duminică, decembrie 13, 2009

Mitică Iliescu, un altfel de Vântu pentru Mircea Geoană

Această fotografie a fost realizată pe 21 Decembrie 2004, la ceremonia de preluare a mandatului de către Traian Băsescu şi predare a mandatului de către Ion Iliescu. În spatele celor doi, fix în uşa Palatului Cotroceni, în geacă neagră, din fâş, stă însuşi Mitică Iliescu. Un om căruia i-a plăcut mereu puterea, a avut-o şi a sperat s-o aibă şi în următorii ani. Mitică, la fel ca mulţi oameni puternici din ţara asta, a mizat pe Geoană. Şi a greşit. Viaţa a dovedit că a pariat pe ogarul perdant. O să găsească pe altcineva în perioada următoare, n-am nicio îndioală. La influenţa, banii, informaţiile şi metodele pe care le are Mitică, cu siguranţă, nu se va da bătut. Probabil, va intra puţin în adormire. Apoi, va reveni. De ce? E simplu. Cine-l cunoaşte bine pe Mitică, ştie măcar un lucru sigur: Mitică e omul care nu pierde niciodată. Mitică a condus mulţi oameni extrem de importanţi din ţara asta, în ultimii 20 de ani.


Şi acum, să ne mai distrăm puţin cu Mircea Geoană....

Întâlnirea cu Vântu, înainte de confruntare, l-a pulverizat pe Mircea Geoană. Atunci, lansatorul torpilei a fost Traian Băsescu. Au trecut 10 zile de atunci. Acum, relaţia cu Mitică Iliescu, într-un interviu acordat ziarului Gândul, îl face din nou să se bâlbâie, să se fâstăcească... Pe scurt, îl pulverizează din nou pe acelaşi Mircea Geoană. De data asta, lansatorul torpilei a fost un ziarist, Florin Negruţiu.

- Să trecem la o chestiune la ordinea zilei: dl. Cătălin Voicu spune că v-a sunat vineri dimineaţa, după ce a fost reţinut de DNA.
- E adevărat.
- Ce v-a spus?
- Mi-a spus ce a spus şi presei. Şi mi se pare un gest de abuz şi un gest de intimidare deliberat din partea lui Băsescu. Deci este absolut de negândit că la două zile după alegeri...

- Băsescu spune că n-are nicio treabă cu DNA-ul...
- Ei, da...ei, da, nicio treabă nu are cu DNA-ul. A fost un gest de intimidare şi de abuz. Dacă exista ceva care, într-adevăr, să fie un flagrant sau o chestiune pe care să-l fi săltat de pe stradă, pentru că legea permite...un senator din opoziţie, la două zile după alegeri, despre o speţă, despre Dan Ioan Popescu şi nu ştiu cine din trecut ... cel puţin asta a spus DNA-ul, asta mi se pare puţin suspect. A fost un gest deliberat de putere de natură să intimideze şi să pună presiune pe tot ceea ce ar fi putut să însemne elemente de sprijin sau elemente de natură politică. Sunt absolut convins că este un gest politic.

- Şi contrareacţia politică a PSD care va fi? Căci Marian Vanghelie, un apropiat al dlui Voicu, spune că aţi putea face mişcări de stradă cu 100.000 de oameni.
- Ei, să fim serioşi! Eu am încredere în continuare în statul de drept, dacă există ceva imputabil dlui Voicu, sunt convins că va exista claritate în justiţia românească. Dar, repet, momentul şi modalitatea au fost făcute ca-ntr-un stat latino-american. Deci asta nu a fost democraţie de tip european. Nu te-apuci să-l iei de pe stradă ... puteai să-i trimiţi o citaţie la DNA, să-i spui "dacă nu vii până la ora 12, te aducem pe sus". Dar să vii şi să faci o ambuscadă în faţa casei, să-l iei pe sus cu ameninţare de cătuşe, în afara legii, este o chestiune efectiv de intimidare şi de abuz politic. Deci poate să spună oricine orice, evident că în spate este Băsescu şi echipa lui, care vor să transmită un mesaj "Atenţie, că cine se pune cu noi, vă săltăm de pe stradă, din faţa casei, din faţa familiei, fără ezitare. Cam ăsta e mesajul pe care l-au transmis.

- Dvs. credeţi că Băsescu are o problemă cu partidul sau cu o grupare din partid?
- Eu cred că are o problemă cu democraţia. Este evident că a fost un gest de intimidare. Nu este niciun fel de justificare pentru o astfel de acţiune. Putea să-l cheme bine mersi. De ce nu l-a chemat înainte de alegeri?
- Intimidare la adresa cui?
- Intimidare la adresa...
- Cine-i Voicu în partid?
- Este un om care este vicepreşedinte la Comisia de apărare...
- Ştiu ce e oficial.
- A fost candidat de ministru de Interne din partea noastră. Nu a avut votul partidului...
- Ce-i dă lui greutate, astfel încât să justifice un atac precis al lui Traian Băsescu în această direcţie?
- Este un fost general, trecut în rezervă, şi un parlamentar important, un senator al unui partid de opoziţie. Deci în clipa în care dai un astfel de semnal, este clar un semnal de intimidare la adresa oricui mai mişcă în front. Cine vorbeşte în faţa lui Traian Băsescu, stăpânul absolut al României şi a trupei lui, va putea să fie săltat de pe stradă, din faţa casei, fără niciun fel de problemă.
- Şi Voicu a mişcat în front?
- Nu-i problema de Voicu. Problema e că dai un semnal către cineva. A, că era asociat numele lui cu Vanghelie şi că asta a fost o continuare a retoricii de campanie este altceva.

