marți, iulie 10, 2012

România semi-cum: semi-parlamentară sau semi-prezidențială ?

Lovitura reală pe care a dat-o Curtea în această seară- declararea ca inadmisibil a conflictului dintre Președinte și Parlament-  nu dă răspunsul la întrebarea de mai sus. Și cred că, pe termen lung, aceasta este cea mai periculoasă problemă.

Esența stă în următoarele două întrebări:
1. Președintele României, oricum s-ar numi el, are nevoie de o majoritate în Parlament?
2. Când Parlamentul României nu respectă votul poporului cine îl sancționează?

Până acum, chiar nimeni n-a răspuns. Nici bravii judecători ai CCR.
S-o luăm etapizat ca să înțelegem problema.

1. Președintele României este ales prin votul direct al poporului. Președintele României poate fi suspendat ori de câte ori vor majoritățile infracționale ale Parlamentului chiar dacă n-a săvârșit vreo "faptă gravă". Poate fi suspendat pentru că vorbește, pentru că respiră, pentru că s-a certat cu X sau cu Y, pentru că n-a ajuns devreme acasă sau pentru că...se trezește târziu. Țac-pac, Parlamentul îl suspendă. Pentru că așa vrea el. Pentru că așa găștile au negociat.
Ca atare, Președintelui României îi trebuie o majoritate parlamentară însă așa ceva nu scrie în Constituție, pentru că e validat numai prin vot direct și răspunde doar în fața celor care l-au ales.
Dar uite că se întâmplă. S-ar putea să avem suspendări în funcție de anotimpuri sau în funcție de ce culoare se poartă, nu? Domnilor din CCR, juriști, constituționaliști chiar vreți asta? Eu nu vreau. Nu se poate continua așa.

2. Dacă Președintele României suspendat este validat de votul popular, așa cum a fost în 2007, ce se întâmplă mai departe? Răspunde Parlamentul în vreun fel? Până acum am văzut că nu. Există vreun principiu al reciprocității, vreo responsabilizare specială a Parlamentului pentru un asemenea vot de maximă importanță? Pentru că vorbim de voința a milioane de oameni. Ei bine, nu. Domnii parlamentari pleacă acasă sau chiulesc în continuare fără niciun fel de remușcări. Este normal? Bineînțeles că nu.
Nu te poate sancționa indirect un vot popular, nu poate să-ți spună ca ai greșit fundamental și tu să zaci în continuare în Legislativ pentru că ai suspendat iresponsabil un președinte. N-ai greșit un pic, ci esențial. Și pentru o asemenea greșeală eu cred că trebuie să răspundă cu scaunele toți.

3. Să luăm referendumul din 2009. Atunci voința populară s-a exprimat ferm: poporul vrea 300 de parlamentari și Legislativ unicameral. Nimeni n-a pus în practică până acum acest vot și au trecut trei ani. Nu le pasă dar, culmea, pe mine chiar mă interesează. Eu am votat să-i reduc, să fie mai eficienți, să nu-i mai plătesc atât, să nu-i mai văd pe mulți. Oricum stau acolo fix degeaba. Se duc în Parlament doar pentru afacerile lor.
Problema care se pune e că ei nu vor în ruptul capului să plece, nu vor să fie pe viitor mai puțini. Pe scurt, nu vor să respecte votul a 9.320.240 de oameni. Deși pe ei, în 2008, i-au ales doar 7.238.871. Așadar, cine decide în țara asta: eu sau ei, găștile penale și transpartinice? În Constituție scrie că eu, dar în realitate văd că ei...

Sunt multe lucruri care merită analizate și după deciziile CCR de astăzi. Constituțional, România e un stat semi-prezidențial sau semi-parlamentar? România e semi -cum? Nimeni nu știe. Nimeni nu vrea să se pronunțe. În plus, CCR a devenit a patra putere a statului. Toți au tras de Constituție până au făcut-o praf. Și așa s-au descoperit prăpăstii majore, nereglementate și profund interpretabile. CCR împarte dreptatea între puterile constituționale dar criteriile de desemnare a judecătorilor sunt politice iar, de 22 de ani, algoritmul ne îngroapă. Traseismul ne ucide. Pun efectiv în pericol siguranța democrației unui stat. Aici s-a ajuns.

În această țară, poate se gândește totuși cineva să modifice rapid Constituția. Și dacă o schimbă, să n-o facă doar după chipul și asemănarea lor. Știu, iar sunt naivă. Asta n-o să se întâmple niciodată. Dar barem să știm și noi cine decide în România: Voicu sau poporul? Hrebenciuc, Dragnea și Voiculescu sau eu, cetățeanul?

Ei sunt aleșii neamului. În numele cărui neam decid ei?

