miercuri, noiembrie 17, 2010

„Case closed”

Încep altfel de data asta. Şi spun că jurnaliştii de televiziune au devenit, în timp, nişte fiinţe imposibile. Imposibil de surprins, imposibil de impresionat, imposibil de năucit. Nu-i mai mişcă nimic. Sau, mă rog, aproape nimic. Accidente, tragedii, lacrimi, morţi, descoperiri ale NASA, răsturnări de guverne, catastrofe aviatice, înjurături ca la uşa cortului în Parlament, proteste care degenerează în bătăi, războaie. Toate-s la ordinea zilei. Şi toate se întâmplă. De atâţia ani. Iar în fiecare zi, puţin câte puţin, emoţia moare. Pentru că în fiecare zi... e puţin câte puţin din toate astea...Şi, paradoxal, e mereu altceva.

Oamenii de televiziune vor, în general, totul repede, vor totul în direct, vor totul numai ei, vor să fie primii şi vor să fie cei mai buni. Şi poate că e firesc să fie aşa. Meseria asta, e adevărat, te mănăncă. Te face dependent de cifre, de evenimente, de secunde, de informaţii, de confirmări, de lucruri seci. Oricare ar fi ele. Te face pe tine, ca jurnalist de televiziune, deseori, să devii inert faţă-n faţă cu trăirea firească, umană. Pentru că e multă uzură, sunt multe pachete ţigări terminate, zilnic, mult prea devreme, sunt mulţi nervi tari, dar şi multă pasiune pentru o meserie frumoasă de-a dreptul...

Dar sunt şi momente ca astăzi, când timpul parcă se opreşte-n loc. Şi are răbdare cu toată lumea. Pentru că se întâmplă un eveniment. Minor, iniţial. Marele comisar- şef Aurelian Vasea Şoric vorbeşte....Şi vorbeşte...Şi vorbeşte...Şi vorbeşte...

Şi...tăcere.

Toată foiala nesfârşită din redacţie se opreşte. Dintr-odată...Brusc. Privirile sunt aţintite spre televizoare. Cei care stau jos au urechile ciulite. Comisarul- şef Aurelian Vasea Şoric plânge, râde, ameninţă, iar plânge..De unul singur...Pune pe şeful cagulaţilor din judeţ, cu casca-n cap şi, evident, cu cagula pe faţă să vorbească în conferinţa de presă...WTF? În ce ţară sănătoasă la cap se întâmplă asta?! Se ia o mică pauză, inspectoratul se răscoală, ameninţă centrul- Bucureştiul, Şoric prinde curaj şi o ia de la capăt....

Plânge din nou, râde din nou, ameninţă din nou....Şi de nebun, o dă pe engleză.... Maria îl face praf pe la 13.00 şi ceva şi, mai târziu, Radu cu Dana la fel...Iar Vasea Şoric continuă...Ne spune că, în general, noi suntem toţi nişte idioţi, atacăm familia iar el cam stătea în casă cu interlopul...Iniţial, în casa ăluia şi, mai apoi, deh...gard în gard...că asta-i viaţa şi...vremurile.

Aşa se poartă pe la Neamţ, aşa e moda. Şi apropo, interlopul e substantiv sau adjectiv?, întreabă Vasea Şoric, un şef de Poliţie judeţeană pe raza căruia a avut loc un asasinat la comandă.„ It's a misunderstanding. Case closed”...Se ridică oamenii de pe scaune...Se râde, se comentează, se spune că aşa ceva nu poate fi real, nu poate fi adevărat...Nici chiar la noi, în ţara asta.

Mai mult, între substantivul „asasinat” şi adjectivul „interlop” şeful Poliţiei Neamţ nu face nicio legătură. De ce? Pentru că, în România, cămătăria nu e o infracţiune. E un lucru bun, prin care nişte oameni ajută alţi oameni...”Nu se poate aşa ceva. Aşa ceva e imposibil!!!!”, se exclamă prin faţa televizoarelor.

