marți, februarie 04, 2014

SUA își exprimă public îngrijorarea


(21.52-22.18, 23.21-25.18)

"Vedem o tendință îngrijorătoare în prea multe părți ale Europei Centrale și de Est și Balcani. Aspirațiile cetățenilor sunt din nou călcate în picioare de corupție, interese oligarhice, interese care folosesc banii pentru a înnăbuși Opoziția, pentru a cumpăra politicieni și mass-media și de a slăbi independența judiciară și drepturile organizațiilor non-guvernamentale"
(...)
"Dar nu faceți nicio greșeală. Noi vom continua să vorbim atunci când valorile și interesele noastre sunt încălcate de orice țară din regiune. Președintele Obama nu are nicio îndoială cu privire la angajamentul Americii în această relație și va veni în Europa de trei ori, așa cum și-a programat în acest an, să consolideze investițiile în viitorul nostru comun."

"În acest an vom sărbători 70 de ani de la D-Day- de când Statele Unite și Europa au luptat cot la cot pentru libertate și pentru tot ceea ce ne leagă. Aceste legături s-au întărit puternic în cei 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, în cei 15 ani de când extinderea NATO post- Război Rece a început, în cei 10 ani de când UE a început să se extindă din nou. Este important ca să se înțeleagă acest lucru mai mult decât o măsură a timpului. Fără îndoială, este un rezultat al celui mai productiv parteneriat din istoria relațiilor internaționale.

Provocarea noastră de astăzi este de a asigura oportunitate, securitate și libertate pentru americanii și europenii dar, în același timp, și pentru toți oamenii din întreaga lume care caută în noi această posibilitate. Provocarea noastră este de a reînnoi acest parteneriat și de a lăsa moștenirea celei mai puternice alianțe din lume. Secolul 21 va cere aceste angajamente din partea noastră, a tuturor și cred că trebuie să profităm de ocazie, așa cum americanii și europenii întotdeauna au făcut. Și aceasta este singurul lucru care va da sens acestor tipuri de întâlniri și semnificație pentru moștenirea pe care trebuie să o onorăm în numele generației noastre"

John Kerry, Secretarul de Stat al SUA, șeful Departamentului de Stat, Munchen, Germania.

Discursul integral al Secretatului de Stat al SUA aici sau aici (dublu click).

3 comentarii:

tibor varga spunea...

O fi avand dreptate. Totusi, cel putin in Ungaria si Bulgaria se vad masuri care intr-adevar protejeaza populatia. Cu siguranta au si ei coruptie. Dar parca mai inchizi ochii atunci cand gazul, combustibilul sau intretinerea se ieftineste. In Romania sug prea multi din sfarcurile pline de rani deja ale economiei. Si pe astia nu ii mai intarca nimeni...

Anonim spunea...

Intreaga civilizatie occidentala construita de SUA dupa razboi se clatina. Deciziile de a transforma natiunile Europei in natiuni de datornici isi arata efectele in zilele noastre, cand rezervele de hidrocarburi s-au epuizat.

Anonim spunea...

anonima venetiana says:
aceasta alianta va exista sau nu va fi deloc in istorie daca bolsevismul si fanatismul castiga.
Se poate rescrie istoria datorita tehnologiei actuale.Reparati , fratilor aliati ce n-a putut face vestul dupa ww2.Ati dat romania ptr ca n-o puteati apara de rusi.
Astazi , e altceva.Chiar daca romania initiala cu valori s-a pierdut, se poate recupera.
Oamenii care gandesc si muncesc sa faca asta , dar hotii care fura si tradatorii de tara sa stea unde le e locul,in siberia.Sa fure acolo si sa faca comunism dupa plac.

Ps: si 2 bani nu face gazul si combustibilul rusesc daca nu-l cumpara nimeni.In Romania e destul daca nu se fura.