marți, noiembrie 27, 2007

Ce se va intampla in PSD?

Asadar, va propun o dezbatere. Sincera, asa cum sunt toate pe blogul acesta. O dezbatere despre situatia din PSD. Fara invective, pentru ca voi sterge astfel de comentarii...O discutie despre ce se intampla, cu adevarat, in PSD. Mai are Mircea Geoana sanse sa stea la sefia partidului? Va fi sau nu Congres extraordinar? Cine trebuie sa isi asume, daca cineva isi va asuma vreodata, esecul pentru cel mai slab scor electoral din istoria partidului? Sunt o victorie rezultatele de la alegerile pentru Parlamentul European ? Reuseste PSD sa intre sau nu la guvernare ? Sau vor incheia cu PNL doar un protocol de sustinere parlamentara? Mai spera ei la PD? Se mai frig cu Traian Basescu?

Ce credeti, ce sperati, ce va place, ce nu va place, pe cine nu mai suportati, pe cine nu mai vreti sa vedeti, pe cine vreti, pe cine nu mai vreti sa auziti...ce ar trebui PSD sa faca? Toate raspunsurile pe tema aceasta le astept...Cu interes.

P.S. Ciutacu esti in urma rau cu evenimentele...

25 de comentarii:

Anonim spunea...

decizia pe care o va lua psd in perioada imediata e cruciala pentru ce se va intampla cu el ca partid
scorul de la europarlamentare e unul care, daca ar arata ca au cojones liderii partidului, iti permite sa te mobilizezi si sa ataci songur localele si generalele
fara aliante la guvernare
fara protocoale de sustinere in parlament
singuri la atac
e drept ca asa gandesc extrem de putini in partid
totusi, asa putini cum sunt, ar avea sanse de castig
pentru ca cele doua tabere mari, una care sutine alianta cu pnl, alta care sustine alianta cu pd, s-ar putea sa se anihileze reciproc
iar geoana are acum ocazia sa arate ca este cu adevarat sef de partid si sa isi arate barbatia de om politic

Anonim spunea...

Deocamdata, Matei, voi faceti stiri dupa ceea ce scriu eu, cum e si logic sa se intample. Cand o sa fie invers, mai discutam. Pana atunci, insa, succes la martirizare:)

maria spunea...

eu cred ca in psd nu se va intimpla nimic. asa cum nu se intimpla de obicei. nimeni nu isi asuma esecurile, pentru ca asa e sistemul pe care si l-au creat.

Anonim spunea...

Geoana and co ar putea sa comunica astia 23% ca fiind un progres si ar putea sa continue "reforma" si sa mute bazinul electoral al PSD spre o stanga mai moderna, dar, implicit, cu un bazin electoral ceva mai mic.

Totul e sa invete sa comunica mai bine, la toate nivelurile si sa promoveze personalitati ceva mai coerente...

Anonim spunea...

sorina,
probleme, orgolii, intepaturi sau glume subtiri cu dl.redactor-sef? e temperament, nu gluma in meseria noastra. :)

la PSD, ramine cum era.

ziarist spunea...

@indira. e sinceritate, atat...la psd e ca la nebuni...

ziarist spunea...

@chinezu. e muuult mai complicat. trust me

@maria. cred ca o sa avem surprizeeeee...

Anonim spunea...

Nu sunt ziarist, am studiat stiinte politice 7 ani, nu sunt momentan implicat politic.
Scriu un comentariu deoarece sunt un votant PSD si scriu aici deoarece simpatizez sincer cu Sorina Matei dupa intamplarea nefericita cu Basescu.
1)PSD trebuie sa inceteze sa mai vorbeasca despre reforma, deoarece aceasta reforma i-a fost dictata din afara. Din punct de vedere al logicii politice, in opozitie se ling ranile, nu se fac reforme interne. By the way: prin ce se poate masura reusita/nereusita reformei???
2) Schimbarea lui Geoana este obligatorie, deoarece el si Grupul de la Cluj au incercat sa impuna mesajul reformei, un demers dezastruos.
3) Ulterior, sansa PSD ramane refacerea cat mai degraba a strategiei de recrutare si circulatie a liderilor. Are o sansa enorma in acest sens, deoarece e inca cel mai mare partid si inca un an, cel putin, ramane in opozitie. Lovitura de imagine ar fi devastatoare. Asadar marketing pentru head hunting, nu social-democratie de vitrina. Laburistii britanici au revenit cu "cadre" noi la putere dupa aproape 20 de ani, nu cu "reforme"!

mitica spunea...

