luni, aprilie 04, 2016

EXCLUSIV: CAPII “GRUPULUI MONACO” S-AU MUTAT ÎN PANAMA. BUZĂIANU ŞI DOBRESCU, ÎN SOCIETĂTI ANONIME DE TIP OFFSHORE ÎN REPUBLICA PANAMA, ALĂTURI DE CEI MAI BOGATI ROMÂNI

  • Nepotul "magnatului energiei" Buzăianu, Dragoş Buzăianu şi-a luat în 2014 rezidenţă în Republica Panama pentru a-şi deschide o societate anonimă în jurisdicţia offshore Panama. Uriaşa reţea de tip offshore a magnatului Bogdan Buzăianu, direct sau prin interpuşi, se întinde pe mai multe continente, prin state ca: Panama, Elveţia, Cipru, Monaco, Dubai, Insulele Virgine Britanice, state din Africa şi Hong Kong
  • Deşi afacerist în Panama City, la Bucureşti, nepotul "magnatului energiei" se ocupă de comercializarea unor branduri elveţiene de tutun, trabucuri şi ţigări de foi
  • Liderul "grupării Monaco", Dragoş Dobrescu, cinci ani afaceri în jurisdicţia offshore Panama, director în societatea anonimă HOLBORN TRADING INC.
  • Alţi români bogaţi pitiţi prin offshoreurile din Panama: familia celui mai bogat român- Drăgan şi afaceristul recuperării deşeurilor metalice din Portul Constanţa
Unul dintre ultimele nume celebre care s-au retras de curând în paradisul fiscal Panama este cel al nepotului magnatului energiei, Bogdan Buzăianu, Dragoş Buzăianu, de doar 26 de ani, care şi-a luat încă din 2014 rezidenţă în Republica Panama, mai precis în Panama City.

Aşa se face că pe 18 August 2014, nepotul magnatului a înfiinţat chiar din Torre de las Americas, Punta Pacifica, de la etajul 402, Panama City, din Republica Panama, societatea anonimă BP INVESTMENT GROUP S.Aprin Brico Law Firm cu un capital total de 10.000 de dolari americani, acţiunile putând fi emise atât în formă înregistrată cât şi la purtător, conform Registro Publico de Panama. Partenerii lui Dragoş Buzăianu în societatea anonimă BP INVESTMENT GROUP S.A sunt avocatul Roy Darius Maybud şi Digna Perez Martinez, ultima fiind implicată în alte 830 de societăţi anonime de tip offshore tot în Republica Panama.


Singura referinţă media despre nepotul magnatului este din 2008 când şi-a sărbătorit majoratul în braţele unor domnişoare. Petrecerea a fost organizată în clubul Picasso din Capitală iar potrivit aceloraşi referinţe, în aceeaşi perioadă, Dragoş Buzăianu fusese admis la International University of Geneva din Elveţia. (click link petrecere Dragoş Buzăianu)

Înainte de a-şi incorpora societatea anonimă BP INVESTMENT GROUP S.A. în Republica Panama şi a-şi declara rezidenţă în statul Panama, Dragoş Buzăianu a fondat în parteneriat o companie în Bucureşti (founding partner) care se ocupă de comercializarea unor branduri elveţiene de tutun, ţigări de foi şi trabucuri, în prezent fiind în boardul ei director. 

