sâmbătă, noiembrie 15, 2014

Tony Podesta: “Ambasadorul vrea să aduc niște băieți din România specializați în softuri în Silicon Valley”

Rețeaua Ghiță/ Afacerea Podesta


Un interviu- portret, publicat în 1998, pe portalul american Wired, (dublu click) specializat în informații despre afaceri, securitate și tehnologie, sub semnătura specialistului Sara Miles și sub titlul “Îl cunoașteți pe Tony Podesta?”, îl prezintă pe puternicul lobbyist și strateg american drept unul dintre cei mai “șmecheri și bine conectați” dealmakers din Washington D.C.  
Interviul-portret îi prezintă filosofia de viață, părerile despre afaceri și politică, conectarea cu industria high tech, relațiile apropiate cu fratele John, dar include și un episod neprevăzut ce vizează afacerile lui Podesta în/cu România.

Tony Podesta tocmai s-a întors dintr-o călătorie de afaceri în România în numele Textron unde a discutat despre o afacere cu elicoptere”, se menționează în articol.

“Un telefon pare să-l revigoreze. Un flux constant de apeluri este în desfășurare și el trebuie să dea rapid un telefon ca să clarifice niște detalii din călătoria sa în România, înainte de ședința finală. “E o economie de 33 de miliarde de dolari și o afacere de 2 milioane de dolari!”, zice Podesta, la telefon, pe un ton rezonabil. “Începe să se plimbe, gesticulând cu o mână liberă. “Ceea ce eu am spus este că el aleargă s-o anuleze. Dar dacă nu vom încheia afacerea cu 90 de elicoptere de atac, nimic nu mai este posibil!”. Ascultă pentru un moment, în timp ce se plimbă. “De la cine mai au nevoie de încurajare?” “Ambasadorul vrea să aduc niște băieți din România specializați în softuri în Silicon Valley”, mai spune Podesta, după ce închide telefonul. “E doar o favoare, dar voi vedea dacă este cineva interesat. Îl sun pe Jerry Yang”, descrie Wired.

Jerry Yang este un important antrepenor IT american, co-fondator și la vremea aceea era CEO Yahoo, cu o avere estimată de revista Forbes în 2014 la 2,1 miliarde de dolari americani.

La momentul când Tony Podesta a acordat interviul portalului Wired, ambasadorul SUA în România al administrației Clinton era James Rosapepe. Rosapepe și-a terminat manadatul în fruntea misiunii diplomatice din București pe 1 Martie 2001, la final fiind decorat de fostul președinte al României, Ion Iliescu, cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Mare Cruce. 
Rosapepe este membru al Partidului Democrat, membru al Senatului din Maryland și om de afaceri.


ARC PESTE TIMP: 2014, Federal Media Partner, rețeaua Ghiță.

Anul acesta, puternica firmă de lobby și consultanță strategică din Washington D.C., Podesta Group, condusă de Tony Podesta, a încheiat un contract confidențial de consultanță strategică în comunicare și activități politice de 300.000 de dolari americani cu firma Federal Media Partner din Ploiești deținută de oameni apropiați ai lui Sebastian Ghiță.
Perioada derulării contractului se suprapune peste perioada derulării campaniei pentru Președinția României.

Ionuț Iordăchescu, general managerul Federal Media Partner din Ploiești, care se prezintă drept consultant în tehnologia informațiilor” este administrator și asociat unic al unei firme aflată în același sediu cu Federal Media Partner, dar care este urmărită penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul de corupție Păvăleanu
Tot Iordăchescu mai este administrator și asociat al unei alte firme reclamată de ANAF la DNA și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor pentru suspiciuni de spălare de bani, dosar aflat în prezent instrumentarea Direcției Naționale Anticorupție.

Sediul firmei care a încheiat contractul confidențial cu Podesta Group din Washington DC, condusă de Tony Podesta și care este în aceeași locație cu cel al firmei urmărită penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul de corupție Păvăleanu, are un contract de împrumut de folosință cu firma Asesoft Technologies, parte a grupului Asesoft fondat de Sebastian Ghiță.

Celălalt acționar al firmei care a încheiat contractul confidențial cu Podesta Group din Washington DC, condusă de Tony Podesta, Costache Caragea este acționar al firmei RTV International, firmă ce operează difuzarea programelor de televiziune RTV.Televiziunea RTV este controlată de Sebastian Ghiță.
Sebastian Ghiță nu a negat că l-ar cunoaște pe Ionuț Iordăchescu.

Contractul confidențial între Podesta Group și Federal Media Partner a fost declarat și înregistrat pe 10 Octombrie 2014  la Departamentul de Justiție al SUA, pică sub incidența legii FARA ( Foreign Agents Registration Act) , este public, toate documentele de acest tip fiind transmise procurorului general al SUA, secretarului de stat american, departamentelor și agențiilor din subordinea Congresului American.

Divizia de Securitate Națională a SUA, prin Secțiunea de Contraspionaj, deține o Unitate de Înregistrare FARA, unica responsabilă pentru administrarea și punerea în aplicare a legii pe teritoriul SUA, Unitatea FARA prezentând două rapoarte anuale în fața Congresului referitoare la aceste contracte.


PODESTA GROUP: “Dacă vrei ceva să rezolvi în Washington DC te duci la Tony Podesta

Sub această deviză se prezintă chiar pe siteul Podesta Group Tony Podesta, strategul de top al democraților, menționând că succesul său din ultimii 20 de ani confirmă ceea ce jurnaliștii americani au tot spus de-a lungul timpului: “Dacă vrei ceva să rezolvi în Washington DC te duci la Tony Podesta”.
Revista GQ și MSNBC l-au prezentat, în 2010, pe Tony Podesta primul pe faimoasa listă “The DC Power List”, a strategilor care dețin adevărata putere în capitala SUA, articole favorabile strategului apărând și în Politico dar și New York Times.


Tony Podesta, pețitorul perfect pentru afaceri high tech: “Eu sunt un soft”

“Liberal democrat de-o viață, Tony Podesta, notează Sara Miles, are o specializare binecunoscută în a gestiona dificultățile și neîncrederea reciprocă între lumea afacerilor și tehnologiilor de ultimă oră și cea a Washingtonului.  “Puterea lui stă într-o capacitate surprinzătoare de a perfecta afaceri de pe urma cărora toată lumea să fie fericită. Este o abordare care rezonează în aceeași măsură atât cu oamenii de afaceri adânciți în jargonul win-win al negocierilor, cât și cu politicienii obișnuiți cu pragmaticul discuțiilor- îmi scarpini spatele, ți-l scarpin și eu ție- care determină Washingtonul să meagă mai departe. Podesta pare a fi pețitorul ideal pentru orice companie high tech care vrea să facă afaceri în Capitol Hill, Casa Albă sau în orice contracte pe reglementări, comerț sau guvernamentale sunt pe masă. Și în zilele noastre acestea sunt peste tot.

El este un router”, spune un consilier din Casa Albă. Sunt un soft”, spune Podesta. “Sunt un server, sunt un fel de commutator”, mărturisește Podesta. Oricare ar fi metafora folosită, el încheie afacerile care îi fac pe toți fericiți.

"Podesta Associates ( n.m. predecesoarea Podesta Group) a fost lansată în 1988, de Tony și fratele său mai mic, John, un expert în drept și tehnologie care lucra pentru Comitetul Juridic al Senatului. De-a lungul timpului, Podesta Associates a creat relații strânse cu firme mari ca IBM și Genentech, în timp ce căuta noi jucători în Silicon Valley ca Web TV", notează Wired.

Podesta reprezintă MCI, Textron, Universal, CBS, Recording Industry Association of Broadcasters și Washington Post.

Între timp, la Casa Albă, unde trudește ca șef de staff al președintelui Clinton, John Podesta este o figură familiară și consilier informal pe politici, cu dificile nominalizări trecute prin Congres. “Tony e chiar acolo. El exercită un rol foarte influent în politica despre high tech acum”, spune Jeff Smith, director al Oficiului Casei Albe în Politici pe Știință și Tehnologie.

Nu sunt chiar un băiat high tech. Ceea ce sunt cu adevărat- sunt mai mult un translator”, declară Podesta.


"Politica este o afacere, pot lucra cu toată lumea"

"Politicienii și cei care sunt guru industriei tehnologiilor de ultimă oră iubesc retorica exagerată și a devenit un lucru obișnuit să prezinte bătăliile care le poartă în politica high tech ca nici mai mult, nici mai puțin decât un război al paradigmelor. “Băieții din Silicon Valley în general încep cu viziunea că politica nu are niciun sens iar politicienii sunt un fel de abțibilduri care călătoresc în calitate de ființe uname. Ei nu înțeleg că e în interesul lor să le acorde atenție”, povestește Podesta pentru portalul american.

"Tony Podesta a realizat totuși, la sfârșitul anilor ’80, că diferențele culturale ce păreau de nedepășit blocau o potențială alianță între Washington și Silicon Valley și a făcut multe să se depășească asta.
 Politica este o afacere. Și vrei să înțelegi cine e șeful. Dar există potențiali aliați peste tot, dacă înțelegi că tu ești în afacere pe termen lung. Am propriile opinii politice, dar asta nu înseamnă că nu pot lucra cu toată lumea


Nu avem aliați permanenți. Nu avem dușmani permanenți. Avem doar interese!

"Frații Podesta, care au condus împreună 7 ani Podesta Associates, au fost chiar mai aproape ca de obicei atunci când scandalul sexual Clinton a început. Amândoi au fost loiali: Tony a condus campania Clinton-Gore în Pennsylvania în 1996 și John, poreclit “secretarul de rahat” de colegi în timpul scandalului Whitewater pentru rolul și gestionarea situațiilor de damage-control dar și pentru apărarea cu înverșunare a președintelui vizavi de fiecare acuzație adusă.    

Când John a fost chemat să depună mărturie în fața Marelui Juriu care investiga afacerea Monica Lewinsky, “unchiul Tony” i-a luat pe copiii lui John și i-a dus în Italia la bunica lor.
Sara Miles prezintă pe larg,  în prezentarea de pe portalul Wired, și implicarea lui Tony Podesta în cazul Genentech care-i era și client.

Uită de viteză și de profit, mărturisește Podesta. “Democrația e murdară și lentă. Eu știu de ce are nevoie toată lumea. Băieții din high tech trebuie doar să învețe să trăiască cu asta. Sunt oameni inteligenți aici și există o cale ca oamenii inteligenți să facă afaceri. Nu avem aliați permanenți. Nu avem dușmani permanenți. Avem doar interese!”.

Tony Podesta își descrie spre final strategia în termeni simpli: “În primul rând trebuie să faci din problemele tehnice problemele oamenilor dragi și apoi alegătorii să le aducă în casele politicienilor. Și apoi trebuie să fii în discuții atât de bun încât să știi cine sunt de fapt toți și ce vor ei cu adevărat. Tu știi de ce sunt eu bun în ceea ce fac? Pentru că știu ce vrea și știu de ce are nevoie fiecare”. 


GQ, THE DC Power List.


Niciun comentariu: