marți, august 21, 2012

CCR: România - to be or not to be

CCR trebuie să ia astăzi o decizie. Cu asta este de acord toată lumea.
CCR nu poate scoate din listele permanente românii cu actele expirate și nici pe cei din afara granițelor, excepție făcând doar prima categorie- 34.654(morți, cei care au renunțat la cetățenie, fără drept de vot, bolnavii psihic, CNP eronat).

Practic, numai și din aceste sumare considerente dar și din toate cifrele puse, suprapuse, predate de către Guvern, invalidarea referendumului este singura opțiune.

Teoretic, sunt patru variante:
1. Validarea. Cu 6-3 sau 9-0.
2. Invalidarea. Cu 6-3, 9-0 sau situația excepțională: 5-4.
3. Amânarea deciziei și noi solicitări trimise Guvernului. Cu 5-4 sau 9-0.
4. Amânarea deciziei și cerere de arbitraj din partea Comisiei de la Veneția. Cu 5-4 sau 9-0.

Ultimele două soluții ar fi catastrofale. Orice amânare înseamnă haos și disoluția efectivă a statului. Și totul cred că a fost până acum din plin și a ajuns.

Primele două soluții chiar dacă sunt teoretice așa cum le prezint, cred că merită judecate de outsideri și prin prisma efectelor pe care le vor avea.

Așadar,

1. Dacă referendumul va fi validat, efecte ar fi:
- decapitarea imediată a întregului sistem judiciar și nu numai. Mă rezum doar la schimbarea președintelui CSM, președintelui ÎCCJ, procurorului șef al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, procurorului șef DNA.
- posibila schimbare a unor judecători ai CCR.
- posibila grațiere a lui Adrian Năstase.
- Încălcarea punctelor 8 și 9 din cererile președintelui Comisiei Europene - ceea ce ar putea duce, în premieră, în mod excepțional dar efectiv la suspendarea dreptului de vot pentru România în Consiliul European. Informal, asta ar însemna ieșirea României din UE.
- Crin Antonescu rămâne președinte interimar.
- În termenul constituțional de trei luni se organizează alegeri prezidențiale anticipate. Asta înseamnă că se intră direct în campania de trei luni pentru prezidențiale suprapusă cu o altă campanie pentru alegeri parlamentare.
- În plan politic, înseamnă un ascendent important al PNL și PC asupra PSD- și în perspectiva parlamentarelor, scoaterea din joc a președintelui Băsescu, posibila intrare a lui în campanie pentru parlamentare alături de PDL, PDL fără candidat conturat la Președinție și o dificultate majoră de repliere pentru PDL în lipsa unui succes politic important.
- În plan economic și extern: leu continuu depreciat, CDS-ul României va crește exponențial, zonă de instabilitate politică majoră, continuă izolare internațională- reacții dure ale oficialilor europeni și nu numai, raport pe Justiție catastrofal.

2. Dacă referendumul va fi invalidat, efecte ar fi:
- o coabitare foarte interesantă pentru care ambele părți ( președintele Băsescu și premierul Ponta) ar trebui să depună eforturi reale și extrem de serioase.
- Crin Antonescu ar trebui să părăsească viața politică.
- În plan politic, PSD, în perspectiva parlamentarelor și chiar și prezidențialelor la termen din decembrie 2014, ar avea un ascendent clar asupra PNL și PC. Nu e exclus ca în PNL să apară schimbări majore. PDL s-ar mai putea trezi puțin și și-ar putea creiona un candidat propriu sau unui al dreptei la Președinție.
- În plan econimic și extern: o oprire a deprecierii leului, un CDS stabilizat, o zonă cât de cât stabilă dar oricând cu riscul de a derapa, trebuie depuse eforturi serioase de ambele părți pentru recredibilizare în plan internațional, un raport pe Justiție care oricum va reflecta tot ceea ce s-a călcat în picioare până acum.

So, CCR are în mână decizia "to be or not to be" pentru România. Dacă nici acum nu înțelege asta, totul este efectiv pierdut!


6 comentarii:

Anonim spunea...

Draga Sorina!

Daca acest CCR nu isi arata demnitatea in decursul zilei de azi mie, invalidand referendumul asta, pe care mai bine nu-l clasific, pentru ca nu vreau sa vorbesc vulgar, ATUNCI, cu toate regretele aferente, inseamna ca tara asta, minunatia asta geografica data de Dumnezeu e una blestemata, si pana cand nu isi va ispasi pedeapsa pentru pacatele istoriei sale, o va duce asa...

Vreau sa spun ca indignarea mea din cauza politicii actuale nu are cuvinte de exprimare... Am vocabularul extrem de sarac ca sa exprim in ce hal, in ce hal dispretuiesc acest USL, aceasta gasca de, de... de fii ai dracului, aflati in goana dupa interesele personale... Sa ii ia naiba ca am deja nervi din cauza lor!!!
Supararea mea e cu atat mai mare cu cat observ ca jurnalisti, care au invatat acest domeniu, si ar trebui sa stie ce inseamna jurnalismul, manipuleaza un popor intreg pentru niste euroi... E tare grav sa iti vinzi tara pentru niste euroi... Eu in locul colegilor tai mi-as da demisia, sau efectiv ... eu nu inteleg cum poate un jurnalist sustine asemenea actiuni ale unor politicieni??? NU INTELEG!!!!!!!!
Nu au parinti, nu au copii? nu au nimic? au doar promisiunea ca ei vor duce bine si atat???
E una ca nu iti place de Basescu si ca vrei pe altcineva, dar ast anu te indreptateste sa manipulezi la ordinul uslului tu ca jurnalist, inducand in eroare milioane de dobitoci... pentru ca voi jurnalistii stiti f bine cat de cretina e lumea din aceasta tara...
Mai bine as merge si as sapa, decat sa fac jocul murdar al unor descreierati...
In fine...
Sunt atat de nervos, incat nu pot spune, efectiv, nimic... Ma balbai si iar ma blabai... pentru c an-am cuvinte sa exprim cat de indignat sunt!!!

Doresc un traznet in capul acelor oameni fara suflet!!!
Basescu macar are suflet, se vede de la o posta! De asta ii urasc pe uslisti ca se vede pe fata lor, in ochii lor cat sunt ei de parsivi, de lacomi...

Offf! Un lucru e cert, daca CCR nu da un 9 la 0 azi, inseamna ca Romania e un stat de 2 lei, un stat pe care o sa il urasc din tot sufletul, si pe care la prima mea ocazie il voi parasi!!!

Ferenc

cocosila spunea...

Nu pot sa nu apreciez din nou calitatea foarte buna a analizelor pe care le faci.
Esti printre forte putinii ziaristi care isi exprima opiniile liber si fara partinire. Felicitari!
Este o adevarata placere sa te citesc.

Anonim spunea...

Sorina,
daca 6 din cei 9, ar gandi la fel ca tine ..am termina cu toata mascarada asta
Ma intriga ca foarte multi ziaristi tac acum iar "in urma razboiului multi....'

Morris spunea...

referendumul a fost invalidat cu scorul 6-3, Traian Basescu revine la Cotroceni .... poate avem noroc si scapam de tot de CACARAU

Morris spunea...

Pentru VALIDARE au votat judecatori Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader

gabriel spunea...

Am ajuns sa ne bucuram de un lucru normal.
Dar ne bucuram si speram ca de aici va incepe o curatire a clasei politice si ca tot de aici incepe si normalitatea pentru statul de drept si institutiile sale. Desigur, cu modificarea legilor in sensul functionarii.
Gabriel