marți, septembrie 10, 2013

Așadar, minerii au confirmat că au venit în București în timpul protestelor

Am scris AICI despre cum lideri ai PSD au adus în București, săptămâna trecută, în timpul protestelor, mineri de la Roșia Montană pentru a contracara manifestațiile.
Astăzi, liderul de sindicat de la Roșia Montană a confirmat informația despre prezența minerilor în București săptămâna trecută, prezentând însă o variantă puțin mai nuanțată. Redau mai jos declarația liderului minerilor din Roșia Montană făcută pentru observatorulph.ro.

"Contactat de reporterii observatorulph.ro, Cristian Albu, preşedintele sindicatului Viitorul Mineritul din Roşia Montană (SVM), nu neagă informaţia conform căreia colegi de-ai lui s-au aflat săptămâna trecută în Bucureşti pentru a protesta. Acesta subliniază însă că este vorba despre un număr de aproximativ 50 de mineri care aveau autorizaţie pentru a protesta în faţa Ministerului Mediului.
“Într-adevăr, aveam programată o manifestare în faţa Ministerului Mediului pentru săptămâna trecută, însă am renunţat tocmai pentru a nu agita spiritele. Trebuie să precizez că această autorizaţie am solicitat-o şi obţinut-o încă din primăvară. În niciun caz nu au fost “autocare” de mineri în Bucureşti.
Au fost 50 care, vă repet, ar fi trebuit să protesteze în faţa Ministerului Mediului. Când am văzut ce se întâmplă, am hotărât să renunţăm, să plecăm acasă şi să protestăm aici, la noi. Probabil de aici au apărut speculaţiile. Nu am fost cazaţi la Hotel Phoenicia. Acolo este cazat staful companiei. Noi am fost cazaţi la un internat”, ne-a declarat Cristian Albu".

Ca atare, Cristian Albu confirmă prezența minerilor, confirmă intenția de a protesta, confirmă că "stafful companiei" este/ a fost cazat la Hotel Phoenicia, dar spune că urmau să protesteze în fața ministerului Mediului - deci zona Piața Constituției- aveau autorizație "încă din primăvară", că "cei 50 de mineri" au fost cazați "la internat" și că au plecat de bună voie.
În primul rând, având în vedere că în timpul sosirii minerilor se desfășurau deja proteste în București pe tema Roșia Montană este puțin ilogic faptul că aceștia au bătut atâta drum până în Capitală pentru ca mai apoi să plece de bună voie. În realitate, sub presiune, au fost trimiși înapoi de unde au venit. În plus, cum de știau minerii "încă din primăvară" să ceară autorizație de protest exact pentru zilele acestea ( asta în cazul în care au cerut și obținut)? Cum de știau "din primăvară" că zilele trecute va fi dezbaterea, trimiterea proiectului Roșia Montană în Parlament? Foarte ciudat.

În al doilea rând, se știe că săptămâna trecută, în mai multe seri, protestatarii anti- Roșia Montană au ajuns și în Piața Constituției. O întâlnire a celor două tabere putea oricând degenera. Până și Cristian Albu, liderul minerilor care apare în multe reclame ale Roșia Montană Gold Corporațion, recunoaște că exista riscul de a "agita spiritele".

Ca jurnalist, cred că aducerea autocarelor cu mineri de la Roșia Montană, cu viziuni și opinii ferme pro-Roșia Montană în București, în timpul unor proteste anti- Roșia Montană, este un gest de maximă iresponsabilitate. Și poate cineva ar trebui să răspundă pentru asta.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Minerii si localnicii pot sa se manifeste si la ei, dar televiziunile care sunt atat de prezente,toate, la orice miscare din Bucuresti, acolo nu se duc in aceste zile, cand cartoful este fierbinte!Nu se duc sau nu prezinta pe ecrane.Credeti ca manifestantii cunosc amanuntele afacerii, chiar ii doare de mediu?Pot da n exemple, ca mediul este ultimul la care se gandesc.
Hera

Augustin Moga spunea...

Cui au solicitat autorizația aia? (Primăriei?) Poate confirma autoritatea cu pricina că s-a emis o astfel de autorizație și încă din primăvară?

La ce internat au fost cazați cei 50? Poate confirma cineva (administratorul internatului?) treaba asta?

Fără confirmări e doar abureală.

Dar tot e de mirare că a recunoscut omul că s-a-ntâmplat deplasarea cu pricina. Probabil n-a fost atent când i s-a făcut instuctajul :)...