miercuri, iunie 26, 2013

Guvernul-televizor de lângă cele 18 sicrie


1. Dacă televizorul e închis sau nu e în breaking news, Guvernul român nu funcționează. Premierul află după 5 ore că 18 români au murit prăbușiți într-un hău. Ca și în Algeria, sistemul format din oameni politici- total neprofesioniști, și-a mai arătat încă o dată impotența în gestionarea situațiilor de criză. Nimeni nu răspunde pentru asta, nimeni nu demisionează, nimeni nu-și cere scuze public. Ceea ce, într-un fel, ne-am obișnuit.
2. Dacă televizorul e galben și politicienii sunt luați la întrebări, o mașinărie uriașă de imagine- spectacol și sunet este pusă imediat în funcțiune. Supraexpunerea atinge cote halucinante- miniștrii stau ore-n șir să se afle-n treabă sau să bea plată pe pista unui aeroport. Punctul culminant, paroxismul este atins, evident, în prime-time când desantul guvernamental trebuie să fie văzut de o țară-ntreagă stând- moț lângă cele 18 sicrie. Așa, supraexpunerea Guvernului-televizor ia forme grotești, neonorante și profund ipocrite. Cinismul înseamnă nu numai sfidare, ci și ignorarea ostentativă a tuturor normelor, a regulilor morale. Guvernul-televizor și-a menținut aseară cota electorală pe spinarea a 18 suflete, a 18 vieți care nu mai sunt. Carevasăzică, ne-a demonstrat se poate face imagine nu numai din viață, ci și din moarte, ceea ce este o premieră, într-adevăr.
3. Raed Arafat a fost singurul care a demonstrat încă o dată dacă mai era nevoie că își asumă responsabilități, poate gestiona aproape perfect situații de urgență. Este și el un om- parte a unui sistem- altul decât cel politic- ce a arătat că lucrurile pot merge și bine. Sistemele sunt formate din oameni, nu din mașini. Oamenii sunt cei care le impusionează. Sistemul de urgență a funcționat iar Arafat a ajuns pompierul de serviciu pus în vitrina fiecărei guvernări.
4. Minsterul de externe și, mai nou, și ministerul Sănătății în doar două zile s-au întrecut în gafe, în poze și-n declarații abracadabrante. Într-un fel și cu asta ne-am obișnuit. Dar să faci apel la cetățeni pentru donarea de sânge, oamenii să orbecăie prin spitalele Capitalei, să se lovească de refuzuri pentru ca să revii și să dai o adresă exactă pentru a doua zi- încă asta nu se întâmplase, e adevărat.
5. Prins pe picior greșit și fără a avea prea multă dorință de a da explicații punctuale, Guvernul ne-a mai demonstrat ceva: că în România, tot din goana efectiv disperată după imagine, se poate declara doliu național fără să existe vreun criteriu clar. Și din asta poți împușca puncte electorale, nu? În Muntenegru au murit 18 români - e doliu. La Mihăilești, acum 9 ani, tot 18 au murit- nu a fost doliu. Morții sunt morți, dramele-s drame, durerile sunt dureri indiferent de guvernări.
Doliu național în România a mai fost la catastrofa de la Smolensk, la moartea Prea Fericitului Teoctist, la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, după atacurile teroriste din Spania și după 11 Septembrie.
6. Muntenegru și toate autoritățile acestei republici de 600.000 de locuitori au dat Guvernului cea mai usturătoare lecție posibilă: decență, eficiență maximă, omenie admirabilă, modestie și un uriaș suflet.

Și eu îți mulțumesc, Muntenegru. Îmi pare tare rău că așa ceva nu există și la București.

4 comentarii:

Acru spunea...

Politicienii puterii şi-au descoperit adevărata vocaţie: cea de cioclu. Le stă bine rătăcind printre sicrie şi emiţând platitudini cu privire la "trupurile neînsufleţite ale cadavrelor decedaţilor".

Anton spunea...

Sorina,
Din nou ai pus degetul pe rana. Dar, din pacate, cei care trebuie sa se simta vinovati pentru harababura din ultimele trei zile isi trimit bezele si se lauda reciproc. Ba, mai mult, iau decizii aiurea: Azi e doliul national declarat si impus de ponta. Fara sa aiba motive bine intemeiate. Dar as vrea ca pe 9 decembrie sa fie declarata alta zi de doliu national. Atunci, va trebui sa comemoram un an de la pierderea simtului realitatii, pentru ca au fost alesi niste neispraviti in parlament. Care, ulterior, au devenit, unii prim-ministru, presedinte de senat, ministru de externe, etc. etc, Aceasta nefasta zi de 9 decembrie o sa ne coste infinit mai mult.
Mintea nevaccinata a lui Ponta a decretat ca trebuie sa avem doliu azi.
Ce o sa mai inventeze acest pm pentru a-si satisface setea neostoita de a fi mereu pe sticla?
Propun sa-si transfere biroul de premier in studioul tv si de acolo sa guverneze. Fiindca oricum sta mai mult la tv decat la guvern.

degeneres spunea...

Si eu iti multumesc, Muntenegru, jos palaria. Iar tu, draga Sorina, ai pus inca o data (a catea oara...!?)punctul pe I.

Anonim spunea...

ce naiba se faceau astia daca era si un musulman si vreun evreu printre decedati?