Dragoş Buzăianu este nepotul magnatul energiei, Bogdan Buzăianu, care potrivit datelor coroborate din mai multe jurisdicţii de tip offshore controlează o reţea uriaşă de influenţă financiară şi putere, la vedere sau prin intermediari cu ajutorul societăţilor anonime înregistrate în jurisdicţii din paradisuri fiscale.
O multitudine de offshoreuri legate de numele magnatului energiei apar în conexiune cu paradisuri fiscale din Elveția, Cipru, Monaco, Dubai, Marea Britanie, Insulale Virgine Britanice, state din Africa şi Hong Kong iar în ciuda extinderii reţelei uriaşe de societăţi anonime controlate de magnatul Buzăianu, chiar pe mai multe continente, pe adresa principalei instituţii anticorupţie, susţin surse judiciare, n-a ajuns în ultimii 4 ani nicio informare sau sesizare legată de aceste activităţi din partea Serviciului de Informaţii Externe.
Bogdan Buzăianu este un vechi client al societăţilor anonime în Republica Panama, în trecut persoane de tip proxy ca Raul Garrido Garibaldo sau societăţi anonime proxy uriaşe, gen Kuzniecky & Co, folosite de acelaşi Buzăianu, au fost utilizate şi de libanezul condamnat Said Baaklini, Sorin Ovidiu Vîntu sau Cristian Borcea.
De asemenea, o multitudine de companii offshore deţine şi fratele său, Constantin Mihail Buzăianu.
Magnatul energiei este cunoscut prin excentricităţile sale- castele luxoase sau petreceri scumpe, cum ar fi invitarea celebrei formaţii U2 la onomastica organizată în Monaco, contra unei sume de 650.000 de euro. (click castel privat Buzăianu Elveţia)
Bogdan Buzăianu, personaj important al celebrului “grup Monaco”, finanţator, avea în 2012, o avere estimată de câteva sute de milioane de euro şi este fondator al Energy Holding.

Pe 11 Decembrie 2013, DNA a constatat că există indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în raport cu Bogdan Nicolae Buzăianu

Magnatul “băiat deştept al energiei” este unul din denunţătorii din dosarele deputatei Elena Udrea instrumentate de DNA, implicat în dosarul DNA, iar firma controlată de el, Energy Holding, şi nu numai, apare des alături de alte firme apropiate în rechizitoriile Hidroelectrica instrumentate de DIICOT.
Pe 19 Februarie 2008, în singura lună cât a deţinut interimar portofoliul Justiţiei în cabinetul Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu i-a aprobat lui Nicolae Buzăianu cererea de a renunţa la cetăţenia română, în ciuda opoziţiei vehemente a autorităţilor de la acea vremeMagnatul Nicolae Buzăianu obţinut în 2008, imediat după ce a renunţat la cetăţenia română, cetăţenie elveţiană, pentru ca mai apoi să dobândescă cetăţenie cipriotă dar şi drept de rezidenţă în Dubai, Emiratele Arabe Unite, unde se află în prezent.  
Un alt magnat român care a derulat nu mai puţin de cinci ani afaceri în Republica Panama este Dragoş Dobrescu, alt personaj celebru al “grupului Monaco”.
Pe 9 Septembrie 2007, Dragoş Dobrescu a înfiinţat societatea anonimă HOLBORN TRADING INC., pe care a prezidat-o în calitate de Director- Preşedinte, cu un capital total de 10.000 de dolari americani, acţiunile putând fi emise atât în formă înregistrată cât şi la purtător. Alături de Dragoş Dobrescu în societatea anonimă au mai fost Vielka Toribio de Urena şi Alvaro Barria, ambii prezenţi în alte 870 de companii anonime cu jurisdicţie Republica Panama, conform Registro Publico de Panama

Cinci ani mai târziu, pe 17 Iulie 2012, Dragoş Dobrescu se retrage fără explicaţii din societatea anonimă HOLBORN TRADING INC şi îi predă societate şi funcţia de Director- Preşedinte lui Heriberto Ortega, alt proxy din Republica Panama ce are pe numele său nu mai puţin de peste 3000 de societăţi anonime. Toate tranzacţiile sunt făcute prin societatea de avocatură BALLARD & BALLARD.
Dragoş Dobrescu este unul dintre liderii “grupului Monaco” şi finanţator, avea în 2012 o avere evaluată la 150 de milioane de euro şi principalul său obiect de activitate este piaţa imobiliară şi nu numai. Este un personaj retras, denunţător în dosarul lui Neculai Onţanu la DNA dar şi suspect în cazul celebrei dispariţii a lui Codruţ Marta.
Cel mai bogat român, Iosif Constantin Drăgan, a deţinut şi el o societate anonimă în Republica Panama. Înfiinţată în 1980, compania offshore DECIO FINANCIERA INVERSIONISTA S.A, l-a avut ani la rândul pe Iosif Constantin Drăgan unic preşedinte şi pe soţia sa Daniela Veronica Guşă Drăgan vicepreşedinte executiv şi trezorier, conform Registro Publico de Panama. Societatea anonimă a avut un capital social de 100.000 de dolari americani, a avut acţiuni înregistrate şi la purtător iar în pe 17 Martie 2006, Daniela Veronica Guşă Drăgan preia societatea anonimă FINANCIERA INVERSIONISTA S.A din Republica Panama iar în mai puţin de doi ani o dizolvă. După ceva timp, societatea anonimă FINANCIERA INVERSIONISTA S.A este preluată sub acelaşi nume de proxyul Francisco Ramon de Aguilar Alvarado.
Iosif Constantin Drăgan a decedat în August 2008 şi era stabilit de mulţi ani în Italia. În 2006, averea lui Iosif Constantin Drăgan a urcat pe primul loc în România, fiind estimată de Revista Capital la 1,6 miliarde de dolari, principalul domeniu de activitate fiind distribuţia de gaz petrolier lichefiat din Sud Estul Europei. După decesul său, averea a revenit soţiei sale, Daniela Veronica Guşă Drăgan, unica fiică a generalului Guşă, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei până în 1989. În 2013, averea estimată a familiei Drăgan era între 500 şi 700 de milioane de euro, principalul domeniu de activitate rămânând distribuţia GPL dar şi energia, tipografiile sau afacerile imobiliare.

