joi, aprilie 04, 2013

Între Morar și Băsescu, îl aleg pe Morar...

N-am să înțeleg niciodată, dar niciodată, de ce președintele Băsescu a negociat Justiția. Într-o țară sănătoasă la cap, în care mai funcționează cât de cât principiile democratice, indiferent de costuri politice, de suspendări, de cariere politice, de presiuni externe, de dosarele unor oameni politici importanți, Justiția și adevărul nu se negociază.

Da, se negociază mullt mai bine doar când vine vorba de stabilitatea țării. Între o țară și un om, alegi mereu țara.

Președintele Traian Băsescu nu trebuia să renunțe la Daniel Morar. Sub nicio formă. Dacă prezența lui Morar ar fi aruncat țara în haos, cred că aș fi înțeles de ce a făcut-o. Dar nu cred că asta e acum situația.

Între Morar și Kovesi, l-aș fi ales cu ochii închiși pe Morar. Fără Morar, singura soluție era, într-adevăr, Kovesi. Nu cred sub nicio formă că prezența Codruței Kovesi va schimba fundamental cursul DNA. Abia acum oamenii buni din DNA, caracterele tari trebuie să arate cât sunt de puternice. Până acum l-au avut pe Daniel Morar în spate. Ei trebuie să arate că tot ce a făcut Morar în ultimii 7-8 ani este ireversibil. Dacă nu pot și se vor tranzacționa, pot să plece de pe acum acasă.

Impresionantă poziția luată de cei 71 de procurori DNA. Sunt ei, în frunte cu Daniel Morar, împotriva unui troc politic reglementat prin lege. Situația din 2005 e total diferită față de cea din 2013. Atunci ministrul era credibil, acum e departe de a fi. Provine dintr-o majoritate care a pus bocancul pe statul de drept din România. Cu asta a negociat președintele Băsescu.

Cert este că toți cei 71 + Daniel Morar vor concurs. Tragedia e că nimeni nu le asigură nimic. Ba, din contră, experiența de până acum a arătat că poate fi mai rău. Să stai în pixul și-n alegerea unui posibil penal, tu șef al Parchetului sau al DNA, tu procuror care l-ai dovedit, poate fi o experiență prin care cred că nimeni nu vrea să treacă. Asemenea concursuri se câștigă corect vreodată, în această țară? Nu, niciodată. De când un om corect câștigă ceva pe drept, în România, când șeful poate să facă efectiv ce vrea? Când îți poate da în cap imediat cu 70% susținere populară în spate? La întrebarea asta ar trebui să răspundă falimentara întreagă clasă politică. Iar PDL ar trebui să dispară în veci de pe fața pâmântului. Cu ambele aripi.

Pe de altă parte, nu pot fi de acord nici cu sindicalizarea, cu breșele create și adâncite în sistem. După schisma din CSM creată de oamenii politici, e periculoasă o nouă revoltă. Instituțiile trebuie să se țină pe picioare atât cât mai pot, nu să se mănânce între ele. Nu sunt de acord nici cu principiul "după mine, potopul" și nici cu personalizarea excesivă a luptei de orgolii și influență. În privința asta, drumul e greșit. Nu se poate face totul praf, nu se pot arde ogoarele.

Cert e că, deocamdată, la dilemă nu-mi poate răspunde nimeni. Ce e mai bine: o alegere proastă care duce la un rezultat sau o alegere bună care s-ar putea sfârși în nimic? Daniel Morar spune că măcar mai exista o șansă. Total de acord. Dar cine i-ar fi garantat-o? Nimeni. Ar fi putut urma catastrofa...Este ăsta răul cel mai mic oare? E discutabil.

Până la urmă e bine că totuși s-a ajuns tot ca Europa să decidă. Măcar vom ști ce vrea. Responsabilitatea va fi total asumată.
Comisia Europeană va avea de ales între Daniel Morar și Traian Băsescu. În numele corectitudinii și rezultatelor unui om ca Mariana Alexandru de exemplu, eu sper să-l aleagă pe primul. Așa ar fi cinstit până la urmă.

La finele lui 2011, îmi aduc aminte că președintele Băsescu a mai dat o palmă profund nedreaptă procurorilor DNA. Și PDL i-a cerut tot în acel an lui Morar capul.
În 2012, președintele Băsescu a fost suspendat. Și da, motivul principal, a fost tot Justiția.
În 2013, același președinte negociază Justiția cu...PSD. Cam ce poți să mai zici? Liviu Dragnea cred că e, în sfârșit, fericit.

De un lucru sunt însă sigură: în ciuda mesajelor paradoxal și contextual convergente, între Daniel Morar și Antonescu, Voiculescu sau Blaga nu va exista niciodată vreo apropiere. Cine susține altceva înseamnă că nu știe ce se întâmplă și efectiv pe ce lume trăiește.

Nu vreau să scriu nimic despre Oana Hăineală, de Tiberiu Nițu, de Bogdan Licu, de Codruț Olaru, de Alina Bica- veșnica transpartinică și de Georgiana Hosu. Pentru că mi-e efectiv scârbă. Eu nu reevaluez pe nimeni.

P.S. Pentru toți imbecilii care cred și propagă faptul că interviul dat de Daniel Morar a fost rezultatul unui aranjament ocult între diverse persoane politice, le transmit cu multă caldură că prin tot ceea ce susțin bat câmpii. Invitația pentru procurorul Morar a fost transmisă de mine personal de mai mult timp, a fost un om cu care mi-am dorit demult să realizez un interviu, un om care a avut încredere să accepte și căruia-i mulțumesc și pe această cale.


