joi, octombrie 21, 2010

Doi ani

Cam de atunci tac. Şi până astăzi când, în urma unei postări de pe facebook a „geniului” şi colegului de trust Victor Ciutacu, am decis să reacţionez. Pentru că, în acest caz , mizeria a depăşit multe limite. Mult prea multe, aş zice.

Pe scurt, de doi ani, acest individ cu care eu n-am dialogat niciodată şi nici nu-mi doresc, aruncă cu tot felul de halucinaţii în mine, doar-doar de-oi reacţiona. În mare, imaginaţia nu îi este foarte bogată. Deci, aberaţiile sunt aceleaşi: aş fi „omul lui Băsescu” sau, mă rog, „omul SRI-ului”. Când nu e clară niciuna şi nici alta...găseşte variaţiuni. Astăzi, de exemplu, ofticat probabil că Dan Andronic a preluat pe blogul lui un comentariu pe care l-am scris eu în noaptea trecută, „geniul” Ciutacu postează, pe facebook, următoarele: „Când Dan Andronic o felicită şi, concomitent, căinează pe Sorina Matei, pot doar să iau act de ordinul de zi pe unitate”. Aşadar, cum spuneam... variaţiuni pe aceeaşi temă...seacă şi de tristă amintire. Cine nu e cu mine, e împotriva noastră.

În fapt, cu Dan Andronic am aceeaşi legătură ca şi cu Victor Ciutacu. Adică niciuna. Diferenţa între Andronic şi Ciutacu e că primul nu mă înjură public şi nu mă acuză de toate schizofreniile lumii. Şi când lumea n-o face, Ciutacu se oftică. E foarte simplu...

Scriu această postare nu pentru elegantul, graţiosul, modestul şi veritabilul jurnalist coleg de trust, ci pentru oamenii care mă citesc, jurnaliştii care mă respectă şi prietenii care mă cunosc. Şi, mai ales, pentru acei respectabili, oneşti şi tăcuţi colegi de breaslă care, deşi nu mă ştiu foarte bine, astăzi mi-au arătat un lucru simplu: că există.

E adevărat, nu suntem toţi la fel. Şi nici nu putem fi, slavă Domnului. Dar la fel de adevărat este că firea şi caracterul omului nu se schimbă niciodată.
Aşa că nu mă voi trage şi nu ne vom trage niciodată cu politicienii de bretele. Pentru că nu putem. Şi pentru că, în 13 ani de meserie, eu n-am făcut-o niciodată.

Nu asta e menirea ziaristului, el trebuie doar să informeze corect publicul. Asta e singura lui ţintă. Corectitudinea, dreptatea, echilibrul, justa măsură, încrederea, informaţiile fără greşeală şi, bineînţeles, isteţimea minţii... Astea sunt cele care fac diferenţa şi te fac, cu adevărat, puternic în meseria asta. Sunt lucruri pe care, indivizi ca Victor Ciutacu de exemplu, nu le vor avea niciodată. De ce? E atât de simplu...Pentru că niciodată, cu adevărat, nu le vor înţelege.

N-am de ce să nu scriu despre Cătălin Voicu sau Mitică Iliescu pentru că eu de opt ani sunt cu ochii pe aceşti oameni. De când individul Ciutacu abdicase de la meserie şi era la APAPS. Eu eram atunci tot ziarist, tot pe Cotroceni, şi nu-mi aduc aminte ca vreun angajat al trustului să mă fi acuzat vreodată că sunt omul lui Ion Iliescu, preşedinte al României. Sau al SRI-ului. Ar fi fost ceva vecin cu demenţa. Pentru simplul fapt că Radu Timofte şi SRI-ul erau sub influenţa directă a unor oameni ca Mitică Iliescu şi Sorin Ovidiu Vântu.

Pentru cei care nu ştiu, nici cu Vanghelie nu comunic deloc. Absolut deloc. Şi nici cu Hrebenciuc – decât strict profesional şi numai pe chestii oficiale. Nu pun infractorii pe piedestal, nu fac jocuri de imagine, nu ameninţ, nu împroşc cu noroi gratuit, întotdeauna discut cu şefii mei direcţi situaţiile delicate în care te aruncă, fără voie uneori, meseria asta.

