Doar pe 20 Mai 1990 a mai fost așa. Atunci, Frontul Salvării Naționale a obținut 9,3 milioane de voturi. 67% din voturi și 76,4% de locuri în Parlament.
După 22 de ani, cu o cu totul altă rată de participare la vot și o structură fundamental diferită a electoratului, România s-a resetat. A intrat într-o altă epocă politică. Scârbită, săracă, sătulă, România electorală și participativă a votat orice altceva. A votat penali și pușcăriabili ai USL, a votat securiști, a votat necunoscuți, a votat orice- dar a votat puternic politic și împotrivă. A votat PPDD- un partid de alienați mintal, ceea ce e groaznic. A votat cu ură, a votat cu patimă, a creat o superputere ce poate lua mințile oricui.
Dreapta a murit aseară, în caz că cineva mai are vreun dubiu. România e descentrată ideologic și pentru asta trebuie să mulțumim multora. Cauzele sunt nenumărate, viitorul e de-a dreptul sumbru.
Dacă Vasile Blaga mai avea vreo umbră de onoare, trebuia să demisioneze de azi noapte. Pe la prânz, lui Dragnea îi era milă de el. Își dorea ca Blaga să intre în Parlament pentru că e un "om cu care se poate comunica". Jenant. Penibil. Rușinos. Stânjenitor. Să ajungi la nivelul PPDD- partidul inexistent ca structură, dar plin de dezaxați și trădători de profesie, în perioadă de Opoziție, e o performanță unică în perioada post-decembristă. Și asta nu oricum, ci prin blaturi jenante, ce miroseau pentru toți, de la o poștă.
Să ratezi tu, lider al Opoziției, intrarea în Parlament, bătut de un nobody, este devastator și înjositor.
Acum 12 ani, în altă perioadă tragică pentru Președinția României, mă aflam în sediul CDR 2000 în noaptea alegerilor parlamentare. Atunci, CDR 2000- altă imbecilitate electorală inventată ad-hoc, n-a intrat în Parlament. A fost un șoc- la fel de explicabil. Oameni foarte puternici ai vremii plângeau cu lacrimi de crocodil. A fost înfiorător. În acea noapte, toată conducerea PNȚCD a demisionat în bloc. După 5 ani de la moartea lui Corneliu Coposu, partidul său părăsea definitiv scena politică. Au trecut 12 ani și tot acolo sunt. Istoria se repetă cu PDL? Dacă nu se judecă bine, vor sfârși implacabil în același punct.
Este sănătos pentru o țară să fie condusă de o supraputere? Evident că nu. Este democrația scumpă? Este cea mai scumpă. Este poporul suveran? Evident că da. Nici nu încape discuție. Tocmai de aceea, președintele Băsescu a rămas fără opțiuni.
Scorul devastator al PDL- ARD îl obligă să-l nominalizeze pe Victor Ponta. Iar Ponta are cea mai mare responsabilitate a vieții lui. Să conduci un mamut politic și să ții o țară pe linia cea dreaptă, fără derapaje, e greu. Nu imposibil. Vom vedea dacă va reuși.
6 comentarii:
Demisia conducerii PDL nu schimba cu nimic rezultatul acestor alegeri.
Dupa rezultatele slabe la alegerile locale din iunie, toata vechea garda trebuia sa iasa automat la pensie, nu sa ajunga presedinte ministrul celor care strigau la Cotroceni "Iesi afara, javra ordinara".
Dreapta a murit inainte de a se naste. PDL avea o falsa eticheta de dreapta, originea FSN-ista nu poate fi contestata sau mascata prin recent lipite etichete popular-europene. La rindul sau PNL parcase demult pe stinga. Despre ce "dreapta" vorbim in Romania?
nu-i vina poporului ca asta-i rezultatul la alegeri.
1. aia care stau in permanenta acasa sunt anti-iliescu. foarte multi nu mai voteaza din 96 cand si-au luat-o in barba de la cdr si constantinescu.domnul presedinte a reusit sa intorca cativa dintre ei la urne dar baroniada portocalie a avut grija sa-i lasa din nou la vatra
de ce cred asta :
- baronii PDL s-au speriat de revolutia televizata a lui voiculescu si l-au aruncat pe boc ca pe o masea stricata. nu va amintiti ce suturi ii dadea al de oltean, preda sau pinalti cand il prindeau. ”da-ti ba piticule demisia ca ne omori” – gheorghe stefan
-boc si-a depus mandatul. ce a urmat? au inceput sa se rusineze si sa se scuze de masurile luate de boc. unele foarte bune care se impuneau alte mai proaste, omul nu-i perfect prin definitie. votantul pdl omul care crede in dreapta cand a vazut ce a patit boc si-a bagat picioarele in ea de politica.
