duminică, iulie 08, 2012

Autorii


Liviu Dragnea, secretar general PSD, “Tel Drum”

Dan Voiculescu, președinte fondator al PC, mogul puternic, „Felix”, dosarul ICA

Viorel Hrebenciuc, guzgan rozaliu al PSD, artizan și al precedentei suspendări, subordonat al lui Cătălin Voicu, subordonat lui Mitică Iliescu

Ei sunt cei trei autori ai suspendării. Ei sunt artizanii. Dacă analizați, o să vedeți că fiecare are motivele sale. Toate converg spre același om: Traian Băsescu. Cu un Traian Băsescu la Cotroceni care nu cedează în ruptul capului și cu o Justiție ce, deocamdată,  nu poate fi controlată, niciunul nu putea dormi liniștit. Dragnea se ferește de Justiție, Voiculescu se ferește de Justiție, are o obsesie cu Băsescu și vrea să controleze poziția numărul 1 în stat iar Hrebenciuc este reprezentantul oficial al subteranelor PSD, obsedate și ele tot de Traian Băsescu și cu o mare teamă de Justiție.

Ca atare, Traian Băsescu trebuie eliminat. Trebuia executat. Imediat. Și l-au suspendat.
După cum vedeți, din această triadă lipsesc Victor Ponta și Crin Antonescu. Pentru că ei sunt până la urmă executanții. Fiecare mânat de supărările lui. Crin nu mai avea răbdare, voia și el ceva. Iar Victor Ponta, un tânăr politician căruia eu, ca cetățean cu drept de vot, îi vedeam o carieră pe termen lung și credeam că este “puțin altceva” în politică, a eșuat lamentabil.

Dacă pentru mine Crin Antonescu nu mai contează de după primul tur al prezidențialelor din 2009 când, în mod halucinant, i-a pus pe masă toate voturile tăntălăului profund controlat -  Geoană, pentru mine, Victor Ponta rămâne un mare mister.

De la bun început, a făcut toate greșelile pe care putea să le facă.  A pus oameni controversați în funcții, a ras tot, a restaurat tot, a numit oameni care au intervenit în Justiție și a finalizat în a intra cu bocancii și tancurile în toate instituțiile statului. S-a încurcat tot timpul în minciuni, și-a pus ambiții absolut stupide, a făcut gafe peste gafe pe care nici un politician amărât, intrat de ieri în politică, nu le-ar fi făcut.

Marea întrebare este: de ce?

O spun foarte clar: Victor Ponta ar fi putut coabita cu președintele Băsescu. Ba chiar cred că această coabitare ar fi fost mai mult în avantajul lui Ponta. Victor Ponta avea o imagine bună, avea un partid puternic în spate și este, până la urmă, un politician aflat la debutul carierei. Traian Băsescu nu se afla în situația asta. Traian Băsescu te poate ridica la un alt nivel, te poate face mai puternic dar te și poate distruge în mod definitiv.
Din păcate pentru Victor Ponta, el se află acum în cea de-a doua situație. De ce-a făcut-o, nu știu. Rațional, nu-mi explic.

De ce a ales să-l salveze pe Dragnea?  La nivelul percepției publice, Dragnea e zero. De caracter, nici nu mai vorbesc. Un fost procuror ar fi trebuit să gândească, să acționeze cu totul altfel. Indiferent de presiunile lui Dragnea și ale baronilor, unii chiar penali, din partid. Deci...nu-mi explic.

De ce a ales Ponta să-l știe de frică pe Voiculescu? De ce a fugit cu Monitorul Oficial în brațe ca să-l scape de Înalta Curte? De ce a pus în aplicare obsesiile lui Felix? De frica trustului? L-ar fi tocat, ciupit, să zicem. Așa, și? Asta l-ar fi făcut un politician mai puternic în ochii multora. În ochii mei, for sure. Și Geoană era super controlat de toată lumea și uitați-vă unde a ajuns. Ponta a repetat greșelile. De ce...nu-mi explic.

De ce l-a acceptat din nou pe Hrebenciuc? Ei, aici chiar nu mai găsesc explicații. Victor Ponta era un om care, da, îi datora multe lui Adrian Năstase, dar care s-a luptat cu Vanghelie, cu Voicu, cu tot cancerul din PSD. Printre multe altele, a fost omul care s-a opus execuției lui Oprescu în partid, a fost speranța reformei social democrate profunde și definitive. Aici, pentru mine, chiar se rupe filmul. De ce a ales Ponta să anuleze în două luni tot ce și-a construit ca percepție și ca faptă în ultimii ani...asta chiar nu pot să-mi explic.

