sâmbătă, martie 16, 2013

Codul bunelor maniere ale șpăgilor din Justiție

"Prințesele" tupeiste și "prea tâmpiții" care "nu fac bani". Pare dintr-un film, dar cam așa e și-n viață. Realitățile sunt crude- cum ar spune doamna judecător Dinu. Scara sănătoasă a valorilor și principiilor e total inversată. Dai în cap, furi, iei pe bandă rulantă șpagă, ești deștept...Ești lacomă și cheltuitoare, ești o prințesă. Nu faci asta, ești, în general, un tâmpit. Să ne înțelegem: judecători foarte importanți ai acestei țări gândesc și acționează așa!

Judecătoarea șpăgară Viorica Dinu manifesta o atitudine "înțelegătoare" pentru colega sa Ioana Șipoteanu care era mai "fricoasă" și îi explica avocatei Daniela Petre: "Tu...tu să fii în meseria asta, știi cum ai fi de fricoasă? Și eu eram la fel. Până să cunosc...care sunt adevăratele...realități. Și până să citesc foarte multe dosare. Exact ca medicii care-și găsesc boli...Și mai ales că DNA-ul e cu ochii pe...toți".

Discuția dintre judecătoarea spăgară și soții avocați Daniel și Daniela Petre, se spune în referatul DNA, abundă de referiri la diverși judecători, avocați și intermediari implicați în acte de corupție, cei trei interlocutori schimbând informații despre cine și cu cine "lucrează", dar și despre judecători care ar fi "prea tâmpiți" ca "să facă bani", accentele filozofice ale conversației fiind axate pe accea că aceia care dau și primesc mită nu fac altceva decât "să mănânce o pâine".

Așadar, filozofia șpăgii o regăsim în ADN-ul multor magistrați. E mod de viață. Nu iei șpagă, nu exiști. Nu ceri șpagă, nu mânânci și tu o pâine, nu respiri. Nu ai blană frumoasă de 1400 de euro sau grea și inutilă de 3500. Nu ești prințesa Antoanela SRL, prietenă cu Cătălin Voicu. Și nici șmechera de Dinu. Pe scurt, ești prost, nebun și tâmpit. Trebuie să fii înlăturat...imediat.

Tot în referat, avocatul Daniel Petre mai spune că grefierul Sorin Vasilescu ar fi lipsit de manierele din codul nescris al celor implicați în corupție: "Doamnă, dacă știți cum vorbește de ea! Da, doamnă, e nebun. I-am zis: Mă, nu mai număra, mă, tu ești tâmpit!".
Și judecătoarea Viorica Dinu ce spune? "El (n.m. grefierul) nu le are cu elementele de cod, că nu știe ce vremuri, el nu...El e săracu', redus rău de tot! Nu, nu pot să-i spun (n.m. judecătoarei Antoanela Costache - șefa secției a II-a Penală a Tribunalului București) pentru că Antoanela e o prințesă. Îl folosește pentru tot felul de chestii. Are nevoie s-o ducă cu mașina, s-i...Nu pot să-i spun Antonelei, pentru că dacă are imaginea despre el că, în sfârșit, o ajută și nu înțeleg de ce nu..."

Ce ne mai spune codul nescris al corupției din Justiție din acest fascinant dosar?

O singură șpagă. Judecătoarea Viorica Dinu: "Cu câți știu mai mulți, cu atât iese un fâs! Eu știu de la fetele astea de la Curte ( n.m. Curtea de Apel cel mai probabil). În momentul în care au venit două pile, nu servesc niciuna".

Șpaga are onoare. Pentru că Dinel Staicu n-a fost pus în libertate, în seara de 21 Ianuarie 2013, judecătoarea Viorica Dinu a restituit integrat avocatului Daniel Petre sumele de bani primite: 45.000 de euro și 10.000 de euro.

