luni, septembrie 27, 2010

"Comanda nu a funcţionat"

" Apreciez ca un gest important de asumare politică demisia ministrului Blaga, dar nu aveţi nicio scuză şi nicio scăpare în a-mi prezenta în CSAT un raport asupra evenimentelor din 24. O să vă mai spun un lucru, şi nu vreau să jignesc pe nimeni, dar nici nu pot să nu vă spun ce gândesc. Am avut la un moment dat acelaşi sentiment pe care l-am avut când am aflat că la o mineriadă nu ştiu ce general celebru se băgase în portbagaj. Comanda ministerului nu a funcţionat. Poate aveţi scuze, va trebui să le găsesc într-un raport scris şi asumat", a spus, în această seară, în sediul MAI, puţin după ora 20.00, preşedintele Traian Băsescu.

Mă uitam la Vasile Blaga. Stătea ferm şi demn. Dar era roşu tot. Bătea chiar înspre verde. Traian Igaş era, oricum, din alt film. Într-un costum cu 2 numere mai mare, după ce a stat ore-n şir sechestrat în biroul de la Senat, cu turul pantalonilor mult prea căzut, Igaş părea că nici nu ştia ce i se întâmplă.
În sală, într-o linişte asurzitoare, erau toţi şefii armelor, toată comanda ministerului. A fost un moment dur, foarte dur. Să-l compari până la urmă pe Blaga cu generalul Gheorghe Lupu.

Se întâmpla pe 20 ianuarie 1999. Şi Agarici a fost acolo. Omul a scris aşa: "Multe n-au mers, unele chiar în mod ciudat; maşina cu tun de apă, nouă şi proaspăt adusă la Costeşti, cu motorină de la Bucureşti, nu a funcţionat! Soldaţii care o deserveau nu au găsit recipienţii cu alcool, iar apa din rezervoare a îngheţat.

Generalul Ghe. Lupu, şeful trupelor de ordine a fugit. „Salut domnule general, ce faceţi?” îl întreb. Zice: „dragă, vreau să plec!”. Se afla în mijlocul trupelor sale, în mod fizic, protejat de patru oameni pe spatele cărora scria POLIŢIE. A pătruns un „Espero”(?!). Unul din ei a golit portbagajul, iar generalul Lupu a săltat vioi şi tinereşte în el. (N.B. In defileul Jiului, Miron Cozma dirija minerii prin portavoce cocoţat pe capota unui „Espero” albastru al Companiei Huilei. Cu aceeaşi maşină, Miron Cozma a fost la întâlnirea nocturnă de la Tg. Jiu cu generalul Lupu! Câte „Espero” erau în România?). A fugit în vale, la casa unui învăţator. L-am regăsit mai târziu. Mânca o supă cu tăiţei. Mi-a zis ca vrea să vorbească şi să răspundă ziariştilor."

Generalul Gheorghe Lupu era, de fapt, şeful Brigăzii de Asigurare a Liniştii şi Ordinii Publice.
După înjositoarea faptă, pe 3 februarie 1999, generalul Gheorghe Lupu a fost audiat de Comisia de Apărare din Senat. Şi marele general a spus aşa: că nu a fost el personal comandantul dispozitivelor din Defileul Jiului şi de la Costeşti şi a arătat că, potrivit Legii Jandarmeriei, această sarcină revenea şefilor inspectoratelor judeţene de Poliţie. Lupu a refuzat să nominalizeze persoanele de la care a primit ordine pentru că era atunci o anchetă în derulare.
Generalul Lupu a mai spus că s-a "indus" în rândul opiniei publice ideea că el ar fi fost comandantul dispozitivelor din Defileul Jiului şi Costeşti iar el, sărăcuţul, nu a comandat decât trupele BAOLP. Lupu a mai susţinut, evident, că nu este deloc vinovat pentru cele petrecute în timpul mineriadei din ianuarie. De ce nu mă miră...


UPDATE. "Get out, you miserable dog!". Demisia lui Blaga a ajuns pe Fox News via AP, CNN, BBC News, ABC News via AP, Al Jazeera, în Financial Times, Le Monde , Le Figaro , The Scotsman , Xinhua, People Daily şi în multe alte mijloace de informare în masă.

Niciun comentariu: