duminică, februarie 07, 2010

Alte timpuri

Îmi pare rău că, în atâţia ani, Adrian Năstase n-a învăţat să accepte şi criticile. Prin asta nu face decât să-mi dea dreptate. Nu s-a schimbat deloc. Vorba aceea..."lupu-şi schimbă părul, dar năravul ba".

Eu rămân la părerile mele. Puţine şi fixe. Politicienii n-au ce căuta în stabilirea desfăşurătoarelor jurnalelor de televiziune şi nici în sumarele pentru prima pagină. Jurnaliştii fac asta, ei scriu, ei decid ce e ştire şi ce nu, ei stabilesc ierarhia informaţiilor, ei au o datorie faţă de public, ei răspund în faţa acestuia, pe ei îi judecă şi cântăresc oamenii prin audienţă şi tiraj.

În plus, profesia asta este un exerciţiu liber şi independent de creaţie. Politicul e, cum se zice, de cealaltă parte a baricadei. Tocmai de asta, teoria Adrian Năstase a impunerii ştirilor pozitive în detrimentul celor negative e, de fapt, doar un fel frumos de a spune "daţi ştirile care ne convin şi nu cele care nu ne prea plac ".

Cred că destui jurnalişti români au simţit pe pielea lor suficient această teorie în timpul guvernării Adrian Năstase. Şi îmi place să cred că acele vremuri, într-adevăr, au apus. 

Acum sper că trăim timpurile în care chiar şi Adrian Năstase e liber să schimbe canalul dacă nu-i plac diferitele culori de fundal, ştirile de la ora 5, relatările despre furturile de bancomate sau despre scandalul dintre Pandele şi Vanghelie, din timpul Consiliului Naţional al PSD. 

Sau... aş zice că ar mai avea o variantă. Să se lase de politică şi să se facă, în sfârşit, redactor-şef.

Ambele nu merg.


7 comentarii:

John Galt spunea...

Mie imi convine ca nu accepta criticile. Suturile in fund (din partea istoriei) vor fi mult mai mari. :)

E singura metoda de evolutie de mii de ani - e inevitabila in cazul lui.

:)

ziarist spunea...

@ RaduBT E şi ăsta un mod de a privi lucrurile, într-adevăr...

Unknown spunea...

Foarte reuşită fotografia. Cred totusi că AN de acum câţiva ani nu mai e acelaşi cu cel de acum. Gândeşte-te că e un tip care a invăţat din perioada asta de stat pe tuşa istoriei. E posibil să facă acest joc cu presa , având exemplul furcile caudine prin care a fost trecut Băsescu. E imposibil, ca om politic, să nu te gândeşti cum vei fi prelucrat de presă , dacă ai norocul să ajungi în fruntea unui partid. Mai ales ca PSD. Cred că mai degrabă e un test pe care il face AN. Nu neapărat că are o reactie negativă faţă de presă. Faptul că acceptă să vină in emisiuni incomode arată o disponibilitate a lui de a accepta mănuşa aruncată. Emisiunea cu Dana Grecu, de la "Ordinea zilei" mi s-a părut grăitoare. Pentru că şi Dana a vrut să îl pună în situaţii dificile din care a iesit. Deci cred că el nu refuză presa . Vrea să îi identifice mai degrabă pozitia. Omul are niste reflexe cred pe care vrea să le calibreze. E prea dependent de imagine ca să ai aibă o reactie negativă. Oricum , e interesant de urmărit.

ziarist spunea...

@gabi. E mai bătrân, mai experimentat dar are aceleaşi fixuri.

quin spunea...

"Faptul că acceptă să vină in emisiuni incomode..." incomod de partinitoare poate, ca si astea in exces sunt dauntaoare.

Anonim spunea...

Sorina, ma bucur ca nu ai uitat vremurile alea. Mai sint, probabil, citiva oameni care nu le-au uitat. Nu cred ca ne mai putem intoarce acolo. Preventiv, e sanatos insa sa ne amintim.
Totusi, legat de momentul de la RTV, pe care l-am vazut si in direct, cred ca facea misto de Mitrea. Asta a fost impresia mea cind a zis ca background-ul e spre portocaliu.

ziarist spunea...

@silistraru. Eu cred că sunt mai mulţi cei care nu le-au uitat.
Cât despre momentul RTV, poate că a fost şi o ironie la adresa lui Mitrea vizavi de PDL, dar mie secvenţa respectivă mi-a adus aminte de altceva. Iar teoria "ştirilor pozitive" o cunosc. Şi nu mi-e dor de ea. Culmea e, că după câte s-au întâmplat, Năstase o susţine în continuare. Cât despre regrete...e şocant şi citez din memorie: "Nu foarte tare".În faţa unui asemenea răspuns din partea lui, cred că nu mai e nimic de spus...