Șpaga îți indică valoarea, greutatea, importanța. Judecătoarea Viorica Dinu, disperată de pretențiile grefierului : "Dar ăsta e...strigător la cer ce...ce a cerut și oricum....Da, spuneți-i lu' Antonela, spuneți-i lu' Antonela...Ce spune ea și vedeți dacă se leagă cu ce v-am spus eu, ce i-a spus ăsta lu' Sorin cu...Doamne! Păi, ce vrea fraților, 5000? Mamă, trebuie înlăturat! Înseamnă că eu am o poziție".

Șpaga stimulează pe oricine. Judecătoarea Viorica Dinu: "Să-i mai dau de aici. O să-i spun. Antoanela, ia de aici cât crezi tu! Dă-i Ioanei (n.m Șipoteanu- judecător Tribunal București). Dacă ea nu vrea și nu vrea, după asta îi spun: Uite, suma rămâne aici. Și împărțiți-i voi. Îi dau ei mai mult, numai să vrea și împart eu cu Ioana mai puțin. Dacă nu s-o putea, vino mâine și ți-i dau, și oricum îi iau diferența și-i spun ei că sunt în total 55."

Șpaga se ia cu cap. Judecătoarea Viorica Dinu, despre dosarul lui Nelu Iordache: "La recurs nu știu, n-ai nicio șansă. Pe cuvântul meu! Știi ce se întâmplă? Sunt foarte speriată pentru că e dosar monitorizat din afară.(...) Ce mi-au zis ăștia de la Curte (n.m Curtea de Apel). Nu te băga că nu, nu se ..."

Șpaga în sume mari e suspectă. Trebuie să te orientezi politic și mereu să ai în cap că te-ar putea prinde DNA. Judecătoarea Viorica Dinu: "Păi nu vezi că a venit USL-ul la putere...Pentru șpagă, te leagă (...) Dar dacă vine ăsta mâine în București și-mi dă banii? Mi-e să nu-mi facă vreun flagrant, băi! Dacă se duce la DNA, hm? De ce i-a promis sume așa de mari? Trebuie să aveți grijă, pentru că DNA-ul e în foc continuu".
(...)
Judecătoararea Viorica Dinu către judecătoarea Antoanela Costache- șefa secției a II-a Penală Tribunalul București, pe 21 Decembrie 2012: "A fost chemată la DNA și e terminată. Acum câteva zile e chestia...Mi-a zis de aia, că e speriată, că au chemat-o la DNA și a stat 4 ore să dea declarații..Chiar de asta nu te mai poți atinge".

Șpaga se pliază mereu pe om. Judecătoarea Viorica Dinu: "A fost aiurea să ia Antonela jumătatea ta fiindcă și l-a pus pe completul ei."
Daniel Petre: "De fomistă! Că nu, eu din ce știu e distrusă cu banii, mie îmi plac..."
Judecătoarea Viorica Dinu: "E cheltuitoare și nu cred că o să..."
(...)
Judecătoarea Antoanela Costache- șefa secției a II-a Penală Tribunalul București: "Fii atentă! Avem 15 și 15. Eu mi-am oprit 1000. Au fost 16-16, sunt 15-15. Sunt 30. I-am numărat! Și asta nu-i tot că nu-i dau lui. Mie mi-a adus 35. Noi cât să ne oprim?"
Judecătoarea Viorica Dinu: "Păi, cât zici tu!"
Judecătoarea Antoanela Costache- șefa secției a II-a Penală Tribunalul București: "Ne oprim, ne oprim..câte două jumate..dăm 30? Că ajungea"
Judecătoarea Viorica Dinu: "Și eu zic că ajungea. Dar să știi că ajung..."