P.S. Iar dacă domnul Hrebenciuc lucrează part-time și la STS (de știe cine s-a "milogit" la cine), propun să-i spună lui Voicu și Mitică s-o suspende oficial și pe Angela Merkel din funcție. Domnule Hrebenciuc, "ce, suntem colonie germană?" Nu se poate așa ceva, nu? E intolerabil, recunosc.
Merkel consideră "inacceptabil" încălcarea statului de drept în România, Departamentul de Stat american, Comisia Europeană și restul marilor cancelarii occidentale au exprimat și ele reale îngrijorări. La noi, chiar nu e niciuna. Ba mai mult, mai avem puțin și îi înjurăm în mod oficial.
Așadar, îi propun domnului Hrebenciuc alte două teme pentru blitzkrieg: ieșirea oficială a României din UE și scoaterea peste graniță a scutului anti-rachetă. E simplu, rețeta se știe: ordonanță de urgență și Monitorul Oficial.

Obama, who the f... is Obama? Un "milog".

16 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo !

Anonim spunea...

Eu unul imi doresc o constitutie de tipul celei americane, unde presedintele este in acelasi timp si seful guvernului, cu unul sau doi vice-presedinti. Unde presedintele sa aiba drept de veto, lucru care mi se pare logic din moment ce el este reprezentantul cu cea mai mare sustinere populara. Cat despre noi, despre Romanica la noi intrebarea dumneavoastra nu va primi niciodata raspuns, deoarece cei de la rasarit ne vor cu un tatuc, cei de la vest ne vor cu R. parlamentara. Pana cand nu dispare unul dintre polii astia de influenta nu vom sti in ce parte de semi vom tinde mai mult. Dupa cum am mai spus, atata timp cat poporul voteaza pe pui, galeti, biciclete si brichete pe sintagma "Aaaah da ala ce mi-a dat?,uite de la asta am primit galeata" Putem avea ce constitutie vrem noi, atata timp cat materia cenusie se gaseste doar pe ogoarele parjolite. Referitor la ultimul sondaj cu privire la optiunile de vot ale romanilor la referendum cred ca e un fals grosolan, care sunt argumentele mele ? eu imi fac singur sondajele. Chestionez fiecare persoana cu privire la optiunea lui de vot si sincer din 10 oameni (si aici ma refer la tot felul de oameni, pensionari, taximetristi, militari, vanzatori, pietari etc) 8 voteza impotriva demiterii. Cand ii intreb de ce ? ... nu pentru ca Basescu e Maria Teresa ci pentru ca "aia e hoti maica" ... Asta e perceptia generala, si Basescu stie asta.

Anonim spunea...

Buna dimineata! Din pacate, cred ca tocmai s-a ales praful de tot. Sunt dezamagita, ingretosata si nu am nici o speranta ca se vor indrepta lucrurile. Am facut prostia sa ma uit si la televizor, sa aud declaratiile populiste cu intoarcerea la popor, sa juri ca l-au studiat intens pe Caragiale. "Tarisoara mea...!" Iti multumesc ca mai scrii, sper sa o poti face si mai departe.Mi-au demonstrat zilele astea ca e adevarat: "tara te vrea prost"

dr. b spunea...

Am auzit ca daca Basescu va fi demis postul B1 TV va fi supus unei anchete, finnd acuzat ca a functionat cu bani publici. Efervescenta cu care il aparati pe Basescu nu e decat consecinta faptului ca soarta Dvs. este legata de soarta lui. Cu diferenta ca doar unul dintre cei doi urmeaza sa moara de foame...

Sorin spunea...

Romanii au amortit.Nu le mai pasa ce se intampla cu viata lor. Ieri seara ne spunea ca "avem un presedinte interimar. Antonescu.Din septembrie vom avea un presedinte ales Antonescu." Intrebare: va candida singur? Nu mai sunt alternative? Urmeaza congresele de partid si planurile cincinale?!

za-k spunea...

Nu cred ca lucrurile sint jucate in totalitate la CCR.

Au dat deciziile astea pentru a lasa USL sa tzipe "vedeti ca ne-au dat dreptate?" si sa ceara sa se respecte deciziile de toata lumea.

Si azi vin cu restul in favoarea PDL, si apoi dupa publicarea in MO a deciziei despre legea de restrictionare a curtii poate sa judece din nou sesizarile PDL.

Sau visez?

Numai bine,
za-k/

Familia Lupascu spunea...

timp de 4 ani fara un pic stat Boc ca prim ministru si desi Basescu avea majoritatea absoluta peste tot nu a avut niciun chef sa dea curs vointei poporului cu 300 parlamentari asa ca nu-i acuza pe astia de-acum care sunt de 2 luni.

stefand spunea...

Sorina, gandesti bine, coerent, activ, LOGIC, DE BUN SIMT, te admir-am... si? Si ce daca? Apa trece pietrele raman. Incepand de azi dimineata cand m-am spalat cu apa rece pe creier, cred cu tarie revolutionara ca tara are nevoie de un nou inceput, fara galcevile permanente care nu au nimic in comun cu poporul roman ci doar cu basescu. Sper sa aiba mintea cea de pe urma si sa renunte acum, nu de frica, nu de lasitate, pur si simplu din dezgust.

gabriel spunea...

