luni, februarie 03, 2014

Când Victor Ponta a ales calea pierzaniei politice...

Dacă acum un an și jumătate se fugea cu Monitorul Oficial prin București, cu Avocatul Poporului, cu ordonanțele de urgență și cu judecătorii Curții Constituționale pe cale de a fi maziliți doar ca, în trei zile, să fie dărâmat un președinte al României, zilele acestea, se lucrează mult mai metodic: se ia instituție cu instituție de forță a statului și pur și simplu se dinamitează legislativ sau politic.

Pare a fi un plan mult mai bine pus la cale și care, în ciuda erorilor, uneori mai și reușește.
Să ne amintim: s-au votat modificări ale Codului Penal prin care se legifera corupția. Din fericire, a eșuat totul.
S-a decuplat rapid DNA de DGA, s-a pierdut un sprijin important în lupta anticorupție.
S-a dat o lovitură în CSM. Instituția garant a independenței Justiției a făcut pași importanți anti-reformă.
A intrat în vigoare cu ajutorul Guvernului român și în ciuda tuturor protestelor un nou Cod Penal și un nou Cod de Procedură Penală. Întreg sistemul judiciar a fost dat peste cap, o galerie de infractori au scăpat de condamnări, s-au șubrezit dosare, iar interceptările- proba forte în lupta anticorupție- au devenit aproape imposibile. Țintă au fost, de astă dată, instituțiile de forță: DNA și SRI. Exact așa cum tot în urmă cu un an și jumătate plănuiau penalii: "Trebuie să pui mâna pe curent, care înseamnă informația și puterea și pe urmă pe motor, nu?"

Și totul continuă. Dacă nu sunt atacuri legislative la temelia instituțiilor pentru ca acestea să rămână fără conținut și pârghii efective, sunt dure și disperate agresiuni politice. Următorii pe listă sunt Curtea Supremă de Justiție, șefii de complete Livia Stanciu și Ionuț Matei, cei de la DIICOT și capii serviciilor de informații.
Așa se fură în voie, așa nimeni nu mai deranjează pe nimeni, așa nu mai sunt surprize, așa se face liniște. Tot ce contează este o singură luptă: cine reușește să fie noul Președinte al României.

Până atunci însă, instituțiile de forță anticorupție rezistă cum pot. Și, în ciuda tuturor agresiunilor extrem de puternice ale PSD și tentativelor de nimicire, au și rezultate. În acest an, un fost premier al României a ajuns din nou în închisoare, un fost ministru de succes al cabinetului Ponta a primit 5 ani cu executare și înfundă pușcăria. Un alt fost ministru al Justiției a fost condamnat iar un vicepremier și soția lui au reușit să aducă faptele de corupție exact pe masa Guvernului. Mai mulți baroni ai PSD sunt anchetați și în plus, un afacerist, prieten cu șeful Executivului de la București, care era pe cale să falimenteze sectoare economice importante, a ajuns în cătușe.

Toate acestea i-au dat fiori reci premierului Victor Ponta care, față-n față cu anul care va pecetlui destinul său politic, a ales. Între Justiție și presiunea corupției, a preferat calea pierzaniei politice. Adică, fără ezitare și din frică și slăbiciune, a îmbrățișat tot ce are mai corupt partidul său și bunii săi prieteni politici.
Ca atare, vrând nevrând, șeful Executivului de la București s-a pus chiar pe sine în fruntea acestei lupte în folosul corupției și-n dauna românului. Fost procuror fără rezultate remarcabile, și-a luat alături doi colegi de facultate care-i seamănă și-l susțin necondiționat: ministrul Justiției și Procurorul General. Așa, au început să dărâme tot ce pot. Bucată cu bucată.

Ultima tentativă eșuată, care însă face parte dintr-un proiect subteran mai mare, a fost încercarea de demitere a șefului STS, Marcel Opriș. După mai multe nereușite, operațiunea nu a avut succes nici de astă dată. Ca atare, premierul s-a enervat teribil. A acuzat că, pe guvernarea sa, este interceptată toată populația, că apar stenograme, că este ascultat și a anunțat că pur și simplu ia Serviciul de Telecomunicații Speciale la braț și fuge cu el în Ministerul de Interne. Și pentru asta mai face și o lege.
În realitate, tot ce-l interesează este să comande și să coordoneze cât mai multe structuri în anul electoral prezidențial. Controlul politic total și puterea deplină sunt adevăratele ținte ale premierului Victor Ponta și anturajului său.

