"To do list" are celebrele 11 puncte. Victor Ponta trebuia să le bage la cap și, în plus, să le mai și aplice. Repede. În caz că sunt probleme cu memoria în USL, reiau. În școala generală, știți cum se zice: repetiția e mama învățăturii.
Punctul 1. Reinstaurarea atribuțiilor CCR de a verifica inclusiv constituționalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea OUG nr.38.- cu palpitații, scrâșnit din dinți și lacrimi de crocodil, PUNCT cu greu RESPECTAT.
Punctul 2. Reinstaurarea regulii majorității necesare pentru validarea rezultatelor referendumului( jumătate plus unu din numărul celor înregistrați pe listele electorale): abrogarea OUG nr.41- cu pumni în cap și cu miniștrii plecați din Guvern, PUNCT cu greu RESPECTAT.
Punctul 3. Renunțarea la folosirea de ordonanțe de urgență în cazul unor decizii care afectează statutul instituțiilor fundamentale ale statului ori Constituția și în situații care nu prezintă urgență- cu distonocalm, rudotel, extraveral și xanax, PUNCT cu greu RESPECTAT.
Punctul 4. Evitarea utilizării publicării selective în Monitorul Oficial pentru a urmări scopuri politice și mai ales pentru a evita decizii judiciare-capete date de pereți, PUNCT cu greu RESPECTAT.
Punctul 5. Conformarea imediată în fața tuturor deciziilor Curții Constituționale- au plâns vreo patru partide, toți pușcăriabilii și prestigioasa majoritate parlamentară, au dat cu Aspazia Cojocaru de toți pereții și cu alți judecători CCR- PUNCT cu greu RESPECTAT.
Punctul 6. Angajamentul autorităților publice de a respecta independența sistemului judiciar și evitarea criticării acestor decizii judiciare.
Pentru Guvernul Ponta, independența sistemului judiciar nu există.
Premierul României și tot PSD s-au autodenunțat public, în sprijinul urmăritului penal, Liviu Dragnea.
Întreg USL, conducerea Parlamentului, miniștrii- au făcut praf DNA, Parchetul General și CSM. Deci care angajament, respect și evitare a criticilor? Ca atare, PUNCT ÎNCĂLCAT.
Punctul 7. Numirea unul Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul majorității partidelor politice, printr-un proces de numire transparent și obiectiv.
Nici nu i-a interesat. Ca atare, PUNCT ÎNCĂLCAT.
Punctul 8. Nicio numire în posturile de Procuror General și Procuror- Șef al DNA sub actuala președinție
(cea memorabilului Antonescu); proceduri publice și transparente și liste deschise pentru oricine, selecții bazate pe criterii de profesionalism și integritate și de palmares în domeniul luptei anti-corupție.
Nu au făcut numiri, deși cred că noaptea îl visau pe Morar. Iar dimineața se trezeau în cap cu Kovesi.
Cât despre "proceduri publice", "transparență", selecții bazate pr "profesionalism, integritate și palmares anti-corupție"- așa ceva nu există pentru Guvernul României. Asta în ciuda faptului că, de ceva timp, s-a deschis procedura de înlocuire a lui Morar și Kovesi. Pe ce criterii se vor face toate aceste schimbări, ce garanții există că nu vin alți Sâmpetrii și Bălani- nici asta nu se știe. Totul e la secret. Ca atare, PUNCT ÎNCĂLCAT.
Punctul 9. Nicio grațiere prezidențială în cursul actualei Președinții (memorabilul Antonescu). Cu bâlbe și speranțe de la Jilava sau Prahova spulberate, PUNCT RESPECTAT.
Punctul 10. Numirea unor miniștri împotriva cărora să nu fi fost formulare decizi că nu respectă criteriile de integritate. Obligația celor care nu respectă aceste criterii să părăsească posturile.
Aici e complicat, foarte complicat. Dacă citim ultima propoziție, ea se referă la cei care erau deja numiți în funcții. Iar primul care are cea mai mare problemă, uriașă pentru exterior, este însuși Victor Ponta. A primit TREI vredicte de plagiat. Așa ceva nu este sub nicio formă acceptat în Uniunea Europeană, în Occident, în lumea civilizată, în secolul XXI. Șefi de stat au demisionat pentru asta. Ca atare, până acum, Ponta ar fi trebui să demisioneze. No va face, of course. Ca atare, PUNCT ÎNCĂLCAT.
Punctul 11. Demisia membrilor Parlamentului care au promit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau corupție la nivel înalt.
Când au citit, probabil că au crezut că e o glumă. Și au tratat-o ca atare. Da, de Sergiu Andon au scăpat. Dar de Florin Pâslaru- PSD- nu și nici de Mircea Diaconu- PNL. Pe ultimul vor să-l trateze cu "omenie"- am auzit o declarație. În plus, Parlamentul s-a făcut, din nou, scut pentru pușcăriabili. Să te opui Justiției în cazurile Borbely și Dobre- e curată imbecilitate. Ca atare, PUNCT ÎNCĂLCAT.
Așadar, 5 din cele 11 puncte - "to do list"- nu au fost respectate de Victor Ponta. Nu m-ar mira deloc dacă ar mai veni de la Bruxelles cu încă unul.
Un comentariu:
cred ca ,incepand cu aceasta vara ,Romania a fost readusa in pozitia de start in UE,la coada vacii,datorita greselilor politice elementare produse industrial de USL! Pacat de eforturille depuse timp de 5 ani de unii si altii de a mima democratia ,daca in 2 luni senzatia de stat democratic a disparut, ca luata cu mana!
Trimiteți un comentariu