De ce a ales un om tânăr ca Victor Ponta  să-și sacrifice toată cariera pentru oamenii ăștia? Voi ați face-o? Eu, cu siguranță, nu.

L-o fi scos din minți plagiatul. Plagiatul există - fie că-i convine, fie că-l recunoaște, fie că nu. Dar Victor Ponta a căutat-o cu lumânarea. Când ai asemenea probleme în carieră, când îți redesenezi CV-ul, nu te apuci să furi și atribuțiile constituționale ale unui șef de stat, încălcând evident Constituția. Credea cineva că omul politic puternic Traian Băsescu va sta împăiat la Cotroceni și va accepta să fie călcat în picioare atât de grosolan? Evident că nu. Nu e genul. A reacționat. Și un conflict de asemenea natură interesează absolut toate cancelariile lumii. Acum, Victor Ponta e distrus pe plan internațional. Nu știu cât realizează acest aspect.

Cine l-a pus să spună în El Pais că demisionează? Cine l-a pus să o dea la întors apoi? El Pais a scos înregistrarea audio. Penibil. Cine l-a pus să spună că renunță la doctorat, cine l-a pus să schimbe placa apoi? Cine l-a lăsat pe Liviu Pop să descindă în forță peste comisia vieții? Cine l-a lăsat să dea ordine și să-i lase în timpul ședinței fără atribuții? Astea sunt evidențe. Greșeli inexplicabile. Pentru astea, n-au suferit nici Dragnea, nici Voiculescu, nici Hrebenciuc și nici gargara lui Antonescu. Pentru toate acestea, Victor Ponta a plătit.

Cine i l-a băgat pe Grăjdan pe gât?

Cine l-a pus să facă gafa sinistră din noaptea sinuciderii: Sper că Traian Băsescu e fericit acum!

Orice ai crede, ai simți cu adevărat, așa ceva nu se face. Mai ales din partea unui premier. Niciodată. Nu, nu Băsescu i-a pus lui Năstase pistolul în mână. Năstase plătește fix pentru greșelile lui.

Și câte și mai câte. Sunt prea multe greșeli. Mult prea multe rateuri. Finalizate cu intrarea în forță peste instituții și desființarea, schimbarea și modificarea din temelii a tot ce nu a convenit. Derapajul este evident și periculos pentru democrație. Un stat trebuie să respecte regulile, principiile, un partid nu poate viola chiar tot ce-i stă în cale pe teza incredibilă că și ceilalți au violat. Păi așa, eu îți spun că ai greșit și te-am taxat și tu îmi dai foc la casă. Pe gândirea asta, nu poate funcționa un stat.

Nu sunt deloc un fan PDL, eu i-aș desființa, dacă aș putea. Dar, din păcate, alt partid de Opoziție nu există în această țară. Mai e DD, dar nici în gândurile cele mai negre nu vreau să cred că asta va fi soluția. Însă nici PDL, în atât de scurt timp, nu a călcat în picioare tot ce a bătătorit USL în două săptămâni. Blitzkrieg-ul ăsta a fost halucinant, sinucigaș. Un mare dobitoc ăla care l-a gândit. Pe ăsta chiar să-l suspendați!

O guvernare de două luni nu poate provoca atâta îngrijoarare încât chiar un partener foarte puternic să evoce schimbarea regulilor de funcționare ale UE din cauza României. Ministrul de externe al Germaniei nu vorbește în numele lui, ci în numele Cancelarului și al întregului Executiv german. O guvernare de două luni nu poate provoca panică în Casa Albă.  Nu poate face ca Departamentul de Stat să reacționeze prin comunicat imediat, președintele Obama prin ambasador.

Și ce s-a reușit? Ok, ieșirea din joc a lui Traian Băsescu. Pe ce motiv? Nu există nicio faptă, doar o pierdere evidentă a popularității. Pentru că nimeni n-a vrut să-și asume tăierile. Dacă Geoană ar fi fost la Cotroceni, sunt convinsă că acest stat ar fi intrat în incapacitate de plată iar Mugur Isărescu ar fi emigrat. Și nu glumesc.

Nu cred că președintele Băsescu va câștiga referendumul, deși mă voi duce să-l votez. Din ce am putut să sesizez în ultimele zile, sunt oameni care evident nu-l mai voiau pe președinte, dar care acum se duc să-l voteze, spre suprinderea mea. Pentru că-l consideră răul cel mai mic”. Sunt și oameni care nu mai votau și acum se duc la urne pentru că ei cred că s-a făcut o nedreptate ce a pus în pericol statul. Sincer, nu știu cât vor conta acești oameni. N-am o evaluare. Dar aici s-a ajuns. Poate pentru că, în țara asta, sunt și oameni care gândesc. Care nu pot fi cumpărați.

Mă rog, lucrurile sunt consumate din punctul de vedere al procedurilor. Ce va urma în următoarele trei săptămâni nici nu vreau să-mi imaginez. Vor suferi Dragnea, Voiculescu sau Hrebenciuc pentru toate acestea? Nu, ei își freacă mâinile. Va plăti Crin Antonescu? Nicidecum.

Singurul care și-a distrus cu bună știință și uluitor viitorul este numai Victor Ponta. Pentru trei oameni, a sacrificat totul: pe el, regulile statului, imaginea României, însăși dreptatea.

La modul cel mai sincer cu putință, întreb: a meritat?

34 de comentarii:

stefand spunea...

Felicitari pentru analiza. Vad cu ochii mintii si sufletului ca asa a si fost. Aceasta diabolica treime de scursuri morale a pus de-o scapare. A lor si a multor altora pe al caror sprijin conteaza acum. Ei au mai fost cativa care au pus tot felul de vreascuri pe foc, mai pe fata, mai pe dos, dar iata ca palalaia e pe cale sa le scape de SUB control. Vine ISU? Are hidranti suficienti?

Nu stiu cata audienta ai pe blog, sunt curios ce anume si pentru cat timp vei reusi sa transpui la televizor, avand in vedere prietenia Sebastian Ghita-Ponta… de ce cad si eu in capcana asta?... De ce in Romania unul (aproape aleator) TREBUIE sa fie omul altuia, sa nu mai aiba cap propriu si constiinta si sa devina doar un executant bines au foarte bine remunerate, pe filierele miriapodice dintre nasi-fini-cumnati-fratidecruce- veridebani-nepotideunchi-samd? Imi aduc aminte de Ponta aparand prima oara cred la televizor intr-un prim Late Night de success dambovitean, ca proaspat si foarte tanar sef al corpului de control al primului ministru Adrian Nastase… imediat dupa tragicele evenimente din procuratura romaneasca in cazul Panait, care a refuzat sa-l “execute” pe Lele, care l-a descoperit pe Tarau cu mafia petroliera oradeana, al carui tata, prefect de Bihor era prieten cu primul ministru, care a dat o dispozitie vineri seara… si Ponta a avansat spectaculos dupa executie (imediat cred), dar poate le mai amestec si eu dupa atata vreme, ce multe s-au intamplat in 10 ani…

Sorina, imi place de mor si te admir cum “ai luat foc” in ultimele postari… sper sa nu fie de paie si sa ajunga pentru ca porcii sa se parleasca optim.

Anonim spunea...

Ponta daca era un bun politician calcula ,calcula si iar calcula... dar nu este. L-am urmarit zilele acestea ,este infantil minte cu seninatate . De cind cu plecarea la Consiliu Europei o tine una si buna " eu merg la Bruxelles " indiferent ce-l intrebai raspundea la sfirsit cu eu merg la B...
Iar acum cu seninatate spune ca nu a avut ce face ca nu a venit Basescu si trebuia sa mearga el.
Iar Basescu spusese ca nu va fi ridicol sa se impinga in usa Consiliului cu Ponta. CC a dat decizie favorabila lui Basescu , nu mai scriu ca sunt multe.
Este infantil , nu poate lua singur o decizie. Mic caracter.

gabriel spunea...

O analiza foarte buna!
Din ce pare, pe langa "directivele" de partid, Ponta si-a arata si limitele: a se vedea reactia la intoarcerea unei legi ANRE, sau reactia cu Marga. Probabil il lucreaza chiar consilierii lui.
Mai e un punct pana ce referendumul sa aiba loc: parerea oficiala a Comisiei de la Venetoa, ca urmare a cererii Consiliului European, legata de legalitatea procedurii derulate.
Poate mai putin importante, pentru ca cel mai probabil deciziile vor fi amanate pana dupa aceasta parere, vor fi si deciziile CC de luni si marti, cand ar trebui judecate mai multe cereri importante.
Eu vad tot mai multi, care desi nu-l plac pe Presedinte, vor vota NU.