Să nu fi știut șeful Executivului român că STS este definit ca instituție militară, parte integrantă a sistemului național de apărare? Să nu fi știut nici că efectivele, structura organizatorică și regulamentele de funcționare ale serviciilor de informații, inclusiv STS, sunt aprobate doar în Consiliul Suprem de Apărare a Țării? Să nu fi știut că numai CSAT, potrivit Constituției, organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională?

Dacă n-a știut, ceea ce n-ar mai mira pe nimeni, iar premierul va depune o lege în Parlament prin care să ia cu forța STS la Ministerul de Interne, va afla probabil că toată mișcarea sa politică încalcă Constituția.
Dacă însă va goli STS de atribuțiile legate de apărare, va afla că practic a distrus o instituție și degeaba fuge cu ea în Ministerul de Interne, unde mai controlează și un alt serviciu de informații. Tot ce ar putea reuși ar fi să-l dea jos pe generalul Opriș. Dar foarte probabil, Victor Ponta va trebui să facă imediat o altă instituție la loc. Și așa, dintr-una s-ar naște două.
Într-un stat membru NATO, UE și în parteneriat cu SUA nu poți să lichidezi un serviciu special parte integrantă a structurilor de securitate națională, să demolezi instituții și să nu-ți ceară nimeni niciun fel de explicații pentru toate acestea.

"Victor cam are tendința asta, să se umfle în pene (...) Când a ajuns șeful Corpului de Control al Guvernului, cu ani în urmă, o cam luase nițel razna, am avut de tras ca să îl aducem înapoi, cu picioarele pe pâmânt (...) Probabil așa e când ești foarte tânăr și ajungi în funcții înalte", mărturisea mama premierului, într-un interviu acum doi ani.
Acum 13 ani, timp de 3 ani, Victor Ponta a fost șef al Corpului de Control al Guvernului Adrian Năstase. Adrian Năstase n-a ajuns președinte dar s-a întors în pușcărie. Victor Ponta este acum un prim ministru care se vede președinte al României.
Cu pene sau nu, umflate sau nu, Victor Ponta pare că și-a luat definitiv zborul. Singura întrebare care se mai poate pune este dacă mai are șanse pe pământ să aterizeze.

3 comentarii:

Unknown spunea...

O sa intervină imediat ambasada americană cand va auzi ca se încearcă ,,atacul,,unei instituții militare. Mai este si CCR si apoi tot presedintele trebuie sa promulge legea. La anul va putea insa modifica orice lege daca populația va vota un presedinte din USL. Eu sper sa se trezească romanii si sa vadă ce au facut in 2012 si ei si USL.dupa ce au ajuns la guvernare.

enigma spunea...

Obiectivele sale au fost clar enuntate. A inceput sa demoleze "caramida cu caramida" tot ce s-a construit pe principii europene in toata aceasta perioada ajungand la insasi fundatia statului de drept. Pe toate fronturile se duce un razboi politic crancen care va culmina cu un atentat la siguranta nationala prin proliferarea coruptiei. Legea fundamentala se croieste pe masura unor interese meschine de moment, libertatea presei este subminata constant prin reducerea la tacere a unor voci incomode. Independenta justitiei va deveni o trista amintire. Asistam neputinciosi la punerea in practica a acestui plan mefistofelic de legiferare a codului OMERTA conceput in tenebrele mafiei politico-economice girate de premier. Ce-i da aripi? Parlamentul atotputernic, cel putin doi asa-zisi moguli co-interesati in a fi cadorisiti cu contracte din bani publici, lehamitea sau ignoranta unei mase electorale importante, propaganda mincinoasa care seduce "poporul", poate si unele sondaje favorabile. Aburii puterii absolute si tentatia de prelua modele de lideri ca Orban sau Putin sunt mult prea mari. Va rezulta un Viktor Putin. Cine mai poate sa-i franga aripile?

Anonim spunea...


Am citit sau urmärit la TV o multzime de comentarii legate de acest tragic accident, dar pinä acum nu am gäsit pe nimeni sä aducä in discutzie faptul cä acest acident este unul de MUNCÄ, acesti oameni zburau nu pentru pläcere ci pentru a-si exersa meseria de medici, si ca urmare , trebuie tratat ca atare. Aschtept reactzii pe aceastä temä!