Se pare ca de fapt Curtea nici nu putea spune altceva. Pana la publicarea in MO a deciziei legata de Legea/OUG privind dreptul Curtii de a judeca Hotarairi ale Parlamentului, Curtea nu poate judeca pe fond nici o astfel de Hotarire.
Cand se va publica insa in MO aceasta decizie a Curtii....
Sursa: http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ponta-trebuie-sa-se-tina-de-cuvant-a-promis-ca-va-retrage-ordonanta-guvernului-prin-care-ccr-a-pierdut-controlul-pe-hotararile-parlamentului-270050.html

Anonim spunea...

ce dracu.facem ?! degeaba esti logica in gandire daca sunt multi idioti care,ranjind sa duc si spun Da pe buletin...

Lavinia spunea...

Eu una inca nu am ramas fara speranta unor zile mai bune in viitorul apropiat.Sper sa nu imi dau cu pumnii in cap dupa referendum

nostradamus spunea...

România [b]cum-necum[/b] , e prea puţin interesată de România [b]semi-cum[/b] . Îi doare pe români , fix la [i]pălăria de caniculă a bunului simţ[/i] , că ţărişoara lor e jumătate [i]nuştiucum[/i] ... sau nu ştiu ce . Rămâne doar să aflăm în 29 dacă România semi-Băse , e mai grea decât România semi-USL . Poporul nu utilizează acelaşi cântar ( când e vorba de judecată ) ... pe care-l foloseşte din plin clasa politică (toată) în ultima vreme . Iar [b]judecata[/b] poporului , sau amestecul Universului sau al divinităţii , i-a , sau ne-a lăsat întotdeauna , cu gura căscată ! Sunt convinsă că aşa va fi şi acum .
În ceea ce priveşte CCR-ul ... Au judecat ceea ce-au putut să judece . Nu pot fi condamnaţi . Sunt perfect acoperiţi . Doar că noi , poporul , suntem în postura celui căruia i-a stat ceasul , îl desface , priveşte înăuntru ... vede că toate sunt la locul lor , dar nu poate face nimic . Şi totuşi ştim . Ştim că ce , ştim de ce , dar nu ştim cum şi când sau cine-l va reporni . Sau ca să fiu şi mai actuală ... decizia Curţii , este la indigo cu plagiatul lui Tontonel : toată lumea ştie că e ... da' facem comisii şi comiţi ! Bleah ... Da' poporul ştie şi simte foarte bine ce se-ntâmplă !
Traian Băsescu , vrem nu vrem , ne place sau nu , este cel mai preşedinte , pe care România l-a avut . Iar dacă în 29 va mai câştiga încă odată , atunci , VA FI ŞI CEL MAI MARE !

Anonim spunea...

ARTICOLUL 147 din Constitutia Romaniei
(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

REPET PENTRU DUSA

Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Guru spunea...

Sorina, ti-am trecut blogul la status, pe Messeneger, pt promovare. Am 700 de persoane in lista. Poate mai deschidem asa niste minti.
Voie buna si spor in continuare!

Anonim spunea...

Draga Sorina, mi-a placut ca l-ai pus azi la punct pe CROITORUL ala cara a fost la PDL si atunci partidul era bun, acum cind a cazut PDL-ul s-a dus la PSD de parca el nu a ridicat mina cind s-au taiat pensiile si salariile. Cita nesimtie doamne pe lumea asta.N-au un pic de bun simt. Tot ne bat la cap cu acei bugetari de parca toata tara sta in bugetari. Daca te duci la spital stai pe la usile lor pina la 9 sau 10 pina isi termina de baut cafelele, e josnic. EU MUNCESC LA PATRON CITE 10 ORE PE ZI PTR. 7 MIL. VECHI PE LUNA, SI CAFEAUA MI-O BEAU ACASA CA AM CAMERE DE FILMAT SI DE LA BIROU MA URMARESTE PATROANA. MAI SPUNETI SI VOI PE POST LUCRUL ASTA CA NE-AM SATURAT SA NE CONDUCA BUGETARII SI PENSIONARII. MULTA SANATATE.

Burebista spunea...

Draga Sorina,
Ai precizia unui chirurg eminent si cuvintele tale patrund adanc in inimile noastre. Iti multumesc ca existi. Si, ai dreptate, Sorina: Trebuie sa ne mobilizam toti cei ce uram hotia, mafia, hienele din parlament. Articolele tale sunt excelente. Am vrut sa fac un copy-paste dupa ele ca sa le trimit catorva persoane care bajbaie inca, ametiti de duhoarea de la antene si ilaritatea tv. n-am reusit, dar le voi scrie sa intre pe blogul tau.