Îţi moare creierul. Îl asculţi, nu poţi să nu-l asculţi...Nu trebuie să-l întrebi, de fapt, nimic...Doar trebuie să-l laşi pe dobitoc să vorbească . La un moment dat, dacă ai îngerul mai slab, poţi să dai în râsu'- plânsu'. Pentru că instinctul îţi spune că e mai bine să laşi televizorul , să îţi iei geanta şi fugi acum din ţară. Pentru că Vasea Şoric, of course, e de neoprit. Şi cel mai trist...E perfect adevărat. Nu e deloc un fake.

Personajul e prost, e agramat, e şantajist, e dependent de interlopi – pe care nici nu-i recunoaşte ca fiinţe umane pe raza judeţului, e licean de mate- fizică, e decorat cu Virtutea Militară, e fost anchetat de DNA- DNA de la masa lui Mararu, e dator la bancă, e vai de assul lui. E un crocodil în lacrimi, cocktailul instituţional-infracţional perfect, bunăoară...

E cel care, să ne înţelegem bine, a prins, LA PONT, asasinul căutat de două zile, prin toată Moldova, cu elicopterele şi găsit, de fapt, sub patul bunicii....

E acelaşi individ care nu-şi aduce prea bine aminte dacă l-a înregistrat pe şeful Poliţiei Române când îl boscorodea pe Fătuloiu...

Şi, bineînţeles, e cel...felicitat de ministru pentru cum a gestionat totul!

E cel care nu-şi dă demisia. Pentru că nu vrea el, uite aşa. Oricum nu putea opri incidentul minor- un biet asasinat la comandă. De ce să şi-o dea? Cu ce a greşit el? Şi ce, dacă vine altul, o fi vreun Dumnezeu?

E uluitor.

Eu cred că pentru stimabilul Vasea Şoric, Academia Română, ar trebui să inventeze, pe bună dreptate, un nou grad de comparaţie.

E comisarul- şef de la IPJ Neamţ. Şi, până acum, niciodată, niciunul n-a mai fost ca el!

E cel pentru care ar trebui să fie demis nu numai Tobă, dar şi Fătuloiu şi Igaş. Decapitaţi toţi, fără ezitare. Pentru că în ţara asta, nici filajele nu merg, procurorii fac cămătărie şi nu se mai ştie nici când infractorii ies din închisoare.

E poliţistul tupeist, manelist, substantiv, adjectiv, cămătar, interlop şi infractor care duhneşte a îndestulare şi nesimţire.

E din categoria celor care, în meseria asta, te fac să te trezeşti subit la viaţă. Pentru că, oricât de cerebral ai fi, la el, totul te revoltă.

E cel care dacă n-ar fi existat, ar fi trebuit, poate, inventat.

Şi e România. Final de 2010. Batem la uşa Schengen şi uşa nu se deschide. Să nu ne mai întrebăm de ce, zic.

Prea mulţi sunt, la noi, ca Vasea Şoric...

7 comentarii:

francisc vaida spunea...

..toti sunt pe mina cu dorinta de a fi mai bogati si mai puternici..! daca ticalosul ala de pirat care ii conduce danseaza cu tiganiii si primeste cu mindrie o salba de aur ....pretul Iudei ...ei bine cinstea,dreptatea ,munca ,familia ,corectitudinea,etica au deveniot doar niste vorbe in dictionar si nu au legatura cu viata noastra de zi cu zi ...!

totul se repeta ...toamna patriarhului,recursul la metoda alaturi de casa viselor sunt doar citeva din romanele care au descris .....ce traim noi azi ...!
urmeaza disparitiile misterioase ....! sinucideri spectaculoase ...explozii pe strada ..si TEROAREA va incepe ...!
cred k este doar o chestiune de timp

Bob spunea...

