sâmbătă, iunie 23, 2012

De ce Ioan Rus a făcut un bine


Nu sunt genul de jurnalist care să ia apărarea politicienilor și recunosc, părerile lui Dan Tapalagă, un jurnalist pe care-l apreciez, m-au îndemnat să scriu. Pentru că m-am gândit mult la asta, așa cum probabil s-au gândit și alții, și pentru că eu cred că Dan nu are dreptate.

În esență, întrebarea cheie este: de ce Ioan Rus, ministru de Interne în exercițiu l-a sunat pe viitorul deținut Adrian Năstase?

În primul rând, și aș vrea să fim sinceri, evoluția acestui dosar- cel mai greu al lui Adrian Năstase- era atent urmărit de toată presa, de toți ziariștii care înțeleg ceva din meseria asta. Îndârjirea care s-a simțit de la o poștă din proces- de ambele părți, episodul ISC- Grăjdan și greutatea personalității politicianului acuzat - Adrian Năstase - au atras, evident, atenția. Năstase nu era un oarecare. Năstase e un om care nu poate accepta ideea pușcăriei. Năstase e poate cel mai bun premier al României căruia i se pot însă reproșa foarte multe. De asta, și verdictul a fost atât de greu. Când s-a dat, ore bune clasa politică a amuțit.

În tot acest context, trebuie descrisă puțin și relația lui Năstase cu Rus. În perioada 2000-2004, Ioan Rus a fost un om greu și de bază în Guvernul Năstase. Ioan Rus, un om nu foarte simpatizat la vremea aceea de Ion Iliescu, lider al grupului de la Cluj, un centru de putere al partidului care dorea reformă internă, în timp ce PSD se transforma, într-un mod uluitor,  în partidul- stat.  Control, putere deplină, deloc simpatizat de presă.

În 2005, înainte de celebrul Congres, Ioan Rus și alți grei ai partidului au abandonat cuplul Iliescu- Năstase și l-au propulsat la șefia partidului pe nimeni altul decât Mircea Geoană. Un lider slab care și el a fost ulterior abandonat de Ioan Rus pentru că, la un moment dat s-a dovedit clar că Geoană nu este capabil să reformeze. Ba, mai grav, a împins partidul, într-o direcție periculoasă, chiar dacă PSD stătea bine în sondaje. În 2007, grupul de la Cluj s-a opus aproape vehement în partid deciziei de suspendare a președintelui Băsescu.

În 2009, același Rus a criticat ieșirea PSD de la guvernare- “o greșeală imensă și a cerut public oamenilor specialiști în intrigi din partid să dispară din conducere. A cerut depunerea mandatului de către Geoană și ruperea lui de Vanghelie și Hrebenciuc. Geoană nu realiza, Năstase n-a mai candidat, Ponta a câștigat partidul.
Pentru că s-a dovedit că ministerul de Interne e un punct nevralgic, acum, în 2012, cu atât mai mult nominalizarea era mai complicată. Trebuia un om greu, un om căruia nu i se pot reproșa multe. Victor Ponta s-a gândit la Rus. Dar Rus, pentru nominalizare, a avut și susținerea lui Adrian Năstase.

Așa e viața, love and hate. “Expertiza lui Mitrea și Năstase e binevenită în partid dar să-și vadă fiecare de locul său”, spunea Rus în decembrie 2009, după pierderea prezidențialelor. Rus e un om care poate să-l simtă pe Năstase, la fel și invers. Niciunul nu i-a contestat celuilalt valoarea ci, mai degrabă, abordarea. Rus îi cunoaște bine caracterul, personalitatea și modul de a gândi al lui Năstase.

Așadar, de ce Ioan Rus- ministru de interne în exercițiu, l-a sunat pe viitorul deținut Adrian Năstase?

Pentru că știa că, în modul de a gândi al lui Năstase, zeghea și închisoarea, pentru el, nu există. Așa că, după două ore și ceva de la pronunțarea verdictului și tăcere deplină din partea lui Năstase, s-a sfătuit cu Ponta- premier. Iar concluzia a fost că Năstase trebuie sunat de către Rus.

Trebuia aflat ce intenție are. Trebuia evitat un scandal. Trebuia ferită România până la urmă de o escaladare de garduri în Zambaccian, de imagini care să facă înconjurul globului. Trebuia pusă în aplicare o aducere “de îndată”. Orice mică greșeală nu se știa în ce s-ar putea transforma. Cazul era prea important ca fie tratat ca unul oarecare. În cazuri speciale, de o asemenea magnitudine, folosești până la urmă de pârghii speciale. Și asta, de fapt, s-a întâmplat.

Nu a fost bine că Ioan Rus, ministrul de Interne, a aflat din timp de intențiile lui Năstase? Ba da, a fost foarte bine. Rus știe de ce e capabil Năstase, telefonul i-a confirmat – “bănuiam că o să se sinucidă”. Rus l-a informat pe Ponta dar și pe președintele Băsescu. Teoretic, nici asta n-ar fi fost normal, dar a fost foarte bine că a făcut-o.  Un asemenea caz și rezolvarea lui necesitau discuții cu cei mai importanți decidenți ai țării.
Ioan Rus a trimis doi oameni cu experiență mare în asemenea situații, a trimis Salvarea, a trimis în Zambaccian “tot ce era nevoie” pentru intervenție rapidă dar și pentru o predare elegantă.

Din păcate, bănuiala omului Ioan Rus s-a transformat în realitate. S-a dorit evitarea răului cel mare, ale cărui proporții nu puteau fi măsurate. Dacă Ioan Rus ar fi simțit și n-ar fi acționat, ar fi avut toată viața pe conștiință asta. În plus, contabilizând la rece și cinic, sinuciderea unui fost premier, condamnat de Justiție, în timpul unei perioade politice de coabitare și fix în momentul în care toți marii ochi internaționali sunt focusați pe caz, pe cine ar fi avantajat? România în niciun caz. Și cel mai important: în plan uman, de ce să lași un om să moară când crezi și speri că îl poți  salva?

Nu știu cine ar putea gândi altfel.

Fie că ne place Ioan Rus, fie că nu, eu cred că trebuie să fim cinstiți s-o recunoaștem:  ministrul de Interne i-a salvat viața lui Năstase. Alături de cei doi politiști. Și este bine că a făcut-o. Atunci, de ce îl acuzăm? 

Culmea, aud că sunt oameni care cred că Rus ar trebui cercetat pentru favorizarea infractorului. Dar mă scuzați, Rus pe cine a favorizat, ce anume a favorizat? Da, a favorizat oprirea unei sinucideri. Însă ce om, în deplinătatea facultăților mintale, nu ar fi făcut la fel în locul lui?  

18 comentarii:

Eneas spunea...

sistemul va face tot ceea ce este posibil, in eterna si fascinanta Romanie, sa isi salveze penalul de a trece pragul inchisorii !cel mai bun prim ministru, cel mai bun cap de familie,cel mai bun profesor de drept,cel mai bun lider de partid,cel mai bun 33,cel mai bun dintre cei mai buni ,nu poate ,ma intelegi dumneata sa faca puscarie ca un fitecineoarecare ,ca maresalul Stanculescu bunaoara, azi
soldat neinstruit! Nastase trebuie tinut in foi de patlagina si de varza ,pana se reface, ca acuza dureri la lingurica si are naturelul simtitor !noroc cu increderea in Justitia Romana de care facea parada acum doua luni ....
repet, Sistemul s-a mobilizat sa il salveze si Ioan Rus face parte din sistem

Anonim spunea...

Sunt femeie ,am copii, deci fara interpretari idioate. Esti tinara ,frumoasa si scrii atit de bine si la obiect, incit nu este zi ca sa nu intru aici sa vad ce-ai mai scris.Neputind sa ma informez corespunzator,acest blog este "agentia mea de presa" sa-mi fac o imagine de ansamblu.
Felicitari!

Anonim spunea...

"pentru Nastase, zeghea si inchisoarea nu exista pentru el". Poate n-ar strica sa faca cuynostinta cu zeghea si cu inchisoarea, ca sa realizeze ca exista... chiar si pentru el. sa ne amintim de atatia prim ministri morti in detentie in timpul regimului comunist, incepand cu Maresalul Antonescu, Maniu, Argetoianu (morti la Sighet, ultimii doi), oameni mult mai valorosi decat orgoliosul Nastase, odrasla comunista.

Doina Antonie spunea...

Frumos articol, frumoasa argumentare. Chiar daca nu-ti impartasesc opinia, te felicit. La fel si cu Adrian Nastase. Omul, politicianul, prim-ministrul Adrian Nastase nu mi-au placut niciodata. Pe intelectualul Adrian Nastase, insa, l-am citit si i-am urmarit atent comentariile. Eu nu pot sa uit aroganta si tupeul de care a dat dovada Nastase in timpul mandatului sau. Cred ca de acolo i se trage si imposibilitatea de a intelege ca asa e drept si corect: gresesti, platesti. Nimeni nu e mai presus decat legea si nimeni nu e mai cetatean sau mai putin cetatean decat altii. O fi avnd domnul Nastase si diabet, si inima slaba, si colesterol, si depresie, dar cred ca principala boala de care sufera este ''boala puterii''. Ministrul Rus, daca era ingrijorat de reactia pe care o va avea colegul de partid Nastase, omul Nastase, cred eu ca ar fi trebuit sa se implice in calitate de coleg, prieten sau ce i-o fi. Nu ca ministru. Atunci cand a fost arestat Strauss-Kahn (asta-mi vine in minte acum), nu-mi amintesc ca ministrii de interne ai Frantei si SUA sa-l fi intrebat: ''Fiti amabil, doriti la puscarie? Cu masina alba sau neagra? Cu geamuri fumurii sau verzui?'' Cam asa vad eu lucrurile.

Anonim spunea...

Ce discutii argumentate!!! Citind zilnic jurnale online, bloguri si comentarii pe forumuri, realizez cat de dezaxati suntem. Toata lumea este orbita de ura si refuza dialogul bazat pe argumente. Urmand un link al unui prieten am ajuns aici intr-o oaza cu oameni cu capul pe umeri. Pur si simplu mi-ati trasnformat ziua de azi (desi sunt 38 de grade) in una speciala, citind atat postarea Sorinei cat si comentariile 2,3 4.
Doina, asta cred si eu:
"Eu nu pot sa uit aroganta si tupeul de care a dat dovada Nastase in timpul mandatului sau. Cred ca de acolo i se trage si imposibilitatea de a intelege ca asa e drept si corect: gresesti, platesti. Nimeni nu e mai presus decat legea si nimeni nu e mai cetatean sau mai putin cetatean decat altii"

moshu49 spunea...

"ce om, în deplinătatea facultăților mintale, nu ar fi făcut la fel în locul lui?", zice autoarea.
iaca, io pentru cã vreau sã-mi mãnînc pensia în tihnã.
caractere ca cel al lui Nascase nu trebuie sã mai fîlfîie pe mioriticul plai, pentru cã pe cine nu laşi sã moarã, nu te lasã sã trãieşti.
cum de la mine nu se vede vreo diferenţã între Grăjdan si Rus, aştept deschiderea dosarului de cercetare penalã si pentru ultimul pînã la pensia urmãtoare.
asta ca sã nu ajung sã'i numãr şi oul socrului de PM. nu ştiu numãra!

Anonim spunea...

Mie nu mi se pare normal ce sa intampla in tara asta! De ce oamenii de rand raspund in fata legii si politicienii sunt lasi? Sorina , vreau sa te intreb ceva: daca Basescu l-ar fi sunat pe Nastase (consideram ca erau prieteni)tot asa ai fi reactionat? SI INCA CEVA: poate ca oricare persoana din tara asta, care a gresit ,ar dori sa fie dusa la penitenciar cu o limuzina cu geamuri fumurii, ma gandesc ca se poate, nu?

Anonim spunea...

Nu poti impiedica pe cineva sa se sinucida, daca este hotarat sa o faca. Iar in momentul cand acel cineva scoate un pistol, primul impuls e ca s-ar pute sa TE impuste, nu sa se sinucida. In plus, nu era mai simplu sa indrepte pistolul catre politist si sa-i ceara sa paraseasca incaperea? E o diferenta uriasa intre o persoana decisa sa se sinucida si cineva care doar mimeaza, in special cand sinucigasul e in deplinatatea facultatilor mintale.

Anonim spunea...

Din pacate gresesti de data aceasta. Fie si numai pentru ca cei 2 politisti nu stiau ce intentii ar avea Nastase, pentru ca Rus nu le-a transmis acest lucru. Ar fi un argument foarte slab faptul ca ei au o experienta foarte mare in spate si ca la fiecare misiune de acest fel sinuciderea poate fi o varianta.
Si pana la urma: ce avea Romania de pierdut daca Rus nu se implica asa cum a facut-o? Nu cumva pierde acum cand toata lumea crede ca Ministerul se implica in aceste situatii?
Multumesc,
Gabriel

Anonim spunea...

Imi cer scuze ca nu am folosit o exprimare normala, uitand sa ma adresez cu dl Rus si dl Nastase.
Mai este un lucru, important zic eu: dl Rus a avut banuiala numai dupa ce a dat telefonul dlui Nastase si nicidecum inainte. Argumentatia ar fi trebuit sa tina cont si de acest detaliu.
P.S. Ca o curiozitate: care iti va fi reactia intr-o eventuala intamplare similara in verdictul dlui Voicu? A declarat cred ce crede despre demnitate si onoare...

ziarist spunea...

@ anonim. multumesc. scriu ce cred si asta voi face mereu!
@ doina antonie. cred ca oricine știe că poate salva viața unui om..e dator să o facă!
@ anonim. sunt de acord cu tine. Asta spune și CTP.
@ anonim. da, as fi reactionat la fel, dar nu a fost cazul. de ce tii tu sa-l vezi cu catuse la maini si de mascati luat pe sus? te-ai intrebat? eu nu am fost niciodata fac Nastase, dar nu tin sa vad neaparat asa ceva. Mi s-ar fi parut normal ca totul sa fie extrem de elegant.
@ anonim. tu nu stii ce a fost in biroul ala...relatarile arata altceva.
@ gabriel. politistii stiau. daca ai fi citit postarea mea, n-ai mai fi scris asa ceva.
@ anonim. mai citeste odata.Stai linistit, vei afla. Orice om trebuie salvat daca se poate asta.

