sâmbătă, mai 12, 2007

DE CE suntem prizonieri in aceasta saptamana?



Un ziarist pe care-l aprciez mult spunea ca este prizonierul unor nesimţiţi cu gura mare şi puturoasă. Eu as adauga ceva. As zice ca suntem prizonierii unor jocuri politice murdare, in care ziaristii isi arata, cu adevarat, caracterul. Unii nu pot fi decat nesimtiti, altii nu pot fi decat yes-mani cu gura puturoasa sau trepadusi de duzina. Si destui sunt pur si simplu mercenari. Iar majoritatea sunt prizonieri, fie ca sunt constienti sau nu de asta. Fetele schimonosite ale presei se vor arata in saptamana care vine. Deja au inceput...Si am numarat zilele acestea destui schimonositi si puturosi. Pentru ca lupta e pe viata si pe moarte si participarea la vot nu mai e o problema. PSD e in stare de orice, de absolut orice. Ca si Basescu, de altfel. Orice pentru acel vot in plus, care sa faca diferenta la referendum. In acelasi timp, se duc negocieri grele.Foarte grele. Se fac guverne, coalitii, se pun candidati la Presedintie, premieri. Nu stiu daca au ajuns si la ministrii. Dar ca sa le iasa strategiile, au nevoie sa castige la refendum. Si ca sa castige la refendum, au nevoie de presa. Presa, spunea un alt prieten, e singura care poate face diferenta. Poate aduce acel vot in plus, iar diferenta e mica, in conditiile absenteismului si lipsei unei conditii privind participarea la vot. Si poate are dreptate. Vad ca au nevoie disperata de televiziunile de nisa, de cele comerciale si de ziarele importante, locale si centrale. Si presa ce face? Unii mimeaza idependenta, altii joaca pe fata fara nicio jena si cativa fac jocuri extrem de murdare. Ma uit zilele acestea la unii oameni pe care-i stiu de ani buni si nu-mi vine sa cred ce fac. Imi este mie rusine sa ma uit in ochii lor. Imi este rusine de ce as putea vedea. Pentru ca stiu foarte bine ce fac. Asa ca ma uit la ei, vorbesc cu ei, fara sa-i privesc. Un exercitiu interesant, chiar masochist. Una peste alta, cine nu realizeaza ce se intampla zilele acestea, chiar in acest sfarsit de saptamana, inseamna ca lucreaza la fabrica, cu program redus sau prelungit. Sunt sudori, cu legitimatie de jurnalist. Oricum, ei nu fac diferenta. Eu insa incerc sa ma obisnuiesc cu ideea unui prizonierat constient si acceptat. Si e foarte greu, daca nu imposibil. Mintea mea refuza. Si ii invidiaza pe prizonierii si chiar si pe sudorii inconstienti...

17 comentarii:

Anonim spunea...

E totusi si campania buna la ceva. Vezi cu cine ai de face... E un fel de curatenie de primavara. Iese totul la iveala. E vremea cand se strica prietenii, se fac noi bisericute, care, stai calma, isi gasesc dupa campanie alte interese, se nasc cariere si "mor" vedete. In cateva cuvinte, se face curat si apare "noua" mizerie. Macar e nouă.

Adriana spunea...

Dupa ce ti-am citit postul am realizat ca urmeaza cea mai fericita saptamana din viata mea. As putea chiar sa nu ma uit la televizor.... Cate carti nerasfoite ma asteapta... Bafta si nervi tari pentru zilele care urmeaza.

ziarist spunea...

Pentru vhgd: Eu nu cred ca se face curat. Eu cred ca dupa aceasta saptamana va fi mult mai multa mizerie. Peste cea veche va fi una putin mai noua, lustruita, dar la fel de urat mirositoare. E vremea cand se fac multi bani...Si banii au inceput sa miroasa.

Ion Iliescu spunea...

Cel mai greu incercati in aceasta saptamana vor fi cei care, dintr-un motiv sau altul se apropie de aceste mirosuri .... Nu va invidiez pe voi , pe ziaristii care nu tindeti sa deveniti peste noapte ANALISTI .... si va incapatanati sa ramaneti , pur si simplu , ZIARISTI ... Pe cei care se incapataneaza sa scrie ca intr-o piata au venit 7000 de membri si simpatizanti si nu 25000 din surse ale "jandarmeriei" . Va tin pumnii !!!

ziarist spunea...

O sa trecem si peste asta, Sisif. E doar o saptamana. Dar unele jocuri trebuie sa inceteze.Pentru ca in joc e credibilitatea unor institutii. Asta e cel mai grav, parerea mea. Si parca vad ca dupa 19 mai, nu se va intampla absolut nimik.Vom continua acelasi joc prost, in care nesimtitii si urat mirositorii vor fi tot printre noi..

emilgherghe spunea...

baiat bun asta tolontan...avea dreptate mircea badea ... gazeta sporturilor o caciula de oameni care nu fac cat el.
campanie pentru cine? pentru ce? de ce?

ziarist spunea...

Pentru Base, pentru bani. Pentru ca i-a murit deontologia

emilgherghe spunea...

hey ... dar a avut-o!
acum tine si el "catargul" sus!
nu mai are succes la sport ...si a devenit mare "deontolog"!

OANA DESPA spunea...

Draga Sorina,

eu cred ca te inseli. Presa nu face nici o diferenta. Nu in cazul asta. Situatia e clara si stim totii in ce sens... Ne place sa ne imbatam cu apa inutil. Ce o sa vad eu in presa? Crezi ca nu stiu deja? Si stii si tu cine in ce barca se suie, iar in privinta deontologiei, hai sa mai asteptam ceva vreme sa vedem ce ne aduce referendumul. Poate ca desfiintam sintagma deontologie ziaristica din dictionar, ca nu o sa mai aiba aplicare...

emilgherghe spunea...

oana ... stai prima data sa vedem cati isi fac timp sa mearga la referendul? se cam satura lumea si ... li se rupe de cine si ce conduce!!!

ziarist spunea...

Oana, presa face o diferenta. Si una importanta. Altfel de ce s-ar arunca cu bani grei la ora asta pentru orice? Si o data cu banii, mor si unii deontologi plini de tupeu. Ii stii si tu, ii stiu si eu...

OANA DESPA spunea...

cred ca in situatia de fata e o batalie pierduta. banii se mai dau pentru efecte politice pe termen lung. deontologii doar isi arata fata in aceste momente, dar stai linistita, timpul le rezolva pe toate. va veni o vreme cand vor putea sa iasa spalati si placut uscati, ca asa e omul, uitator! eu cred ca in privinta referendumului, e inutil sa vezi cine cu cine e. din punctul meu de vedere, doar ziaristii cei slabi sunt cu cei puternici ai momentului. aia adevarati nu sunt cu nimeni, le este indiferent ce se intampla. ce va fi, va fi, noi tot o sa ne facem treaba, cu sau fara deontologi, indiferent cine va fi sau nu la conducere. nu?

ziarist spunea...

Acum joaca mercenarii. E adevarat, nici eu, nici tu, n-avem vreo preferinta pentru vreuna din tabere.Eu nici nu ma voi duce la vot. Pentru ca n-am ce sa votez.Nu sunt de acord cu ce a facut Base, dar nici PSD-ul nu-i mai breaz. Noi, ne facem treaba, asa e. Dar cand treaba ta depinde de mercenari, ce faci?

OANA DESPA spunea...

Mercenarii exista ca sa ne diversifice existenta. Cum ar fi viata fara ei? Plictisitoare! Iar noi, blazati! Ce satisfactie ai mai avea daca nu ar exista mercenari pe care sa reusesti sa-i ocolesti? Care ar mai fi arta, daca viata s-ar derula fara ei? La ce sunt buni? Sa te intrige si sa te faca sa gandesti. Cred ca sunt un ingredient al evolutiei. Fie ca ii observi, fie ca ii ocolesti!Daca sunt de neocolit, poti sa-i sari... In fapt, nu conteaza, sunt oameni ai momentului si atat.

ziarist spunea...

Sincer, as trai mai linistita fara ei..Stau si ma gandesc de ce, si pentru ce, si cat ar fi putut sa ia...si, oare, nu-i ajunge? Si stii ce-mi place? Ca stie ca stiu...Dar, ca sa stiu, am consumat f multa energie. Si am obosit. Si raman cu un gust si mai amar. Si stai sa te intrebi? Oare e mai bine sa nu stii?

Ion Iliescu spunea...

De ce sa nu stii ? E bine sa stii si sa te antrenezi o viata intreaga sa-i poti ocoli . Nu ca ar avea vreun farmec , dar sa stii la ce te raportezi ...Si , poti sa stai linistita ... Toti mercenarii , se vor transforma cat ai clipi dintr-un ochi , in vajnici ANALISTI si vor umple sticlele voastre sau clantele multor partide ... Dar sa nu-ti para rau ....

ziarist spunea...

Stii de ce-mi pare rau? Ca m-am inselat. Pe vremea lui Nastase, credeam ca niciodata nu va putea fi mai rau ...Ei uite, ca se poate. Apar altii, si mai periculosi.So, never say never...Viata ne arata ca se poate si mai rau!