vineri, iulie 13, 2012

Mințim, mințim și nu ne mai oprim...

Cei care mă cunosc bine, știu. Dacă e ceva care mă revoltă pe lumea asta sunt minciuna și nedreptatea. Pentru că eu cred că, în viață, trebuie să ai în general niște coordonate, niște repere. Niște valori și principii în care să crezi sănătos. Adică peste ele să nu poți trece orice ar fi, orice s-ar întâmpla, orice ai păți.

Nu sunt un om laș, nici măcar șmecher. Sunt un om demn, corect, nu fur, n-am palate și nici afaceri. Sunt perfecționistă. Cred în lucrul făcut de mine. Niciodată nu dau înapoi când știu că dreptatea e de partea mea.
Nu-mi place să mă autocaracterizez, o fac acum chiar pentru prima oară. Prin prisma meseriei, cunosc mulți politicieni. În 15 ani, acreditată pe lângă trei președinți ai României am întâlnit, observat mulți șefi de stat, am cunoscut multă lume. E adevărat, puțini m-au impresionat.

Cunosc regulile de funcționare ale Uniunii, ale Alianței Nord Atlantice, sunt pasionată de Orient. Cunosc protocolul, înțeleg limbajul diplomatic, în atâția ani am învățat ce înseamnă o negociere cu adevărat importantă. Pot pricepe semnale, avertismente dar pot să înțeleg și când ceva chiar este foarte grav.

Tot ce s-a întâmplat astăzi este fără precedent. Și asta este înspăimântător. Să mă explic:

Când Barosso și Rompuy refuză să se afișeze cu tine încălcând protocolul, când transmite îngrijorări post discuție, când cere ca răspunsurile SCRISE să-i fie transmise URGENT, înseamnă că nu vrea să se afișeze cu tine că s-ar putea compromite, înseamnă că nu vrea să te gireze, că nu are încredere în tine. În vorbele tale, în explicațiile tale. Înseamnă că vrea totul sub semnătură. Dacă nu aplici, te-a terminat: ori, ori! Ești pus la zid. Diplomatic, ești executat.

La ce instabilități sunt acum în Europa din cauza crizei, lui Barosso, Merkel și ceilalți lideri europeni România le mai lipsea de pe cap. Oricum au nevii întinși. Nu mai acceptă nimic, niciun derapaj. Criza asta a ras președinți, premieri, a ras guverne, dar toate schimbările au fost cu respectarea principiilor democratice și a prevederilor constituționale. Strict din punctul ăsta de vedere, nici în Grecia nu s-a întâmplat așa ceva.
Sensibilitățile Europei sunt foarte mari în ultimii ani de când a izbucnit criza. Cu Merkel și cu Barosso nu te joci, nu poți să minți, nu poți să o dai la întors. Nu joci ping-pong, mașinuțe și nici barbut. Ei au informații, au analize, au întregi aparate în spate. Ei nu fac monitorizări de presă, oamenii lor iau legea și văd dacă ai aplicat-o sau nu. Punct. Când este vorba de democrație, principii, valori și Constituție- ei nu acceptă să le râzi în nas. 

Ca atare, în premieră, Barosso a ținut să comunice post-întâlnire următoarele. Nu vreau să-mi imaginez cât de sinceră și dură a fost discuția în interior.

Barosso, adică Europa, Uniunea Europeană a spus asta. A somat aproape:

- a exprimat SERIOASE preocupări în ceea ce privește recentele evoluții politice din România în legătură cu..
- respectarea STATULUI DE DREPT, cu INDEPENDENȚA sistemului de Justiție și cu ROLUL CURȚII CONSTITUȚIONALE.
- a SUBLINIAT că trebuie GARANTATE mecanismele necesare FUNCȚIONĂRII UNUI SISTEM DEMOCRATIC
- a SUBLINIAT ÎN MOD CLAR că Guvernul României TREBUIE SĂ RESPECTE INDEPENDENȚA TOTALĂ a SISTEMULUI JUDICIAR.
- să RESTABILEASCĂ PUTERILE CURȚII CONSTITUȚIONALE
- să se ASIGURE că deciziile acesteia sunt RESPECTATE
- să numească un Avocat al Poporului ce se bucură de SPRIJIN TRANSPARTINIC
- să GARANTEZE o NOUĂ PROCEDURĂ DESCHISĂ ȘI TRANSPARENTĂ pentru NUMIREA PROCURORULUI GENERAL și PROCURORULUI ȘEF AL DNA
- să facă din INTEGRITATE o PRIORITATE politică
- a apreciat că asigurările date de premierul Ponta VOR FI LUATE IMEDIAT
- NU SE VA PRECUPEȚI niciun EFORT ca să existe un angajament similar și din partea celorlalte instituții românești.
- premierul Ponta a declarat că va furniza aceste angajamente ÎN SCRIS URGENT
- Comisia Europeană va publica raportul din cadrul MCV în 18 iulie 2012 în care va trece în revistă PROGRESELE înregistrate de România în ultimii 5 ani, INCLUSIV EVOLUȚIILE RECENTE.

Ce se întâmplă în țară? Nimic. Ba din contră, reacțiile sunt fix pe dos. Ce decizie a CCR? Avem ordonanța. Cu ea mergem mai departe. Ce Avocat al Poporului? E al nostru și e bine. Ce referendum? Îl facem de vreo 3,4, 5, 1000 de zile. Trebuie să-l omorâm politic, nu contează că ne ducem dracului toți. De ce? Pentru că...PUTEM!

