duminică, martie 24, 2013

Cum s-a rupt PDL

"Ștampila, sigla și culorile sunt la noi. Să facă ce vor. Să rupă partidul. Oricum îl rupeau". Când am auzit asta, încă de aseară, mi-am amintit de PNȚCD. În 2001-2002, Andrei Marga, acum un "autentic" liberal, fugea prin sediu cu faxurile și cheile din partid.

PDL s-a făcut praf. Și pulbere. E rupt, e fracturat, e debusolat, e mort. A ajuns în groapă. Partidul e al lui Blaga. Asta cu certitudine. Delegații erau cu Blaga. Fără niciun dubiu. Sala era a lui Blaga. Toți care au fost acolo, au văzut cu ochii lor asta. Toată sala de 4500 de oameni a strigat, la sfârșit, "Unitate". Toți au simțit ruptura. Când Blaga a stins lumina la Romexpo, au plecat toți. Dar absolut toți.

Organizarea i-a aparținut tot lui Blaga. Și ca observator atent, nu pot să spun că au fost deficiențe majore. La câte congrese am fost în ultimii 17 ani, să-ți voteze 4600 de oameni în două ore și jumătate este un record absolut. În 2005, la Congresul PSD, am plecat din Sala Palatului pe la 5 dimineața. Votul s-a încheiat pe la 2 noaptea. Să lași un Președinte al României ca Ion Iliescu și un premier ca Adrian Năstase în afara partidului, n-a fost ușor. Era emoție autentică, erau certuri groaznice, partidul vibra.
La PDL, parcă a fost cu totul altfel. Ieri, a fost mult timp liniștea unei rupturi asumate. Tăcerea unui plan și unei schisme dinainte stabilite. Și senzația pe care o dădea votul era extrem de ciudată. Parcă se vota militărește. Disciplinat. Coordonat. Tocmai de aceea, se aștepta ca Blaga să ia peste 65%. Dar jocurile din organizații, greșelile taberei Blaga și nu numai au făcut ca această diferență între Blaga și Udrea să se reducă. Aici a fost cheia schismei. Cu o diferență de sub 100 de voturi între cele două blocuri, toate opțiunile erau deschise. Nimeni nu i-ar mai fi garantat lui Blaga președinția PDL, deși emoțional sala era de partea lui.

Blaga a greșit că a închis Congresul. S-a repezit, simțind ruptura. O bănuia cu certitudine de dinainte să înceapă Convenția. A pus muzică populară să destindă sala. Apoi a anunțat rezultatele finale înainte să rezolve contestația taberei Udrea. Dacă nu s-ar fi grăbit, erau două variante: pierdea în fața Elenei Udrea sau câștiga cu 70%. N-a vrut să riște și aici cred că a greșit. O asemenea luptă crâncenă ce duce la reconfigurarea întregii scene politice, o asemenea victorie teribilă trebuie să fie clară, curată, "în picioare", "în lumină"- cum ar spune Antonescu. Trebuie să fie legitimă. Dar Blaga n-a mai vrut să cedeze absolut nimic- cu riscul unei scindări.

O spun din nou: Emil Boc a fost asul din mânecă al Elenei Udrea. Să vezi cum o sală trei sferturi goală se umple brusc când apare Boc pe scenă, să vezi cum 5000 de oameni se ridică în picioare în semn de respect pentru Boc, cum îl aplaudă, să vezi priza pe care a făcut-o cu toată Convenția - nu e de colea. Boc punându-i insigna PD- moștenire de la președintele Băsescu- în reverul Elenei Udrea- a fost, într-adevăr, un moment emoționant. A fost cea mai dură lovitură de imagine pentru Vasile Blaga. Sala a amuțit în acel moment.

După câteva minute, Blaga în discurs l-a atacat pe Boc. O altă greșeală. A spus ceva de genul: "i-ați vrut din 2011 capul lui Boc! Nu-mi puneți mie în spate guvernarea". Numai că oamenii acum, sentimental aproape, își schimbaseră opinia. Au conștientizat că au greșit. În ochii lor, Boc e acum omul care a tras, a înghițit, și-a asumat, a supraviețuit, a câștigat. Partidul îl respectă pe Boc chiar dacă Blaga n-a ieșit din zodia răzbunării și revanșei. Dacă Boc ar fi candidat, nu ar fi fost deloc exclus să fi câștigat din primul tur. Indiferent de cine l-ar fi contracandidat.

Prin momentul Boc - din 2011 și acum-  cred că se poate înțelege cel mai bine și ecartul dintre președintele Băsescu și partid. În 2011, partidul l-a vrut pe Blaga. Președintele Băsescu a spus "nu, soluția corectă este Emil Boc". Partidul a acceptat cu greu decizia. La fel și Vasile Blaga- care n-a uitat. Apoi, rând pe rând, tabăra Blaga a săpat. Oameni din tabăra Blaga au plecat la USL, buzduganul a fost Frunzăverde. S-a pierdut majoritatea parlamentară, guvernarea s-a pierdut. Boc și MRU n-au rezistat.

Acum, ce să vezi? Boc e bun, dar Blaga vrea sânge. Blaga câștigă la limită, victoria lui nu e fără niciun dubiu, iar președintele crede că alta e calea de urmat. Partidul iar nu înțelege, deși prin aplauzele de ieri pentru Boc, i-a dat dreptate indirect pentru momentul 2011. Președintele Băsescu e, în gândire și strategie, înaintea partidului cu vreo 2 ani. PDL e mult în spate. PDL nu poate recupera acest ecart.
Poate da sau poate nu, peste 2 ani, în 2015, PDL îi va da dreptate. Însă atunci, cu certitudine, va fi prea târziu.
Singura soluție pentru mulți este formarea degrabă a unei noi construcții de dreapta. Oricum, dreapta trebuie reconstruită pentru că acum, chiar și cu PDL, nu mai există.
Pentru asta, în vârful ei, trebuie așezați cei mai credibili, legitimi și curați oameni.

Cert este că de aseară, Vasile Blaga și PDL au luat-o pe alt drum.



19 comentarii:

elena spunea...

Care este electoratul PDL Blaga?cita minte iri ttrebuie sa stii ca Pdl ul nu mai exista?

elena spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Cica Blaga a gresit ca a inchis congresul. Dar ce era sa faca? Tensiunea era maxima! Cat sa tina un congres dupa alegeri? E ca si cum ai critica un spectator la cinema ca se ridica dupa ce s-a terminat filmul. Ce face spectatorul fals? Pai clar, trebuia sa stea pana se rula numele participantilor la producerea filmului.
Boc era vazut drept adept al lui Basescu! Atunci a pierdut PDL cel mai mult!
In fine, parerile sunt diferite si se pot spune multe pareri... Adevarul este ca Basescu s-a vrut sef permanent de partid. Udrea e un Boc in fusta. PDL-istii au ales! E partidul lor. Acum Basescu a dat semnalul ca vrea un alt partid in care el sa fie sef, asa ca Udrea isi va lua ceata de basisti si va mai aparea un pardit de terchea berchea. Principalul este ca acolo se va aplauda noul tribun Base. Treaba lor, sa faca asta! E dreptul lor, dar sa nu spuna ca vor sa salveze Romania ca nici ei nu cred asta!

elena marin-alexe spunea...

PDL a murit aseară. Din punctul meu de vedere, acest partid trăia în ultimul timp doar datorită personalităţii lui Băsescu.
Ce este mai trist, este că în România de astăzi nu există nici un partid de dreapta.

Anonim spunea...

Articolul reflecta realitatea celor intamplate in sala.DA.PDL-ul s-a rupt.Daca Domnul Blaga nu se simtea amenintat de rezultatul voturilor accepta anuntarea depunerii contestatiei.Comisia avea obligatia de a verifica cele contestate de contestator(echipa Udrea),stabilea in prezenta contestatorilor daca cele contestate sunt sau nu reale,se incheia un proces verbal si se dadea rezolvarea.
Dar a preferat sa " bage" muzica populara"la maximum"pentru a nu se auzi contestatiile verbale din sala.
Neregulile au plecat de la numarul celor care au intrat in sala inainte de inceperea votului. Parca spunea M.Toader la unele interviuri luate prin holul unde se vota ca unii delegati nu aveau asupra lor buletinul/cartea de identitate si ca au fost trimise prin e-mail sau fax.Intre locul in care se dadeau buletinele de vot si locul de dispunere a cabinelor de vot era o distanta cam mare si nesupravegheata.La ridicarea urnelor,acestea nu s-su sigilat.
Doamna Sulfina Barbu,cand a fost intrebata daca s-a semnat p.v. final de numarare a voturilor a spus ca este semnat de reprezentantul Reformistilor,apoi la insistentele ziaristilor a spus ca reprezentantul Udrea nu a semnat.Intrebare:dece nu a spus de la inceput.Ar mai fi multe de spus.In orce caz partidul s-a rupt,aripa Blaga se va alatura lui frunzaverde si stanisoara.
Eugen m.

Anonim spunea...

Daca e sa o luam pe aia dreapta Blaga, Videanu si Berceanu reprezinta cu adevarat partidul, nu o traseista ca Udrea sustinuta de un presedinte ramolit!Cei trei l-au facut pe Basescu mare si nu invers, deci PDL poate exista si fara Basescu.Noul PDL reformat aripa Blaga poate fi solutia de dreapta a Romania!Cat despre Miscare(populara), Elena Udrea are tot dreptul sa o faca in week-enduri prin parcuri, mai ales ca se vede pe ea ca are mare nevoie!

Anonim spunea...

Aveti dreptate dna Sorina dl.Basescu stia din 2011 ce se va intimpla , sa suporti ani de zile atita blam si batjocura din partea unor politicieni de carton gen ponta ,antonescu,voiculescu mi se face greata.Primul ministru ar trebui sa guverneze tara ma intreb daca ar avea un copil bolnav cu cancer si sa nu gasesti medicamente cit ar fi de fericit sau lar mai interesa de BASESCU.Va felicit pentru emisiuni '

Martinez spunea...

Draga Sorina,

O analiza excelenta, felicitari pentru articol.

Marks spunea...

Excelenta analiza.Surprinde bine ceea ce s-a intamplat si o descrie cu har jurnalistic. Ma bucura ca mai exista astfel de observatori. Sunt de acord. Blaga si-a aratat limitele. A aranjat dinainte totul, a pus oamenii lui peste tot unde a putut si cu toate astea nu a reusit sa se impuna ca la noi cu majoritate fara dubii. Momentul l-a surprins nepregatit si acuzatia d-nei Udrea ca au votat mai multi decat trebuia e corecta.Am informatii din interior ca si dansa a beneficiat de voturi in plus insa Blaga a fost mai pe faza. Faptul ca la noi voturile partidelor cand se schimba garda se masluiesc si se vand si se tradeaza o stie toata lumea insa nimeni n-a fost asa stangaci ca Blaga. Foamea lui de a fi in frunte si nerabdarea si frica l-a pierdut. Nu va fi un lider respectat decat de gasca care l-a sprijinit in dorinta de a obtine functii. PDL incepe sa semene cu PNTCD si foamea asta dupa functii la un partid in deriva arata micimea lor. Din pacate nivelul politicienilor romani se vede aici. Ponta n-a demisionat cand a fost acuzat de plagiat desi asta il va costa respectul european dupa care tanjise. Blaga n-a fost in stare sa lupte si a preferat huidumeala. Din pacate electoratul nostru nu sanctioneaza asa ceva.In toamna in numeroase circumscriptii personaje sinistre au fost alese la pas pentru ca erau la USL.Similar PDl -ul a avut si are personajele lui.
Insa acum PDL este istorie.

Andrei spunea...

E un lucru foarte bun ca s-au clarificat lucrurile. O mica parte din fesenistii lui Blaga se vor intoarce la fratii lor in USL in timp ce restul isi vor cauta de lucru. De cealalata parte basistii vor avea de partea lor electoratul si sansa unei constructii solide. O suspendare a lui Basescu ar veni ca o manusa.

FIow Rhine spunea...

adevarul e ca Presedintele a tot repetat ca a mai fost si la alte partide, dar ca la PDL a venit in calitate de Presedinte.
De data asta cere sa fie suspendat.

Anonim spunea...

Basescu a acuzat partidul ca si-a pierdut democratia. Bine ca atunci cand l-a sprijinit de fiecare data sau cand a facut-o pe fi-sa europarlamentar era democrat. Nu inteleg de ce nu s-a dat raspuns imediat la contestatie daca totul era clar, dar la numarare au fost toti. Udrea a vazut ca a pierdut si a incercat sa tergiverseze rezultatul facand contestatie. Nu se face asa ceva. Asta dovedeste imaturitate politica, lipsa de fair-play si lipsa de respect pentru vot. Normal era sa lucreze impreuna, de ce e atat de importanta aceasta functie? Daca vrei sa faci treaba in partid sau chiar iubesti acest partid, stai si faci treaba, nu pleci si te superi ca prostul pe sat. Valabil si pentru Basescu. Arunci cu noroi intr-un partid care a facut tot ce a vrut sefu' de fiecare data, chiar daca a insemnat sa piarda pe plan ideologic sau politic. Eu, unul, am platit politic foarte mult dar mi-am asumat tot ce a facut partidul asta, si bun si rau. Nu imi convine sa fiu facut "nedemocrat" pentru ca l-am votat pe Blaga. La urma-urmei, daca nu performeaza, va fi si el schimbat.
Din pacate, pentru Elena Udrea a fost un test de loialitate pentru partid care, in opinia mea, l-a picat. Chiar daca pierzi, te ridici, continui in partid (in echipa) si in final tot vei castiga (in echipa). E tanara, are timp.
Dupa acest episod, jenant pentru partid si pentru membri, eu nu o voi mai vota niciodata pe Udrea pentru nicio functie. A aratat ca pune interesul personal mai sus de partid prin dorinta orbeasca de a fi presedinte cu orice pret. Sumele enorme pe care le-a cheltuit in aceasta campanie si incercarea de a "cumpara" voturi in seara care a precedat Conventia spune multe despre aceasta dorinta orbeasca. Blaga nu e perfect, dar eu cred ca e loial partidului. Pentru acest lucru a meritat sa castige. Udrea putea sa treaca peste acasta infrangere, care oricum, i-a dat un cuvant greu de spus in partid prin votul obtinut si sa puna osul la treaba. A ales sa faca circ. Pacat. Totusi acest partid i-a dat multe din 2007 incoace. Putea macar sa multumeasca partidului pentru vot si pentru sustinere. A ales sa acuze chestii minore care nu ar fi existat daca ar fi castigat.

Anonim spunea...

ANONIMULE, PAREREA MEA ESTE CA,PDL A PIERDUT PE MANA VICEPRESEDINTILOR ( COZI DE TOPOR ) DIN ANTURAJUL D-LUI BLAGA. NU UITATI CA EL A FOST PRIMUL CARE A PIERDUT CAPITALA IN FATA LUI OPRESCU. ORI N-A LUPTAT DESTUL, ORI ATATA A PUTUT, ORI INCA DE ATUNCI A FACUT BLAT CU PNL. ACUM A CASTIGAT PRESEDINTIA PDL DAR A CASTIGAT PE SUB MASA CEEA CE NU-L ONOREAZA. ESTE INEXPLICABIL DE CE LA CONVENTIE NU S-A VOTAT PE BAZA LISTELOR IN CARE DELEGATII AU SEMNAT DE PREZENTA. DE CE A FOST PERMIS VOTUL PE ALTE LISTE PRECUM SI PE LISTE SUPLIMENTARE? DE CE DL.BLAGA NU ACCEPTA ACUM VERIFICAREA PRIN CONFRUNTAREA LISTELOR DE PREZENTA CU CELE PE BAZA CARORA S-A VOTAT? IN MOD NORMAL TREBUIAU ANUNTATE IN PLEN: NUMARUL CELOR INSCRISI IN LISTE, NUMARUL CELOR PREZENTI, NUMARUL CELOR CARE AU VOTAT DIN CARE PE FIECARE MOTIUNE, LUCRU CARE NU S-A FACUT, CEEA CE INTARESTE SUSPICIUNEA DE FRAUDARE A ALEGERILOR.
AS VREA SA AMINTESC CA SUB CONDUCEREA LUI BASESCU SI APOI A LUI bOC, PDL S-A RIDICAT SI A GUVERNAT, IN TIMP CE SUB CONDUCEREA bLAGA PDL A SCAZUT SI SCADE MEREU. ASTEPT MINUNEA CA DL. BLAGA SI ECHIPA LUI SA REUSEASCA SA RIDICE PDL LA O COTA CARE SA-I PERMITA ACCEDEREA LA PUTERE.
cAT PRIVESTE RUPEREA PDL DESPRE CARE SE VORBESTE, ACEASTA PARE INEVITABILA. ECHIPA BLAGA NU A LASAT LOC DE BUNA ZIUA A RIDICAT O BARIERA DE NETRECUT DE CATRE CELE DOUA CONTRACANDITE PE CARE ECHIPA BLAGA LE-A BALACARIT IN MOD JOSNIC SI FARA SCRUPULE. MA DOARE SA VAD CA ACEST PARTID SE DESTRAMA DIN CAUZA UNOR ORGOLII NEMASURATE. cONVENTIA A CONDUS LA SEPARAREA LUI IN DOUA GRUPARI: UNA DE PARTEA BASESCU-BOC SI UNA DE PARTEA BLAGA-STOLOJAN.- ACEEASI ATITUDUNE O CONSTAT SI LA DUMNEATA CAND, FARA A DISCERNAMINT ITI PERMITI SA CALIFICI NOUL PARTID CA FIIND DE TERCHEA BERCHEA IAINTE CA ACESTA SA SE OFICIALIZAT. ASTA DE DESCALIFICA.

Anonim spunea...

ANONIMULE DACA ASTAI GANDIREA TA DE NU AI CURAJUL SA-TI SPUI NUMELE? cRED CA NU-I NIMIC DE CAPUL TAU CA NU AI CAPACITATEA DE A INTELEGE SI A DISCERNE INTRE BINE SI RAU. NUMAI O NULITATE SE POATE EXPRIMA IN FELUL IN CARE TI-AI EXPRIMAT OPINIA. R U S I N E ! NU MERITI SA SEMNEZ CU NUMELE MEU DE ACEEA SEMNEZ ANONIM

Horațiu spunea...

@ Elena Marin Alexe
* Ce este mai trist, este că în România de astăzi nu există nici un partid de dreapta *. Vă înșelați, există un partid AUTENTIC de dreapta și se numește Noua Republică.

Jordan spunea...

@Horatiu - hai sa fim seriosi, abia au facut rost de suficiente semnaturi incat sa fie considerati partid, iar dl. Neamtu e un Vadim mai tanar, cu medicamentatia la zi si legitimatia de legionar in buzunarul din spate.

Anonim spunea...

Nu e aşa uşor să faci un partid în romania, şi mai ales curat. Şi spune ce asemănare, că amândoi sunt patrioti.
Eu o văd că o alternativă corectă ţinând cont de faptul că PSD, PNL, PDL au radacina în FSN şi PC, FC, PNTCD, UNPR sunt doar partide satelit în jurul FSNului, deci nimic nou. Aşa. că dacă e bine să că comentăm faptele, ideologia, doctrina,proiectele, şi nu impresiile.
O zi frumoasă

Anonim spunea...

Vad ca toata lumea discuta numai despre Blaga si Udrea. A mai fost si varianta Macovei, nu a treia, ci a doua (sau cealaltă). In ceea ce ma priveşte, dupa cum la un moment dat se scanda „PDL si USL, aceeasi mizerie“ la fel as spune si in cazul de fata: Blaga sau Udrea, aceeasi mizerie, singura diferenta e cea dintre cuc si pasarica.
S-a votat pentru cel care are cele mai mari sanse sa-i aducă, nu la ciolanul carnos pe care l-au ros atatia ani, ci la firimiturile cazute din falcile actualei puteri. Blaga e cel care o poate face, antecedentele sale il recomanda.
Povestea se repeta de 23 de ani: doi soti in pragul divortului isi disputa partajul. Noi suntem motanul casei, cel care, auzindu-i, isi inchipuie ca astia se cearta pe ce-ar trebui sa primeasca el la cina.

Anonim spunea...

Suntem 7,4 milioane. Sper sa dispara de tot!