Sarut mana ! Azi , cu postarea asta esti foarte contradictorie. Pe de-o parte ni-i descrii pe jurnalistii de tv ca fiind niste fiinte reci , calculate , pe care nu-i mai misca nimic si pe de alta parte ni-l dai pe Soric . In toata splendoarea lui. Sunt convins ca , reporterii vostri , oricat de obisnuiti ar fi cu indivizi de factura lui Soric , au avut un moment de ezitare cand si-au dat seama ca asa ceva se da pe post . Ca-l vede o tara intreaga . Chiar un moment de jena . Omul , ori e prost facut gramada si chiar crede ce spune , ori ne crede pe noi foarte prosti si , cu un tupeu fantastic , face ce face in fata camerelor . Personal cred ca e o combinatie intre cele doua . SORINA !!!!!!! ASTA E SEFUL POLITIEI UNUI JUDET ????? NU SE POATE !!!!! SI CATI OR MAI FI CA EL ?????? INCREDIBIL !!!!! BINE CA L-ATI DAT ! CU TOATA JENA DIN DOTARE MA DECLAR FERICIT CA VEDE TOATA TARA CE SE INTAMPLA CAND POLITICUL INTRA CU TOT CE ARE MAI URAT SI MAI RAU INTR-O STRUCTURA MENITA SA NE APERE SI SA NE PROTEJEZE DE INTERLOPI(nu de camatari , ca aia fac numai bine :-))) ). Si unde mai pui ca are si liceul de mate-fizica !!!
PS. Auzi ? Pe-astia ii pun in functie dupa nume ????

Mădălin Ciortea spunea...

Cu indignarea cred ca este desuet. Cel mai bine este ca totul pare o piesa de teatru ba tragica, ba comica, ba actuala, ba foarte veche...la naiba, problema ramane costul imens al biletelor.

giani spunea...

admirabil spus...
mi-e rusine ca sunt din Piatra Neamt, ca ii cunosc pe o parte din cei care il aplaudau ieri pe "domnul" Soric, rugandu-l sa nu-si dea demisia.....
ca daca si-o da, raman ei descoperiti, fara cel care ii "coordoneaza"....

admirabil Radu Tudor, in emeisiunea de aseara, tot respectul, pacat ca soriciul e prea gros pe obrazul unora... si "spatele" prea puternic

Adi Anghel spunea...

Punct.Nimic de adaugat.Decat,poate,urmatoarea intrebare:"stie cineva cum se poate imigra in Australia?"

Anonim spunea...

Ahhhh...ce-mi place cum scrii! Bravo! Rezonez perfect cu cele scrise de tine...Si eu ma gandesc din ce in ce mai des si ma intreb ce dracu caut eu in tara asta?...As cauta una care ma obliga la renuntarea la cetatenia romana. Erau vremuri cand ziceam ca mai rau de atat nu poate fi...well, cum ar spune "soricul", se poate. Si inca bine de tot.

Bob spunea...

MANUAL DE DAT/LUAT SPAGA !

Not long time ago !


Se cauta (foarte usor) un om cu bani – de regula din Top 100 – cu ceva probleme la Parchet. Daca acest om este sau a fost in oarece relatii de afaceri cu fiul tau e si mai bine. Asta inseamna ca cercurile persoanelor cunoscute se intersecteaza intr-o oarecare masura. Se cauta o persoana care face parte din ambele cercuri . Se trimite aceasta persoana sa-i sugereze omului de afaceri cu probleme o solutie pentru problemele sale. Solutie care ar trebuie sa fie , sa zicem, 1 milion de euro, doua case si doua masini. Apoi se asteapta. Se astepta pana cand ? Pana cand e momentul cel mai prielnic. Prielnic pentru a lua sau pentru a te spala de multe alte pacate. Daca esti un necunoscut si nu te baga nimeni in seama iei spaga si iesi la pensie . Daca esti bagat pana-n buze intr-un scandal mediatic general , dai tentativa in fapt si pozezi in erou . Eventual il chemi pe spaguitor in persoana , in centrul Bucurestiului cu cele doua masini la purtator si , eventual , cu actele caselor in torpedou. Intamplator, o echipa a unei televiziuni de stiri se afla in zona si filmeaza totul . Apari la televiziuni si cu glas grav , sustii nivelul incredibil al spagii , astfel incat lumea sa retina DOAR ATAT – 1 MILION DE EURO, DOUA CASE SI DOUA MASINI DE LUX. Si sa mai retina un lucru – CA AI REFUZAT ASTA. Lucru incredibil in Romania. In acest moment , marele scandal in care erai bagat trece pe locul doi si nu te mai afecteaza.

Se are in vedere ca , in Romania , 99% din ORICE este doar imagine si atunci cercul se inchide . NU CONTEAZA CE AI FACUT , CI DOAR CE S-A RETINUT DE LA TELEVIZOR .