miercuri, mai 15, 2013

Cine pică?


Este, fără îndoială, cea mai importantă dar și cea mai riscantă decizie a Președintelui Traian Băsescu. Este un pariu pe care dacă nu-l câștigă, va pierde tot. Și se va vedea din plin.

Este laitmotivul carierei sale. A câștigat cu anti-corupția în 2004, în 2007, în 2009 și în 2012. Justiția puternică el a făcut-o, de ce ar detona-o cu propria semnătură? Asta nu poate înțelege nimeni.

De ce un om politic atât de inteligent, atât de abil, atât de înzestrat, cu un simț extraordinar al realității și al mișcărilor politice, cu ascendențe și prăbușiri spectaculoase, câștigătorul și supraviețuitorul celor mai crâncene bătălii politice prin care a trecut România ultimilor 10 ani, de ce și-ar omorî propria creație? Cine l-a urmărit cu foarte mare atenție, știe că omul politic Traian Băsescu pur și simplu nu este așa. Ca atare, nici lobby-ul uriaș pe tema procurorilor nu se susține pentru că nu există argumente, premise și nici garanții.  Așadar, logica moare. Explicațiile ce ar putea sta în picioare nu există.
Traian Băsescu nu e omul care să abdice, să capituleze, să abandoneaze sau să depună armele. În structura sa, cedarea e un act de trădare. A și spus-o public. Și aici e hăul. De ce ar face ceva ce nu-i stă deloc, dar deloc în fire? Va juca în continuare sau va pierde totul? Chiar vom vedea.

Cert este că are de anunțat oficial magnificii parchetelor. Eu nu cred că-i va numi pe toți. Cine pică? E discutabil. Patru oricum n-au ce să caute acolo din toate motivele din lume. Din ăștia patru, va pica cineva. Câți? Unul, sigur. Doi, vom vedea.

1. Laura Codruța Kovesi- va ajunge Procuror Șef DNA.
2. Codruț Olaru- va fi adjunct al Procurorului General.
3. Tiberiu Nițu- candidat pentru a deveni Procuror General al României- susținut de Victor Ponta.
4.  Bogdan Licu- candidat pentru a deveni Prim- Adjunct al Procurorului General- susținut de Elena Udrea și alții.
5. Alina Bica- candidat pentru a deveni Procuror Șef DIICOT- susținută de Elena Udrea cu back-up Liviu Dragnea și alții.
6. Georgiana Hosu- candidat pentru a deveni adjunct al șefului DIICOT- susținută tot de Elena Udrea.

Ce caută Udrea și Dragnea în coabitare, nici asta nu mai e de înțeles. Liviu Dragnea este un om care are, totuși, trei dosare la DNA iar Udrea, efectiv, nu are nicio calitate. Așadar, din nou, logica moare cum de nenumărate ori a murit în perioada aceasta.
Cert este că testul suprem al funcționării Justiției și al continuării luptei anti-corupție îl reprezintă, fie că ne place să auzim, fie că nu, dosarele lui Liviu Dragnea. Dacă nici pe referendum,  nici pe "Valerică cel performant" ( în care el și Mazăre au penetrat, pe sistem Voicu, DNA) sau pe Tel Drum, Dragnea nu este trimis în judecată, atunci ne putem declara toți oficial tâmpiți și putem pleca în lume.

În clipa aceea, în România, anti-corupția a murit, culmea, tot în mandatul celui care a făcut-o cel mai puternică.
În clipa aceea, peste România se va așterne liniștea pe care Președintele Băsescu a condamnat-o și a urât-o din 2004 și până astăzi.
În clipa aceea, DNA se va putea oficial desființa.
Și nimeni nu poate să spună că nu-i așa.

Eu și alți fraieri care încă probabil mai credem în Justiție independentă și o luptă anti-corupție spectaculoasă într-o țară profund coruptă, vom aștepta pe cineva care va duce mai departe ceea ce a reușit să facă Daniel Morar și n-a finalizat președintele Băsescu.
Cine e persoana aceea? Există oare? Pur și simplu, habar n-am.

4 comentarii:

Fiscal Cliff spunea...

Sa presupunem ca unul sau doi vor fi
respinsi. Atunci cel putin unul din cei
sustinuti de Elena Udrea nu va fi respins.
Deci, orice s-ar intampla, rezultatul
va fi influentat politic, ceea ce va pune
independenta conducerii Justitiei sub
semnul intrebarii.

Sa fim realisti. "Intr-o țară profund
coruptă", o lupta anti-coruptie care
functioneaza bine ar fi o aberatie.

Dupa mai bine de douzeci de ani, nici
unul din cei care au provocat pagube
de miliarde de euro, prin privatizari
frauduloase sau prin prost management,
nu au fost deferiti Justitiei.

In schimb, oameni nevinovati precum
Bogdan Popovici au ajuns la inchisoare
datorita incompetentei sau subordonarii
unor reprezentanti ai Justitiei.

A. spunea...

Deci: cine a picat? Nimeni, au trecut toţi. Promovabilitate 100%, ca pe vremea comuniştilor.

Mataharry spunea...

Numai intr-o tara profund corupta e posibil ca lupta anticoruptie sa fie condusa de personaje corupte sau coruptibile. Sa nu-mi spuneti ca Basescu face exceptie. Recenta poveste cu numirea procurorilor ne-a aratat limitele pana la care poate ajunge aceasta lupta. Pentru a merge pana la capat e nevoie de lideri integri, nu de lideri cu un trecut si un prezent incarcate, asupra carora planeaza suspiciuni intemeiate.

gabriel spunea...

Raspunsul la intrebarea din titlul articolului l-am primit aseara: noi, fraierii, care am sperat ca nu vom pierde inca 7-8 ani din viitorul copiilor nostri.
Orice joc ar fi in spate, prin care vezi Doamne Presedintele ar avea o strategie care, iar vezi Doamne, nu ar implica negocierea cu vreun politician fie el/ea si o umbra, deci orice joc nu poate fi o scuza.
Ironia cruda este insa ca poporul va accepta si se va plange numai cand va avea treaba cu justitia, care, vezi Doamne, nu ar functiona cum sperau ei... Ramane cum a fost.
Am folosit expresia vezi Doamne, pentru ca seamana foarte mult cu "forget about it" din filmul Donnie Brasco. Asta ni s-a spus ieri seara: forget about it, cu sensurile din Donnie Brasco
http://www.youtube.com/watch?v=Zf0ZyoUn7Vk