marți, mai 15, 2012

România a blocat banii de la București ai vărului președintelui sirian, Bashar al Assad



Pentru că citesc des Monitorul Oficial, un ordin de vicepremier și de ministru al Finanțelor Publice mi-a atras atenția. El este semnat pe 10 Mai 2012 de către Florin Georgescu și a fost publicat ieri, 14 Mai 2012, în M.O. nr.325. Sună chiar așa:

Ordin privind blocarea fondurilor deținute de cetățeanul sirian Rami Makhlouf
Având în vedere măsurile restrictive impuse Siriei,

Art.1 – Se dispune blocarea fondurilor deținute de cetățeanul sirian Rami Makhlouf, născut la 10 iulie 1969, la Damasc, Siria, pașaport nr. 000098044, în contul RO33BRDE410SV51666204100 EUR deschis în anul 2005, la BRD Groupe Societe Generale- SA- BRD Grup Academiei, CUI 361579, cu sediul în municipiul București, bd. Ion Mihalache, nr.1-7, sector 1

Însă Makhlouf nu este oricine. Se spune despre el că este cel mai bogat, puternic și corupt om din Siria. În plus, este vărul președintelui sirian, Bashar al Assad.

Personaj foarte apropiat șefului statului sirian, se spune despre Makhlouf că nimic nu se leagă și se dezleagă fără el în materie de afaceri siriene. Din 1990 și până acum și le-a extins și a traversat cu ele toate continentele în lung și-n lat. În 1990, a acaparat tot ce-a putut din privatizări. În Iulie 2000, când Bashar al Assad a ajuns la putere, mulți sperau în retragerea lui Makhlouf, dar bineînțeles că s-au înșelat. 

Financial Times îl indică pe Makhlouf drept deținătorul controlului pe 60% din economia siriană- telecomunicații, petrol, gaze naturale, construcții, media, bănci, duty- free, media, imobiliare, produse de lux, restaurante, retail, companii aeriene, turism. El este și patronul Syriatel.

Afacerile nu i s-ar fi putut dezvolta atât fără acceptul și susținerea evidentă a președintelui Bashar al Assad, spun mulți. De altfel, mătușa lui Makhlouf, Anisa, este fosta Primă  Doamnă a Siriei. Mai précis, soția fostului președinte sirian, Hafez al Assad, tatăl lui Bashar.

6 miliarde de dolari- atât era estimată averea personală a lui Makhlouf acum trei ani. El este și deținătorul monopolului asupra importului de tabac în Siria. Și asta nu este tot.

Printre multe altele, Makhlouf este foarte apropiat și de sora cea mare a președintelui Bashar, Bushra. Și, implicit, de soțul ei Assef Shawkat. Iar despre Shawkat sunt multe de scris. Poate chiar necesită o postare specială. Temut cumnat al președintelui, fost șef al serviciilor secrete militare siriene, actual ministru adjunct al Apărării –s-a spus despre el că ar fi adevăratul protector din Siria al lui Omar Hayssam. Ca să înțelegeți despre cine este vorba, mai scriu că Shawkat este unul dintre cei cinci oficiali care ar fi trebuit inculpați pentru asasinarea fostului premier libanez, Rafiq Hariri. Numele lui a dispărut însă misterios din raportul procurorului mandatat de ONU. În Orient, Shawkat este genul de personaj pe care se fundamentează regimuri și “grație lui” altele dispar doar prin asasinat.

Dar să ne întoarcem la Makhlouf. În 2008, Trezoreria Statelor Unite îl descria drept principalul beneficiar și generator al corupției din Siria: “Makhlouf  a manipulat sistemul judiciar sirian  și a folosit oficiali din serviciile siriene să-și intimideze competitorii pe linie de afaceri”. În 2011, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva lui.

Maklouf a susținut regimul Assad și violența împotriva demnonstranților. Protestatarii îl văd acum drept simbolul corupției. Evident, după președintele Bashar al Assad- bănuit că înainte de a deveni președinte, se ocupa chiar de perfectarea afacerilor vărului său. De altfel, cablogramele Wikileaks îl descriu pe Rami Makhlouf -  cel mai puternic și de temut finanțator al regimului Assad. Acum câțiva ani un membru al Parlamentului care îl critica a ajuns la închisoare din cauza lui. Și nimeni, în Damasc, nu a uitat lecția. Activiștii Opoziției îl acuză și acum că finanțează mișcările pro- Assad din țară și străinătate cu bani grei.

Tycoonul Makhlouf spune, evident, că nu are nicio legătură. Ba, mai mult, susține că s-a retras din afaceri. Însă nimeni nu-l crede. Pentru că toți știu câtă putere zace în spatele lui.

Ciudat este că exact în 2005- anul răpirii jurnaliștilor- Makhlouf și-a deschis un cont la București. Asta în condițiile în care, de mai bine de 10 ani, afacerile oricum îi tranzitau mai multe continente. Așa că stau și mă întreb: cu cine oare vorbea Rami Makhlouf   “afacereza” la București? Și în ce domenii- că nu era unul în care să nu fie implicat... 
Asta ar fi, cu adevărat, chiar foarte interesant de aflat...


P.S. Alte cablograme Wikileaks susțin că actualul ambasador al Republicii Arabe Siriene în România, Walid Othman este nimeni altul decât socrul lui Rami Makhlouf.

Niciun comentariu: