vineri, aprilie 08, 2011

Un centenar de E.M.Cioran

Una din puţinele fotografii în care Cioran apare alături de partenera sa de-o viaţă, Simone Boue. Simone Boue s-a sinucis, înecându-se în Atlantic, la un an de la apariţia pe print a Caietelor lui Cioran.

Şi pentru că astăzi se împlinesc fix 100 de ani de la naşterea lui Cioran, a lui Luţ, în modesta casă din Răşinari...Paradisul...Acel "blestemat", acel "splendid" Răşinari despre care vorbea şi scria mereu...Acel Răşinari "îndepărtat, vag, ireal, ca dintr-o altă viaţă", pe care nu l-a uitat şi de a cărui despărţire aproape că era obsedat...Acea Coastă a Boacii, acel cimitir, groparul, craniile, fotbalul, leii... vă invit să vedeţi sau, mă rog, să revedeţi, singurul interviu în limba română pe care filozoful l-a dat pe cameră în toată viaţa sa: "Apocalipsa după Cioran". A mai dat unul, în anii '70, pentru o televiziune din Belgia, în franceză însă.

E aici, aici şi aici. Doar atât am mai găsit pe net. Nu e tot.(Aici- varianta integrală)

Eu l-am revăzut acum, după mai bine de 15 ani. Şi a fost...la fel de pătimaş ca şi atunci. Şi dacă vedeţi Apocalipsa, aproape că trebuie să fie revăzut şi "Exerciţiu de admiraţie". Se poate face pe youtube. Fragmentele cu Cioran sunt parte ale aceluiaşi interviu. "Exerciţiu de admiraţie" este de-a dreptul răvăşitor. Un spectacol pe peliculă, un dialog în timp, în memorie şi peste ani, al marilor inteligenţe.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Buna dimineata!
Cred ca e singurul interviu dat unei televiziuni din Romania, mai are cateva interviuri date televiziunile din Occident: Franta, Spania.

ziarist spunea...

@sfera.da, stiu ca mai are interviuri date in Franta, dar nu eram sigură că au fost şi pe cameră. Ştiu că multe n-au fost pe cameră.

Bogdan spunea...

Un interviu interesant cu Simone Boue

http://www.romlit.ro/interviu_inedit_cu_simone_bou_nu_cred_deloc_c-i_scpa_frumuseea_lumii

Anonim spunea...

@ziarist: :), cateva sunt pe youtube...

ziarist spunea...

@sfera.da, da.
@bogdan. da.

Bob spunea...

http://bobdole1950.wordpress.com/2011/04/08/revolution-divide/

Only for you ! Felicitari !!!

ziarist spunea...

@bob.:))

Bob spunea...

Dacă razi de mine nu mai scriu :-(

ziarist spunea...

@bob. daca rădeam de tine, nu publicam nimic.