ValiE spunea...

Felicitări - am citit textul dar parca îmi era tare cunoscuta esenta...aaaa, erau gandurile mele insa mult mai frumos scrise.

Florian spunea...

O analiza exacta ca o taietura de bisturiu! Ma bucur ca te-am descoperit :)

TPSJO spunea...

Foarte bine expus. Complex si in acelasi timp corect. Toate argumentele sunt extraordinar de bine asezate. Felicitari pentru scriere.

anonimul spunea...

Foarte faina analiza si foarte bine ancorata in evenimente. Exact astfel ma gandeam si eu; n-am inteles nici de ce Crin Antonescu s-a sinucis politic si a manjit sigla celui mai vechi partid liberal din EU, dar nici cum a reusit Ponta in mai putin de o luna sa se transforme din tanara speranta intr-un executant prost, pueril si manjit. Chiar ma intrebam care o fi strategia Baselului acum, se pare ca era mai complexa decat credeam initial.

Anonim spunea...

Draga Sorina, te apreciez ca ai parasit ANTENELE, in primul rind, dar curajul asta trebuie sa-l ai si pe post la emisiunea ta care o urmaresc de fiecare data , aproape, si ar trebui ca si voi jurnalistii sa va uniti si sa iesiti sa va spuneti parerea mai ales ca sunteti a patra putere in stat.Trebuie sa facem ceva ca este o executie ce se intimpla astazi. Nu putem sa-i lasam pe coruptii astia sa vina din nou la putere.Eu sunt croitoreasa nu ca n-am invatat carte ca si eu un bacalaoreat luat chiar in 1991 si nu am copiat si bine a facut Funeriu ca prea toti sunt doctori in drept fara sa aiba habar de scoala . Nu am avut posibilitate sa merg mai departe si m-am reprofilat sa pot sa traiesc in tara asta sa fii cinstit vad ca nu e bine. Poate bunul DUMNEZEU, se uita si la noi si nu-l lasa pe CRIN care nici engleza nu o stie sa ne reprezinte.Si Ponta asta cum a putut sa-l puna ministru pe POP asta ca nici nu stie sa vb. corect gramatical. SI fiica mea care a terminat cls. a treia cu FB. PE LINIE observa cind vb. si se minuna de cum putea sa vb, ministru, sispunea ca chiar nu avem nici un viitor cu un asemenea ministru. Sper ca oamenii sa gandeasca la rece si sa-l lase pe PRESEDINTELE BASESCU sa-si termine mandatul ca nu mai e foarte mult si vom vedea dupa dar nici intr-un caz nu poate sa ajunga presedinte CRIN.DOAMNE FERESTE DE ASEMENEA SPECIMENE DE OAMENI , CU PONTA CARE A PLAGIAE CA SI FIICA-MEA SI-A DAT SEAMA CA E COPY-PASTE SI CRIN CARE NUMAI GURA E DE EL . VA DORESC MULTA SANATATE SI SUCCES SI SA-I TRANSMITE-TI CORINEI DRAGOTESCU CA E PENIBILA RAU DE TOT ALATURI DE PONTA SI ANTONESCU.

ziarist spunea...

@stefand. Multumesc:))
@ anonim. prea multe greseli
@ gabriel. vom vedea.
@ ValiE. :))
@ Florian. Si eu ma bucur :))
@ TPSJO. Multumesc :))
@ Anonimul. Crin nu s-a sinucis politic...inca
@ Anonim. doamna, si dumneavoastra multa sanatate.

Andrea spunea...

Sorina , parca mi-ai citit gandurile! Chiar azi ma gandeam la Liviu Dragnea, ce tacut este el! Tace si face. De Voiculescu nu mai vorbesc,Stii ce nu inteleg eu? Cum pot fi asa tupeisti? Sa iasa Voiculescu la antena lui si sa explice pas cu pas cum vor proceda, iar cei doi sa faca intocmai. Asta demonstreaza ca nu le mai pasa de nimic, ca vor calca in picioare tot ce le sta in cale! Cu procesul lui Voiculescu cine stie ce va mai fi , ca doar nu e intamplatoare numirea de la Ministerul Agriculturii. De ce spun ei ca Basescu controleaza justitia? simplu , pt ca atunci cand le va veni randul la dosare , sa poata urla in gura mare ca procurorii lui Basescu ii aresteaza! Eu nu mai cred asa ceva!Eu cred ca justitia a inceput sa functioneze si ei vor sa-i puna calus in gura!

fury spunea...

