marți, iunie 26, 2007

Louder, please!




La Zagreb, pe 24 iunie, in Summitul Energiei pentru statele din Europa de Sud-Est, Basescu i-a transmis lui Putin urmatoarele: " Trebuie sa acceptam toti ca energia este o marfa, fie ea si strategica, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica." Nici Putin nu s-a lasat cu una, cu doua. A avut bilaterale cu majoritatea sefilor de stat participanti la Summit. Mai putin cu Basescu, of course. In plus, mai marele Kremlinului a dat de inteles ca legatura Rusiei cu Uniunea Europeana va fi Bulgaria si nu Romania. In discursul lui Putin, numele Romaniei nu a fost pomenit decat o singura data si atunci in enumerarea mai multor state cu care colaboreaza Lukoil. Putin a tinut sa aminteasca insa de acordurile cu Bulgaria pentru transportul de petrol si gaze rusesti spre Vest si i-a anuntat pe bulgari ca parteneri ai sai in proiectele de energie atomica. Si, pe buna dreptate, ziarele au titrat ca Putin al Federatiei Ruse a taiat Romania de pe harta energetica europeana.
Dupa 24 de ore. 25 iunie 2007. Basescu se duce la Istanbul. La alt Summit. Al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre. Stia ca da iar nas in nas cu Putin. Si asa, se aseaza la masa cea rotunda. Pozitionarea e, cu adevarat, strategica. In stanga, il are pe Voronin al Moldovei, in dreapta, din nou, pe Putin al Federatiei Ruse. Vorbeste si cu Voronin, dar are si o discutie interesanta cu Vladimir Putin- vedem din imagini. Nimeni nu poate sti sigur ce au discutat cei doi. Cristi Oprea, de la Cotidianul, scrie ca Putin i-ar fi spus lui Basescu: " Bravo! Felicitari, nici eu nu am reusit un indice de 75 la suta!"- referindu-se la rezultatele de la referendum. EU nu cred asta. Absolut deloc. Nu cred ca Putin uita usor crezurile taioase ale Basescu-spuse in ultimii doi ani. Nu cred ca-i ridica la fileu absolut nimic, dupa ce...
Sa ne aducem aminte:
- În urmă cu doi ani, Traian Băsescu a comparat Marea Neagră cu un “lac rusesc” şi a propus intervenţia comunităţii internaţionale în conflictele îngheţate din zonă.
- Un an mai târziu, întrebat de şeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei despre motivul amplasării bazelor americane în România, Băsescu i-a spus acestuia că Rusia a stat 30 de ani în România şi nu a întrebat-o de ce.
- În vara lui 2006, Traian Băsescu a susţinut proiectele energetice ale României în faţa Camerei de Comerţ a Statelor Unite ale Americii. : “Gazprom este mai eficient decât Armata Roşie în a demonstra Europei dependenţa acesteia de resursele ruseşti”.
- 8 iunie 2007- La întâlnirea cu liberal-democraţii, Băsescu s-a dezlănţuit împotriva liberalilor si l-a criticat pe ministrul Apărării Teodor Meleşcanu pentru propunerea unor manevre militare comune cu Rusia :„unii politicieni de la Putere consideră că ruşii nu au stat suficienţi ani în România, din moment ce se doreşte aducerea unor trupe ruseşti”.
Asadar, intrebarea mea e simpla. Ce credeti ca si-au spus cei doi? Un fost sef KGB si un fost capitan de cursa lunga, ajunsi sefi de stat...
Vladimir Vladimirovich Putin, 55 de ani, Balanta:
26 Martie 2000- Putin castiga alegerile din primul tur, cu 52, 94%= 39.740.467 de alegatori. E adevarat, era deja presedinte in exercitiu, dupa demisia lui Boris Yeltsin, din 31 Decembrie 1999.
14 Martie 2004- Putin castiga, din nou, alegerile, pentru urmatorii patru ani, cu 71,31% din voturi.
Traian Basescu, 56 de ani, Scorpion:
12 Decembrie 2004- Traian Basescu castiga alegerile, la mustata turului doi, cu 51,23%=5.126.794 de voturi.
19 Mai 2007- rezultatele referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei: 74,48% =6.059.315 de voturi pentru ramanerea in functie a lui Traian Basescu.
Situatiile nici nu se pot compara. Asa cum nu se poate compara nimic intre Rusia si Romania....
Deci...ce si-au spus?

P. S. Fotografii realizate de Sorin Lupsa.

6 comentarii:

Raluca spunea...

De spus nu si-au spus mare lucru. Dar, imi si imaginez cum T.B. i-a strecurat o gluma pe care a inteles-o doar el, iar Putin sigur n-a inteles ce-a vrut sa spuna! ;)

Anonim spunea...

am o presimtire ca (iar) se vor scumpi gazele anu' asta...

Raluca spunea...

@stas: ... sau ca vor mai cumpara rusii bucatica-bucatica din romanika (din ekonomia ei cea sanatoasa, din care deja detin o maaare parte, dupa cum ne explica si Ciutacu aseara cu un zambet amar in coltul gurii)...

Cristian China Birta spunea...

banc ardelenesc:
gheorghe: mai ioane cum se zice corect: furnicular sau funicular???
ioan: la ce???
cam asa e si basescu cu putin
desi vorbesc pe inteles ei nu se pot pricepe

Comisia ALFA spunea...

Cu 5 minute înainte de poză:
Băsescu[în gând]:"Bă! ce pute ăsta a rachiu... hă! hă! hă!"
Putin[în gând]:"Bă! ce pute ăsta a Whisky. Clar, pe ăsta nu-l fac ca pe Sarkozy..."

Băsescu[către Putin]: "Ai iz Băsescu, prezident of Romeinia. Ai iz noun for săching onli oan licurici dic! Ai iz nou bici of tu licurici. Hă! Hă! Hă!"

Putin[către Băsescu]: "Вы говорите со мной?" - [traducere: You talkin' to me?]

Raluca spunea...

Basescu ii zice lui Putin: Ha! Ha! Ha! Sa-ti zic un banc tare care circula pe la noi pe la romani:
"La o intalnire la nivel inalt, Basescu si Putin sunt invitati de Bush la Casa Alba sa serveasca masa si sa poarte negocieri. Ei observa cu mirare ca tacamurile sunt din AUR.
Putin se gandeste "cum sa fac sa iau si eu macar o furculita din asta?..". cu voce tare: "Dragii mei, vedeti voi ce tablou frumos este acolo?" si a furat furculita...
Basescu in gand: "asta valoreaza mult, vreau si eu una!...". cu voce tare: "Dragii mei, astazi vreau sa va arat o scamatorie.
Vedeti voi furculita de la mine din mana? O bag la mine in buzunar si o scot din buzunarul lui Putin...!!!""
Ha! Ha! Ha! Te-ai prins?! Ha! Ha! Ha! Ce-mi plac glumele mele!

Putin ii raspunde zambind: si la noi la rusi circula un banc bun si nu pot sa nu ti-l spun, ca tare o sa te mai amuzi:
"Un francez, un rus si un neamt se laudau cu realizarile tarilor lor. Francezul: "Noi avem automobile foarte moderne, dar folosim Renault-ul pentru deplasare in interiorul Frantei, si Peugeot-ul cand mergem in afara Frantei". Neamtul: "Si noi la fel, folosim Volkswagen-ul in interiorul Germaniei si Mercedes-ul cand mergem in afara". Rusul: "Si noi la fel, Lada in Rusia si tancurile peste hotare...""