miercuri, mai 25, 2011

Degeaba


MIHAILESTI



Vezi mai multe video din stiri

"Domnule prim-ministru, ce măsuri veți lua, ce-o să faceți ca să evitați asemenea accidente în viitor?"
"O să-i sancționăm pe vinovații de la Mihăilești. O să-i aducem în fața televiziunii și o să-i împușcăm. Am încheiat subiectul."

Întoarce spatele, se urcă în mașina cu girofar și pleacă. Microfoanele se preling pe lângă haina-i prețioasă și mulțimea de pesediști care ies din ședință, pe scările din Ion Ionescu de la Brad. Reporterii rămân fără reacție. Așa suna premierul României, Adrian Năstase, în zilele lui Mai 2004.

18 oameni muriseră, 13 fuseseră răniți sau mutilați pe viață, doi jurnaliști ai Antena 1 își găsiseră acolo sfârșitul, cu microfonul și camera în mână, pentru că ajunseseră primii la o știre, initial, banală.

20 de tone de azotat de amoniu explodase, craterul era uriaș, a fost asfaltat într-o viteză vecină cu demența, resturi umane încă mai erau găsite, iar Guvernul României era într-o plină criză de nervi pentru că veneau alegerile, nu stătea tocmai pe roze și n-avea nevoie de o problemă în plus. Nicidecum una ca asta.

Pe Adrian Năstase n-ai cum să-l iubești. Când îți dădea asemenea răspunsuri, când spunea că ai poteci pe creier sau când îi vedeai rictusul la fiecare țârâit nevinovat de telefon în nederanjantele conferințe de presă, te întrebai: "oare când o să se sfârșească ?". Și s-a sfârșit. S-a sfârșit și pentru Miron Mitrea, marele asfaltator al Mihăileștiului. "Măi, de ce să deviez traficul? A fost atentat, a fost vreo bombă? Soluția a fost una firească. Am decis ca drumul să fie redat traficului cât mai repede", spunea Mitrea la vremea aceea. N-am să-l uit niciodată.

Așa cum n-am să uit noaptea aceea când mulți oameni din Antenă au stat până-n creierii dimineții, într-un birou obscur, să recupereze tot ceea ce mai putea fi salvat din camera lui Ionuț Barbu. Marius Tucă, dacă nu mă înșeală memoria, a fost cel care undeva, pe seară, a adus camera și microfonul Elenei Popescu, recuperate din Mihăilești de oamenii de la Jurnalul. Bogdănescu, director tehnic al Antena 1 pe atunci, cu ochelarii pe nas și cu penseta în mână, în centrul unui grup de oameni, se chinuia să nu piardă niciun micron din banda aia. Pentru că pe banda aia era viață și era moarte, pe care le-am văzut cu toții îngroziți după câteva ore.

Imaginile s-au folosit în ziua ce a venit și în zilele următoare. A fost poate cea mai dură campanie a Antenei împotriva Guvernului Năstase. Meritată în totalitate. Puneam cap la cap declarațiile, reacțiile guvernanților cu ceea ce era în teren, cu ceea ce nu se întâmpla în Justiție, cu dramele și suferințele acelor oameni. Și oamenii câștigau mereu. Ei și numai ei aveau dreptate.

Ani buni camera, microfonul și caseta au stat în biroul lui Petreanu și al șefilor ce i-au urmat. Acum nu mai sunt acolo. Dar de fiecare dată când intram și stăteam mai mult, fără să vreau, privirea le cuprindea. Și-mi aduceam aminte. Uneori mai mult, alteori mai puțin.

Îmi aminteam că oamenii ăia sfârtecați, Ionuț Barbu, Elena Popescu și restul de 16 au murit degeaba. La fel și cei răniți sau mutilați. Absolut degeaba.

Continuarea...într-un text care face diferența, o postare marca Vlad Petreanu.

5 comentarii:

dr. b spunea...

Vezi Sorina,

acum aveti ceea ce ati vrut, dar tara e vai de capul ei. Nastase nu v-a placut pentru ca va calca in picioare, pentru ca va domina intelectual si pentru ca nu dadea doi bani pe multi din breasla ta. Asta pe buna dreptate, cum o stii si tu. Iar apoi, nu e o forma de minima civilizatie ca la o manifestare publica la care un om ia cuvantul telefoanele mobile sa fie inchise? Asta v-a deranjat, faptul ca va puneala punct si asta pe buna dreptate. E dreptul tau sa-l faci pe Nastase autorul moral a ceea ce s-a intamplat la Mihailesti si dupa, dar astept sa-i judeci dupa aceleasi criterii si pe liderii politici ai momentului. Chiar daca acestia, poate si dintr-o anumita precaritate intelectuala, nu mai indraznesc sa spuna lucrurilor pe nume in ceea ce priveste calitatea jurnalistilor din Romania. Paradoxal, sau poate nu, acestia din urma prefera un personaj vulnerabil din toate punctele de vedere la varful tarii unui lider puternic. Ce tara e aceasta care nu isi stie aleaga liderii dintre elitele ei?

Marian spunea...

Felicitari pentru noua pozitie la B1TV. Este postul care il urmaresc cu multa placere, Realitatea si Antenele fiind aproape excluse din grila.
Bafta!!!

Stefan spunea...

Dupa accidentul de la Mihaileni, n-am avut nici o ezitare, Nastase si sleahta lui nu trebuia sa mai ramana la butoane. Asemena aroganta trebuia taxata. N-am facut-o totusi sufieicient de mult.
Tu trebiau sa ramana fara libertate, nu butoane.

tare-s curios, cati dintre fostii dvs. colegi isi mai aduc aminte de cele intamplate?
Pe ciutac si prietenul topmodelei ii exclud ca astia nu erau atunci in trust

Stefan spunea...

"Asemenea aroganta trebuia taxata. N-am facut-o totusi sufieicient de mult. Tu trebiau sa ramana fara libertate, nu butoane."

Graba si ceva cam mult vin :D

Asemenea aroganta trebuia taxata. N-am facut-o totusi suficient de mult. Trebuiau sa ramana fara libertate, nu fara butoane."

Ion de la Chiuiesti spunea...

Mda, primul ministru e vinovat ca niste idioti nu stiau sa transporte ingrasaminte. Haideti, mai fiti si voi seriosi cateodata! Ce judecati voi aici?