A, şi nu am pus în viaţa mea mâna pe vreun ban. De 13 ani lucrez în acest trust pe un salariu. N-am avut niciodată vreo colaborare externă.

Cred că n-are sens să mai continuu, cei care mă ştiu...cunosc adevărul. Şi mai ştiu, de asemenea, că sunt un om dintr-o bucată. Cei care habar n-au, să se informeze exact că d'aia au legitimaţie de jurnalist. Cei care fac, scriu şi spun mizerii despre mine şi o vor face şi de acum încolo, rămâne valabil ce precizam în postarea anterioară : la coşul de gunoi cu ei. Pentru mine aceşti oameni nu există.

Pentru restul, respectul vi-l înapoiez cu aceeaşi căldură şi simpatie.

Vorba reclamei pe lângă care trec în fiecare dimineaţă şi mă face să zâmbesc: „Suntem cu toţii diferiţi. Din fericire”.

P.S. Îmi cer scuze pentru că nu am putut aproba comentariile voastre dar ceva s-a întâmplat cu blogul meu azi. Când le aprob, îmi dă eroare şi îmi apar diverse coduri. Nu ştiu exact care este cauza, nu m-am ocupat foarte mult de problemă şi nici nu mă pricep foarte bine chestii de genul ăsta. Aşa că îmi cer scuze încă odată şi sper să se rezolve. Şi da, promit să răspund mai des la mesaje. Dar din păcate, timpul şi evenimentele mă presează.

24 de comentarii:

Anonim spunea...

Cand credeam ca sunteti "fara speranta", iata ca exista exceptii ... Sunt un necunoscut, dar unul care te respecta pentru puterea de a fi "dintr-o bucata". Nu te chinui cu aprobatul comentariului, voiam ca tu sa stii parerea mea.

Unknown spunea...

Avand in vedere ca , ati ramas unul dintre putini ziaristi din aceasta tara care isi fac cu adevarat meseria , nu cred ca este cazul sa va intereseze si in acelasi timp sa va afecteze parerea unuia ca CIUTACU. Acest om este lipsit de orice bun simt . O mizerie in breasla dvs.

mishulicka spunea...

Ma bucur ca ai ramas acelasi om de onoare pe care-l stiu din facultate! Si ca mai sunt oameni care-si fac meseria, fara comenzi, ghidandu-se doar dupa regulile profesionalismului.

mishulicka spunea...

Bravo! esti acelasi om de onoare pe care-l stiu din facultate. Imi pare bine ca mai sunt oameni dedicati meseriei si nu comenzilor - de oriunde ar veni ele!

Maty spunea...

Sorina, nu fi rea!
Un pic de intelegere pentru specimen, te rog!
Nu stii ca are necazuri mari? El lupta cu dictatura, masini suspecte parcheaza in fata blocului lui, e urmarit frecvent, e agresat la mall. Si voua nu va ajunge, va organizati in continuare ! Saracu' mare dizident ...

:))))))))))))

stefand spunea...

Sorina, iti citesc cu placere blogul intre cele cateva bloguri romanesti salvate la favoriten si sper ca viata sa fie corecta la randul ei, in replica la corectitudinea prezentei tale jurnalistice, cu tine. Felicitari pentru fitnessul neuronal, mult noroc!

ziarist spunea...

@poweraxxel. am reusit sa aprob. dar, pentru unele mai vechi, tot eroare imi da. merci, oricum.
@ simona gabriela. da, mai sunt si ziaristi onesti in tara asta.
@ mishulicka. merci colegu, desi nu stiu exact cine esti. in facultate au fost numai oameni care lucreaza astazi in presa.
@maty. nu sunt rea, sunt sincera.
@ stefan. si eu sper. fitness neuronal...cum suna :))

Bob spunea...