Mă rog, e libertate de opinie și de acțiune în țara asta. Dar ce te faci când însuși ministrul Justiției se apucă să sesizeze inspecția judiciară a CSM ca să analizeze DACĂ JUDECĂTORII CARE L-AU CONDAMNAT PE ADRIAN NĂSTASE au comis VREO ABATERE DISCIPLINARĂ. Adică, Bruxelles-ul ne cere să lăsăm Justiția în pace, independentă și noi îi dăm în cap. Pentru ce? Bineînțeles, pentru Adrian Năstase.
Eu înțeleg multe. Înțeleg că toată cariera ministrul Corlățean i-o datorează celui de la Rahova, dar în toate trebuie să existe o limită. Limita i-a dat-o Barosso: lăsați Justiția în pace pentru că e ori...ori!


Și nici cu Viviane Reding, comisarul pe Justiție, nu recomand să se pună cineva. Uitați-vă AICI la expresia ei. Spune totul. În general, la oportunitățile de imagine, mai schițezi un zâmbet, o bătaie pe umăr, something. Acum nimic, nimic. Apăsător...Cu Reding nu te joci! Raportul va fi oricum devastator pentru noi CA STAT.

Un mincinos netratabil este și bravul ministrul de Externe, Andrei Marga, cel care atunci când a fost numit, cu ochii spre Kremlin, se mândrea că se trăgea cu Angela Merkel de brăcinari.
Ei bine, a mințit grosolan. Se bănuia asta, dar acum este o evidență. Merkel refuză să se întâlnească cu premierul Ponta, ba chiar CONVOACĂ ambasadorul nostru de la Berlin la Guvernul Federal.
Pentru că nu suntem toți idioți, subliniez că asta nu e o uzanță, este chiar o situație excepțională. Când este convocat, înseamnă că este chemat. Și este chemat când se întâmplă ceva foarte grav. În plus, când totul decurge normal, Guvernul federal nu atrage atenția și nu dă special pentru asta un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al Executivului german.


Rumänischer Botschafter ins Bundeskanzleramt einbestellt

Der Sprecher der Bundesregierung, Steffen Seibert, teilt mit:

Heute ist der Botschafter der Republik Rumänien, Herr Lazar Comanescu, in das Bundeskanzleramt einbestellt worden. Ihm wurde die weiterhin große Besorgnis der Bundesregierung über die innenpolitische Entwicklung in Rumänien mitgeteilt. Aus Sicht der Bundesregierung gefährden die von der Regierung Ponta in den vergangenen Tagen ergriffenen Maßnahmen zur Beschneidung der Kompetenzen des Verfassungsgerichtes und zur Verlagerung der Zuständigkeit für die Veröffentlichung der Gerichtsentscheidungen in ernsthafter Weise das Prinzip der Gewaltenteilung. Botschafter Comanescu gegenüber wurde der Erwartung der Bundesregierung Ausdruck verliehen, dass alle Urteile des Verfassungsgerichtes von der rumänischen Regierung umgehend veröffentlicht und unmittelbar umgesetzt werden. Insbesondere müsse das Referendum über die Suspendierung von Staatspräsident Traian Bašescu am 29. Juli 2012, damit es Gültigkeit beanspruchen könne, von der absoluten Mehrheit der registrierten Wähler entschieden werden, wie es das rumänische Verfassungsgericht am 10. Juli 2012 entschieden hat.



Dacă Marga nu știe să traducă din germană, traduc eu atât cât mă descurc.
"Ambasadorul român a fost CONVOCAT la Cancelarie



Purtătorul de cuvânt pentru Guvernul federal, Steffen Seibert, anunţă:



Astăzi, Ambasadorul Republicii România, domnul Lazăr Comănescu, a fost chemat la Cancelarie. Domnului ambasador i s-a transmis PROFUNDA ÎNGRIJORARE a Guvernului Federal cu privire la evoluţiile politice interne din România. Din punctul de vedere al Guvernului federal, măsurile luate de Guvernul Ponta în ultimele zile de a reduce competenţele Curţii Constituţionale şi de a transfera competențele pentru publicarea hotărârilor judecătoreşti AMENINȚĂ într-un mod SERIOS principiul de separare a puterilor în stat. Ambasadorul Comănescu a înțeles AȘTEPTAREA Guvernului federal ca TOATE hotărârile Curţii Constituţionale SĂ FIE PUBLICATE IMEDIAT și PUSE ÎN APLICARE IMEDIAT. În SPECIAL, cele referitoare la REFERENDUMUL privind SUSPENDAREA președintelui Traian Băsescu din 29 Iulie 2012, astfel încât ca să se pretindă valabilitate să fie decis de o majoritate absolută a alegătorilor înregistraţi, aşa cum Curtea Constituţională română a decis." 



Ce face Guvernul României prin ministrul de Externe și tot aparatul MAE în replică la toate acestea? Ei bine, mint cu nerușinare. Mint de îngheață apele. Mint în cascadă de parcă sunt setați, spălați pe creier. Mint de te întrebi dacă e iresponsabilitate sau vreo boală. Mint de te sperie pentru că vezi că nu se mai opresc.



Purtătorul de cuvânt al MAE spune că ambasadorul Comănescu NU A FOST CONVOCAT, ci a avut o întâlnire convenită ANTERIOR cu consilierul de politică externă al lui Merkel. O întâlnire care face parte din dialogul UZUAL pe teme de interes bilateral și teme europene. Nu a vrut să spună care au fost mai precis temele abordate și nici care este frecvența întâlnirilor uzuale cu consilierul lui Merkel.

De remarcat că întâlnirea nu a avut loc la nivel de omolog, ci la un nivel mai ridicat. Și asta e important.

Ce face Marga? Se urcă pe muntele minciunii: "NOI am cerut Cancelariei Federale să-l primească în urmă cu câteva zile pentru a se da toate informațiile necesare despre evoluțiile din țară. Această întâlnire a fost stabilită cu zile în urmă și acum s-a produs. Acesta este faptul". Marga, pentru Q Magazine. Știu, e halucinant, dar asta a declarat.



Ca atare, ministrul de Externe Andrei Marga spune că Guvernul federal minte oficial printr-un comunicat. Pe mine, ca cetățean, Marga mă face de râs. Mi-e efectiv rușine, jenă că mă conduc asemenea oameni. Fără speranță, eu așa înțeleg. Voi?




51 de comentarii:

corneliu spunea...

Nastase sta si se uita la ei la televizor. Daca unul cedeaza, e terminat. Se pare ca acum arhiva lui Nastase cu toate dosarele e in mana lui Ponta si el ii tine pe toti sub control cu ea, iar dosarul lui e la Nastase. E ca ruleta ruseasca (ptiu, drace!), jocul nu se mai poate opri decat la final. Adica ori viu, ori mort. Asa se vede.

Sau ar mai fi interpretarea ca toti usl-istii sunt indraciti si e nevoie de popi multi cu evanghelii si cu prapusi, sa scoata dracii din ei.

Anonim spunea...

Bravo !

John Galt spunea...

Felicitari pentru articol!

Unknown spunea...

Buna, Sorina,

Te-am descoperit intimplator zilele astea si sincer ma bucur ca inca mai exista minti lucide in Romania.

Sint unul dintre cei pe care Geoana & comp nu-i inghite: un roman din diaspora. Mi-a fost dat sa aud tot felul de invective la adresa mea si a celor ca mine, deseori fara nici un suport logic. Nu conteaza ca mai am familie in Romania si ma intereseaza cum vor trai nu doar azi sau miine, ci si in urmatorii ani, nu conteaza ca sustin cumva economia Romaniei trimitind acolo pentru consum bani munciti aiurea-n lume. Nu, important e ca "nu maninc salam cu soia", deci nu stiu realitatile din Romania, recte nu ma pot pronunta asupra lor.

Ce nu intelege bizonul roman care foloseste aceasta argumentatie e ca de departe lucrurile se vad altfel, de obicei mai clar. Si ce nu mai intelege acelasi bizon e ca traind in tari unde democratia are o lunga istorie si e solida lucruri care nu-l deranjeaza nu sint acceptate nici macar in gluma.

Probabil ca acum se confrunta de fapt cele doua mentalitati: cea a seriozitatii si a intreprinderii de actiuni cu efecte solide si pe termen lung vs cea a supravieturii de pe o zi pe alta si pastrarea poporului in mizerie, astfel incit sa fie mai usor de manipulat. T. Basescu este, in viziunea mea, exponentul celei dintii mentalitati. Sint convins ca si el are bube-n cap, insa daca vrem sa fim sinceri cu noi insine are cu mult mai multa viziune de viitor decit ceilalti presedinti sau prezidentiabili la un loc. Nu agreez, ti-o spun deschis, faptul ca si-a lasat slabiciunea fata de femei sa-l domine atunci cind a permis sa fie asociat cu EBA, cu ELena Udrea sau cu Roberta Anastase si cred sincer ca daca n-ar fi fost aceste derapaje lumea l-ar fi perceput mult mai bine. Sint pentru promovarea femeilor in politica, sa nu ma intelegi gresit (Anca Boagiu sau Monica Macovei sint doua nume care-mi vin repede-n minte), insa consider ca ar trebui ca selectia acestora sa se faca pe principii de performanta.

Inchei spunindu-ti ca am urmarit campania electorala din 2009 si am fost uimit de calitatea mesajului lui T. Basescu vs celui al lui M. Geoana. Nu stiu ce consilieri a avut T. Basescu, insa mesajul lui a fost unul pur ooccidental, daca ar fi fost zis undeva in occident ar fi fost considerat normal. Bineinteles ca acelasi bizon de care vorbeam nu are cum sa priceapa acest mesaj occidental. Si cred ca de fapt aici e de munca pentru adevaratii formatori de opinie: sa faca oamenii sa priceapa ca exista lucruri mult mai importante pe termen lung decit cine ii promite o marire de salariu de X% sau ii da o galeata cadou in campania electorala...

Catalin

Anonim spunea...

Frumos articol, referitor la Marga putin spus ne face de ras.

gabriel spunea...