PSD-ul a pierdut din cauza campaniei gresit orientate. Asa ca, ochii pe cei ce-au guvernat campania! Mai jos nu se duc, ca cei ce i-au votat sunt cei inregimentati. Cat despre reforma, e cazul sa reformeze cadrele si sa lase dinosaurii la vatra.

Anonim spunea...

Cea mai mare prostie debitata vreodata de cineva, a fost cea spusa de Geoana ca PSD afacut un rezultata relativ bun. O sa arat din punctul meu de vedere de ce aceasta afirmatie nu e valabila.
1.Pentru prima data PSD (FSN, PDRS) este batut in alegeri de alt partid (in 1996 CDR era o alianta de partide).
2. Pentru prima data PSD este infrant de catre dusmanul de moarte PD (partid care acum 4 ani avea 10%)
3. Pentru rpima data PSD reuseste un scor umilitor 1.100.000 de voturi (nici macar membrii de partid si cu familiile lor nu au votat in totalitate cu PSD)
E adevarat insa ca diferenta intre PD si PSD nu este cea pe vare o dadeau sondajele de opinie.
E adevarat ca PSD a obtinut mai mult decat avea in aceleasi sondaje.
Insa, de aici pana la a spune ca a fost un rezultat relativ bun e o cale foarte lunga. Ca sa il parafrazez pe Geoana, as spune, ca PSD a obtinut, in cel mai bun caz un rezultata relativ prost.
E evident, in acest moment ca solutia pentru PSD e sa stranga randurile, cu sa fara Geoana, si sa faca o opozitie autentica ata la Basescu cat si la PNL. E de asemenea evident, ca atat timp cat in PSD nu se va gasi o personalitate politica care sa se bata cu Basescu, partidul nu are nici o sansa sa depaseasca PD-ul. trebuie terminat odata si cu reforma interna din partid. E un risc pe care eu ca membru PSD nu mi-l asum. Sa fiu membru intr-un partid reformat, de 10-20%, asteptand mila lui Tariceanu sau a lui Basescu pentru a intra la guvernare. Asa nereformat cum era, PSD a facut la alegerile din 2004 35%. Acum, reformat a facur 23%.

ziarist spunea...

@anonim. e foarte corecta analiza ta. dar care e personalitatea politica? aici e problema...

Anonim spunea...

Ar trebui luat in calcul si faptul ca nu au fost alegeri majore,importanta lor fiind mai mult de panoplie. Mobilizarea poate a fot mai delasatoare, dar iti trebuie si fonduri pentru a face o campanie activa in teritoriu.
In acest momemnt un cumul de factori au postat la 23% partidul.
Atunci cand au spus ca este bine, sigur aveau mai raul in minte.

ziarist spunea...

@anonim.corect si asta...nu credeau ca vor trece de 20%...

Anonim spunea...

ziarist:
stiu ca e muuuuult mai complicat
dar ziceam si io cum ar trebui sa fie
pentru ca mai am si io vagi urme de idealismo-optimism in mine...
pana la urma, vorba lu bunica mea, daca nu ar fi complicat ar face-o toata lumea :)
off topic: felicitari pentru interviul cu ilici

Anonim spunea...

pt.Dl. www.ciutacu.ro

Am senzatia, doar citind blogurile si ascultand pe la diferite usi , ca incerci sa ni te impui ca o adevarata agentie de presa. Ca de la tine pleaca toate. Ei bine , afla ca sunt destui de multi oameni care stiu bine ca nu e asa. Ai o pozitie foarte riscanta. Dar unde ar mai fi farmecul daca nu risti . Risca in continuare , dar nu sari calul . Atunci devine din riscant in periculos. Nici n-o sa stii ce te-a lovit .

Anonim spunea...

tot pt dl.(cu litera mica) www.ciutacu.ro

Nu mai supradimensiona relatia ta cu Ion Iliescu . Amandoi stim ca nu e chiar asa . Daca vrei cu adevarat sa faci ceva , nu te mai aseza la umbra altora ca racesti .

Anonim spunea...

