joi, septembrie 23, 2010

Băsescu dă şah Parlamentului şi Opoziţiei pe suspendare

Când toţi stăteau cu ochii ţintiţi pe legea ANI, în Senat, în timpul sesiunii extraordinare de pe 24 august 2010, trecea această propunere legislativă care, iniţial, avea o altă formă :"Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală".
Propunerea a fost adoptată, cu 69 voturi pentru, 41 împotrivă şi o abţinere. Pe 3 septembrie, legea a fost contestată la Curtea Constituţională de către 40 de senatori ai Alianţei PSD-PC.
Pe 22 septembrie, adică miercuri, CCR a decis că legea este constituţională. Adică...end of story.

Acum, legea este pe masa preşedintelui, pentru promulgare. Şi, mai mult decât probabil, şeful statului o va promulga.

Şi să ne amintim că, până acum, cea mai controversată şi importantă hotărâre a Parlamentului României a fost Hotărârea nr. 20, din 19 aprilie 2007. Se numea HOTĂRÂRE privind suspendarea din funcţie a Preşedintelui României.

La vremea aceea, în 2007, Curtea a respins ca inadmisibilă, contestaţia formulată de Traian Băsescu împotriva hotărârii de suspendare a sa din funcţia de Preşedinte al României, a constatat că procedura privind suspendare din funcţie a fost respectată, a recunoscut existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României şi....a constatat, de asemenea, că interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de Nicolae Văcăroiu. Deşi motivarea Curţii a fost mult mai nuanţată...

Dar să nu uităm că asta a fost atunci, când Curtea Constituţională avea rol consultativ în suspendare. Acum, graţie acestei legi, Curtea are rol decizional. Iar din cei 9 judecători ai CCR, 5 sunt ai Puterii, cu preşedintele CCR cu tot.

So, pe suspendare, preşedintele Băsescu a dat şah la Parlament şi Opoziţie. Matul îl dă, până la urmă, un singur judecător al Curţii. Mai precis, Valentin Zoltan Puskas, propus de UDMR. Numai în votul lui stă o suspendare din funcţie a preşedintelui României.
09L706LP

Niciun comentariu: