duminică, noiembrie 18, 2012

Dacă nu mințea, premier rămânea (episodul II)


17 Noiembrie 2012. Sâmbătă, Bistrița:
Victor Ponta:
 "Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI și DNA. Noi am intrat ca și alte țări: Spania, Portugalia, Grecia, pentru că Uniunea Europeană presupune coeziune și presupune o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenție de trei ori mai puțin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (...) Dacă ni se spunea în 2007,"nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI și DNA" poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins și eu cred că domnul Băsescu, prin tot ce face, inspiră în populație un sentiment anti-european"

18 Noiembrie 2012. Duminică, București:
Președinția României:
Referitor la declarațiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanți ai unor instituții publice, și politicieni români le-au exprimat în ultimele zile, inclusiv la declarația prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, de sâmbătă, 17 noiembrie a.c., de la Bistrița („Dacă ni se spunea în 2007, domnule, nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI și DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori.” - conform agenției de știri Agerpres), Administrația Prezidențială face următoarele precizări: 

(1) - aceste declarații antieuropene nu reprezintă poziția oficială a României;

(2) - președintele României, domnul Traian Băsescu, regretă în mod profund iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni români, care pun interesul lor electoral și personal mai presus de interesul național;

(3) - președintele României, domnul Traian Băsescu, le cere tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declarații iresponsabile, care vulnerabilizează poziția țării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, și care afectează grav imaginea României în plan internațional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori;

(4) - președintele României, domnul Traian Băsescu, consideră că cel mai important argument în cadrul oricăror negocieri la nivelul Uniunii Europene îl reprezintă un grad mare de absorbție a fondurilor europene și invită instituțiile responsabile să facă toate demersurile pentru a crește nivelul de absorbție, iar reprezentanților Guvernului României le cere să pună în aplicare de îndată toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor de finanțare care se află, în prezent, în situația de pre-suspendare;

(5) - președintele României, domnul Traian Băsescu, face un apel la partidele politice să nu implice Uniunea Europeană și instituțiile sale în jocul politic electoral intern. 

18 Noiembrie 2012. Duminică, București:
Guvernul României:
         Precizări ale primului-ministru al Guvernului României, domnul Victor Ponta, ca urmare a poziției Administrației Prezidențiale referitoare la declarații ale primului-ministru
Primul-ministru al României nu intentioneaza să intre într-o dispută electorală cu președintele României, fiind evident interesul acestuia din urmă de a se implica în campania pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, folosind în acest sens orice pretext pentru a provoca noi conflicte. Primul-ministru al Guvernului României face însă următoarele precizări:
(...)
- Președintele României dezinformează din motive electorale. Referirile primului-ministru al României la ANI și DNA au fost făcute intr-un context in care s-a precizat că românii au ales să fie parte a proiectului european și pentru alte lucruri, cum sunt Politica de Coeziune sau Politica Agricolă Comună.
-  Primul ministru a precizat ca in Uniunea Europeana„am intrat ca și alte țări pentru că UE presupune coeziune și o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenții de trei ori mai mici decât cel francez și spaniol despre ce vorbim", a spus premierul în data de 17 noiembrie.
o   Eu vreau sa mai vorbesc totusi si despre fundamentul intrarii noastre in UE. Noi nu am intrat in UE doar ca sa ne faca ANI si DNA. Am inteles, e un lucru foarte bun, e extraordinar. Noi am intrat, ca si alte tari, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, noi am intrat pentru ca UE presupune coeziune si presupune dezvoltare comuna. Daca agricultorul roman are subventii de trei ori mai putin decat cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim. Subventii. Asta inseamna ca o sa mancam produse din celelalte tari. Daca pe Fondul de coeziune care inseamna drumuri, care inseamna alimentari cu apa, care inseamna toate celelalte programe sectoriale si regionale, avem mai putin decat tarile bogate, nu o sa avem niciodata vreo sosea sau o autostrada ca in celelalte tari. Deci principiul coeziunii si al solidaritatii este unul fundamental al UE” ( Primul-ministru al Guvernului României - 17 noiembrie 2012)
(...)
Aceasta este poziția oficială a Guvernului legitim al României și a majorității parlamentare care îl susține. Îi cerem în mod imperativ președintelui României să se oprească din campania electorală și să reprezinte România în Consiliul European conform cu interesul nostru național. 

Câteva observații:
1. Am aflat cu această ocazie că majoritatea parlamentară și Guvernul României, de comun acord, mint cu insistență în comunicate de presă asumate oficial. Declarația premierului Ponta, de la Bistrița, este voit modificată substanțial, pusă în cu totul alt context, în condițiile în care toată presa a transmis-o publicului exact așa cum ea a fost exprimată inițial.

2. Remarc alte câteva fracturi în logica premierului. 
a) acuză Uniunea Europeană de lipsă de solidaritate- ceea ce este foarte grav.

b) compară fondurile din Politica Agricolă Comună ale României cu cele ale Franței și Germaniei. Ceea ce este halucinant. Asta în condițiile în care comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, este al României și este unul dintre cei mai respectați comisari europeni.  

c) n-avem drumuri, spitale, agricultură ca în Vest- numai din cauza Uniunii Europene, nu din cauza unei clase politice iresponsabile. Comisarii europeni și eventual Barroso ar fi trebuit să vină să le construiască, să lucreze pământul. Și nicidecum politicienii noștri n-ar mai fi trebuit să fure, n-ar mai fi trebuit să dea contracte transpartinicilor ce le finanțează campaniile electorale. În logica premierului, noi am intrat în UE ca să vină europenii să muncească în locul unei iresponsabile clase politice. Iar rolul politicienilor români este să fure și să asiste. Și să facă declarații. Și cam atât.

d) Uniunea Europeană a făcut DNA și ANI- bad, bad institutions. Ele, în logica firească a premierului, terorizează populația și politicienii. Nu politicienii și oamenii de afaceri au de 22 de ani o mare problemă cu corupția. Nu. Cele două instituții ar trebui desființate, crucificate, linșate, terorizate, nimicite, procurorii bătuți cu pietre în piața publică.

e) În firescul celor de mai sus și acestei logici aiuritoare, premierul este un "pro-european convins" și, bineînțeles, președintele Băsescu "inspiră în populație un sentiment anti-european"!

Numai în țara unde hoțul strigă hoții, este posibil așa ceva! Bine că nu suntem toți niște "imbecili" "ignoranți"...

P.S. 18 noiembrie. Palatul Cotroceni: "domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta ar trebui să dea dovadă de calm și responsabilitate; o comunicare responsabilă la nivel instituțional este absolut necesară în interesul tuturor românilor"

5 comentarii:

Anonim spunea...

Ma ia cu friguri cand ma gandesc ca uselistii astia ne vor guverna pt urmatorii 4-12 ani. Aici nu mai e vorba de tupeu de doi bani ci de nebunie in toata legea. Nimic nu ne mai salveaza.

Emilio Filio spunea...

LOGICĂ INDUCTIVĂ: 1.): Să plece Băsescu. Să disppară CCR și DNA.....
2.): Să plece Gittenstein, iar Barroso e un politruc. .....
...................................................................................
n.): Dacă știam că ne va aduce DNA și ANI pe cap, nu intram în UE.....
n+1): Dacă știam că democrația e așa de complicată, îl lăsam în pace pe nea Nicu.....
Quod erat demonstrandum.

gabriel spunea...

Si totusi USL va castiga alegerile. Vom vedea in primavara, dupa o iarna cu facturi, parerea celor care inca aproba si astazi astfel de comportamente incredibil de nesimtitite.
Lucrurile bune se uita imediat si vedem ca cele rele cu 2 minute mai tarziu. Intelegem astfel ca o data cu blatul scarbos al ARD, de fapt romanii, cei care voteaza, pe acesti politicieni si-i doresc.
Gabriel

Anonim spunea...

Astia habar nu au nici acum se distribuie subventiile agricole in UE. Nu exista nicaieri o suma fixa ce trebuie distribuita ci se plateste doar diferenta dintre costurile de productie (standardizate) si pretul de referinta european. Daca in bolvanii din Grecia pretul de productie al graului este mare atunci grecul primeste diferenta pana la pretul de referinta comunitar calculat chiar in functie de cele mai mari costuri de productie. Este logic ca in campiile din Franta costul de productie este mai mic si subventiile sunt altele.
Acest pret standardizat este insa calculat in functie de performantele fermelor moderne. Daca la noi se face agricultura tot ca im evul mediu si costurile ies din graficul european nu mai e vina nimanui dn UE.

Anonim spunea...

Ce ne facem cu hotii astia de la USL? Ca o sa ne fure 4-12 ani de acum incolo si o sa puna tara pe butuci.

Acum inteleg cum s-au simtit bunicii nostri in 1945 la venirea comunistilor.