Anonim spunea...

Am citit. La fel cum am citit si:"Potrivit unor surse judiciare, n-a facut-o. Cand a intrat in blocul din Zambaccian cu mandatul de executare in mana, politistul care avea sa-l salveze pe Adrian Nastase nu stia ca se expune unui potential pericol. Habar nu avea ca urma sa ridice un infractor bantuit de ganduri suicidare, adica in stare de orice. Altfel spus, ministrului Rus i-a trecut prin cap sa trimita o ambulanta in apropierea casei fostului premier, dar nu s-a mai gandit si la viata propriilor angajati. In schimb, i-a trecut prin creanga mintii sa-i trimita civil, sa nu-i prabuseasca si mai raul moralul lui AN.", preluat de pe Hotnews, din articolul lui Dan Tapalaga.

elena spunea...

Esti sursa mea zilnica de informare ! pacat ca nu scrii regulat . acum ,eu cred ca nu a vrut sa se sinucida ! a pus in aplicare un scenariu eleborat si pus in practica de RETEAUA PSDului !

Loda spunea...

Felicitari domnisoare autoare dar si tuturor comentatorilor ! Nu credeam sa mai gasesc un blog pe care oamenii isi pot exprima opinii diferite pe un ton civilzat ,acceptand diferenta de opinii ca pe ceva normal.

Anonim spunea...

de ce il acuzam? foarte simplu. pentru ca nu trebuia sa se consulte cu ponta si sa evite nustiuce imagini jenante cu escaladari de garduri in zambaccian. trebuia pur si simplu ca oamenii legii - daca exista ca atare - sa-si faca datoria fara ingerinte din partea nimanui. asta este esenta statului de drept. se actioneaza de catre oricine in virtutea procedurilor si regulilor prestabilite. favorizarea, stimata doamna, consta in faptul ca acum nastase in loc sa fie in arest este in spital si ca pedeapsa care trebuia sa inceapa pe 20 iunie este, prin forta lucrurilor, aminata. adica dl nastase face ce vrea el nu ce vrea puterea judecatoreasca investita in cauza solutionata prin condamnarea sa. mai clar de atat nu se poate. sinuciderea, ratata sau nu, este un gest personal care nu are legatura cu punerea in aplicare a unei sentinte judecatoresti. cati oameni oare nu s-au sinucis fiindca si-au pierdut casele din cauza hulpavitatii (sic) lui nastase si a mafiei sale nerusinate. asa ca lasati povestile lacrimogene. nu uita nimeni cine este nastase si "piovra" (caracatita) lui. colegii de vanatoare (care urmaresc cu ochii scosi cum se zvarcolesc bietele animale in chinurile mortii) sunt atat de umani ca ne apuca greata, cand vine vorba sa-l faca scapat pe un infractor condamnat. stiti ce este prezumtia absoluta? adica sentinta celor 3 de la fond + 5 judecatori SE PREZUMA IN MOD ABSOLUT CA EXPRIMA ADEVARUL, iar Ioan Rus nu e mai presus de Lege. Poate ca ar fi cazul sa ajunga si domnia sa in situatia lui nastase ca sa aprecieze mai bine cum stau lucrurile. deocamdata rus este zbirul care pune justitia in aplicare dupa bunul plac. si acest lucru nu va fi pe placul celor care, din fericire, conduc soarta romaniei, indiferent de pasiunile domnilor rus, nastase si monta (scuzati, ponta). eu le doresc de pe acum sa le fie tarana usoara!...

Anonim spunea...

Si inca un citat, de pe Mediafax (care nu are orientarea Hotnews): "Ministrul a explicat că a hotărât să-l sune pe Năstase luând în calcul atât faptul că la poarta locuinţei fostului premier aştepta "toată presa", cât şi din dorinţa de a se evita situaţia "mascaţilor care sparg uşa"."
Este declaratia dlui Rus si nu inteleg de unde ai dedus ca dansul stia inainte de a-l suna pe dl Nastase de eventuale intentii.
Multumesc,
Gabriel

ziarist spunea...

@ "anonim" Gabriel. Nu-l cunosti nici pe Ioan Rus, nici pe Adrian Năstase, nici relatia dintre cei doi. Punct si la revedere!

Anonim spunea...

@ Sorina: sunt curios daca ai aceeasi parere si acum, dupa atatea intamplari si in timp ce altele si mai si sunt deja in derulare.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12684759-exclusiv-planul-actiune-usl-pentru-suspendarea-presedintelui-traian-basescu.htm
Gabriel