Felicitati! Din nou.
Remarc de ieri, ca s-a mai trezit ceva presa. Spre ex Realitatea a inceput sa-i contrazica pe invitatii USL, insusi dl. Hurezeanu se revolta (dupa ce a fost pres atata timp), sau chiar Mediafax a inceput sa scrie cu mai multe argumente (chiar daca inca se pune accent pe ce zic cei din USL).
Raul facut de USL, cel pe care il amplifica ora de ora in disperarea lor ca le fuge totul de sub picioare, va avea urmari foarte greu de suportat, pe termen lunh si foarte lung. Politic toti vom suferi, pentru ca toata lumea ne va privi ca ultimii oameni care accepta in tacere orice, economic vom suferi toti, dar aici cu diferente importante: in functie de venituri; cei care i-au sustinut si inca o fac, sunt in mare parte pensionari, sau au venituri mici. Sunt si sustinatori destui cu venituri mari, dar marea masa e saraca. Viitorul Guvern va fi sinucigas, faca cei care il vom sustine nu il vom sprijini la greu. Evident ca il vom penalizs daca o ia razna.
Sper ca juridic cei din USL care au facut raul sa poata raspunda in fata unui judecator, pentru ca doar simpla retragere din politica nu va insemna nimic.

gabriel spunea...

O completare la cele scrise de mine mai sus: in fata unui judecator trebuie sa ajunga nu numai din USL, dar si din UDMR, UNPR si desigur PDL.

Sorin Borodi spunea...

Foarte bine documentate aceste observatii. Nu divagatii, nu patetice. Reci, directe si la obiect.

Sorin spunea...

Excelent!

Anonim spunea...

E absolut normal sa fii revoltata. Problema e ca n-ai fost in cazuri mult mai grave, daca e sa ma-ntrebi pe mine. Baietii astia de prin europa, n-au trait sub guvernarea basescu. Da, se prea poate sa se fi fortat putin legea. Dar sa-mi arate cineva in europa un presedinte care a ajuns sa mai aibe 10% incredere. Un presedinte care-si asuma rolul si de premier, vrand el sa fie presedinte jucator si sef de stat. Cand pdl-ul dadea legea care-l facea pe basescu imposibil de suspendat nu era absolut nicio problema. Cand basescu a facut toate nenorocirile din ultimii 8 ani, nu s-a sesizat nimeni, n-a fost ingrijorat niciun lider european. Pana la urma, usl-ul l-a pus pe basescu fata-n fata cu cei pe care i-a mintit, cu cei pe care i-a ignorat, cu cei pe care i-a furat, cu cei pe care i-a tratat cu dispret.

Unknown spunea...

Iti citesc de mult timp articolele si le apreciez foarte mult. Intotdeauna documentate, argumentate, Nu pot decat sa te felicit. Pacat ca nu ajung la cat mai multa lume! Situatia de acum este foarte grava, dar sunt putini cei care realizeaza. Sincer, mie pentru prima data din '89 imi este foarte frica de ceea ce se va intampla..

Anonim spunea...

Exceptional ! Din pacate i adevarat.
Felicitari!!

Anonim spunea...

SIncer ma lasa rece; dupa 8 ani de trait / lucrat / platit taxe printre ei nu vad decat ipocrizie si carcase 2nd hand umplute cu gaz ilariant cumparat din est. Se scandalizeaza teatral cu totii la evenimentele din est dar incalca drepturi fundamentale in tara proprie.
Stii ca e pe vine partea a doua a unei legi care spune ca nu ai voie sa ai dubla cetatenie daca nu esti nativ? Prima parte este deja data ( daca esti nativ ai voie sa ai si alta cetatenie). Un dublu standard a-la-carte care nu va genera nici macar o ridicare de spranceana ,pentru ca ,nu-i asa ,o tara din vest are voie...

Anonim spunea...

Pisi, nu te mai speria draga asa, Basescu va fi demis si toti isi vor reveni. Acum sunt si ei un pic speriati de inovatia asta a noastra romaneasca, dar le va trece.

Or sa se convinga ce gunoaie (citeste coruptie) ascundea sub pres acest regim in curand.

Anonim spunea...

USL a incercat cum bine au observat multi analisti care au si spus public acest lucru, sa foloseasca tehnica limbajului dublu, prin care una sa faca in tara (adica ce vor ei) iar alta sa fie declarat si transmis la extern (adica ce le-ar place alora sa auda). In tara, mesajele date de Ponta nu au nici o importanta. Cu ajutorul unei prese parte obedienta, parte indulgenta mesajele sunt intoarse in asa fel incat sa fie intelese asa cum este mai bine pentru imaginea guvernului Ponta. In exterior insa, aceasat presa nu mai are nici o influenta, iar mesajele trebuiesc dovedite cu fapte. Institutiile internationale nu mai pot fi prostite precum romanii in tara … Asa se face ca Ponta n-a reusit sa lamureasca europenii in sensul dorit de el. Tocmai pentru ca actiunile din tara observate de europeni sunt in totala contradictie cu vorbele spuse de Ponta la Bruxelles. Degeaba se chinuie USL-istii sa acuze faptul ca Europa a ajuns la o concluzie dura datorita “intoxicarilor” PDL-istilor. Numai un prost isi inchipuie ca Europa isi ia informatia numai de la PDL. Europa isi ia informatiile prin multiplele canale pe care le are la dispozitie precum ambasadele, misiunile diplomatice, etc, le compara cu ce spun partile implicate in conflict si trag concluziile potrivite. Asa se face ca unul dintr-e cotidianele europene a descris astazi exact situatia …

“”Mecanismul institutional al ofensivei [guvernului Ponta, n.r.] a fost ca orice posibil obstacol a fost eliminat de cateva ori prin decrete”, scrie El Pais.
“Este presedintele Senatului cel care, prin lege, il inlocuieste pe presedintele tarii cand este suspendat? Atunci il inlocuim cu un apropiat, Crin Antonescu, astfel ca el sa fie presedintele interimar dupa suspendare. Poate presedintele Camerei Deputatilor sa previna votarea intr-o sesiune extraordinara a suspendarii lui Basescu? Il destituim. Este Avocatul Poporului singurul capabil sa conteste o ordonanta de urgenta a Guvernului prin care sunt reduse puterile Curtii Constitutionale? Punem altul care sa nu protesteze. Ce putem face ca sa acceleram publicarea decretului? Luam controlul asupra Monitorului Oficial, aflat in subordinea Parlamentului cu doua saptamani in urma, si orice masura va intra in vigoare atunci cand e publicata, adica cand doreste guvernul.”"

http://www.hotnews.ro/stiri-international-12785309-romania-este-noua-oaie-neagra-europei-scrie-cotidianul-spaniol-pais.htm

PS: solicitarile facute express de Merkel indica o stare de iritare uriasa. Probabil ca exemplul monitorului oficial a enervat-o destul de mult. Este una din cele mai josnice metode de siluire a democratiei. Vorba jurnalistilor, sa pui tabela de marcaj in slujba unei echipe de fotbal in timpul unui meci este penibil …

ribelalu spunea...

USL-ul a devenit o problema de siguranta nationala. Stiu ca dumneavoastra, in particular (blog, FB), explicati adevarul tuturor celor care vor sa va asculte, insa cred ca nu mai e suficient.
Televiziunile (mai putin A3) trebuie sa-si paraseasca echidistanta si sa ia pozitie publica si oficiala impotriva abuzurilor Guvernului si sa se delimiteze clar de asa zisii "ziaristi" sau "analisti". Chiar excluzandu-i din organizatiile breslei sau prin demisia dumneavoastra din organizatiile unde sunt incrisi acestia.

eRadical spunea...

Citez «să GARANTEZE o NOUĂ PROCEDURĂ DESCHISĂ ȘI TRANSPARENTĂ pentru NUMIREA PROCURORULUI GENERAL și PROCURORULUI ȘEF AL DNA» (EN de pe siteul http://ec.europa.eu/: ensure a new open and transparent procedure for appointing a General Prosecutor and Director of the Anti-Corruption Directorate).

Să înțeleg că cea actuală nu este bună?

Actuala formă este propusă de Monica Macovei care a luat această decizie de la CSM și a mutat-o în politic... la Ministrul Justiției și la Președinte.

În privința asta (și numai asta) eu cred că Monica Macovei este cea trasă de urechi...

ninu spunea...

o vorba romaneasca spune: minciuna are picioare scurte. dar uselistii au inceput sa mearga deja pe burta

S. spunea...

O noua sinteza ca la carte, felicitari din nou!
Le-am recomandat prietenilor articolul, sper cat mai multi sa faca la fel!

Anonim spunea...

Intreaga mea apreciere Sorina. Acesti iresponsabili aflati la guvernare ne compromit, pe toti, ca natiune europeana. Daca suntem natiune europeana?!

Razvan T spunea...

@cornerliu

Nastase sta acolo la racoare in timp ce noi ne sufocam la peste 40 de grade.

O.T.
Ingrijorator este faptul ca ambasadorul Romaniei din Berlin, Lazar Comanescu este unul de-ai lor.
Am avut prilejul sa-l ascult aseara si intradevar avea aceeasi placa obosita ca a lui Ponta.
Tot acest ambasador facea anul trecut presiuni asupra CSM-ului sa-i rezolve niste dosare civile.
Deci e clar ce perspectiva de ansamblu are acesta.
Prin urmare ma indoiesc la o fireasca desfasurare a lucrurilor.

Edith spunea...

Felicitari pentru articol! Perfect adevarat.

Anonim spunea...

Ca de obicei, excelent! Bravo, Sorina, felicitari pentru tot ce faci!

Shaq spunea...

Excelent articol. Problema e ca nu vad cum se va sfarsi caruselul acesta de minciuni din ce in ce mai mari.

Anonim spunea...

Oare este normal ca un presedinte sa fie ales de 30 % din numarul votantilor inscrisi pe liste si sa poata fi demis de 50%+1 din acelasi numar? Oare de ce cand s-a modificat legea referendumului CCR-ul si toti politicienii din vest nu s-au sesizat?
Tot ce sper este ca la referendum sa se prezinte peste jumatate din numarul alegatorilor de pe liste si astfel demiterea lui basescu sa fie legitima din toate punctele de vedere.

gabriel spunea...

@ anonim
Pe argumentatia ta, cum raspunzi la: la alegerile din 2009 Presedinele a avut peste 5 milioane de voturi Pentru?
La referendum, daca sunt numai 50%+1, ar trebui minim 18300000/4=4575000 pro demitere. Adica 25% din numarul votantilor inscrisi pe liste.
Deci, cum e?

Catalin Alecu spunea...

Felicitari Sorina.

Un articol foarte bine scris. Fara propaganda ieftina nici pentru unii, nici pentru altii. Din pacate, chiar unele comentarii de aici nu sunt decat propaganda. Pacat ca cei care sunt implicati in aceasta propaganda inainte de a da click nu se gandesc mai departe de antipatia fata de unul sau fata de celalalt. Sau si mai rau nu se gandesc decat la banii pe care-i primesc improscand cu noroi in ceilalti si nici macar nu au o parere a lor.

Pentru cei care inteleg cat de cat limba germana termenii folositi sunt nu duri, ci foarte duri. Este vorba de termeni diplomatici. Ambasadorul roman nu a fost invitat, ci a fost convocat. Daca era vorba de o instanta judecatoreasca termenul era citat.

De platit nu va plati nici Ponta, nici Basescu, nici USL, nici PDL. Vor plati romanii. Ce fac si unii si altii se poate incadra cu usurinta la inalta tradare impotriva intereselor statului si pedeapsa ar trebui sa fie, da, pedeapsa capitala si confiscarea averii intregii familii a tuturor celor vinovati, presedinte, fosti presedinti, ministri, fosti ministri, parlamentari, fosti parlamentari, ambasadori, toti inaltii demnitari incepand cu 22 decembrie 1989 si pana astazi.

Romania are resurse, dar trebuie ca romanii sa afle ca ele existe si sa devina constienti de ceea ce se poate face. Eu unul sunt curios care este diferenta de viziune intre partidele de pe scena politica in ceea ce priveste proiectele de infrastructura, minerit, productie (care productie ca industria din Romania a ajuns sa fie un simplu serviciu cu cativa functionari in cadrul Ministerului Economiei). Sunt curios ce parere au USL, PDL, UNPR, UNPR, PPDD, PRM etc. despre Rosia Montana de exemplu. Sunt curios cine are curajul dintre oamenii politici sa prezinte public cifrele reale privind Rosia Montana? Se vorbeste despre extragerea aurului si argintului, in valoare totala de 14 miliarde de dolari, la care statul roman are o participatie de cateva procente, indiferent ca sunt 4 sau ca sunt 8. Dar care om politic isi asuma responsabilitatea sa prezinte adevarata valoare a zacamantului de la Rosia Montana? Acolo se gaseste arsen in valoare de 3000 de miliarde de dolari, titan si vanadiu in valoare de peste 1100 miliarde de dolari fiecare. Acolo se mai gaseste, galiu, nichel, crom, molibden, cobalt. Valoarea totala a zacamantului de la Rosia Montana, in metal pur, se ridica la aproape de 6500 de miliarde de dolari (nu este nicio greseala, niciun zero in plus). Bineinteles costurile de extractie si prelucrare sunt si ele ridicate, dar valoarea este imensa. Sectoarele strategice ar trebui sa fie sub controlul statului. Statul roman ar trebui sa extraga minereul de la Rosia. Se poate construi o intreaga industrie doar pe baza zacamantului. Romania are traditie in industria metalurgica. Daca tot se vor face imprumuturi, sa se faca imprumuturi pentru a (re)construi ceea ce s-a distrus in 20 de ani. Combinate metalurgice si de prelucrare. Si pentru asta nu trebuie sa fie cineva multa viziune, ci doar cineva caruia sa ii pese cu adevarat.

Niciunul dintre partidele de pe scena politica romaneasca nu are sprijin popular. Oamenii sunt pusi in ingrata situatie de a vota impotriva celor pe care ii detesta mai mult. Romanii nu mai au speranta pentru viitorul lor. Nici nu se mai gandesc in ce fel de societate vor trai copiii lor sau copiii copiilor lor.

Este momentul ca cei carora le pasa cu adevarat de tara asta sa iasa in fata. Eu unul sunt convins ca se gasesc in Romania cateva sute de oameni care sa fie dispusi sa faca totul pentru ca tara asta sa nu ajunga precum Congo, care este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de diamante, cupru si cobalt si are cel mai mic PIB din lume.

Avem obligatia ca oameni sa ne pese. Sa invatam de la bunicii, de la parintii nostri si sa nu mai repetam greselile trecutului. Avem obligatia sa facem tot ceea ce putem pentru ca lumea in care traim sa devina o lume mai buna, nu doar pentru noi, dar mai ales pentru generatiile care ne vor urma.

Burebista spunea...

Magistral, Sorina!
USL inca nu realizeaza ca toate actiunile ei, materializate prin cele 8 ordonante de urgenta, prin care si-a facut drum spre subjugarea justitiei, trecand prin insusirea frauduloasa a M.Of., decapitarea Avocatului Poporului, praduirea conduerii celor 2 camere ale parlamentului si culminand cu suspendarea presedintelui Basescu, fara a avea argumente, fara a dovedi macar un cap de acuzare menit sa le sustina masinatiunea ilegala, sunt inafara oricaror proceduri democratice.
In ura lor decrepita, iscata in capetele infiebintate ale lui voiculescu, iliescu and co., ei nu mai tin cont de nimic: nici tu lege, nici procedura sau regulament.
M-am ciupit de nu stiu cate ori zilele acestae: credeam ca am un cosmar urat de tot, tot vroiam sa cred ca nu e adevarat dar, din nefericire, calaii si tortionarii democratiei s-au reintors la butoane: ameninta judecatorii inamovibili, inventeaza infractiuni in sarcina presedintelui, mint cu nerusinare atunci cand nu au o explicatie valabila pentru ce li se intampla in relatiile cu oficialii UE.
USL poate fi decriptata drept Urmasa siluitorilor libertatii

Anonim spunea...

foarte interesant, dar ar fi mai util sa intelegem acest ori, ori. pana la urma, ce pot face cei din ue impotriva noastra ? eu cred ca ingrijorarea lor, reala, are insa si un scop, acelasi pentru care suntem in ue, desi la ani distanta ca dezvoltare, respectiv piata economica. ei vor stabilitate politica pentru a fi siguri ca investiile tarilor ue in romania sunt protejate. nu cred ca ii intereseaza pe ei omul basescu, ponta, corlatean sau altii de nivelul lor. asa ca totusi, daca nu suntem cuminti, ce ?

