Mie nu-mi plac minciuna și ipocrizia. Și nu-mi plac nici oamenii care-și aduc aminte doar ce vor ei și când vor ei. Așa, în funcție de...”context”.
Acum aproape un an, trei jurnaliști deștepți( unul din țară, doi din București, nu dau nume) au aflat că au avut loc niște percheziții. Locațiile erau mai multe și, inițial, nu erau în Capitală. În baza legii 544, privind liberul acces la informații publice, au trimis o cerere oficială la DNA. DNA le-a răspuns. În răspuns, era invocat și numele lui Laszlo Borbely, guru al UDMR. Și atunci a început show-ul. Informația a explodat.
Presa a scormonit pe unde a putut. Ministrul spunea că nu știe nimic și că nu are nicio legătură. UDMR a făcut scut și nu numai atât. “Cerem Procurorului General o verificare a scurgerilor de informații. Trebuie să se oprească procedurile care s-au repetat în acești ani și care nu pot fi acceptate. Nu este de acceptat într-un stat de drept, într-o societate democratică, ca numele unui ministru, numele unui om, indiferent dacă este ministru sau cetăţean simplu, să fie aruncat pe baza unor speculaţii, a unor acuzaţii nefondate într-o dezbatere publică, iar printr-o astfel de procedură să fie distrus numele şi reputaţia unui om. Nu putem accepta şi vom cere o anchetă, o verificare şi pedepsirea celor care procedează astfel . DNA face jocuri”. Asta spuneau mai marii UDMR, pe 14 iulie 2011, acuzând în bloc niște instituții importante ale statului, în timp ce ei înșiși erau la guvernare. Ba, mai mult….
“Consiliul Permanent al UDMR îl susţine necondiţionat pe domnul Borbely în continuare şi suntem convinşi că acuzaţiile nefondate vor fi demontate în câteva zile şi acest subiect va fi stins”, spunea președintele UDMR, tot în acea zi.
Mai bine de două săptămâni informații, pe bandă rulantă, ieșeau la iveală. Mătușa, cuscra, apartamentul, administratorul, consilierii, banii, renovările, contractele, toată încrengătura. UDMR făcea în continuare scut, amenintând voalat cu ieșirea de la guvernare. Audierile de la Oradea ale rudelor domnului ministru...continuau. Apropiații erau cercetați oficial.
În acele zile, Daniel Morar, procurorul șef al DNA, a ieșit public, într-un interviu, și a tras un semnal de alarmă. O presiune fantastică din partea politicienilor se pusese pe procurori. “Am văzut în ce constau declaratiilor de sustinere ale colegilor de partid sau ale altor partide politice şi nu fac decât să constat că se întâmplă lucruri care în ultima vreme se repetă în mod obişnuit. Această solidaritate nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă aceste forme de solidaritate sunt condimentate cu afirmaţii făcute în totală necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa DNA sau a procurorilor. Aceste personaje care fac acuzaţii nu cunosc nici situaţia de fapt nici, nici situaţia juridică şi nici normele juridice aplicabile în materie, fără ca asta sa-i impiedice să facă acuzaţii de genul DNA este o instituţie abuzivă. Problema se pune atunci când acest climat pune presiune pe procuror, în condiţiile în care oricum instrumentarea unui astfel de dosar este oricum destul de dificilă". Și Daniel Morar avea dreptatea lui.
În timp, subiectul de presă s-a stins. Aproape un an, procurorii au tot lucrat. Borbely a stat ca pe ace. La fel și UDMR. Iar eu, ca și mulți din presă, n-am uitat. Borbely era mult prea important. Demult așteptam acest dosar.
Ieri, după comunicatul DNA, oficial și public, din rândul UDMR, doar Gyorgy Frunda l-a mai apărat pe ministrul Borbely, invocând aceleași aberante acuzații. Frunda la rându-i investigat în legătură cu averea și având un mare cui împotriva DNA, ANI, Parchet, a orice.
Dar acum, când ai un comunicat oficial al DNA care solicită începerea urmăririi penale fată de un ministru, cercetat fiind pentru două fapte de trafic de influență și un fals în declarații, cam ce poți să mai zici?
Nu sunt avocatul nimănui, n-am nicio treabă cu procurorii și nici cu Daniel Morar, dar este un lucru de bun simț că nu trebuie să arunci acuzații fără acoperire. “DNA face jocuri”. Asta e ideea care a răsărit și în mintea și din gura UDMR, și din cea a lui Ioan Oltean- PDL și din cea a celor din PSD cu probleme. Pe principiul, DNA să ia, dar să nu fie de la noi.
Dar dacă îi ia de la toți pe cei care au încălcat legea, cam ce problemă ar fi? Astăzi, domnul Borbely, care susține în continuare că nu știe nimic și că a aflat din presă de toată tărășenia, dacă ar avea onoare, ar trebui să demisioneze repede din funcție. Dacă nu, foarte probabil va fi suspendat de președinte.
UDMR, la rându-i, ar trebui să tacă mâlc. Dacă nu, să-și ceară scuze pentru acuzațiile din iulie 2011.
Iar procurorii să-și facă treaba indiferent de guvernări și de culori politice. Poate ar trebui mai bine instrumentate cazurile, asta e o altă discuție. De judecători nici nu mai zic nimic. Acolo e altă cangrenă...
Dar închei cu o întrebare simplă a unui cetățean din țara asta care mă întreabă când o să vedem un mare politician la pușcărie. Îi spun că asta e treaba judecătorilor, ei vor decide. Îmi zice: românii s-au săturat, dacă nu sunt în stare să-i aresteze, să iasă public și să spună: corupția ne-a învins!
3 comentarii:
Daca si dumneata, care nu prea te nimenereai nici printre tonomate si nici printre fatucele din presa, ai ajuns sa treci peste faptul ca DNA ancheteaza pe alese, atunci e grav... Problema nu este ca exista DNA sau ca oamenii aia lucreaza, ci pe cine "salta" procurorii anticoruptie si, din pacate, istoria recenta ne ilustreaza destul de clar directia in care merg dumnealor. Borbely este doar razbunarea cuiva pentru UMF, iar cum noul target este jumatate plus unu din scorul USL, Transilvania nu era tocmai un fief de aruncat la gunoi de catre PDL!
@Anonim1: Asta e noua directiva primita de la partid, "DNA ridica pe alese"?
Adevarul e ca toti astia pe care ii ridica aveau un viitor luminos in politica, inclusiv in cea mai la Vest. Numai oameni fotogenici, Andreica, Voicu (Catalin, nu Madalin), Apostu, Solomon, Nastase.
P.S. Astept cu nerabdare ridicarea lui Oltean Ioan Si Oprescu Sorin
Eu spun altceva: in realitate peste 90% dintre conducatorii romani (oameni politici, judecatori, procurori etc) sunt corupti. De aceea DNA isi poate alege cu usurinta urmatoarele tinte. Procurorii DNA nu fac altceva decat sa raspunda unor comenzi dar cred ca ale SRI deoarece, in aceeasi proportie si ei sunt coruptzi. Oricum, ca roman ar trebui sa fiu bucuros ca incep macar actiunile penale chiar daca finalitatea in justitie este "cu suspendare". Pentru cei care se asteapta ca procurorii sa fie corecti iar judecatorii sa dea sentintze, am o veste proasta: asta nu se va intampla vreodata in Romania!
Trimiteți un comentariu