vineri, noiembrie 30, 2007

Doi oameni care au facut istorie

Am putea spune ca Mihail Sergheevici Gorbaciov a schimbat lumea. Si ca 10 ani, atat cat a condus, Ion Iliescu a schimbat cate ceva in Romania.
Cei doi s-au reintalnit acum cateva zile, la Budapesta, la Forumul Politic Mondial. Doi vechi amici. Aceeasi zodie- Pesti. Doi oameni politici care sunt despartiti, culmea, de un an si-o zi. Altfel, s-ar fi nascut, in mod paradoxal, in acelasi timp. Gorbaciov este mai mic cu un an si o zi decat Ion Iliescu. Nu vorbeste nicio alta limba straina. Daca nu stii rusa, nu prea ai cum si ce sa discuti cu Gorbaciov. E si normal, pana la urma...Este un fost conducător al Uniunii Sovietice din '85 pana in '91, un celebru personaj a carui reforma a dus la incheierea Razboiului Rece, un om care in '85 a inventat perestroika si, in '88, glasnostul. Este figura politica ce a pus capat monopolului politic al Partidului Comunist al URSS , omul care a permis reunificarea Germaniei si cel care, in 1990, a primit Premiul Nobel pentru Pace. Pe 15 martie 1990 a fost ales primul Presedinte executiv al URSS, remember? E adevarat, a fost candidat unic. Dar, la fel de adevarat, e ca acest om a facut istorie...

Acum, Gorby are mai multe fundatii. Gorby.ru, Mikhailgorbachev.org si multe altele. Este foarte activ, consultat in probleme ce tin politica la nivel inalt, este extrem de bine apreciat in Occident si nu foarte bine in Rusia. Pentru ca, in tara-mama, majoritatea populatiei il gaseste vinovat pentru disoluţia URSS, pentru criza economică ce a urmat dizolvarii si, pana la urma, de pierderea statutului de supraputere.

This is Gorby. History and his friends...

10 comentarii:

OANA DESPA spunea...

ti-am dat o leapsa. propun s-o dai mai departe oamenilor tai politici.

Anonim spunea...

Nu exista comparatie intre Gorbaciov si... Iliescu, tu glumesti ? Ce gluma proasta !

Deviant spunea...

Hm ... ce postezi tu aici ai gandit tu prea mult sau ti-a fost dictat ?

ziarist spunea...

@oana. ma gandesc..

@anonim. n-ai inteles deloc ideea postarii

@deviant. Hm....nici nu merita sa-ti dau un raspuns..

Anonim spunea...

draga mea, ai scris TU: "Doi oameni care au facut istorie"!

vom trai si vom vedea daca numele lui Iliescu va ramane in "istoria" Romaniei sau pur si simplu va face farte din "gasca" (de comunistii vopsiti in "capitalisti"... revolutionari... Lenin se intoarce in groapa!) care a dat LOVITURA de STAT si a impiedicat schimbarea Romaniei timp de 2 decenii?! Socotelile trebuiesc facute si tinand cont de numarul vinovatilor... va fi doar unul intre mii si mii de delincventi!

Istoria a facut-o unul singur: Gorbaciov.

Anonim spunea...

@anonim

Chiar daca nu ne place personajul Iliescu, politica sa, figura sa, calitatile si defectele sale, el a facut istorie. Va fi sigur in cartile de istorie a Romaniei. si nu asa cum crezi tu. Poate nici asa cum crede el. Dar Iliescu a facut mai degraba un bine, decat un rau tarii. Tu poate nu vezi. Dar intreaba-i pe cei nenascuti in decembrie 1989. Sunt mari si judeca. Eu am facut exercitiul. Multi dintre prietenii nepoatei mele, copii destepti cu IQ peste medie, sunt neasteptat de corecti cu batranul. Noi, coplesiti de furii, ranchiuni, patimi, frustrari nu vedem. Ei vad.Pe mine m-a surprins. Sincer.

Anonim spunea...

Cum adică nu este comparatie între Gorby şi Iliescu? Dacă Iliescu se năştea rus... Lumea nu mai era la fel cum o cunoaştem astăzi. Dacă Gorby se năştea român, probabil că nu se auzea de el.

CĂLUGĂRUL TEOFIL spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

E ziua mea! Sf. Mihail a trecut, iar pana la Ion mai e ... Scrie ceva si de mine! Te rog! :)

soferul spunea...

off topic: esti la leapsa.