Șpaga se ia de la oricine, pentru orice. Oferte sunt mereu. Marius Neagu, avocat: "Sunt șplingari...Să vezi câtă lista, câte case au spart..nouă sute de ...Nu nouă sute, aproape un miliard. Bani mulți, din 2009 până acum sunt monitorizați, deci din 2009 până în 2012 toate casele care le-a spart, nouă sute de mii de lei"
Angela Cârlan, avocat: "E bine că e recursul la TMB. Dacă vorbesc cu ea (n.m. judecătoarea Viorica Dinu), ea ia dosarul. Dacă vorbesc cu el..."
(...)
Angela Cârlan, avocat: "Am vorbit de tine..A zis că să vadă ce se poate face..."
Nicolae Duduianu, zis Pian, de profesie interlop: "Cât mă costă? Cât mă costă?"
Angela Cârlan, avocat: "Sunt 4 inculpați..Dați și voi un 40.000 de euro. Dacă nu, să se ducă la pușcărie, pe mine mă interesează de tine".
Nicolae Duduianu, zis Pian, de profesie interlop: "Și cât ne luăm? Nouă cât ne rămâne și nouă? La asta, la 40.000 care sunt... "
Angela Cârlan, avocat: "10.000. Nu accept o sumă mai mică de 40.000".
(....)
Judecătoarea Viorica Dinu a confirmat că realizaze deja acțiuni de intervenție pe lângă un alt judecător, privitor la respectiva cauză: "Eu nu mai țin minte cu ce cantitate..Că el mă întreba la un moment dat..Și nu știu ce să-i spun..A zis să nu fie cu kilograme (n.m. de droguri). Și rămăsese că mă duc să-i spun. Dar dacă noi n-am mai vorbit?
Angela Cârlan, avocat: "Nu s-a găsit nimic. Nu s-a găsit nimic la el. Are și la a doua."
Judecătoarea Viorica Dinu: "Deci ea rezolvă pe 14, dar problema e că e cu recurs și nu se mai știe...Deci, așa cum văd eu, Antoanela a vrut să-l ajute, dar ce facem mai departe? Să nu, nu știu cum să zic..Să nu vă angajați la...Deja Antoanela o rezolvă"

Referirile la mafia siciliană și alte realităti provoacă șpăgarilor adevărate crize de nervi. Tangențial discuțiilor mai sus menționate, judecătoarea Viorica Dinu i-a relatat interlocutoarei sale faptul că grefierul Sorin Vasilescu l-a denigrat pe avocatul Daniel Petre în fața colegei sale Antonela Costache: "Mi l-a descris în niște culori, parcă era din mafia siciliană. Deci o să-i facă publicitate negativă, ascultă-mă! Nici nu știu, nici nu știu cum să fac, să mă creadă pe mine". Pe parcursul conversației, a reieșit disponibilitatea judecătorului Viorica Dinu de a soluționa favorabil, în sensul dorit de soții Petre, și alte cauze penale, care i-ar fi repartizate "aleatoriu".

Șpaga se face cu efort și chiar și din împrumut de la rude. Avocatul Angela Cârlan i-a relatat denunțătoarei, pe 19 Februarie 2013, că în urmă cu mai mulți ani, i-a dat fiului său, Bogdan, o anumită sumă de bani convenită ca folos pentru cumpărarea influenței într-un anumit dosar penal. Potrivit relatării, Bogdan a pierdut acei bani la cazinou, astfel că avocata Angela Cârlan a fost nevoită să se împrumute de la rude pentru a-și onora obligația de remitere a folosului către judecătorul Viorica Dinu, care se ținuse de cuvânt și a facilitat obținerea hotârârii favorabile în acea cauză.

Șpaga în cantități industriale provoacă coșmaruri. Judecătoarea Viorica Dinu, despre Antoanela Costache, cea căreia i-a fost frică să primească șpaga pentru eliberarea lui Staicu: "Și Antoanela: și că ea a visat urât azi noapte și că se știe în penitenciar și că-i e frică. Numai așa o ținea. I-am și arătat banii de dimineață".

Atâta șpagă încât nu mai ai ce să faci cu ea. În finalul discuției ambientale, cele două interlocutoare s-au referit și la prețul unor haine de blană pe care le-au cumpărat, apect care a evidențiat situația situația prosperă a acestora, în condițiile în care tocmai perfectaseră detaliile privitoare la obținerea unor foloase rezultate din desfășurarea unor fapte de corupție. Astfel, judecătoarea Viorica Dinu a remarcat cât de frumoasă e haina pe care o purta Antonela Costache, ocazie cu care aceasta a precizat că a costat 1400 de euro. Judecătoarea Viorica Dinu i-a făcut cunoscut că deține și ea o haină de blagă pe care a dat 3500 de euro, însă a menționat că "n-am îmbrăcat-o niciodată, deoarece e mare, e grea!"

Șpaga se negociază în 5 minute cu urcat și coborât de etaje inclus. Alina Răducan, avocata lui Dinel Staicu abordată de grefierul Sorin Vasilescu: "Și zice: Eu cu Antonela Costache..este șefa mea și sunt așa". Și se duce sus și coboară în 5 minute, și zice: "Da, am vobit cu șefa. Se rezolvă. O sută pentru ea și cincizeci pentru mine". La care asta zice: "Bine! Ok!"".

Șpaga se ia oriunde, imaginație să ai.  Grefierul Sorin Vasilescu: "Și dacă vrei să te vezi cu ea, i-a zis că, cică, s-ar bloca cu liftu' până sus, la...așa...Să bage avocata".
(...)
În vederea înmânării sumei de 10.000 de euro, destinată judecătoarei Ioana Șipoteanu, avocatul Daniela Petre și Viorica Dinu au stabilit să se întâlnească a doua zi, pe 21 Ianuarie 2013, ora 9.30, în spatele Tribunalului București, pe strada pe care se află banca Feroviară, în apropierea Administrației Financiare:
Judecătoarea Viorica Dinu: "Ne vedem, nu mai vorbim nimic. o iau înainte și o cotesc undeva, unde-i puțină lume. Aveți geanta pregătită, i-am aruncat și...Să știți că sunt tot mari așa, ca să nu..."
În schimbul sumei de 55.000 de euro, avocata Daniela Petre a subliniat că "trebuie dată o soluție care să nu bată la ochi" și "dați-i obligarea de a nu părăsi țara".

Ce ne mai spune acest dosar, al doilea ca și greutate după cel al lui Voicu? Că șpaga e extinsă în sistem. Că e și la Curtea de Apel București. Ce-o fi în țară, nimeni nu cred că-și poate imagina.

Șpagă e și la Curtea de Apel București.

Întrucât avocata Angela Cârlan și-a exprimat temerea că vreunul din dosarele pentru care intervenea s-ar putea totuși să nu fie repartizat la un complet de la Secția a II-a Penală a Tribunalului București, unde știa că judecătoarea Viorica Dinu putea asigura obținerea soluției favorabile dorite, avocatul Vasile Tudor a replicat: "Păi și ce, la Curtea de Apel ce, nu putem să vorbim? Ce? Nu se poate?".
(...)
Judecătoarea Antoanela Costache- șefa secției a II-a Penală Tribunalul București: "Dacă se admite contestația, se desființează decizia din recurs. Poate delibera în..se poate termina la Curtea de Apel București, judecând recursul".
Judecătoarea Viorica Dinu: "Păi da, mă, că e definitivă soluția ei. Au admis, în principiu, îi pune liberi. Aia e!"
Judecătoarea Antoanela Costache- șefa secției a II-a Penală Tribunalul București: "Aia e consecința, măi"
Judecătoarea Antoanela Costache- șefa secției a II-a Penală Tribunalul București: "Dar tu la cine te-ai dus, la Antoaneta ( judecătoare la Curtea de Apel București) pentru ăsta?"
Judecătoarea Viorica Dinu: "Da! Dar a fost așa: Vorbim cu Veronica ca să intre invers."
Judecătoarea Antoanela Costache- șefa secției a II-a Penală Tribunalul București: "Că mai multe societăți nu au fost citate și dosarul ăsta fără completul ăsta și mai sunt și alte complete cu care nu poți să vorbești, dar poate..pentru că acuma, deci, cu asta, cu Veronica... a rămas că ne dă banii"
Judecătoarea Viorica Dinu: "Păi da, și să încerce să le convingă".

La ÎCCJ nu se mai încurcă nimeni. Cu acea ocazie, judecătoarea Viorica Dinu i-a făcut cunoscut avocatei Angela Cârlan, pe 10 Ianuarie 2013, că "la Înalta Curte nu se mai încurcă nimeni" și că ar fi stabilit cu "cineva" cu care a mai realizat intervenții de genul celor dorite de avocata Cârlan, însă persoana respectivă s-a eschivat să se întâlnească cu ea.

Am o senzație de...va urma.

7 comentarii:

cronicas spunea...

numai exista justitie in romania. exista doar grupuri de interese in jurul fenomenului

Anonim spunea...

Domnisoara, de unde scrieti toate acestea ori copiati din scenariul filmului CARACATITA?
Pe mine m-au lasat MASCA.....
Banuiam dar nu credeam ca este la acest nivel. Nu au mai avut limita ... parca asteptau sa fie prinse. Mare pacat ..... si acum marea intrebare ... au dreptate vestici?
Bravo!

Petre Oprea spunea...

daca la Bucuresti se intampla asta, imaginati-va ce se intampla in provincie, asa e tot sistemul

Anonim spunea...

Multumesc Sorina pentru informare

Anonim spunea...

"Păi nu vezi că a venit USL-ul la putere...Pentru șpagă, te leagă (...)" citatul este gresit si schimba usor intelesul. Eu am citit in presa astfel : "Păi, nu vezi că nu contează că a venit USL-ul la putere… Pentru şpagă te leagă".

Constructii spunea...

Au fost, vor fi si sunt in continuare spagile in justitie la ordinea zilei ;)

Anonim spunea...

Pentru informarea dl. parlamentar Ghise

DE CE DA SAU NU BASESCU “VERDE” LA DOSARE
Legea 115/1999 republicata in 2007
Capitolul III - Procedura de urmarire penala si de judecare


Art. 12
Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.
Art. 16
(1) In exercitarea dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, Presedintele Romaniei, la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, adreseaza ministrului justitiei o cerere in acest scop, pentru a proceda potrivit legii.
(2) Presedintele Romaniei este sesizat pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului de catre primul-ministru, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
(3) Orice cetatean care are cunostinta despre savarsirea unei fapte penale de catre membrii Guvernului in exercitiul functiei lor se poate adresa primului-ministru, procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a solicita sesizarea Presedintelui Romaniei.
(4) Comisia speciala prevazuta la alin. (1) este formata din 5 membri numiti pentru un mandat de 3 ani, care nu poate fi reinnoit, iar componenta acesteia se aproba prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea ministrului justitiei si a ministrului administratiei si internelor.
(5) Pe baza analizei sesizarii, a probelor depuse in sustinerea acesteia, a declaratiilor si a probelor invocate de membrul Guvernului fata de care se solicita urmarirea penala, comisia speciala prevazuta la alin. (1) va prezenta Presedintelui Romaniei un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii. Sedintele comisiei nu sunt publice. Membrul Guvernului pentru care s-a facut sesizarea are dreptul de a fi audiat de comisie inaintea intocmirii raportului acesteia.
(6) Presedintele Romaniei hotaraste asupra raportului prezentat de comisia speciala prevazuta la alin. (5) si dispune comunicarea solutiei mijloacelor de informare in masa.
(7) Daca membrul Guvernului pentru care Presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala este si deputat sau senator, ministrul justitiei sau, dupa caz, primul-ministru va solicita Camerei competente sa declanseze procedura de adoptare a cererii de incepere a urmaririi penale. Dispozitiile art. 13-15 se aplica in mod corespunzator.
(8) In situatia in care cel in cauza este ministrul justitiei, cererea se adreseaza primului-ministru.