative, Marțea Neagră, modificări de Cod Penal, promovarea legii amnistiei și grațierii, nenumăratele atacuri la temelia și în fruntea instituțiilor, ultima dorință de mutare a Serviciului de Telecomunicații Speciale, USL ajunsese să devină un real pericol la întreg sistemul de siguranță națională al României. Numai că odată ruptă Uniunea, cu o Opoziție fragmentată și chiar și în linii vagi conturată, va fi mult mai greu pentru toate grupările infracționale ale partidelor să omoare în România Justiția oricât ar vrea. În pericol erau Curtea Supremă de Justiție, DNA, CCR, CSM și structurile de securitate națională.
De ieri însă, toți pușcăriabilii puternici ai Puterii pentru care s-a făcut scut trăiesc un nou vis urât. E adevărat că lupta anticorupție nicăieri nu este ireversibilă, dar realitatea a demonstrat că tot ce s-a clădit, cu mari eforturi, în ultimul deceniu,  nici se mai poate opri chiar așa ușor.

La pierirea USL, Victor Ponta are șansele cele mai mici să devină Președinte al României. Crin Antonescu în Opoziție va fi ucigător pentru viitorul politic al premierului și președintelui PSD. În primul rând, îl va eroda serios, îi va fi unul dintre cei mai puternici și credibili adversari. În al doilea rând, vorbim despre capacitatea reală a premierului de-a face față: în defensivă și nici în ofensivă, Victor Ponta nu știe să joace. Și nu în ultimul rând, dintr-o potențială confruntare la Președinție Victor Ponta-Crin Antonescu, va curge mult sânge politic. Cu certitudine, Victor Ponta, așa cum deja se vede, nu-i va putea supraviețui lui Crin Antonescu aproape deloc.
Dacă președintele PNL reușește să se mențină, fără fluctuații, în liniile ultimei luni, apărând statul de drept, fără a obstrucționa Justiția, dacă nu se mai războiește cu Occidentul și partenerii strategici ai țării, în timpul acesta traversând și deșertul Opoziției, are o mică șansă de reușită.
Dacă nu, va rămâne omul care l-a boscorodit, pe bună dreptate, pe Mircea Geoană și apoi i-a pus, în 2009, la prezidențiale, două milioane de voturi pe masă, care, în 2012, a participat activ la subrezirea statului de drept pentru ca, mai apoi, să-l apere, căruia-i era frică de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Apoi nu i-a mai fost.
Asemenea oscilații majore, în cariera unui om politic, sunt fatale. Nu se poate bizui nimeni pe tine, nu poți fi partener de nădejde la șefia unui stat, dacă nu ai valori și principii. Dacă, în esență, nu crezi cu adevărat în ceva.

Când s-a stins USL, Victor Ponta a rămas și într-o teribilă coaliție toxică, în dreapta cu Sebastian Ghiță și, în stânga, cu Dan Voiculescu. Doi oligarhi nocivi, extrem de puternici care, practic, l-au capturat pe premierul României și nimeni nu știe dacă vreodată va mai ieși întreg din chingile lor. Poate cu ocazia asta se vor separa mai bine și apele în presă. Să intoxici populația, să mistifici realitățile țării, să cumperi în neștire tot ce mișcă, să ameninți jurnaliști, sunt practici de sorginte sovietică. Așa cum s-a văzut în 2009, nici blocurile mediatice, în România, nu garantează nici măcar Președinția. Indiferent de câte fluxuri financiare ai avea.
Victor Ponta, fost procuror cu rezultate modeste, a mai rămas și cu eticheta minciunii, a apărării tuturor corupților și infracțiunilor ajunse și semnate chiar pe masa Guvernului pe care-l conduce. Crin Antonescu s-a eliberat, dar nici el nu e exonerat total de răspundere. După eșecul USL, inevitabil, creditul se duce tot spre președintele Băsescu.

Așa cum a promis în campanie, USL "s-a ținut de cuvânt". "S-a făcut" atâta "dreptate" încât, în final, s-au omorât. Între ei și pentru ei. Nicio clipă și nicidecum pentru voi.

P.S. La începutul și la sfârșitul postării, am încărcat câteva clipuri ale USL din 2012. Comentariile sunt de prisos.

   


miercuri, februarie 12, 2014

Perfuzia social- democrată

Martie 2010. Cătălin Voicu, PSD București, 7 ani de închisoare. Internări multiple înainte de sentință.

Ianuarie 2011. Constantin Nicolescu, PSD- CJ Argeș, condamnat în primă instanță la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Internări multiple, infarct, operație înainte de sentință.

Iunie 2012. Adrian Năstase, PSD- fost premier și președinte de partid. Condamnat definitiv și irevocabil în două dosare la închisoare cu executare. Tentativă de suicid, dorință de a fi operat înainte de a fi încarcerat.

Ianuarie 2014. Nicușor Constantinescu, PSD- președinte CJ Constanța, ridicat de DNA, pus sub control judiciar, acuză tratement la prostată în SUA iar partenerul său, Radu Mazăre, a acuzat public procurorii că l-au atins pe Nicușor în zonele intime.

Februarie 2014. Mircea Cosma, PSD- președinte CJ Prahova, vicepreședinte, reținut, pus sub control judiciar, a refuzat încarcerarea descoperindu-și un mic puseu de tensiune. Două zile, în mod public, a defilat cu perfuzia după el. Și cu șeful ambulantei Prahova.

Lașitate. Lipsă de demnitate, de responsabilitate, niciun pic de bărbăție. Disperare. Mult penibil și ridicol. Sau când perfuzia, bisturiul, spitalul și ambulanța au devenit tradiționala armă de luptă social-democrată împotriva Justiției. Când fură din banii românilor, toți sunt sănătoși tun!

PSD, ziua care i-a schimbat istoria. Distrugerea "centrului imaculat".

"Sorina, tu crezi că eu nu știu? Știm toți ce se întâmplă. Trec noaptea cisternele de la Rafo pe aici, pe la mine trec. Crezi că pot să le opresc? Știi ce comenzi dă Dana Năstase? Știi ce face Bittner? Tu crezi că eu pot să mă lupt cu așa ceva? Ăsta-i centrul imaculat, ăștia-s intangibilii. Au tot: Poliție, Parchet, Gardă, servicii, absolut tot! Când mă duc în Kiseleff trebuie să luăm toți poziția ghiocelului, altfel ne execută. Ce nu înțelege e că, până la urmă, noi îl facem președinte, noi aducem voturi, de noi depinde, voturile nu se cară în cisternele de la Rafo Onești".

Se întâmpla acum 11 ani, într-o iarnă. Făceam o anchetă, îl alergasem prin tot județul, aproape că cedase nervos. Mă primise în sfârșit și, după interviu, dădea de toți pereții cu Adrian Năstase. Urma un foarte greu, an electoral. Era și atunci, ca și acum, un baron important. Este de...19 ani!

"Centrul imaculat", "intangibilii", în PSD, au  reprezentat întotdeauna primul nivel, întâiul cerc real de putere. A fost mereu grupul restrâns de decizie și influență care a direcționat totul în România, atunci când partidul a fost la guvernare: banul, forța politică și hotărârea finală. Nimeni și nimic n-a trecut peste el. Niciodată. Niciodată până mai ieri...

În 2004, cu alegeri locale, parlamentare și prezidențiale la ușă, cu baroni tot mai nemulțumiți care i se plângeau constant lui Ion Iliescu, cu feude puternice tot mai sedimentate, cu un Dan Voiculescu oscilant, Adrian Năstase a luat decizia de a-și descentraliza partidul. "Centrul imaculat" a acceptat ideea că șurubul în care ținea strâns, închistat, PSD-ul, cu o comandă unică de putere, trebuie să devină tot mai moale. Așa se face că, baronii, aleși pe sprânceană, au fost aduși în forurile decizionale ale PSD. Dar era prea târziu. Mulți îl urau deja cu sinceritate pe Adrian Năstase. Încă minimum 5 ani la Cotroceni, cu o Constituție doar pentru el croită, era totuși prea mult și pentru ei. Totul se putea transforma, din nou, într-un coșmar și nimeni nu-și mai dorea asta. Ca o paranteză fie spus, ciudat este că nici acum, după un deceniu, n-au reușit să ajungă la o concluzie comună: a fost bine sau nu că Năstase a descentralizat PSD?!

Ce-a urmat au fost multe suspiciuni de trădare între grupările partidului, o altă boală tradițională pentru social democrați. Adrian Năstase a pierdut alegerile prezidențiale și, după doar patru luni, a pierdut absolut totul. În noaptea de 21 Aprilie 2005, în Sala Palatului, descentralizarea PSD îl devorase bucățică cu bucațică, baronat cu baronat, feudă cu feudă. Au picat apoi Bittner, Petrache, a venit "mătușa Tamara", a început Zambaccian, au curs plângerile și denunțurile, a început să vorbească Sechelariu. Așa a început tăvălugul dosarelor lui Adrian Năstase pornite chiar din propriul partid. "Noaptea cuțitelor lungi" din Hotel Confort doar a pecetluit decesul politic."Centrul imaculat", "intangibilii" s-au prăbușit odată cu el, dar doar după pierderea alegerilor. Acum Adrian Năstase e încarcerat a doua oară, în al doilea dosar. Nimeni important din partid nu l-a plâns foarte mult.

