miercuri, noiembrie 21, 2007

Nursultan Nazarbayev -adevăratul oligarh, la Cotroceni

Sunt fascinante biografiile unor şefi de stat. Mie mereu mi-au plăcut. De exemplu, Nursultan Nazarbayev. Mâine vine la Cotroceni, deşi de astăzi a venit în Bucureşti. Să nu cumva să înţelegeţi că mâna forte a Kazahstanului a venit cu o zi mai devreme şi de capul lui în România.. Nooo. Trebuia primit astăzi, la Palat. Dar astăzi, preşedintele nostru a avut iar puţină treabă cu uninominalul. Pe la Timişoara. Şi îl primeşte pe Nursultan mâine. Bine că vizita oligarhului ţine mai multe zile...
Anyway, ţineţi-vă bine! Omul, de 16 ani, omul este preşedinte al Kazahstanului. Poate şi pentru că a fost primul secretar al Partidului Comunist din aceeaşi ţară.
De origine musulmană, bineînţeles că Nursultan s-a apucat să renoveze toate moscheele din Kazahstan.
Pe 1 Decembrie 1991, acest personaj - fiu de cioban, inginer metalurgist la origine, a câştigat alegerile prezidenţiale cu 95%! În condiţiile în care n-a avut niciun contracandidat.
În 1995, şi el a făcut un referendum. Şi-a extins mandatul la Preşedinţie.
A fost, bineînţeles, reales în ianuarie 1999 şi decembrie 2005. În 2005, cu 91,15% şi pe un mandat de 7 ani!
"Standarde democratice precare"- a fost eticheta pusă de Occident alegerilor din Kazahstan.
Şi asta n-a fost totul. Pe 18 Mai 2007, Parlamentul a aprobat un amandament constituţional care-i dă posibilitatea lui Nazarbayev să fie ales de câte ori vrea el. Cool, nu?

Să vorbim puţin despre ţară, petrol şi afaceri? Când ne gândim la standardele democratice, nici aici nu prea stă bine Regele Luminii- Nursultan.(" Nur" înseamnă Lumină).
În 2004, Transparency International i-a indicat ţara ca având un " foarte ridicat grad de corupţie".
Se spune despre Nursultan că ar avea o avere de peste 1 miliard de dolari, banii transferaţi, bineînţeles, în alte bănci din străinătate.
Familia sa controlează totul în Kazahstan. Întreprinderile- cheie sunt în mana lor, fata cea mare a moştenit partidul, cumnata controlează presa şi tot aşa. Omul are însă numai două muzee dedicate lui, pe tot teritoriul Kazahstanului. Cam puţin, nu?
A, şi să nu uit. Îi place să spună că este ultimul oligarh în viaţă din zona Asia Centrală a fostei URSS. Oligarh pe bune. Mai jos, uitaţi-vă la el şi distraţi-vă. E un personaj. Veritabil....





4 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Cred ca oligarhu' are ceva relatii si pe la youtube:

"We're sorry, this video is no longer available"

Lasand deoparte aceasta "defectiune tehnica", as vrea sa'ti spun ca imi place mult cum scrii.

ziarist spunea...

@bogdan. cand le-am pus, mergeau. sorry. merci...:-)

Anonim spunea...

o fi el oligarh dar kazahii au asistenta medicala si sociala 90% gratuita,scoli 100% gratuite si ajutoare sociale substantiale pentru cei saraci. cel putin acolo banii din petrol ajung si la oamenii obisnuiti!