Marea drama a PSD (şi nu numai a lui) este că nu se poate întâmpla nimic atâta timp cât există o singură mentalitate politică. Dacă sunt alegeri şi se va schimba vârful PSD, va fi alt vârf şi asta va însemna încă o schismă. Avem acum gruparea Iliescu, gruparea Năstase (cele două sunt în legătură dar sunt diferite), gruparea Geoană şi va mai fi încă o grupare, a noilor aleşi. Titus a gândit excelent, a aruncat peste cap secretariatul sau ce făcea el acolo de-i permitea vorba autorizată pe la TV şi s-a dus în loc cu linişte şi verdeaţă şi cu salariul asigurat...
Pentru ca partidele din România să se schimbe, ar trebui să se schimbe din genunile conştiinţei fiecărui membru, adică să se strângă nu în jurul unei personalităţi ci în jurul unei doctrine. De aceea eu cred că prioritatea partidelor din România nu este definirea conducerii la centru şi în teritoriu ci definirea unei politici coerente, stabilirea doctrinei ca ţel politic, renunţarea la perpetuarea jocurilor de interese, renunţarea la baronii locali şi refacerea partidului pe calea anclanşării membrilor în jurul doctrinei nou construite. Clarificarea doctrinară şi a rolului de partid spre folosul populaţiei, va provoca, negreşit, debarasarea membrilor care stau alături de partid din interes. Această cale nu se va vedea peste noapte ci îşi va vedea rezultatele poate în 2014. Orice altă manevră politicianistă va duce, cred eu, la căderea politică şi mai accentuată. Partea frumoasă a lucrurilor este că o reformă adevărată în cadrul unui partid de succes cum este totuşi PSD-ul, chiar dacă azi e pe locul 2, va provoca o reformă în toată clasa politică. Atunci nu le va mai fi frică de votul uninominal propus de Băsescu.

Anonim spunea...

PS. Apreciez poza, foarte sugestivă... ca să parafrazez un hip-hoper, "totul în politică se bazează pe..." Cel puţin eu asta am înţeles.

Anonim spunea...

nu stiu de ce ai senzatia ca trebuie sa se intample ceva?! ti se pare ca traim intr'o tara normala, unde oamenii au simtul raspunderii, al valorii? te dezamagesc:NU! Nu o sa'si dea nimeni nici o demisie, iar gabi oprea cu atat mai putin, chiar daca este organizatia cu cea mai spectaculoasa cadere-30%- si asta dintr'un motiv simplu, pamantean, care il face pe MG sa aiba FOOOOOARTE multa rabdare cu el.
daca vrei, facem pariu pe toate sticlele de vin italienesc din bucuresti ca nu va fi NICI o demisie, NICI o retragere, nimic. O sa iasa MG zambind, in capu la scari si o sa zica doua vorbe zambind, de parca primavara ar fi eterna, PSD ar avea 33% si Traian Basescu nu ar conduce totul pe baza dosarelor. Tii pariul asta?

Anonim spunea...

rezultatele cele mai slabe le-a obtinut psd in 1996, cand venea dupa 4 ani de guvernare, sub conduecrea lui vacaroiu si iliescu, atunci cand a realizat un miraculos 21% (desi au avut la dispozitie toate parghiile de obtinere a unui scor si mai mare). in cazul rezultatelor politice se compara procentele si nu numarul oamenilor iesiti la vot, pentru ca nu ne raportam la cati au iesit candva la vot, ci la cati au iesit la scrutinul in discutie.

ziarist spunea...

@insider. asa e ...poate ciutacu o sa-si dea seama ca supradimenzioneaza relatia lui cu Ion Iliescu si nu numai cu el...sau poate nu isi da seama ca vorbeste gura fara el, de multe ori...total aiurea.


@anonim. PSD A avut acum cele mai slabe rezultate...uita-te pe blogul Ancai Alexandrescu daca nu crezi...

Anonim spunea...

ultima sansa PSD..
autodesfintzarea

Anonim spunea...

pai ce sa se intimple?? parca spunea Sorina ca o sa fie congres extraordinar. a vorbit ea cu surse din PSD. Si parca mai spunea ca s-a stabilit si data : 7 decembrie.

plecind de la aceste stiri date pe post de sorina, problema ar fi ce se va intimpla la congres? cine se bate cu mircea? cine cistiga?

eu cred ca pe asta ar trebui sorina sa insiste

Anonim spunea...

evenimentele zilei in caricaturi excelente am vazut pe http://www.ironic.ro NU S-AR PUTEA SI PE POST?

Anonim spunea...

Sorina, eu cred ca Geoana o sa-si mai piarda ceva timp la sefia PSD. Congres o sa fie, si inca unul cu multe surprize. Doua dintre ele le pot spune eu aici. Cristi Diaconescu si Liviu Dragnea. Dar mai ales Cristi, care o sa fie o surpriza asemanatoare cu PLD la europarlamentare. Chiar si atunci cand mai face cate o gafa, Cristi stie sa o dreaga, printr-un discrus cu multe cuvinte pompoase, de tip diplomatic, care, de altfel, nu prea spun nimic, dar sunt bine astezate. Sefu' Geoana si/a cam pierdut abilitatea asta, dar si credibilitatea. PSD are maaaaaaaaare nevoie de oameni tineri care sa ia deciziile, nu care sa iasa in fata fara a-si promova propriile idei de promovare a partidului. Sunt oameni in PSD care pot face mai mult decat spun, dar nu au voie.