luni, octombrie 22, 2007

Lisabona, orasul unde...
















...strazile sunt spectaculoase, delicate si, deopotriva, misterioase.

...de istorie te izbesti la tot pasul iar inovatia arhitecturala se poate inalta chiar si intr-o banala groapa de gunoi.

...oamenii sunt foarte amabili, taxiurile sunt foarte ieftine iar traficul e relaxat chiar si cand sunt neobisnuit de multi presedinti, premieri, sefi de diplomatii, oameni in costume negre, ochelari opaci, pistoale, girofaruri si coloane oficiale pe metru patrat. Nimic nu-ti da de inteles ca acolo se lupta, se incranceneaza, se contracta toti muschii pe toate amendamentele posibile si imposibile ale mai marilor Europei, intr-un ditamai Consiliu European.

...miroase a castane prajite si poti uita de tine doar privind la un tramvai sau descoperind, intr-o vitrina, toate vietatile marii, in dimensiuni parca supranaturale.


...ai impresia ca turismul e singura ratiune de a exista.

Noaptea, Lisabona e orasul luminii asezate cu bun gust. Iar ziua, este orasul in care ambulanta ajunge aproape instantaneu la locul accidentului. E locul unde oamenii au fruntile descretite, unde se rade, se zambeste si se canta pe strazi. Dar Lisabona e orasul in care aproape ca te sperie vanzatorii de hasis, de la fiecare colt de strada. Si unde marile firme au preturi de trei ori mai mici decat in Romania.


In Lisabona au fost si romanii. Si asa a devenit orasul in care...

....presedintele Romaniei a anuntat, intr-un hotel, in miez de noapte, ca Uniunea are, in sfarsit, tratat.

...ministrul de externe- Mr. Cioro lua notite de la presedinte, in timpul declaratiilor de presa.


...seful statului nu a putut tine niciun briefing de presa in sala Romaniei, special amenajata in locul unde se tinea Consiliul European. De ce? Pentru ca sala Romaniei nu era dotata cu sistem audio si video, pentru transmisii in direct. Din vina cui, oare?

...corespondentul TVR , intr-o noua criza de personalitate, s-a facut, din nou, de ras. De data asta- in mijloacele de transport aero si terestre si, in general, pe unde a putut...Si rasul a fost pe masura penibilitatii corespondentului TVR...

Trecand peste toate acestea, Lisabona este orasul pe care merita sa-l vedeti. Sa-l admirati, pe indelete, ca pe-o adevarata bijuterie. Sa-l mirositi si sa-l serviti usooor, ca pe o delicatesa. Pentru ca Lisabona e un locsor ce pur si simplu te unge pe suflet...

6 comentarii:

Someone spunea...

Din ce în ce mai mulţi pritenei care se întorc din Portugalia zic că ar fi o idee să emigrăm acolo.

ziarist spunea...

@someone. pai hai....mergem?

CIN spunea...

Imi cer scuze. Am avut o banuiala complet eronata. Pentru ca, orbit de atata politica idioata, am inceput sa nu mai vad frumusetea vietii. Mersi Sorina. Oare cum ar fi sa existe o zi in care toti sa vorbim de ceea ce este frumos in Romania. Crezi ca s-ar prabusi Cerul asupra noastra???

ziarist spunea...

@ioan catalin nechifor. Nu, nu cred ca s-ar prabusi deloc. Poate ar trebui sa vorbim mai mult, ai dreptate.Dar cine sa vorbeasca cand toti fac politica? Ce zici? Te bagi?

CIN spunea...

Sigur ca da. In fiecare luni vreau sa scriu, de acum inainte, cate un articol pe blog despre Romania pe care o doresc. Sub eticheta Dulce Romanie. Sper sa vina si altii in proiectul asta. Merita.

Anonim spunea...

Lisabona...da,un oras cum nu prea vezi pe la noi..Am fost de doua ori,am vizitat aproape tot ce ma putea face sa mi creez o parere fenomenala,fara cuvinte,fantastic de impresionata,o cultura si o civilizatie,bine pusa la punct.....Este o armnonie,si o viata ce nu o poti trece usor cu vederea..Intr un cuvant,nu are cum sa nu te impresioneze!!!!