11 comentarii:

Eugen spunea...

Sa va raspund de ce TB a negociat (sau este posibil sa fi negogiat) justitia. Pentru ca atunci cand a fost lovitura de stat atat politicienii cat si jurnalistii (maiales ei), be baza unor sofisme d toata frumusetea, de tipul : nu este treaba mea, astia imi dau banii, ceva, ceva tot trebuie sa fie adevarat (ne aducem aminte de iliescu), au ocolit, folosit perifraze, sa spuna adevarul la populatie. Asa ca a ramas un singur om care sa incerece sa fie opozitie , si acum, cand se'mpute chifteaua ii pretindem sa rezolve toate problemele.

Bob spunea...

"Impresionantă poziția luată de cei 71 de procurori DNA. " Hai sa fim seriosi , Sorina ! Oamenii își apară stapanul. Așa cum îl vor apara si pe urmatorul. Mai spui ca in 2005 , ministrul era credibil ??? Tu te auzi ??? Dacă a lua masa , a te pupa in fata camerelor cu o droaie de vremelnici europeni datori lui Tokes, înseamnă sa fii credibil , atunci ai dreptate . Altfel.....

Marian spunea...

Sunteti sigura ca Traian Basescu a negociat cu Ponta? Chiar atat de sigura? Ponta minte la doua fraze de 7 ori, deci hai sa asteptam sa vedem daca nu cumva Traian Basescu da cu Ponta de pamant, asa cum merita...
Putina rabdare, la ultima declaratie Traian Basescu a spus ca nu este de acord cu numirile directe. Eu asa imi aduc aminte.

gabriel spunea...

Buna Sorina.
Este incredibil ce se-ntampla, iar tacerea Presedintelui il desconsidera total in ochii mei cel putin, orice va zice, cand va zice. Daca pana acum avea timp sa sune si la Otv, o declaratie de orice fel era si este necesara. Este totusi vorba de viitorul tarii si al copiilor nostri.
Daca intradevar a negociat, probabil ca stie ca si-a pierdut increderea, chiar daca "a castigat-o" pe acelora care au probleme cu justitia. Chiar crede ca va mai conta pentru noi cei cu pareri si aplecari de dreapta parerea lui vreodata?
Eu inca astept o declaratie, desi raul a fost facut. Este cea mai dureroasa lectie despre politicieni si despre ce pot face ei.
Mult succes Sorina!
Gabriel

S. spunea...

Sincer, cand am auzit numele Barsan ca posibil ministru al Justitiei stateam si ma gandeam care va fi rezultatul "selectiei transparente" a acestuia.
Cu nevasta anchetata, cred ca abia astepta sa puna un procuror bun in fruntea DNA.
Posibil ca acest troc sa fie facut in urma acelor intentii?
Si mai mult, acum ca ministerul a trecut la PSD, posibil ca noul ministru ( de la PSD) cu acceptul lui Ponta sa refaca procedura?
Intr-un fel mi-as dori ca Basescu sa respinga o parte din propuneri si atunci Ponta sa fie cu adevarata in offsaid, desi imi este teama ca nu se va intampla asa...

gabriel spunea...

Si lucrurile devin tot mai grave:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/vasilescu-daca-ramaneam-fara-procuror-aveam-toata-europa-in-cap-kovesi-va-avea-atributii-limitate-298147.html

crisitan spunea...

Este OK ca ai ales un curent, o tabara, e normal si uman. Nu e insa corect sa o vinzi ca fiind in interesul general al populatiei. Pentru ca nu este si stii bine asta.

oldH spunea...

Diferența între omul politic și comentator este aceea că omul politic trebuie să rezolve pont și la fix problema ivită iar comentatorul își exprimă părerea post-factum.
A fost un caz când un comentator foarte vocal, profesor în știința cum banii de la investiții se prefac în fum, a fost pus "la decizie". În cele 10-15 zile cât a funcționat, n-a reușit să-și amenajeze nici biroul de ministru.
Da' noi să fim sănătoși, ca belelele curg...

dictaturajustitiei spunea...

Dacă rolul interviului a fost acela pe care l-a și obținut ? Numirea doamnei Kovesi ?
Morar este apreciat de președinte.

Fiscal Cliff spunea...

Asta este tragedia Romaniei: chiar daca ar fi concurs, pana la urma o sa castige cine trebuie, nu cine a mai bun.

De ce nu propui ca rezultatele concursului sa fie decise de
o comisie internationala care sa
include si magistrati din alte
state UE?

Anonim spunea...

Sorina, ramai femeie desteapta, nu pica in plase aiurea. Basescu ramane om si nu deveni dezamagita din cauza lui, nu se merita, insa in legatura cu morar, basescu a ramas intotdeauna cu morar. Dar ce poate face basescu, el a spus clar ca ar vrea rocada intre cei 2, a spus-o de multe ori, nu s-a putut?!? Morar ajunge la ccr, kovesi la dna, nu poate castiga basescu mereu, indiferent dc are sau nu dreptate. Caci vrei sau nu, poporul stupid il vrea demis si plecat acasa, iar facere de bine cu forta nu se poate... In alta ordine de idei, am citit ca prietenul tau ciutacu va avea emisiune zilnica de la 9 seara, dc vrei un sfat si ai sansa asta, fugi la digi 24.