A urmat la rând Mircea Geoană, diplomatul. Cu experiență zero de manageriat un partid, cu un PSD moștenit descentralizat în care baronii deja puneau președinții, Geoană n-a rezistat niciun pic. Odată cu el și cu traseul pe care-l deciseseră să-l urmeze social democrații, Mircea Geoană și-a creat propriul "centru imaculat". De data asta însă, "intangibilii" au devenit șefii de organizații, baronii cei mai apropiați de președinte. Marian Vanghelie de exemplu, exponentul grupării Cătălin Voicu- Mitică Iliescu. Cine sufla în fața Bucureștiului și în fața rețelei? Nimeni. Au dărâmat trei miniștri de interne, au spart un Guvern, dar în 2009 cu Geoană în frunte au pierdut Președinția României.
La 4 zile după alegeri, Cătălin Voicu a fost arestat. Încerca să schimbe rezultatul unui vot democratic. Și la Geoană, ca și la Năstase, "centrul imaculat", "intangibilii" s-au prăbușit imediat după pierderea alegerilor, a Președinției. Cătălin Voicu stă acum 7 ani în penitenciar.

În 2010, alesul a fost Victor Ponta, o mare speranță la vremea aceea în PSD. Însă de cum a preluat partidul, n-a schimbat nimic la el și a hotărât să meargă, așa cum era, cu el, tot înainte. Căile erau, într-adevăr, bătătorite dar istoria a arătat că sfârșitul a fost mereu prost. Nu i-a păsat. Prioritatea lui Victor Ponta a fost să-și genereze și el un "centru imaculat", cu ai săi "intangibili". Din același PSD descentralizat, tot mai puternic feudalizat, de data asta, a ales Prahova. Acolo conduce de vreo 14 ani, maramureșeanul Mircea Cosma și al său clan, acolo s-au ridicat și format cei mai buni prieteni Sebastian Ghiță, Alexandru Iacobescu, de acolo vin cu toții în linie: Robert Cazanciuc, alte rudenii, Tiberiu Nițu și, în general, toți pe care-i vedeți pe diferite funcții agățați de ei.

Cu un partid supurând a rețele de corupție dezvoltate în mai bine de un deceniu și cu baroni tot mai grei și lacomi după ani de Opoziție, Victor Ponta n-a mai putut să facă față. A devenit prizonierul lor, l-au sufocat. Și cumva, în PSD, s-a schimbat cu totul paradigma de putere. Prin acte, fapte, probe tot mai dese de corupție, s-a ajuns în situația paradoxală ca Justiția să-i reformeze lui Victor Ponta partidul. Pentru că el este realmente prea slab..
Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre- Constanța, Ion Prioteasa- Dolj, Constantin Nicolescu- Argeș, Bunea Stancu- Brăila, Ioan Cindrea- Sibiu, Marian Oprișan- Vrancea și capul lor- Liviu Dragnea, toți au reușit să intre, rând pe rând, în vizorul procurorilor. La unii, dosarele au ajuns pe masa judecătorilor, câțiva așteaptă cu frică sentințele pentru faptele lor.

Însă ieri, odată cu reținerea și încătușarea lui Mircea Cosma și cererea de arestare pentru fiul său, Vlad Cosma, deja s-a intrat într-o cu totul altă etapă. A fost foarte probabil cea mai neagră zi pentru Sebastian Ghiță, Robert Cazanciuc, Tiberiu Nițu și toate grupările politico-interlope sau consolidate de crimă organizată din Prahova. A fost momentul când "centrul imaculat", "intangibilii" lui Victor Ponta au început pe rând să se prăbușească. Primul a fost "Nea Mircea"și, după cum s-a văzut, nici lui nu i-a venit să creadă. I-a fost imposibil să accepte ceea ce i se întâmplă. S-a agățat de Poliție, de Salvare, de un puseu de tensiune. De orice, numai să nu vadă carcera.
Cu mult înaintea alegerilor, cu un PSD la putere, cu scut pus și retras de Ghiță în persoana ministrului Justiției. Așa ceva, în partid, niciodată nu s-a mai întâmplat.

Astfel, s-a schimbat din nou paradigma, s-a trecut la un cu totul alt nivel, s-a ajuns la o adevărată premieră.
Nimeni, niciodată, nicăieri, nu e mai presus de lege. După 14 ani, o Justiție permanent încercată, niște procurori, judecători, niște oameni și niște instituții au avut suficient curaj, determinare și nerv să facă asta.

De ieri, "centrul imaculat", de neatins, "intangibilii", primul cerc intim și real de putere al lui Victor Ponta nu mai există. Invincibilitatea, omnipotența și atotputernicia au avut, pentru toate faptele lor, zgomot de cătușe. Așa, s-a schimbat total cursul istoriei social-democrate.

Culmea este că istoria propriului partid putea să-l învețe foarte multe pe Victor Ponta. Tragedia e că, în realitate, Victor Ponta n-a priceput nimic din învățăturile ei.

miercuri, februarie 05, 2014

S-a întărit statul, domnule Vîntu! Te-ai denunțat în propriul dosar.

"Eu nu sunt un asasin, eu sunt un om de afaceri. Mai precis, un operator pe piața financiară românească". Așa se prezenta poporului român, acum fix 12 ani, la o oră de maximă audiență, în cel mai urmărit talk show din România și în fața a milioane de suflete, Sorin Ovidiu Vîntu. Locația-i era necunoscută, toți se uitau la el, fiecare ziarist din București îl căuta.

Când rostea acele vorbe, avea în palmă șefi ai serviciilor secrete cărora le construia până și case, o halcă bună din clasa politică românească, jurnaliști importanți, oameni de afaceri puternici. Nu-i mișca niciun mușchi pe față. Lăsase pe drumuri sute de mii de români, distrusese destine și niciodată, dar niciodată, nu a arătat că i-a păsat.

"Campanii de presă incredibile m-au transformat într-un fel de monstru. Piaza rea a societății românești, coruptul societății. (...) Domnule, se încearcă construirea unei imagini de mafiot din Sorin Ovidiu Vîntu. Sunt asasin, afemeiat, corup lumea politică. Toate acestea înseamnă afaceri necurate în totalitate, toate acestea înseamnă imaginea unui mafiot.(...) Se tot vehiculează: Vîntu corupe toți oamenii politici, i-a cumpărat pe toți, a cumpărat Poliție, Parchet, mama naibii ce n-am cumpărat eu în România. Câteva mii de oameni pe orizontală și verticală. Tot ce se cheamă personalitate.(...) Am cumpărat ziariști, oameni stau în apartamentele mele".

Cine se putea descrie mai bine decât el însuși? Vehemența și siguranța cu care-și nega propriile gânduri, acțiuni și până la urmă propria-i personalitate arătau, de fapt, incontestabila-i putere. La acea oră, în fața lui chiar nu mișca nimeni. Era însă un mafiot. Un infractor până la moarte. 12 ani a durat ca Justiția și instituțiile statului să dovedească ceea ce, într-adevăr, a făcut acest om. Și încă nu s-a terminat.

A distrus- acesta-i verbul care-l definește, care i se potrivește lui Sorin Ovidiu Vîntu. A nimicit vieți, prăbușind un fond de investiții și lăsând sute de mii de români pe drumuri și fără speranță. "Așa și sunt, părintele FNI. S-o fi furat de la FNI 100, 200, 300 de mii de dolari dar în niciun caz suma de acolo", se fălea el. A adus la disperare minți care ani buni au protestat. Și nu l-au uitat. Opreau din drum coloanele prezidențiale cerând ajutorul. Eram acolo. Oamenii sfârșiți, devastați, zdrobiți, pustiiți m-au făcut să-l cunosc indirect pe acest om, exact așa cum era el cu adevărat.
Printre altele, știe toată lumea: a corupt și clasa politică. Ce politician nu era la mâna lui sau n-avea frică de el?!
A reușit să nimicească și candidați la Președinție. Nu foarte deștepți, e adevărat. Dar cel mai dureros este că a dărâmat principii, simboluri și semnificații. A ticăloșit meserii onorabile inventând, de exemplu, jurnalismul ca armă de șantaj. A ruinat caractere. Pe oamenii slabi, iremediabil i-a cumpărat și stricat.

"M-am gândit să construiesc trusturi de presă". Și de tot ce-a construit Vîntu s-a ales praful. N-a înțeles niciodată ce-i cinstea, onoarea și adevărul. Pentru că el niciodată n-a putut să fie așa. Stătuse-n pușcărie, în Bacău, ani buni pentru delapidare. Înainte de Revoluție. Și mai devenise și al Securității Nuș.

"Nu sunteți liberi, nene! Vă convine, lucrați, nu vă convine, plecați, ce mare căcat! Eu nu manipulez pe nimeni. Oamenii trebuie să creadă ceea ce este: este organizația lui Vîntu și răspunde la comanda lui Vîntu! Îmi construiesc o organizație conform intereselor mele". Eu niciodată n-aș fi acceptat  asta. Pe cei care au înghițit nu i-am înțeles, dar nici nu pot să-i condamn.

Ani buni, în România, s-a făcut așa cum a zis el. Pe orizontală și verticală a viciat tot ce i-a stat în cale, tot ce a prins: oameni, bănci, companii de stat, sistem bancar, piețe, reguli, principii, tot ce înseamnă personalitate, însemnătate și merit. A cerut și s-a văzut și cu fostul secretar general al NATO. De la actori, la sportivi, până la tot ce avea valoare, tot ce era autentic în această țară a mânjit. Vă aduceți aminte că infractorul organiza și gale. Ba chiar îi punea în primul rând în confruntările prezidențiale ca să nimicească un șef de stat din promo-uri și două cadre ale camerelor sale de luat vederi. Pentru Vîntu, cine n-avea un preț?! Banul, puterea și gargara erau scutul, televizorul era arma lui.

"O să vă popească Popa ăsta", i-a spus, la un moment dat, președintele Băsescu lui Geoană acum 5 ani, în confruntarea decisivă la Președinție. Geoană, candidatul tuturor trusturilor media, fusese cu o seară înainte, la relaxare. La Vîntu. La spa. Mai pusese mâna și pe unul dintre potențialii șefi de stat ai țării. Ca și lui Constantinescu, asta lui Geoană i-a fost fatal.

"Niciodată n-am lucrat pe numele meu în nicio operațiune. Dat find că atunci când eu intru într-o operațiune, în momentul acela foarte mulți oameni din piață intră în operațiunile respective și se diminuează șansa de profit. De aceea am lucrat întotdeauna pe alte nume. În cazul FNI, am lucrat pe numele unui prieten, Nicolae Popa, prieten și salariat de-al meu. Nu e fugit din țară, dom'le! Nu este urmărit penal. Nu este cercetat penal. Domnul Nicolae Popa am spus că n-a fugit nicăieri! Domnul Nicolae Popa s-a stabilit în Suedia. A fost o perioadă în Bali, după aia s-a stabilit în Suedia. Suntem buni prieteni și astăzi. Și-a deschis un restaurant care-i merge bine."

Asta zicea acum 12 ani. Nicolae Popa, condamnat la 15 de ani de pușcărie pentru înșelăciune și delapidare în dosarele FNI și FNA, este încă în temniță în România, adus de pe plajele din Indonezia și arestat acum 5 ani, în timpul prezidențialelor. 
Sorin Ovidiu Vîntu i s-a alăturat și el în penitenciar pentru favorizarea infractorului. Infractorul, prietenul său. 2 ani a luat. La câte trusturi media a construit, după un deceniu de bătaie de joc, în Ianuarie 2014, Vîntu niciun măcar de-un amărât de breaking news n-a mai făcut.

Mai știți ce spunea acum 12 ani infractorul recidivist care a avut România la picioare? "Ne judecați după norme comuniste, după legi staliniste. Se încearcă să fiu transformat într-un simbol al corupției românești. Clasa politică are altă treabă, nu să se ocupe de Sorin Ovidiu Vîntu. În 11 ani nu am încălcat nicio lege, decât cea de circulație". Discursul aceasta îl auziți și astăzi, la toți infractorii. Nu trebuie decât să dați drumul la televizor. Mogulii, oligarhii, l-au copiat fidel. Ba chiar l-au întrecut. Penalii, în ADN-ul lor, toți gândesc la fel.

"Avem un stat slab și niște moguli puternici", i-a spus acum 5 ani lui Vîntu un ziarist respectat. "Păi, întăriți-vă statul, domnilor!", i-a zis pușcăriașul. "Asta și încercăm", i-a răspuns jurnalistul.

Ieri a fost reținut de DNA personajul numit Rudel Obreja. Urma să primească 1 milion de euro ca să-l scape pe Vîntu de pușcărie. Ținta era un complet care trebuia corupt de la Curtea Supremă de Justiție. Niște procurori și instituții vigilente au intrat însă pe fir. 
Așa, după 12 ani, Vîntu a realizat că s-a întărit statul. S-a autodenunțat, a mai fost și oprit să iasă din țară și apoi s-a dat bătut: s-a dus să se tundă. Știa că nu mai avea nicio șansă. Intra, din nou, în pușcărie dar, astfel, măcar a mai scăpat de un dosar. A obosit de câte avea.

Ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se-ntâmple, spune o învățătură morală populară.
După atâta chin și luptă, chiar s-a întărit statul, domnule Vîntu! Ți s-a împlinit, în sfârșit, visul. Te-ai denunțat în propriul dosar. Asta da performanță și recunoaștere. Foarte probabil acum citești toate acestea din penitenciar. 

marți, februarie 04, 2014

SUA își exprimă public îngrijorarea


(21.52-22.18, 23.21-25.18)

"Vedem o tendință îngrijorătoare în prea multe părți ale Europei Centrale și de Est și Balcani. Aspirațiile cetățenilor sunt din nou călcate în picioare de corupție, interese oligarhice, interese care folosesc banii pentru a înnăbuși Opoziția, pentru a cumpăra politicieni și mass-media și de a slăbi independența judiciară și drepturile organizațiilor non-guvernamentale"
(...)
"Dar nu faceți nicio greșeală. Noi vom continua să vorbim atunci când valorile și interesele noastre sunt încălcate de orice țară din regiune. Președintele Obama nu are nicio îndoială cu privire la angajamentul Americii în această relație și va veni în Europa de trei ori, așa cum și-a programat în acest an, să consolideze investițiile în viitorul nostru comun."

"În acest an vom sărbători 70 de ani de la D-Day- de când Statele Unite și Europa au luptat cot la cot pentru libertate și pentru tot ceea ce ne leagă. Aceste legături s-au întărit puternic în cei 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, în cei 15 ani de când extinderea NATO post- Război Rece a început, în cei 10 ani de când UE a început să se extindă din nou. Este important ca să se înțeleagă acest lucru mai mult decât o măsură a timpului. Fără îndoială, este un rezultat al celui mai productiv parteneriat din istoria relațiilor internaționale.

Provocarea noastră de astăzi este de a asigura oportunitate, securitate și libertate pentru americanii și europenii dar, în același timp, și pentru toți oamenii din întreaga lume care caută în noi această posibilitate. Provocarea noastră este de a reînnoi acest parteneriat și de a lăsa moștenirea celei mai puternice alianțe din lume. Secolul 21 va cere aceste angajamente din partea noastră, a tuturor și cred că trebuie să profităm de ocazie, așa cum americanii și europenii întotdeauna au făcut. Și aceasta este singurul lucru care va da sens acestor tipuri de întâlniri și semnificație pentru moștenirea pe care trebuie să o onorăm în numele generației noastre"

John Kerry, Secretarul de Stat al SUA, șeful Departamentului de Stat, Munchen, Germania.

Discursul integral al Secretatului de Stat al SUA aici sau aici (dublu click).

luni, februarie 03, 2014

EXCLUSIV. Serviciile secrete, în mesajele PSD. Partidul nu găsește "greșeala" STS.

SERVICIILE SECRETE
1. Poziționarea în mesajele propagandistice ale unui partid politic aflat la guvernare, PSD, a unor aprecieri referitoare la activitatea structurilor de informații, piloni ai sistemului de siguranță și apărare națională a României, arată, fără echivoc, preocuparea intensă și ofensiva puternică pe care partidul condus de premierul României, Victor Ponta, a declanșat-o la adresa serviciilor speciale ale României.
Niciodată până acum asemenea mesaje distribuite comunicatorilor partidelor, indiferent cum s-ar numi ele, nu au făcut astfel de referiri. Ele pur și simplu nu au ce căuta în discuțiile unui partid politic. Faptul că există reprezintă un semnal extrem de periculos

Activitatea structurilor de informații, structura organizatorică, efectivele și regulamentele de funcționare se evaluează, potrivit legii, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în comisiile parlamentare speciale de control, și nicidecum în ședințele unui partid politic, fie el și PSD. Și asta pentru că serviciile de informații sunt structuri militare de siguranța națională a statului român și nu organizații de partid, cum greșit înțelege și acționează PSD.

SERVICIUL DE TELECOMUNICAȚII SPECIALE
2. Nici PSD nu reușește să identifice "greșeala STS". După raportul ministrului Oprea, asumat de Guvernul României, raport care n-a identificat greșeli ale STS în gestionarea cazului Apuseni, după evaluarea CSAT, PSD, tot ca partid politic aflat la guvernare, face aprecieri legate de activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale, începând cu anul 2005.
"STS nu a fost activă nici înainte de accident ( pentru a lărgi aria de acoperire, prin investiții după 2005), nici în timpul accidentului (când n-a făcut nimic proactiv pentru a sări în sprijinul cetățenilor)", susține PSD.