Stiam io ca tu sti mai multe decat lasi sa se vada...!!! Da...te surpride daca zic ca sunt de acord cu tine...??? Despre tripleta DVH am exact aceeasi parere. Dar ne despartim in idei la Base vs. Ponta...!!! Stiu ca politica e arta compromisului...stiu ca morala e rara in politica dar mi se pare ca Base...a trecut de mult de normal...!!! Ma deranjeaza pe mine sa ne faca prosti pe toti...ca nu intelegem ce se discuta la Consiliul European...cu voi presa se ofera sa va scolarizeze...Io ma asteptam ca a doua zi la lectie sa nu mearga nimeni din presa...!!! Si inca multe altele... Si acum despre Ponta... Nu stiu daca chiar si-a ratat cariera...Ma gandeam cu proportiile de rigoare ca toata lumea politica a prevazut caderea lui Clinton...cu vestita lui Monica...si nu s-a intamplat asta. Eu as fi mai precaut cu...reactiile europene si de peste ocean. Belgia a stat 569 zile fara primministru...dupa ce l-a gasit...e gay...si nu mai pierde nici un prestigiu...!!!.Rezumand nu imi place sa avem un presedinte in fata caruia tre sa-ti pazesti spatele...Base zice ca a dat mandatul la doi PM ...care pe urma l-au suspendat.... Dar el nu are nici o vina...!!!Nu crezi ca ne-ar fi mai bine fara coterii...si lovituri sub centura,la tot pasul.Adica sunt de acord ca Ponta si Crin nu sunt perfecti...dar masura perfectiunii este una singura...si mai ales se numeste TB...???

Andrea spunea...

"Nu se pune problema graţierii lui Adrian Năstase de către Crin Antonescu, preşedinte interimar, până în 29 iunie sau eventual până la alegeri", a spus Antonescu, la Antena 3. Sa inteleg ca dupa alegerile din toamna se pune problema gratierii? ????????
si tot presedintele interimar "Am mai multă încredere în George Maior decât în Teodor Meleșcanu", a declarat Crin Antonescu. Oare ce vrea sa spuna? Ii pregateste lui Melescanu ceva?

Anonim spunea...

cine stie ce schelete zac in dulapul dlui Ponta?! Daca sunt, atunci e foarte santajabil. Am vazut cum teama de Rahova te impinge pina la "sinucidere"

Gabriel spunea...

Cred ca este vb de un analfabetism la Ponta. Adica s-a format exclusiv sub A. Nastase, i-a copiat si gesturi si atitudinea si felul in care judeca oamenii. Cred ca asistam la continuarea cu erori, dusa la indeplinire de o marioneta, a politicii lui Nastase.
Este o conceptie conform careia in politica si in viata poti face sau spune orice. Clar ca nu este asa.
Voiculescu cred ça le-a dat bani in timp, cred ca i-a fidelizat in timp cu tot felul de avantaje materiale iar acum ii santajeaza/cumpara in continuare.
Eu te-am intrebat in alt comentariu daca stii ceva de bani de ce nu spui mai mult. Nu ma ascund, sunt un om obisnuit.
Si eu cred ça trebuie sa va coalizati, jurnalistii care g spuneti lucrurile direct, fara frica (ma refer la tine si la dl Tapalaga). Aveti o responsabilitate.
@Furry. Sunt diferente, derapaje a avut si Basescu foarte multe, dar le-a recunosut (parte) si se refera la brutalitatea cu care a spus adevarul.
La USL vb de o minciuna fatisa, agresiva si fara limite. Suntem martorii gestului disperat al celui care isi da seama ca nu iil mai asteapta altceva decat moartea (politica).
Eu cred ça in ultma perioada duritatea din criticile occidentale nu se compara decat cu cea adresata regimului de la Damasc (pastrand proportiile). Asta ar trebui sa dea de gandit.

Anonim spunea...

Bravo Sorina, excelenta analiza!

Anonim spunea...

Chapeau bas, Sorina! Intre noi, pe mine ma incearca si nitica frica, eu lucrez in privat, astia fac numai tampenii, tara se duce in jos...victime vom fi toti.

Anonim spunea...

Sa ne rugam ca iranienii sa ne dea o bomba nucleara in cap ca am fost un fraier ca nu am emigrat in vremurile bune.

Anonim spunea...

Sincer sa fiu, il doar fix in paispe si pe Voicu si pe Voiculescu si toata sleata lor de "acoperiti" moscoviti de izolarea Romaniei. Pai asta si vor !! pe modelul "daca vrei sa prinzi un lup, trbuie sa gandesti ca un lup nu ca o oaie" izolarea Romaniei pe plan extern le va permite sa faca chiar tot ce vor, fara implicatia partenerilor, fie ca sunt ei de peste ocean sau de prin Vest. Lasa dragii mosului ca porneste Felix tonomatele si ne arunca cu viteza luminii in bratele lui Putin (coleg de breasla).Sa fim seriosi, pai ce credeam noi ca ursu' de la rasarit va accepta ca un stat mic ca noi prin relatia noastra cu licuriciu' sa le reducem intercontinentalele la niste biete fumigene prin amplasarea scutului ? si sa nu platim pentru asta ? Normal ca si-au activat "acoperitii". Chiar nu mai poate acu' Felix ca Romania va fi izolata pe plan extern, omu' sta pe cateva miliarde de E, credeti ca ii pasa ? ba din contra la viteza cu care se apreciaza E putem spune ca a impuscat mai multi iepuri deodata. Tot jocul asta nu e numai despre Basescu, e despre Romania, Romania tara asta super-bogata, pe care o jefuiesc toti de mii de ani. In concluzie dragii mei, invatati chineza ...

S. spunea...

Absolut exceptionala analiza, felicitari pentru articol!
Tine-o tot asa, cineva trebuie sa mai spuna lucrurilor si pe nume in perioada asta...

ziarist spunea...

@ andreea. Crezi bine.
@ anonim. cred ca sunt totusi doua cazuri diferite.
@ gabriel. acum am inteles perfect ce voiai sa zici.
@ anonim. Multumesc:))
@ anonim. cam da
@ anonim. :))
@ S. de acord:))

gabriel spunea...

Suntem deja 2 Gabriel: cel de mai sus si acesta. Chiar daca si eu de mai sunt de acord cu parerea aceasta, e bine de stiut.

Anonim spunea...

Buna Sorina, daca il cunosti pe Ponta mai bine decat noi, poate asta e motivul acestor nenumarate intrebari fara un raspuns rational. Eu nu l-am vazut niciodata ca pe un competitor important in politica romaneasca. De fiecare data a fost impins si sustinut de catre cineva din partid si de o parte a presei. I s-a construit o imagine de tanar politician inteligent, cu scoala, care a urcat treapta cu treapta si a ajuns intr-un final PM. Am incercat sa gasesc ceva important facut de el in ultimii ani in politica. Nimic. Ce cred eu? A fost crescut de acest "grup" cu un scop precis, i s-a insuflat mentalitatea unui "bomber" si cand a venit vremea i-au dat drumul sa doboare tot ce le sta in cale. Se vede clar din reactiile spontane si raspunsurile nepregatite ca este total pe dinafara situatiei si este ghidat ca o marioneta. Aceeasi parere o am si despre Constantin. Antonescu e...greu de caracterizat civilizat. Cele trei partide au scos (intr-o maniera, vorbita parca) in fata trei kamikaze. Sa vedem ce vor mai reusi sa scufunde. Pana acum fac o treaba destul de buna. Mi-e groaza de ce v-a urma, pentru ca deja se creioneaza un viitor sumbru pe toate planurile, atat economic cat si social. Doamne ajuta! daca ma lasa patriarhia sa spun asta...

Anonim spunea...

Felicitari pentru modul cum analizezi situatia. Cu ajutorul unor astfel de ziaristi cei multi si tacuti poate vor fi indrumati la vot pentru a alege din doua rele pe cea mai mica. Te urmaresc cu mare placere atit pe blog cit si la Tv{cand pot}.Continua sa scrii, multi te urmaresc, dar inca nu-ti arata inca simpatia.Mult respect.

Razvan T spunea...

Foarte bine punctat.
As vrea sa-ti raspund la intrebarea pusa de tine si anume "De ce Ponta face ce face si-a facut ce-a facut".
Eu merg pe premisa "Il au la mana".
Cred ca este vorba de dosarul "Panait" din 2002 care a stat ascuns pana in Noiembrie anul trecut.
Cristi Panait a fost coleg cu Victor Ponta. In 2002 Cristi Panait "s-a sinucis". Victor Ponta era cu el in acel moment.

Iti voi spune mai intai rationamentul meu.
In 2002 sub guvernul Nastase, Cristi Panait avea urmatoarele dosare:
- furtul masinii deputatului PSD Viorel Gheorghiu care si-a inscenat furtul pentru a lua banii de asigurare (2 miliarde de lei, pe-atunci)
- dosarul nevestei lui Adrian Nastase care era cercetata pentru aparitia a 400.000 de euro nejustificabili intr-un cont bancar.
- dosarul lui Ovidiu Tender
- ultimul mai important, cel in care era implicat Alexandru Lele.
Panait a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Lele.
Lele a fost acuzat de arestarea ilegaala a lui Adrian Tarau pentru contrabanda cu produse petroliere.
Adrian Tarau a fost omul lui Adrian Nastase si cu siguranta daca Lele ar fi reusit ar fi ajuns si la Nastase.
Cristi Panait a fost coleg cu Victor Ponta. Sefii acestora au fost: Ovidiu Paun si Ilie Piciorus, oameni afiliati lui Nastase, Jianu, si Rodica Stanoiu, pe vremea aceea ministresa justitiei.
In momentul dinaintea "sinuciderii" Cristi Panait si-a dat intalnire cu Victor Ponta sa discute cazul Lele dupa declaratia matusii lui Panait care le-a facut cafeaua si-a plecat la vecini pentru ca era o "intalnire importanta".
In scurt timp, Cristi Panait s-a aruncat pe fereastra. Au fost martori care au dezmintit zvonul "sinuciderii". Raportul medico-legal si cel al criminalistului a fost falsificat de Piciorus si Paun.
Victor Ponta a primit dosarele lui Panait iar in scurt timp a fost numit sef de control guvernamental.

Rationamentul meu este simplu. Eu nu cred ca un om cu verticalitate, un om care a avut curajul sa se puna cu Romania de-atunci a avut subit tentative de suicid.

Sorin spunea...

http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1240424-procurorul-cristian-panait-fost-impins-sinucida.htm

Anonim spunea...

"Nu cred că președintele Băsescu va câștiga referendumul, deși mă voi duce să-l votez. "

cred ca e mai usor de invalidat referendumul. sa fie numai uslistii acolo - sub 50%+1 din listele electorale.

fish

Razvan T spunea...

Cunoscandu-l indeajuns de bine pe Traian Basescu si-ar da demisia daca ar castiga prin invalidarea referendumului ca urmare a neprezentarii poporului.
O persoana de calibrul sau nu ar accepta.

Anonim spunea...

like

Anonim spunea...

2cuvinte:

JOS PALARIA

Anonim spunea...

Apreciez incercarea de a demonstra ceva. Dar nu se mai poate.
Eu am fost unul dintre cei care s-au batut cu PSD-ul in 2004, atat la locale cat si la generale si prezidentiale. Am suferit si uneori in acele campanii chiar am sangerat. Cei care nu au trait real, in teritoriu toata campania din 2004 nu pot intelege presiunile la care eram supusi cei din Alianta DA de atunci. Am tot sperat ani la rand ca Presedintele pentru care muncisem sa nu se transforme in Prim-ministrul pe care-l detestam. Dar s-a transformat. Din inertie si cu urme de speranta in suflet am mers in campaniile anului 2008, locale si parlamentare. M-am batut apoi pentru europarlamentare, facand uneori mai multe pentru EBA decat pentru PD-L. Dar a venit un moment cand am simtit ca nu mai pot. Inainte cu o luna de prezidentialele din 2009 am plecat. Le-am spus ca eu nu mai cred in proiectul acesta. Acum stau pe tusa. Mi-a ramas instinctul, inca sunt ahtiat dupa stiri ori barfe politice. Ma intalnesc inca cu oameni din tot spectrul politic. Dar prefer sa stau pe tusa. La locale am fost si am votat cerebral. Primar PD-L, consiliu local PNL, Presedinte CJ PNL, consiliu judetean PD-L. Am votat asa pt ca ii stiu pe oameni. Vor merge si la referendum, voi vota pentru demiterea presedintelui. Pentru ca pe mine m-a tradat. Mi-a tradat asteptarile. Lacrimile din 2004 nu au fost pentru a o inlocui pe Stanoiu cu Macovei sau pentru a o schimba pe Dana cu Elena. Din pacate asta s-a intamplat. Nu stiu daca cu Antonescu sau Ponta va fi mai bine. Dar cert este ca eu am fost tradat. Si pentru asta voi spune Da pe 29 Iulie.

Valer spunea...

Felicitari Sorina. Este genul de analiza despre care pot spune ca imi pare rau ca nu am scris-o eu... M-as bucura daca ai incerca sa afli, tot pe calea analizei, cine a cistigat acest razboi? PDL precis este marele perdant. Traian Basescu, la fel (si mie imi vine greu sa cred ca mai are resurse pentru a mobiliza suficienti votanti pentru a rasturna suspendarea). A cistigat, insa, USL? Eu cred ca nu. MRU a fost mazilit din interiorul PDL, de parlamentarii, cu siguranta, infricosati de perspectiva raspunderii pentru anumite fapte mai putin...parlamentare. Probabil Basescu le-a refuzat cererea de ajutor, asa ca au migrat spre USL si l-au dat jos pe MRU. Ei sunt cei care au modificat raportul de forte in Parlament (evident, fara mandat de la alegatori!), ei sunt cei care au generat toata vilvataia si ei sunt adevaratii cistigatori. Nu singuri, ci impreuna cu aceia care ii sustin sau cu care se sustin impreuna, intr-un "partid" indeobste denumit...mafie. Desigur, este doar o parere.

Anonim spunea...

Mi-a placut analiza, dar am o oarecare strangere de inima in ceea ce-l priveste pe Basescu: cati dintre noi ar accepta sa fim in locul lui si sa facem ce a facut el, riscand astfel sa fim facuti albie de porci de cei pe care ii lasam descoperiti permitand justitiei sa functioneze? Ii putem reprosa lui ca a ajuns in postura de a fi injurat de toata lumea in interes propriu sau pentru tara? Si daca a facut-o pentru tara, nu am avea macar datoria sa ii fim recunoscatori, in ciuda defectelor lui, din care avem cu totii? Ma pun in locul lui Basescu si cred ca as spune ca Tutea, parafrazand, am fost prost ca m-am sacrificat pentru un asemenea popor de idioti.

Anonim spunea...

Articolul execelent Sorina, ti-ai revenit :))
Victor Ponta e santajabil, cei din jur stiu ca el e de fapt 100% creatia lui Nastase care l-a preluat mult inainte sa intre la facultatea de drept, l-a ajutat sa recupereze ( fraudulos caci pe vremea aceea nu puteai face doi ani intr-unul) perioada din liceu in care a stat in Franta si abia apoi l-a luat sub aripioara lui la facultate. A ramas ca procuror in Buc dupa care l-a infipt la Curtea Suprema - Anticoruptie. Din 2002 l-a luat la guvern si restul se cam stie. Exista multe semne de intrebare privind ascensiunea lui dar jurnalistii n-au stat sa caute. Bucurestiul e mic si ar fi aflat ca era un copil sarac, dintr-o familie cu trei copiii, crescut modest intr-un apartament etc. etc. Era. Nu mai e nimeni modest din jurul lui. Cum ? Prin ce mijloace ? Clasice. Deci este santajabil, pe de o parte prin activitatea de procuror cand a executat ceea ce i s-a cerut (inclusiv cazul Panait) si pe de alta parte eterna poveste : banutii. Vrei sa-ti explici, e simplu, "find and follow the money".

Amanuntul spunea...

Sfatul meu, la momentul asta: BOICOTAREA REFERENDUMULUI!!!!!
Nu il mai vreau pe Basescu dar imi doresc sa il dau jos in mod democratic, legal, prin vot la prezidentiale. La ce contra-oferta avem acum, prefer un Basescu decat un idiot de Crin Antonescu si un dobitoc de Victor Ponta.
Asadar, fratilor, va rog sa boicotam impreuna simulacrul de referendum care ne poate baga si mai rau in groapa care deja s-a adancit exagerat de mult.

Cu stima,
Amanuntul