32 de ani, 3 ani, 2 ani , 10 ani si 6 luni. Multi inainte. Faptul ca de 3 ani scrii despre vantu si ca de doi ani de agreseaza ciutacu , spune multe. Primul an a fost de soc si de tatonare. Nu mai cred in coincidente de mult timp. Si , crede-ma , in mare masura tot din cauza presei. am ajuns sa-mi dau seama cine comanda articole,dupa semnatarul articolului . Sau dupa modelul de laptop care le creste in poala. In momentul in care vezi o fatuca de la voi din trust ( am auzit ca i se spune zuza) cum isi asorteaza bluza cu noul VAIO (vreo 50 de milioane ) iti dai seama imediat de unde vine sponsorul.Cand vezi un gibon de la voi din trust ca se lauda cu rolul de pistolar 5 (prietenii stiu.... ce inseamna) la APAPS iti dai seama caret sunt interesele. Asa ca , lasa-i balta, si vezi-ti de drum. Cine te stie , te apreciaza si cine nu te stie , nici nu stiu ce pierd.Acesti o ameni au senzatia ca totul li se cuvine, ca daca apari pe sticla esti automat si vedeta. Hai sa fim seriosi. In afara de tupeu , VC -ul nu are NIMIC. E un personaja demn de mila. Primul nume care imi vine in minte - Costica Gudurau. Acuzatia lui nu are nimic de-a face cu deontologia sau cu caracterul. Asa ii cere constiinta lui de parizian (vorbim aici de cei ce mananca in fiecare zi de pe strada Paris :-))) ). Sau de functionar la APAPS ....????ultima perioada de la inceputul postarii nu i se adreseaza lui ci aceluia care are grija de giboni.

De cand am terminat eu facultatea s-au mai schimbat pedepsele din Codul Penal , dar poate se rezolva.

Andrei spunea...

Felicitari pentru atitudine si postura. La fel si pentru articolele scrise pe blog.

Referitor la Ciutacu. De regula, oamenilor bolnavi e nevoie sa le aratam compasiune, pana in momentul in care boala este folosita ca si mijloc de presiune sau santaj. Asa ca ai procedat corect pana acum, cand atitudinea fata de el trebuie sa se schimbe.

bgoodforyou spunea...

Scrieti bine, are logica, argumentatie, spre deosebire de mare parte din presa. Cand am aflat ca sunteti la a1,3 am avut o ezitare daca sa continui sa va citesc sau nu. Dar am zis sa va dau o sansa si nu dezamagiti.
Cred ca incetul cu incetul trebuie sa ne coalizam si noi cei care am tacut si sa ii linistim pe cei care au doar tupeu.

Scifi spunea...

WOW.
M-ai dat pe spate. Comentariile au contribuit si ele, confirmand un fapt incredibil.
Sa fie oare adevarat ca in trustul lui Felix mai exista un jurnalist? Pai asta inseamna ca e posibil sa mai fie si altii. Atunci unde sunt? De ce nu-i vedem la TV? (ca eu bani pe Jurnalul National nu dau). Vedem doar dulai cu spume la gura, care au abandonat de mult meseria de jurnalist (atat de frumoasa, putine lucruri sunt mai frumoase decat sa cauti adevarul in timp ce ceilalti incearca sa-l ascunda).
Daca esti reala, daca existi, inseamna ca Voiculescu e pantaloni scurti pe langa Vantu, pentru ca plateste un om liber. Nu pot sa zic decat: Felicitari, domnule Voiculescu!

Anonim spunea...

Sorina, voi fi scurt
Felicitari pentru modul civilizat si tolerant cu care raspunzi unor atacuri nemeritate!

Filbert spunea...

Atacatul unuia ca (cacofonie intentionata..) Ciutacu e chiar o confirmare a decentei si responsabilitatii d-voastra asa ca nu are rost sa ripostati....Ar trebui sa fiti cu adevarat ingrijorata daca v-ar lauda...

Anonim spunea...

Felicitari, Sorina Matei, de la un fost jurnalist (la Realitatea, nu e niciun secret), refugiat intre timp in afara breslei, si care mai are incredere doar in foarte putini jurnalisti. Meriti tot respectul din partea jurnalistilor si a publicului, imi pare bine ca mai exista OAMENI ca tine!
Cat despre atacurile acestor personaje, nu cred ca merita atata atentie.

Unknown spunea...

Doamna, ma bucur ca tocmai v-am descoperit. O sa mai trec pe aici. Vad ca sunt lucruri care merita citite. Numai bine!

Robbyx spunea...

Buna Sorina!
Nu te cunosc bine, am citit doar cate ceva din ce-ai scris, si asta dupa arestarea lui Catalin Voicu. Pot spune, insa, ca am simtit aceeasi placere deosebita de cate ori am facut-o. Ai tot respectul meu si ma bucur ca exista si oameni ca tine in trustul Intact.
Saru'mana!

Anonim spunea...

iti doresc multa putere de munca si mai mult timp liber.:)
iti apreicez si stimez atat calitatea jurnalismului de care dai dovada,cat si curajul de a-l infrunta pe "genialul" Ciutacu.
mult noroc!

ELENA spunea...

Sorina, scrie mama tot ce afli in investigatiile tale. Nu baga in seama ce spune balosul de Ciutacu. El are norocul ca iese pe sticla si-si varsa mizeriile, ca altimteri ar fi un neica nimeni.Ar cara si acum geanta cine stie carui mafiot. TU SCRIE SI INFORMEAZA CORECT ROMANII. Pate ca asa afla mai multi despre hidosenia clasei politice romanesti.

Anonim spunea...

Draga mea,

Care sunt marile realizari ale lui Ciutacu?0 barat. In afara de faptul ca face spume la gura pe bani pe la TV-eu de umple tot telespectatorul de scarba eu n-am observat ceva remarcabil. Mi-e sila de el ca om, n-am cumparat niciodata Jurnalul National din cauza lui dar pe la tine trec des si iti citesc cu interes toate postarile.
Sa stii ca atunci cand a fost arestat Voicu, primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost: "De cand tot scrie biata Sorina de mafiotul asta...uite cata dreptate putea sa aiba!" Asa ca cine stie cunoaste iar tu ramai un jurnalist autentic, nu o sluga penibila.
Sa mai stii ca nici eu nu inteleg cum de te plateste Felix. Probabil pentru ca inainte de orice are mari calitati de business man ( nu, nu glumesc) si a vazut ca talentul tau ii poate aduce bani.

Anonim spunea...

si sa nu uitam... Victor Ciutacu nu foloseste deodorant :))

Administrator spunea...

Mai nou, si Mirciulica Badea s-a ofuscat... http://www.mircea-badea.ro/blog/s-a-bosumflat-deontoloaga/
Ce sa zic, d-na Sorina, in trustul acela, oricine nu trage ca apucatul in Basescu si oamenii lui e vandut puterii. Nici mie nu-mi place individul (bineinteles ca nici Boc!), insa una e sa practici meseria de jurnalist, alta e sa practici linsajul profesional... Ce ziceti, mai dati o data cu barda in lista de bloguri si-l scoateti si pe Badea?:)

Unknown spunea...

Bravo Sorina, pentru atitudine! Eu nu as putut fi atat de Doamna.

Eminescu ar fi spus:
"E usor a scrie versuri,
cand nimic nu ai a spune,
insirand cuvinte goale,
ce din coada au sa sune".

Si draga mea, tine drumul drept! Uite ce frumoasa esti.

luciu spunea...

Nu-s din breasla dar nu pot sa nu observ ca Sorina e cu totul altceva in peisaj, atat la Antene (paradoxal, existenta si rezistenta ei acolo, imi provoaca un inceput de stima pentru Voiculesti) cat si in presa, in general. Imi adaug si eu felicitarile mele pentru puterea cu care ramane ea egala si dreapta.
Mascarici ca Badea si Ciutacu-Jolica, nici nu merita bagati in seama. Pusi la punct si atat.
Faptul ca au o anumita popularitate nu inseamna decat ca exista muste pentru orice gramajoara.
@george stoian : problema nu e ca nu foloseste deodorant ci ca nu se spala suficient de des incat sa nu aibe nevoie. Desi cred ca de vina e materia cu care lucreaza.

Bob spunea...

http://bobdole1950.wordpress.com/2010/11/06/libarcile/