- A fost un semnal deci către Vanghelie?
- Eu nu am niciun fel de îndoială că gestul a fost un gest politic, deliberat, de natură să intimideze şi să timoreze pe cei care eventual ar putea să mai reziste în faţa lui Băsescu. Nu există nicio justificare legală sau de altă natură să-l salţi pe omul ăsta din faţa casei. Puteai să-l chemi bine mersi la DNA. De ce acum, de ce nu înainte, dacă sunt chestiuni de şase luni sau de cu un înainte, i-a apucat brusc zelul la două zile după alegeri. Hai să fim serioşi...

- Cătălin Voicu a jucat vreun rol în campania electorală?
- Nu.
- Generalul Dumitru Iliescu a jucat vreun rol în campania electorală?
- Din punct de vedere al campaniei, nu. Evident că nu!
- Credeţi că Traian Băsescu a încercat să-i dea vreun mesaj lui Dumitru Iliescu?
- Nu ştiu cui a vrut să dea, dar, în mod evident, a vrut să dea un semnal "Eu sunt stăpânul României şi fac ce vreau pe moşia mea". Iar dacă lumea se va lăsa intimidată de astfel de gesturi, înseamnă că predăm democraţia românească unui regim unipersonal. Asta este ţara în care vrem să trăim? Cu atât mai mult, demersul nostru de a afla adevărul despre alegeri este cu atât mai important. A fost un mesaj brutal de intimidare al lui Traian Băsescu, fără îndoială!

- De-asta vă întreb ce rol a jucat Mitică Iliescu în campania electorală a PSD, pentru că iată ce declaraţie dă vineri, pe 11 decembrie, la Hotnews: "Am informat staff-ul de campanie al lui Mircea Geoană să ia măsurile necesare, pentru că se încearcă fraudarea alegerilor". Mă rog, vorbiţi de fraudare, toată lumea vorbeşte, dar de ce Mitică Iliescu dă telefon la staff-ul de campanie "să ia măsurile necesare"?
- Şi de ce să nu dea?

- Vă întreb ce rol joacă omul ăsta în campania electorală, asta v-am întrebat.
- Este un om cu care suntem apropiaţi de multă vreme. Dacă vrea să dea o mână de ajutor, e bine venit, dar nu a avut un rol în campania noastră în sens propriu. Dacă a semnala şi a afla lucruri despre nereguli, la fel cum au făcut alţi colegi din partid sau alţi colegi care ne sunt apropiaţi ... au semnalat la staff-ul de campanie nereguli... nu e nimica deplasat în ceea ce a spus domnia sa.

- Care este natura acestei relaţii între partid şi Dumitru Iliescu?
- E o relaţie de prietenie veche.

- Adică vă mai dă sfaturi...
- ...Dl. Iliescu (n.m. Mitică Iliescu) este printre cei care au fondat PDSR-ul, de exemplu. Deci a avut o anumită filiaţiune politică la noi, i-a fost consilier d-lui Iliescu la Cotroceni, fost şef al SPP, dacă mi-aduc bine aminte, nu eram în ţară în perioada respectivă. Este un om cu care suntem apropiaţi, nu negăm relaţia cu dânsul. Dar a da dimensiunea asta exagerată contribuţiei domniei sale, nu este... Este un om apropiat. Nu este niciun fel de problemă să recunosc acest lucru. Repet, gestul brutal, violent şi dincolo de regula jocului democratic pe care l-a făcut dl. Traian Băsescu cu dl. Cătălin Voicu este un mesaj de intimidare. Şi vreau să fac şi un apel către toţi cei care sunt oameni de bună credinţă în acestă ţară: să ştie că nu ne lăsăm, nu lăsăm ca acestă ţară să devină ţara bunului plac al lui Traian Băsescu, să arestăm în plină zi pe cine vrem noi, pentru că nu ne place tabăra în care joacă. Nu e în regulă, nu e sănătos.
Update.
A, şi ea să uit. În turul trei câştigă "zdrobitor". Cine oare poate să spună aşa ceva? Bineînţeles, Mircea Geoană. Citiţi, distraţi-vă şi minunaţi-vă!

2 comentarii:

Unknown spunea...

Adevaru e ca esti foarte sexi =), 2010 va fi un "Doom" inevitabil.

noroc.

seneca spunea...

demult,acum ani buni, bunicul meu mi-a spus o poveste despre un lup care in amonte la un piriu se apuca sa bea apa exact in mijocul piriului,foidu-se incoace si-n colo.Mai jos cu 10-15 metri vine si mielul pe margine,sfios si se apuca sa bea apa cuminte fara sa deranjeze.De cum il vazu, lupul se si repezi la el pe motiv ca-i tulbura apa........astazi d-l Geoana ne sugereaza ca D-l Basescu ar fi lupul si d-l Voicu........mielul!!!!! Oare?????
Eu nu cred,cum de altfel nu cred multe mitocanii made in P S D !!!