Un alt om de afaceri român care şi-a adăpostit afacerile în Republica Panama este şi afaceristul constănţeanul Carol Viorel Dichiu.

Pe 7 Noiembrie 2007 el a înfiinţat în Republica Panama societatea anonimă EAST SHIP MANAGEMENT INC, cu un capital total de 10.000 de dolari americani, acţiunile putând fi emise atât în formă înregistrată cât şi la purtător, conform Registro Publico de Panama.
În societatea anonimă înregistrată prin societatea de avocatură Notaria Cuarta Del Circuito în Republica Panama, Carol Viorel Dichiu este preşedinte şi este asociat cu Lilia Judith Tovar de Leon şi Delia Jose de Leon Mela, alte două persoane care ocupă poziţiile de vicepreşedinte şi trezorier, implicate şi ele în mai multe societăţi şi jurisdicţii de tip offshore.
Carol Viorel Dichiu este unul dintre cei mai mari afacerişti care s-au impus în domeniul recuperării deşeurilor metalice, implicat în mai multe afaceri cu fier vechi din Portul Constanţa şi este martor într-unul din dosarele DNA pe numele fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre.

Şi omul de afaceri Ion Ţiriac, fiul său, Ion Alexandru Ţiriac dar şi sora omului de afaceri, Rodica Ţiriac au deţinut societăţi de tip offshore în Republica Panama, dar şi le-au radiat.
Situată între Columbia de Est şi Costa Rica de Vest, Republica Panama este unul dintre cele mai importante paradisuri fiscale din America Latină şi jurisdicţii de tip offshore. Companiile din Panama sunt create şi funcţionează în conformitate cu General Corporation Law din 1927 care este folosită ca model pentru multe alte jurisdicţii pentru că oferă o structură corporativă flexibilă, intimitate investitorilor şi asigură cadrul legal pentru desfăşurarea activităţilor legitime pentru afacerile de ordin international. Dezvoltată ca un paradis fiscal prin puterea legislaţiei, Republica Panama a devenit în timp un refugiu sigur şi stabil de impozitare offshore.
Una dintre caracteristicile Republicii Panama, care o situează înaintea altor paradisuri fiscale, este aceea că firmelor offshore le este permis să efectueze operaţiuni atât în interiorul cât şi în afara jurisdicţiei offshore.
Cele mai multe jurisdicţii offshore disponibile azi interzic companiilor offshore de a iniţia afaceri în ţara de încorporare. În Republica Panama, companiile offshore nu plătesc nicio taxă cu reţinere la sursă- privind impozitul pe câştigurile de capital, impozitul pe succesiune, impozitul pe bunuri sau cadouri.Toate companiile incorporate în Panama plătesc doar o taxă anuală de licenţă către guvern.
De asemenea, Republica Panama nu a semnat tratate cu alte state, ceea ce dă un mare avantaj clienţilor offshore. Guvernul nu a impus nicio lege de control al activităţilor offshore, prin urmare acestea îşi pot muta liber fondurile fără a completa formulare sau să dea niciun fel de explicaţii. Ca atare, companiile offshore din Republica Panama sunt libere să se angajeze în orice fel de afaceri în comerţul global.

Niciun comentariu: