miercuri, iunie 05, 2013

Când dragostea de țară nu se măsoară în cantitatea de pânză...

"Gena dinozaurilor maniaci ai steagurilor s-a pripășit în sângele anumitor indivizi disipați la nivelul umanității, în interiorul fiecărui popor. (...) Ei, stegozaurii, sunt gata să te sufoce sub câteva tone de steag. Degeaba le explici că patriotismul se măsoară în virtuți, că identitățile colective se câștigă prin respectarea unor valori morale, că într-o comunitate, într-o națiune, cheagul e încrederea nu kilometrul pătrat de steag. Stegozaurii o țin pe-a lor. Cât mai multe steaguri peste tot împotriva tuturor. Pentru stegozauri, niciun steag nu e prea mare. De-ar putea, ar întinde unul imens peste tot cerul ca pe o prelată de cort .(...) Un steag pe un bob de orez se vede pe un televizor la fel de mare ca un steag de 5 tone și 7 hectare. Pentru noi, dragostea de drapel e invers proporțională cu mărimea lui. Dragostea de țară nu se măsoară în cantitatea de pânză..."




"Stegozaurii" - un scurt reportaj difuzat la Dosar România, pe TVR1, după o idee de Cornel Mihalache, realizator TVR.  
"Azi, mai mult ca oricând, stegozaurii sunt printre noi, peste tot. Au ocupat porturile, mările, gările și chiar aeroporturile. Si totuși, ei nu știu că patriotismul nu se ține bine învelit în hectare de pânză și nici ascuns în tone de vorbe goale. 
Patriotismul îl ai sau nu! Nu-l declari și nu-ți spargi pieptul cu cărămizi de steaguri!"

O lecție pe cât de elegantă, pe atât de dureroasă, dură și perfect adevărată. Felicitări TVR și lui Cornel Mihalache! 

4 comentarii:

Anonim spunea...

Totusi vorbim de un record in care e implicat un simbol national...si de o latura economica (lfractiunea de banut nou cat costa bobul)

1) record...regulile de stabilire ale recordului sunt clare, daca TVR ar fi facut cel mic steag din lume pe un bob de orez, cu siguranta ar fi fost in WGBR si aveau si ei o diploma...dar in nicun caz nu poti sa bati recordul celui mai mare steag cu un bob de orez. Daca participi la categorie trebuie sa faci ce scrie in regulament. Poti sa razi de categorie evenual si de toti care au concurat, dar poate fi intzerpretata o ricanare tembela si invidioasa.

2) e un gest simbolic, fara aplicatie practica, masurabila, cum e cand steagul romanesc e dus pe Everest desi aproape sigur nimeni nu o sa il vada arborat acolo. Ca sa bata recordul nu le trebuia neaparat steagul romanesc, putea fi si steagul Muntenegrului,...foarte frumos ca au pus steagul romanesc.

3) Ca tot s-a calculat pretul bobului de orez, TVR e falimentar, A3 e profitabila...TVR e de stat, A3 e privata. TVR ia taxa de la cetateni direct..A3 nu ia. Din acest profit privat s-a batut record, s-a facut un gest simbolic si s-a dat de munca unor oameni din romania pe cateva saptamani. Din falimentul TVR s-a produs acest minunat reportaj si niciun documentar despre cum s-a furat pe acolo. Avand in vedere ca e vorba de banul public...niste reportaje pe speta jafului din TVR ar fi putut ar fi catalogate ca mai patriotice decat niste truisme suspectate de invidie si pretios filmate.

Poweraxxel spunea...

Hilar cum acum ceva ani, in timpul zilei acestui simbol national Antena 3 era invadata de huiduieli fata de puterea acelor vremuri si practica servilism politic la adresa fostei opozitii. Astazi, cand puterea s-a schimbat, ne aburesc cu "dragostea lor de tara" ...
Dragostea mea de tara este mai degraba cat un bob de orez, pentru ca Romania aproape nu mai este tara mea. Este tara lor, a politrucilor ce au pus stapanire pe ea, ne-au confiscat-o noua, cetatenilor. Si in timp ce fac asta, se lauda cu steaguri uriase sa para ca dragostea lor de tara e mai mare cand nu e nici cat bobul meu de orez ...

Anonim spunea...

hahaha, A3 profitabila... si marmota invelea ciocolata

Fiscal Cliff spunea...

E adevarat ca dragostea de
tara nu se masoara in
cantitatea de panza, dar
nu e nimic rau in a onora
drapelul national in acest
mod.

Alte tari fac ceva asemanator.
Nu pentru a dovedi ceva, ci
pentru a exprima ceva.