joi, februarie 27, 2014

Cerem investigarea promptă a agresiunilor și amenințărilor la adresa jurnaliștilor

Semnatarii acestui demers solicită autorităților să investigheze de urgență amenințările și presiunile la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” din Ploiești.

Constatăm cu îngrijorare înmulţirea cazurilor de presiuni şi ameninţare directă la adresa unor jurnalişti, mergând până la agresiuni fizice.
În seara zilei de 25 februarie, fiul domnului Cristi Constantinescu, director al cotidianului ploeiștean „Telegrama”, a fost tâlhărit și ameninţat de către patru indivizi cu cagule, pentru că tatăl său a scris despre cazul președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

Conform victimei, agresorii au amenintat că "Dacă taică-tu mai scrie de Cosma, vă luăm gâtul si vă dăm foc la casă. Să nu anunțați Poliția că și dacă ne prinde tot scăpăm și vă terminăm."
Ameninţarea vine în contextul publicării în „Telegrama” a mai multor articole despre ancheta DNA într-un caz de trafic de influenţă în care sunt implicați și preşedintele CJ Prahova şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, membri ai partidului de guvernământ.
Cazul de la Prahova se adaugă ameninţărilor proferate la adresa altor jurnaliști, precum Sorina Matei și Dan Tăpălagă. În primăvara anului trecut, jurnalistul Mircea Marian a fost agresat şi insultat în public pentru opiniile sale. Agresiunea a produs emulație și multe reacții publice de la autorități, după care s-a aşternut tăcerea.

Aceste amenințări directe reprezintă o evoluţie nouă şi îngrijorătoare în ultimele luni în România, care periclitează libertarea de exprimare şi chiar integritatea fizică a ziariștilor.

Cerem Poliției și Parchetului din Prahova să fie ferme în ceea ce priveşte investigarea amenințărilor la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” şi să comunice public rezultatele anchetei, în diferitele faze ale acesteia

Solicităm, de asemenea, tuturor autorităților competente să investigheze cazuri similare, pentru a opri această tendință de agravare a presiunilor contra jurnaliștilor și libertății de exprimare.

Freedom House România
Expert Forum

Comunicat ActiveWatch:

"In atentia domnului comisar sef de politie Viorel Dosaru
Inspectoratul Judetean de Politie Prahova

ActiveWatch solicita Inspectoratului Judetean de Politie Prahova sa identifice si sa sanctioneze in acord cu prevederile legale cele patru persoane care, in urma cu doua seri, l-au atacat si amenintat pe fiul directorului publicatiei prahovene Telegrama.

Luna aceasta au aparut noi suspiciuni cu privire la presiunile exercitate asupra ziarului Telegrama. Potrivit relatarilor reprezentantilor publicatiei, fiul directorului Telegrama a fost acostat marti seara, 25 februarie, de patru persoane mascate, care ar fi coborat dintr-un BMW, i-ar fi luat banii, i-ar fi spart ecranul telefonului si i-ar fi cerut sa-i transmita tatalui sau sa nu mai publice articole despre 'Cosma' (Mircea Cosma este presedintele CJ Prahova, iar fiul sau, Vlad Cosma, este deputat PSD).

'<>. Le-am spus ca nu am eu nicio legatura cu ziarul unde lucreaza tata, dar au spus ca nu ii intereseaza, ca ei au sarcina sa trimita acest mesaj. Apoi au amenintat din nou, spunand ca ne vor lua gatul daca mai scrie tata, ca a deranjat o anumita persoana', a relatat pentru Telegrama fiul directorului Cristi Constantinescu.

Contactat de Departamentul FreeEx, directorul Cristi Constantinescu a declarat: 'Organele de cercetare cauta masina cu care au fost cei patru indivizi mascati. Sper ca acestia sa fie prinsi si sa se ajunga la cei care au comandat asa ceva. Este posibil sa fie o amenintare venita din partea familiei Cosma (Vlad Cosma - deputat PSD si Mircea Cosma - Presedinte Consiliul Judetean Prahova), din partea unor apropiati ai retelei Alexe-Pavaleanu (Pavaleanu - sef organizatie PSD Plopeni). Sau poate sa fie o diversiune - cineva, care doreste raul familiei Cosma, sa faca acele amenintari pentru a atrage din nou atentia asupra lor'.

La sfarsitul lunii ianuarie, reprezentantii publicatiei Telegrama au acuzat ca Editura Prahova le-ar fi sistat distributia din chioscurile sale de ziare ca urmare a unor presiuni politice exercitate dupa publicarea unor materiale critice la adresa primarului Ploiestiului, Iulian Badescu (PSD). Atunci, ActiveWatch a contactat reprezentantii editurii si a incercat sa obtina un punct de vedere oficial referitor la motivul pentru care s-a decis incheierea intempestiva a contractului de difuzare. Claudia Matei, director de distributie, a declarat telefonic: 'Nu stiu ce sa va spun. Nu este hotararea mea, asa mi s-a spus. Intrebati la conducere, eu doar ma ocup de difuzare'. De asemenea contactat telefonic si pe e-mail-ul editurii, Vlad Dumitru Iacobescu, proprietarul editurii, nu a fost de gasit. In prezent, Telegrama se distribuie in celelalte doua retele de difuzare a presei din Prahova - Calliope si ABC. Iulian Badescu, primarul Ploiestiului, a fost angajat al televiziunii Prahova, care, alaturi de editura Prahova, era detinuta la vremea respectiva de deputatul PSD Sebastian Ghita.

Hartuirea, intimidarea, agresarea jurnalistilor sau a institutiilor de presa constituie o fapta grava, cu consecinte asupra intregii comunitati. Astfel practici pot afecta si dreptul cetatenilor la informare si buna functionare a procesului democratic. Supusa unor diferite presiuni, presa isi va indeplini mult mai greu datoria de a relata despre abuzurile si ilegalitatile comise de autoritatile publice.

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei este o organizatie de drepturile omului care militeaza pentru comunicare libera in interes public. ActiveWatch este membra a retelelor internationale Reporteri fara Frontiere si IFEX."



Niciun comentariu: