duminică, mai 13, 2007

CUM se face ca EI sunt ceea ce poate da mai bun Romania?








Uitati-va cu atentie la cele doua personaje! Ce va inspira ele? Urmariti discursurile lor, din marile mitinguri electorale? Va conving, oare? Ma uit la Mircea Geoana. A fost la Iasi. Discursul sau, tipic american, in care interactioneaza cu plebea, in acest caz- Moldova Cea Saraca- imi pare ca a fost de un prost gust rar intalnit. Discursurile trebuie adaptate, mereu si mereu. In functie de oameni, de problemele lor, de locatie si de situatie. Si, mai ales, trebuie adaptate la personajul politic. Un discurs trebuie sa te imbrace, nu sa-ti arate goliciunea. E adevarat, discursul trebuie sa fie viu! Dar trebuie sa spuna si ceva. Trebuie sa aiba forta! Trebuie sa-ti ramana in cap. Cum ieri, sambata, multe televiziuni au folosit la maximum discursul lui Ion Iliescu. A avut forta si greutatea pe care putea s-o dea un Iliescu: “Cine este Traian Basescu sa-mi dea mie lectii de moralitate?”, intreba, retoric plebea , fostul presedinte. Si , extrem de important, plebea a fost ganditoare. N-a mai urlat sinistrul “ da” sau “nu”, intr-un automatism primitiv.
Ei bine, Geoana functioneaza mereu, si mereu, pe aceeasi structura de discurs, obositoare, singura pe care cred ca o stie. Doar judetele le mai schimba. Incepe mereu asa: Bacaul e aici? Si Vrancea..Si Pascaniul? Galatiul? Si oamenii mici, fie ei simpatizanti, membri PSD sau pur si simplu curiosi, multi imbracati in rosu: Daaaaaaaa, Daaaaaaaaaa, Daaaaaaaaaaa!. Cum votam pe 19? Nuuuuuuuu. Nu va e frica, dictatorul pica! Daaaaaaaa.! Daca Iliescu e oligarh, atunci, dumneata, domnule Basescu, esti capul mafiei din Romania! Daaaaaaaaaaaaa. Cum voteaza Romania? Daaaaaaa. Basescu nu uita, Congo este tara ta! Daaaaaa. Spune-i da si spune-i pa! Daaaaaaaaaa. Cel mai interesant gest a fost cand si-a scos Blackberry-ul din buzunar si l-a aratat la plebe. Voia sa spuna ceva de interceptari si, probabil, si-a amintit ce va anunta maine, Cristi Diaconescu, la comisia lui parlamentara. Dar, sunt convinsa ca trei sferturi din oamenii stransi acolo, la Iasi, in Moldova cea saraca, se intreba ce tip de telefon are Mircea Geoana. Daaaaaaa!!!! Si ce ceas are domnul Geoana! Daaaaaaa!!!!! Mircea Geoana si discursul sau golas, amuzant si trist deopotriva, a reusit faca din Iasiul pesedist, daaaaaa, o placa de patefon, demult uzata. O placa de patefon, care mie una imi da fiori. Un “daaaaaaaa” si un “nuuuuuu” primitive, mecanice, care se intorc chiar impotriva lui Geoana. Refuz sa cred ca acesti oameni, fie ei si pesedisti, nu pot articula din incheieturi si decibeli decat asta. Mircea Geoana, foloseste-le capul, nu primitivismul! Arata-ti forta( daca o ai, daca nu- construieste-o) si greutatea argumentelor, si nu spectaculosul Blackberry!
Dupa mai bine de o ora. Ma uit si la Traian Basescu. Tot la Iasi. Discuta si el cu plebea. Cea portocalie. Bineinteles, incepe cu Ciuleandra: ”Si-nc-o-data mai baieti! Hooop, s-asa, s-asaaaa!”. N-are steagul cu gaura, drapelul revolutionar. Isi ridica mainile de parca ar vrea sa ia in brate tot poporul modovean, strans in piata. Si parca vrea sa-i impuna ritmul. Ritmul lui. Incepe ca un poet suspendat. Vorbeste despre cantecul “magic”, Ciuleandra- “cantecul sufletului poporului”.Si, incredibil, vorbeste de iubire. Apoi trece la cifre. 322! Plebea: Huoooooooo! Au crezut ca-i pot umili pe romani! Plebea: Huoooooo! Si revine la iubire. “Politicienii care nu vor iubi poporul roman, nu vor reusi niciodata sa-l conduca!” Plebea muta. O fraza buna. Vorbeste despre “sabia necrutatoare a votului”, despre “nesocotirea poporului”, citeste de pe foaie, pentru acuratete si credibilitate, definitia din DEX a oligarhiei. Si isi da drumul. “ Ion Iliescu-desi a stiut ca se construieste oligarhia tranzitiei, a preferat sa nu se atinga de ea”, “Emil Constantinescu- care a inteles problemele Romaniei, a incercat sa negocieze cu oligarhii”. O clipa de liniste. Ineditul. Basescu isi cauta prin multime un prieten. “E minor…liniste! Liniste! Liniste! O caut pe Alexandra. Are 16 ani, nu voteaza. Imi scrie in fiecare zi si mi-a promis ca, astazi, vine cu clasa in Piata. Alexandra esti aici???? Nu te vad, e mare piata”. Prost sfarsit. Alexandra n-a venit. Revine, obositor, la placa oligarhilor, la 322, si la intrebarile retorice, la care aceeasi plebe, reactioneaza la fel de primitiv, dar parca mai trist decat la Geoana.“Am condamnat crimele comunistului…Am gresit?” Nuuuuuuuu! “Am deschis arhivele Securitatii. Am gresit?” Nuuuuuuuu! Atat am reusit sa vad. TOATE televiziunile au interupt transmisia de la Iasi. Ca si la Geoana. Au fost mitingurile celor 10 minute, pentru telespectatori .Cand a fost la Cluj insa, Basescu si-a nominalizat prietenii oligarhi. “ Calin Popescu Tariceanu”. Plebea: Huooooo! “Dinu Patriciu”- Huoooooo! “Dan Voiculescu, Dan Ioan Popescu, Verestoy Attila, Hrebenciuc, Iliescu”- Huoooooo! Acelasi primitivism folosit si mai periculos de Basescu. Un Traian Basescu care, mult mai grav, incita. Incita la ura. Si miroase urat a extremism. E posibil ca Basescu sa-l fi folosit si-n Moldova Cea Saraca. Nu stiu sigur. Bine ca nu l-am auzit. Oricum, o mare eroare. Pentru ca reactia poporului portocaliu il imbraca pe Basescu intr-o haina mult prea urata. O haina care n-are nicio legatura cu tinuta pe care ar trebui s-o impuna un adevarat om de stat, care doreste sa fie, in continuare, presedinte. Traian Basescu, nu mai induiosa Moldova Cea Saraca cu iubirea, daca sfarsesti, prin a o umple de ura si extremism!
Intrebarea ramane, dragi prieteni. Cei doi sunt tot ceea ce poate da mai bun Romania?

8 comentarii:

claudiu spunea...

Mi-ar placea sa putem importa candidati de pe alte meleaguri. Spre exemplu Segolene Royal a pierdut... nu are ce face.Super... sa o luam la Bucuresti. Ce figura ar face! Mi-e teama insa ca nu meritam nici invinsii Frantei.

ziarist spunea...

Dar un romanas nu gasim???

OANA DESPA spunea...

Nu cred ca Segolene Royal ar avea succes la noi pentru ca nu suntem atat de buni sa meritam politicieni ca ai lor. Da, Sorina, eu cred ca asta e tot ce poate da Romania mai bun AZI. Este ceea ce meritam ca popor. Si spun asta cu toata convingerea. Ne este suficient CIRCUL. Nici macar nu ne mai trebuie PAINEA. Nu ne trebuie principii si nici idei, e de-ajuns sa injuram, sa ne pupam sefii la posetrior sau sa complotam zambiand( nici macar sarcastic) impotriva celui de langa noi, ca sa avem succesul asigurat. Nu trebuie sa citim, sa stim, sa invatam. Astea sunt lucruri ale pierzaniei.
Si daca suntem asa, de ce ne-ar trebui AZI altfel de conducatori?!
Cat despre ziua de MAINE... mai vorbim poate peste vreo 20 de ani! Vorba lui Brucan...

ziarist spunea...

Eu refuz sa cred ca ei sunt TOT ce poate da poporul asta mai bun. Cat despre Segolene, n-ar avea nicio sansa....

cristian Şuţu spunea...

Misto poza cu Geoana. De unde o ai?

ziarist spunea...

un prieten, care ma ajuta cu poze...ii mai cer din cand in cand..Acum s-a suparat cred...Il stii?

roxana toma spunea...

poza cu geoana e cum e...dar cea cu basescu e dementiala... eu propun un presedinte...n-a lansat nimeni numele asta...george w. bush..in tara lui s-au terminat mandatele...poate sa inceapa la noi o alta serie!

ziarist spunea...

noooo.Nu cred ca Bush ar fi bun..Nici fiul, nici tata...Sa ne gandim la altcineva..Cine sa fie, oare????