-MRU parerea mea este ca a fost ceva de sacrificiu. de la ultima lichea pdl pana la traian basescu stiau ca nu are viata lunga acel guvern. traian basescu nu a avut curaj sa dea guvernul USL-ului. isi punea si electoratul propriu in cap
-eminentele cenusii ale partidului a inceput sa-si coafeze partidul. la locale au candidat sub fel si fel de umbrele protectoare, a fost un esec. romanul nu-i atat de prost precum il crede parlamentarul pierzator. vad ca activistii dreptei de azi isi eticheteaza poporul exact cu il eticheta la sfarsit de 2009 victor ciutacu. nu vad nici o diferenta. romanul in prostia lui s-a prins ca pdl vrea sa-l pacaleasca
2. votantul usl de regula este pensionar, bugetar asistat social (aici o parte dintre ei profitori) e logic ca aceasta categorie sa aleaga socialismul. e interesul lor si dupa cum stiti avem o vorba, interesul isi poarta fesul. eu nu-i condamn, doar pot sa ma uit cu sila la profitori
3.sa privim putin cine a mers totusi la urna ca subsematul votand ard. doamna pe care neamtu si macovei doreau sa o cenzureze sa nu mai candideze (chestia aia cu integritatea) a scos cel mai bun scor din tot ard-ul. elena udrea duduia acuzata ca pe timp de austeritate are poseta prea scumpa si tocul prea lung. sa privim geografic la udrea. tipa asta a candidat in moldova fief psd de cand e lumea si pamantul (cu mare lucru nu a reusit sa o ajute pinalti). a mers pe barba ei, a stiut ce sa vorbeasca a stiut sa-si justifice masurile.
-emil boc, piticul care ucidea partidul prin nepopularitate. omul asta la cluj a scos parlamentari stand cu baioneta in mana de gatul usl-ului.cati parlamentari au produs blaga, oltean, berceanu, pinalti sau preda de la buzau? marele strateg blaga din nou a demonstrat ce stiam cu totii ca el in fata urnelor este un etern losser.
fetele noi reformistii care au vopsit pdl-ul. ungureanu omul care se vrea sa se reconstruiasca o dreapta puternica in jurul lui a scos un scor jenant. batut mar la fundul gol de un nimeni. si unde, in ardeal acolo unde votantul de regula merge spre drepta cu primar pdl in spate (falca). neamtu de asemenea. imi pare rau dar dreapta si-a gresit elita de aceasta data, iar adevaratii lideri au fost aruncati la cos de baronii locali. au crezut ca au si ei masinarie de partid ca psd-ul. s-au inselat amarnic. si daca vor continua sa-i cante in struna doamnei macovei, mru sau neamtu o vor lua mai rau in barba la prezidentiale. mru poate fi numit intr-o functie isi poate face treaba corect dar nu poate fi ales. nu prinde la public, poate prinde la omul cu studii dar tara asta nu-i formata numai din filozafi. trebuie se te faci inteles si de omul mediu si de natangul care formeaza talpa tarii. eu as incerca sa-l scot urgent pe emil boc de la reciclare mai ales ca vin vremuri grele si usl o va da nasol in bara la guvernare
Au fost aroganti. Nu au invatat nimic de la Adrian Nastase care a pierdut alegerile din cauza arogantei de care a dat dovada. Ar fi bine daca ar invata lectia, macar acum. Dreapta sau stanga ar trebui sa inteleaga un singur lucru. Votantul accepta ca politicianul poate sa greseasca dar nu va accepta niciodata sa fie privit "de sus", sa fie ignorat sau batjocorit.
Este incredibil cum oameni care fura, mint, promoveaza lenea si in general se opun bunului simt, muncii, dreptatii, linistii noastre ca oameni, deci este incredibil cum astfel de oameni au succes.
La fel cum, in mod sigur, in numai cateva luni, aceeiasi care au votat acum in halul asta, vor incepe sa se planga cum ca au fost mintiti.
E adevarat ca alternativa aproape a lipsit, dar chiar si cu vot nul, rezultatul era altul. Nu mai putea nimeni sa se laude cu 60% din voturile neanulate, cand ele ar fi fost poate doar 30% din total voturi. Ar fi insemnat ceva, insa noi, romanii, ne complacem sa ne plangem si doar sa ne plangem. Cand e vorba sa luam o decizie, ii lasam pe altii si apoi ne plangem ca au decis prost.
Asa incat cei care ne conduc, evident ne reprezinta pe TOTI.
Problema este ca viitorul copiilor nostri devine nu numai incert, dar si periculos. Nu este vorba de numai 4 ani, cat are teoretic mandat noul Parlament, cat si de ce vor decide in acesti 4 ani, oameni ca becali sau mai stiu eu ce milogi. Urmeaza numiri la Curtea Constitutionala, in Justitie si evident in toate posturile de stat unde politele nu sunt inchise.
Ce pot eu sa-i spun baiatului meu si viitorului meu copil care or sa ma-ntrebe: tata, de ce oamenii care mint si fura ajung sa aiba atata succes, iar tu ne spui noua sa muncim, sa-nvatam, sa fim drepti si corecti, ca sa ajungem mare?
Stiu ce o sa le raspund si stiu ca or sa ma inteleaga, dar sansele ca sa le raspund germana, cresc in fiecare din zilele urmatoare.
Gabriel
daca voi credeti ca asta a fost dorinta poporului inseamna ca dorimiti bine si aveti doar un cosmar...sunteti chiar cu ochelari de cal de nu puteti vedea cum stau lucrurile... bietii de voi :))
Anonim: Da, este dorinta poporului. Altfel cum explici ca au votat oameni condamnati, adica oameni dovediti furaciosi, plagiatori sau fosti securisti? O fi vot Anti PDL, dar toate puteau avea o limita. Nu a existat si asa cum spune si Sorina in noua postare, oricine ar fi candidat de la USL primea 70%. Exagerand, chiar si Basescu daca se inscria ca si canditat USL, castiga, pentru ca oamenii nu au citit numele canditatului, doar sigla pe care sa puna stampila.
Poti reconsidera partea cu ochelarii, daca nu ai argumente.
Gabriel
Trimiteți un comentariu