Unknown spunea...

pe mine ma sperie dusmania asta alimentata constant... basisti vs uselisti, "romani" vs "diaspora" .. Voi nu intelegeti-noi intelegem totul, voi sunteti prosti-noi suntem destepti, voi sunteti inculti-noi suntem culti.. liste continua, nu are sens sa mai dezvolt. Si toate categoriile astea, romani, diaspora, prosti, destepti, culti ,inculti au un numitor comun. Sunt cetateni romani. Sper ca intr-un viitor oarecare acesti cetateni romani sa isi aleaga mai bine sefii, si sa inceapa sa se gandeasca putin la copii care vor creste in mediul creeat acum. Si acum o intrebare: pana la urma cine castiga din toata mizeria asta de acum? Pentru ca intotdeauna exista cineva care "impinge" lucrurile in sensul dorit. Ca sa deslusim criza de acum, ar fi interesant de raspuns corect la aceasta intrebare.

Anonim spunea...

Domnul Marga era un om remarcabil de infect dinainte sa fie numit de Ponta ca ministru. A Mai fost el o data si s a vazut si atunci ce capabil este.

In legatura cu articolul, buna citire. Mi ar fi placut sa citesc astfel de articole despre ce se intampla in Romania dar pozitive. Nu stiu daca o sa apuc chiar daca sunt relativ tanar.

Mihai Lungu spunea...

Citez:
Trebuie musai să parafrazez bancul cu Dumnezeu şi Nietzsche.
Ponta despre Merkel: “Merkel nu votează”
Merkel despre Ponta: “Ponta nu pontează”
Dar cred totuşi că Angela Merkel (pe care eu, între noi fie vorba, n-o prea înghit), se înşală. Ponta nu contează. Ăla care nu pontează e Cramponescu.

Anonim spunea...

Poate ca tot raul asta va avea un final fericit. Daca uzurpatorii ar mai fi avut putina rabdare, ar fi castigat alegerile din toamna la pas. Nu-i greu de intuit ce stricaciuni ar fi facut dupa ( avand si legitimitatea consfintita prin vot). Insa, prin tot ce au facut pana acum, au oripilat deja prea multa lume si s-ar putea sa aibe o mare surpriza, cu tot scorul pe care - inca - il mai au in sondaje (ceva asemanator s-a intamplat la alegerile prezidentiale din 2009, dar, de data asta, vor fi fost doi "prostanaci").

Unknown spunea...

Imi place cum gandesti :)

Anonim spunea...

Dar spaga( o atentie) la doctor ati dat doamna/domnisoara Sorina?

ziarist spunea...

@anonim. Raspuns direct: Nu. am fost de cateva ori la doctor caruia i-am spus franc de la inceput: eu nu dau spaga. Si ca atare, nici nu mi+a cerut si m+a tratat.

Anonim spunea...

Daca asa s-a intamplat atat la doctor, cat si in alte locuri, va felicit!

Medic spunea...

Excelent articol! Ma bucur ca te-am descoperit acum cateva zile prin intermediul unui prieten. Dezamagita enorm, totusi, de raspunsul de la ora 18.01: asa ti-ai inceput vizita la doctor prin declaratia de intentie sau i-ai spus omului ce probleme ai? Cum nu am cerut spaga in viata mea, mi-ar fi lehamite de pacientul care asa si-ar incepe discutia cu mine.

Lacrima spunea...

Apreciez materialul. Descopar o Sorina mai profunda decat sunteti pe "sticla".

Ionut Dobre spunea...

Pentru un roman adevarat si simplu este atat de usor sa inteleaga aceste lucruri! Pentru un politician roman contemporan este atat de greu sa inteleaga! Oare de ce? Felicitari Sorina pentru articol!

Anonim spunea...

Felicitari! Un material de calitate, e nevoie de astfel de oameni lucizi sa nu pierdem speranta ca se mai poate face ceva!

Raluca spunea...

@Arthur Rusu: Doamne, n-o veni vremea sa ajunga Basescu sa plateasca niste polite.. Cine sunteti voi, care aveti ce aprecia, ca reforme, ca discurs politic, pe astia care se numesc "USL"? E cazul sa puneti mana pe o carte de istorie.
Ce se intampla acum pare 'copiat' ( ;) ) dupa tragica poveste din '47.
Din cauza voastra copii nostri nu vor avea loc de trait in Romania,

Anonim spunea...

Fiecare om care va merge la referendum va vota in functie de experienta lui personala in acest regim si nu dupa cine ce zice la televizor sau in alta parte.Cel care a avut salariul taiat si a pierdut un loc de munca in aceasta perioada doar pentru ca asa s-a decis politic nu mai are nevoie sa i se spuna cum sa voteze.Cu respect.

puiu londra spunea...

