duminică, mai 27, 2007

MIRCIULICA sau TO BE OR NOT TO BE PRIME MINISTER & PRESIDENT...

Geoana sau Tilica(asa cum ii spun unii oameni din partid) sau Prostanacul (asa cum l-a etichetat Ion Iliescu) vrea si el ceva. Vrea sa fie premier. Sau vrea sa fie Presedintele Romaniei. Vrea de mult timp. Si tot de mult timp, nu s-a hotarat ce vrea. A vrut sa fie ambasador, l-a pus Emil Constantinescu. A vrut sa fie ministru de externe si, mai apoi, secretar executiv al PSD, l-a pus Adrian Nastase. N-a vrut sa fie candidat la Primaria Bucurestiului, dar a acceptat soparla AN-ului. A pierdut, evident, din primul tur, in fata lui Basescu. Si Nastase l-a lasat singur in cortul din fata Senatului.
Tot in 2004, Nastase a defilat cu el prin tara, in mirificul tandem presedinte-premier. Geoana era, evident, premierul. O fi castigat PSD parlamentarele, dar in decembrie, Nastase a pierdut Cotroceniul. Si omul nostru a ramas doar cu tandemul...
In 2005, cu Nastase in picaj (retras pe functia numarul 2 - de presedinte executiv) si cu o cabala anti- Iliescu, Geoana a acceptat sa fie si presedinte de partid. Omul a fost disciplinat. A acceptat regia. Si s-a inscris la sefia partidului cu o zi sau doua inainte de Congres. Asa se face ca, pe 22 aprilie 2005, omul nostru a fost impus presedinte al PSD. Bineinteles, totul a fost democratic.
In 2006, cu Miron Mitrea mereu in ceafa, Mircea Geoana se muta de pe un scaun pe altul. Omul nostru vrea sa fie candidat la Presedintie, Mitrea ii transmite, prin intermediul interviurilor, ca nu poate fi decat premier. Bun si premier- o fi zis el. Apoi Geoana da declaratii ca vrea sa fie premier. Mitrea, tot prin interviuri, ii spune ca nu poate fi decat candidat la Presedintie. Buuuuun si presedinte -o fi gandit iar omul nostru.
In decembrie 2006, Mitrea pleaca. Cabala anti-Iliescu, la care a participat din plin, MM-ul o simte, atunci, pe pielea lui. Ii venise randul. Congresul din 2006 il realege, democratic de asta data, pe Mircea Geoana- presedinte PSD. Sorin Oprescu- contracandidatul, inscris si el pe ultima suta de metri la sefia PSD, pleaca si el acasa. Pleaca cu tot cu Mitrea si cu 30% din voturile din Congresul PSD.
Acum cateva saptamani, daca reusea demiterea, Geoana negocia cu coalitia anti-Basescu sa-l sustina chiar pe el candidat la Presedintie, in varianta alegerilor prezidentiale anticipate. Omul nostru n-a avut insa noroc pe 19 Mai. Cu un Basescu ajuns la 75% din cauza unei actiuni prost gandite si gestionate, Geoana vrea, din nou, ceva.
Suntem in 27 mai 2007. Au fost aproape 3 ani de nehotarare. Ei bine, da! Omul nostru a renuntat la Presedintie. Iar. Vrea sa fie premier. Din nou! Pentru ca, realizeaza si el, ca acum, pe Basescu nu-l poate alunga din Cotroceni nici cu buldozerul.
Problema e ca nu poate sa fie premier decat daca il voteaza PD-ul si PLD-ul si il mai propune si Basescu, in baza unei intelegeri dinainte stabilite. Daca PSD bate palma cu Basescu si automat si cu PD - PLD, cine credeti ca va fi premier? Pe cine va propune Basescu? Geoana il poate darama pe Tariceanu cu o motiune de cenzura. Dar care va fi recompensa? Cine va fi alesul? Geoana, Rus, un tehnocrat- gen Isarescu( e doar un exemplu) sau fidelul sustinator bolnavicios, Theodor Stolojan?

22 de comentarii:

Adriana spunea...

Aş merge pe varianta Rus, dacă mă gândesc la interviul lui Boc în care spunea că singurii pesedişti mişto sunt cei din grupul de la Cluj. Şi nu vorbea Boc de aiurea, fără să-i fi cerut binecuvântarea lui Âl Mare. Geoană e loser prin definiţie.

ziarist spunea...

@adriana. Tu ce crezi? Ca Rus e mai misto?

Oana Dobre-Dimofte spunea...

Din pacate, Rus nu pare genul de loser. Repet: din pacate.

ziarist spunea...

@oana. dar cum ti se pare Rus? o varianta mai buna?

Oana Dobre-Dimofte spunea...

In nici un caz. Pentru ca singura miza a lui Rus mi se pare cea personala. Adica omu' lupta pentru sine insusi, nu pt partid si nici atat pt patrie. Constatam doar ca pana acum nu a pierdut nici o lupta.

ziarist spunea...

@oana. a pierdut ceva. in 2004, a pierdut primaria Clujului...si in fata cui? in fata lui Boc...sa stii ca unii din partid n-au uitat asta...

Oana Dobre-Dimofte spunea...

Sorina, asta e adevarat. Numai ca pana si atunci a pierdut mai putin umilitor decat Geoana :)

Adriana spunea...

@Oana, am avut până acum vreun prim ministru fără miză personală? Mai mult sau mai puţin evidentă, desigur. Geoană e fumat, în locul lui m-aş apuca de apicultură, de goblenuri, orice altceva. Stolojan are deja etichetă de marionetă. Iar pe asta ar marşa toţi oponenţii lui Băsescu. În condiţiile astea, Rus rămîne singura variantă viabilă.

ziarist spunea...

@oana. Ce e mai umilitor? Sa pierzi in fata lui Boc sau in fata lui Basescu? Eu cred ca in fata lui Boc...Parerea mea, nu a lui Nicu Vacaroiu.

ziarist spunea...

@adriana. Ce zici de Ion Tiriac?

Adriana spunea...

Negativ. Şi nici Ionel Haiduc. Şi nici Mugur Isărescu. :D

ziarist spunea...

@adriana. atunci cine?

Adriana spunea...

Eu o ţin pe a mea... Rus!

ziarist spunea...

@adriana. Rus nu cred ca s-ar baga acum. Facem pariu? am mai pierdut cateva...pariuri!

Adriana spunea...

Nu pariez pe oamenii politici. E ca şi cum aş paria pe un cal! Nu e sigur dacă nu cumva se împiedică la ultima turnantă.

Ion Iliescu spunea...

Chiar il vezi pe Rus premier ??? Eu as merge pe mana lui Geoana . Rus se va ocupa de partid , isi da seama ca este un guvern fffff riscant . La Comitetul Executiv a declarat sub cuvant de onoare ca nu va face parte nici din urmatorul guvern si nici din urmatoarele 100 de guverne . S-ar face de ras ...

Ion Iliescu spunea...

Asa ca o constatare ... Nu cred ca vei primi acreditare la Guvern in veci .... Dar ca sa ocolesti Piata Victoriei , o poti lua pe la Matache .....

Adriana spunea...

Dacă aş fi Băsescu aş miza pe un pesedist mai puţin influenţat de Hrebenciuc.

ziarist spunea...

@ sisif. sunt in stare sa fac si pariu ca Rus nu va fi premier. am spus mai sus. Acum, nu . Pe viitor, vom vedea. Oricum, el are o aversiune fata de Bucuresti.
Ca sa ocolesc Piata Victoriei, o pot lua si pe la Cluj, nu? Sau pe la Bacau, Vrancea sau Constanta?
Pe unde-mi recomanzi?

Ion Iliescu spunea...

Ce zici de marele Sector 5 ???

ziarist spunea...

@ sisif. pe acolo s-o iei tu!!!! Mai bine o iau prin Ucraina decat sa calc in marele sector al marelui Marean...

Anonim spunea...

minti cu nerusinare..cum ai mintit de fiecare data, si cum bine stii ;). daca nu iti place la psd, de ce nu pleci? pe bune daca va inteleg...cum puteti trai cu atita rautate?viata e prea scurta ca sa faci ce nu iti place...sau banii sunt mult mai importanti? vrei si tu poate un "palat"(= vila noua +jeep din salariu de jurnalist onest ) din munca cinstita, ca al lui Sutu?