Niciun partid politic nu poate să facă asemenea evaluări la adresa unui serviciu special, nici nu are datele necesare, având în vedere, așa cum am explicat mai sus, activitatea STS se gestionează de CSAT și în comisia parlamentară de apărare. STS este o structură militară, parte a sistemului național de apărare, nu este organizație județeană a PSD ce trebuie evaluată politic.
În plus, în mod paradoxal, chiar firmele apropiate amicului premierului, Sebastian Ghiță, au câștigat de-a lungul timpului licitații importante cu STS, în cadrul programului investițional iar, în cazul Apuseni, softurile plătite din bani publici n-au prea funcționat.
Pe de altă parte, trebuie menționat că Executivul și comandamentele care ar fi trebuit să existe erau cele îndreptățile prin lege "să sară în sprijinul cetățenilor". Dar, așa cum s-a văzut, premierul României s-a dus la TV și la restaurant, un ministru care trebuia să se ocupe de situația din Apuseni scria pe facebook impresii, altul spunea că nu există nicio celulă de criză, când toți ar fi trebuit pur și simplu să gestioneze situația. 

STS, prin legea de funcționare, regulament și protocoalele în vigoare se ocupă cu rețelele de telecomunicații speciale, cu spectrul de frecvențe radio cu utilizare guvernamentală, cu confidențialitatea telecomunicațiilor speciale, cu măsuri privind siguranța națională a României. Toate atribuțiile STS pot fi consultate aici (dublu click).

PSD, prin mesaj, nu reușește să identifice o greșeală clară, specifică, exactă a STS în cazul Apuseni dar spune că trebuie să-și asume "responsabilități" care, prin consultarea tuturor legilor, nu le avea. Așadar, PSD doar din considerente politice a luat ca țintă un serviciu special al României, STS.

JUSTIȚIA
3. PSD susține că odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri totul arată că sistemul judiciar este pregătit. Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în domeniul judiciar, de la lipsa sălilor de judecată, la confuzia extrem de periculoasă de interpretare a legii, la marea problemă a interceptărilor și până la prescripția unor dosare, arată nu numai că sistemul judiciar nu este pregătit și se confruntă cu mari probleme ce riscă să-l subrezească, dar intrarea în vigoare a Codurilor arată ca o dură lovitură pentru sistem.

Când Victor Ponta a ales calea pierzaniei politice...

Dacă acum un an și jumătate se fugea cu Monitorul Oficial prin București, cu Avocatul Poporului, cu ordonanțele de urgență și cu judecătorii Curții Constituționale pe cale de a fi maziliți doar ca, în trei zile, să fie dărâmat un președinte al României, zilele acestea, se lucrează mult mai metodic: se ia instituție cu instituție de forță a statului și pur și simplu se dinamitează legislativ sau politic.

Pare a fi un plan mult mai bine pus la cale și care, în ciuda erorilor, uneori mai și reușește.
Să ne amintim: s-au votat modificări ale Codului Penal prin care se legifera corupția. Din fericire, a eșuat totul.
S-a decuplat rapid DNA de DGA, s-a pierdut un sprijin important în lupta anticorupție.
S-a dat o lovitură în CSM. Instituția garant a independenței Justiției a făcut pași importanți anti-reformă.
A intrat în vigoare cu ajutorul Guvernului român și în ciuda tuturor protestelor un nou Cod Penal și un nou Cod de Procedură Penală. Întreg sistemul judiciar a fost dat peste cap, o galerie de infractori au scăpat de condamnări, s-au șubrezit dosare, iar interceptările- proba forte în lupta anticorupție- au devenit aproape imposibile. Țintă au fost, de astă dată, instituțiile de forță: DNA și SRI. Exact așa cum tot în urmă cu un an și jumătate plănuiau penalii: "Trebuie să pui mâna pe curent, care înseamnă informația și puterea și pe urmă pe motor, nu?"

Și totul continuă. Dacă nu sunt atacuri legislative la temelia instituțiilor pentru ca acestea să rămână fără conținut și pârghii efective, sunt dure și disperate agresiuni politice. Următorii pe listă sunt Curtea Supremă de Justiție, șefii de complete Livia Stanciu și Ionuț Matei, cei de la DIICOT și capii serviciilor de informații.
Așa se fură în voie, așa nimeni nu mai deranjează pe nimeni, așa nu mai sunt surprize, așa se face liniște. Tot ce contează este o singură luptă: cine reușește să fie noul Președinte al României.

Până atunci însă, instituțiile de forță anticorupție rezistă cum pot. Și, în ciuda tuturor agresiunilor extrem de puternice ale PSD și tentativelor de nimicire, au și rezultate. În acest an, un fost premier al României a ajuns din nou în închisoare, un fost ministru de succes al cabinetului Ponta a primit 5 ani cu executare și înfundă pușcăria. Un alt fost ministru al Justiției a fost condamnat iar un vicepremier și soția lui au reușit să aducă faptele de corupție exact pe masa Guvernului. Mai mulți baroni ai PSD sunt anchetați și în plus, un afacerist, prieten cu șeful Executivului de la București, care era pe cale să falimenteze sectoare economice importante, a ajuns în cătușe.

Toate acestea i-au dat fiori reci premierului Victor Ponta care, față-n față cu anul care va pecetlui destinul său politic, a ales. Între Justiție și presiunea corupției, a preferat calea pierzaniei politice. Adică, fără ezitare și din frică și slăbiciune, a îmbrățișat tot ce are mai corupt partidul său și bunii săi prieteni politici.
Ca atare, vrând nevrând, șeful Executivului de la București s-a pus chiar pe sine în fruntea acestei lupte în folosul corupției și-n dauna românului. Fost procuror fără rezultate remarcabile, și-a luat alături doi colegi de facultate care-i seamănă și-l susțin necondiționat: ministrul Justiției și Procurorul General. Așa, au început să dărâme tot ce pot. Bucată cu bucată.

Ultima tentativă eșuată, care însă face parte dintr-un proiect subteran mai mare, a fost încercarea de demitere a șefului STS, Marcel Opriș. După mai multe nereușite, operațiunea nu a avut succes nici de astă dată. Ca atare, premierul s-a enervat teribil. A acuzat că, pe guvernarea sa, este interceptată toată populația, că apar stenograme, că este ascultat și a anunțat că pur și simplu ia Serviciul de Telecomunicații Speciale la braț și fuge cu el în Ministerul de Interne. Și pentru asta mai face și o lege.
În realitate, tot ce-l interesează este să comande și să coordoneze cât mai multe structuri în anul electoral prezidențial. Controlul politic total și puterea deplină sunt adevăratele ținte ale premierului Victor Ponta și anturajului său.

Să nu fi știut șeful Executivului român că STS este definit ca instituție militară, parte integrantă a sistemului național de apărare? Să nu fi știut nici că efectivele, structura organizatorică și regulamentele de funcționare ale serviciilor de informații, inclusiv STS, sunt aprobate doar în Consiliul Suprem de Apărare a Țării? Să nu fi știut că numai CSAT, potrivit Constituției, organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională?

Dacă n-a știut, ceea ce n-ar mai mira pe nimeni, iar premierul va depune o lege în Parlament prin care să ia cu forța STS la Ministerul de Interne, va afla probabil că toată mișcarea sa politică încalcă Constituția.
Dacă însă va goli STS de atribuțiile legate de apărare, va afla că practic a distrus o instituție și degeaba fuge cu ea în Ministerul de Interne, unde mai controlează și un alt serviciu de informații. Tot ce ar putea reuși ar fi să-l dea jos pe generalul Opriș. Dar foarte probabil, Victor Ponta va trebui să facă imediat o altă instituție la loc. Și așa, dintr-una s-ar naște două.
Într-un stat membru NATO, UE și în parteneriat cu SUA nu poți să lichidezi un serviciu special parte integrantă a structurilor de securitate națională, să demolezi instituții și să nu-ți ceară nimeni niciun fel de explicații pentru toate acestea.

"Victor cam are tendința asta, să se umfle în pene (...) Când a ajuns șeful Corpului de Control al Guvernului, cu ani în urmă, o cam luase nițel razna, am avut de tras ca să îl aducem înapoi, cu picioarele pe pâmânt (...) Probabil așa e când ești foarte tânăr și ajungi în funcții înalte", mărturisea mama premierului, într-un interviu acum doi ani.
Acum 13 ani, timp de 3 ani, Victor Ponta a fost șef al Corpului de Control al Guvernului Adrian Năstase. Adrian Năstase n-a ajuns președinte dar s-a întors în pușcărie. Victor Ponta este acum un prim ministru care se vede președinte al României.
Cu pene sau nu, umflate sau nu, Victor Ponta pare că și-a luat definitiv zborul. Singura întrebare care se mai poate pune este dacă mai are șanse pe pământ să aterizeze.