ce sa zic,sorina?mi-ar fi placut ca acest asa zis articol al tau sa-l fi citit si actuala putere a Tarii.ma bucur ca mai sunt oameni care vad de departe adevarul,oameni care vad ce se intampla cu adevarat in tara noastra.Nu ma intelege gresit,te rog...nu vreau sa par un fan al Presedintelui Basescu,vreau doar sa fiu impartial si tot la fel sa arat celor multi micii pasi inainte care i-a facut Romania sub conducerea lui,in cei aprox 8 ani de presedintie.Vezi tu Sorina,nu stiu cum sa fac de aici, sa-i conving pe cei multi sa nu greseasca pe 29 iulie cand isi vor hotara viitorul apropiat.Parerea mea este ca e cel mai important vot din 1990.De ce? Pentru ca acum intr-adevar se hotareste viitorul Romaniei,moment foarte important al credibilitatii noastre pe plan european si chir mondial vis-a-vis de parteneriate.Ori mergem inainte cu aceiasi pasi mici dar siguri ori pierdem tot ce am castigat in acesti ani si mergem mai departe cu acesti politicieni,care sunt in continuare condusi din umbra de fostul presedinte Iliescu.Se vede de departe metodologia.Eu nu reusesc sa inteleg un lucru...cum de nu realizam TOTI ce vrea sa ni se intample.EI ne-au mai condus atata timp imediat dupa revolutie,drept pentru care avem in continuare parafa aplicata de atunci de EUROPA.Cand invatam..Discutiile se pot adancii si mai mult,dar mai bine ramanem aici pe politic.Aici,la Londra toata mass-media vuieste de ce se intampla la noi in tara,au ramas si ei uimiti de sistemul care l-au pus in aplicare noua putere si de nonsalanta cu care mint si pozitia lor zambitoare si falsa mimica cu care s-au prezentat in fata CE.Sorina tin sa te felicit ptr ce ai scris si as vrea ca pana la REFERENDUM sa facem ceva ca romanii din toata lumea sa ia atitudine, ptr a repara si a inlatura stricaciunile care s-au instalat prin minciuna si tupeu la conducerea TARII.Doresc cu aceasta ocazie,ca toti romanii sa-si faca timp pe 29 IULIE,sa se prezinte la vot,sa voteze NU,ptr ca ROMANIA sa fie din ce in ce mai cunoscuta in parcursul ei ascendent pe care si la propus.Sa auzim numai de bine!!!

Anonim spunea...

Dupa reactiile europenilor iti poti da seama usor cui a slugarit pana acum presedintele Basescu si partidul lui. Si tot astora vor slugari si USL-istii doar ca europenii si americanii se gandesc probabil ca trebuie s-o ia de la inceput cu toate in timp ce cei vechi cunosc deja regulile...
Pe europeni ii doare in cot de romani. Ne percep in general cum ii percepem noi pe africani. Se tem de o eventuala instabilitate in Ro doar din cauza ca isi vor pierde o parte din banii investiti in Ro.
Basescu e speriat ca cei din USL au resit in cateva zile sa destrame tot ceea ce a tesut el putin cate putin in 8 ani. Doar intre ei s-a format. La picioarele lui Iliescu. Il cunosc mai bine decat isi imagineaza el.

Anonim spunea...

d-le anonim,nu cred ca e vorba de experienta alegatorului in ,,regimul"Basescu,din partea mea poate pleca acasa sa vina altul,dar ma deranjeaza modul in care se face toata treaba asta,precum si faptul ca nu am nici o garantie din partea guvernului ca dupa plecarea lui Basescu,Ponta si Antonescu vor face ceva bun pentru tara asta sa putem trai cat de cat onorabil si nu vor incepe sa-si faca ei buzunarele mari si noi la sfantul asteapta vom primi ceva bun legat de traiul de fiecare zi.

Silviu spunea...

Ad nauseam, ad nauseam, ad nauseam.

Anonim spunea...

Foarte bun articol, reprezinta exact ce simt la ora actuala !
Va trimit aici o petitie, care speram sa aiba efect. Chiar daca nu toti destinatarii acesteia vor reactiona, si unul sau doi e suficient sa o faca ca sa conteze! Semnati-o, e un inceput mic de lupta, dar e un inceput!

Anonim spunea...

http://www.avaaz.org/en/petition/Save_Romanias_Democracy/?cDmRndbSave Romania's Democracywww.avaaz.org

Pintilei Tiberiu spunea...

Foarte bine scris articolul!

Sunt însă mirat de non-reacția Europei la furturile PDListe de până acum. E ca și când Europa până acum a susținut totul și acum spune stop joc. Eu unul nu știu să înțeleg înțelegeri înalte și nici diplomați însă nici nu pot accepta că politicul deodată minte... Până acum a fost corect??? Totul a mers bine??? Absorbția de fonduri înspre construirea unei producții consistente românești s-a făcut și mi-a scăpat mie? Nu toți politicienii vor și fac același lucru? Cum poate mira pe cineva starea asta în condițiile unei experiențe atât de stabil...
Noi supraviețuim în România, României și românilor (eu și familia mea).
Niciodată după 90 nu au contat criticile la adresa guvernelor - nu s-a întâmplat NIMIC!!! Dumneavoastră mai sperați la ceva bun, ceva pentru români???
Vă doresc succes!

aurelpopescu spunea...

Foarte interesant si la obiect a fost articolul. Despre Marga am numai cuvinte critice. Invatamantul l-a reformat atat de grozav incat acum culegem roadele. Nu stiu ce fel de profesor universitar a fost dar cred, ca un astfel de om pana in 1990 ar fi ajuns la varsta de acum tot asistent sau cel mult sef de lucrari, daca nu cumva era indepartat ca fiind necorespunzator.Spun acest lucru urmarindu-i la TV comentariile si argumentatiile ce se vroiau logice
. Pe unde trece el distruge tot. Te astepti la un om respectabil, plin de prestanta care nu se compromite sub nici o forma tinand cont de varsta si de STUDII. Dar eroare.