duminică, ianuarie 17, 2010

Să-i dai Cezarului ce-i al Cezarului...

...înseamnă să recunoşti, de exemplu, capacităţile de lider ale candidaţilor la şefia PSD. Sunt trei pretendenţi până acum: Geoană, Mitrea ( sau Cristi Diaconescu) şi Adrian Năstase. Asta în cazul în care, pe plaja din Brazilia, nu l-a bătut vreun gând şi pe Liviu Dragnea să spargă voturile în viitorul Congres.  

În orice caz, situaţia îmi pare destul de clară. Geoană e singurul care nu mai are nicio şansă. Comentariile în ceea ce-l privesc sunt inutile.  Miron Mitrea e un foarte bun organizator. Dar Adrian Năstase e singurul care, acum, mai poate capacita partidul. Cheia lui e echipa. Iar Mitrea şi Cristi Diaconescu îl pot ajuta... sau nu în acest sens.

N-am fost niciodată un fan Adrian Năstase. "Potecile pe creier", geaca mea portocalie primită în dar, în decembrie 2004, de la mama mea la o externare din spital - ironizată profund şi deranjantă chiar pentru Adrian Năstase în timpul unei declaraţii de presă de după pierderea alegerilor, toate ironiile, aroganţa ce părea neţărmurită, Dorina Mihăilescu, presiunile incredibile asupra presei şi câte şi mai câte... Multe, prea multe nu se vor şterge niciodată din mintea mea.

Eu sper ca Adrian Năstase să fi învăţat, cu sinceritate şi extrem de bine, din toate acestea. Pentru că, la finele lui 2004, niciun ziarist din cei pe care-i cunosc eu, efectiv, nu-l mai putea suporta. Acesta e adevărul gol-goluţ. Sper, la fel, că stilul său de conducere, al soţiei sale, al apropiaţilor săi să se fi adaptat, cu adevărat, la realităţile anului 2010. 

Scriu toate acestea pentru că, în anumite momente, trebuie să-i dai Cezarului ce-i al Cezarului...Adrian Năstase e acum, după cinci ani şi un pic, cel mai bine pregătit, cel mai puternic, cel mai experimentat, cel mai credibil până în acest moment, cu discursul cel mai bun şi, până la urmă, cu IQ-ul cel mai ridicat cred dintre toţi candidaţii la şefia PSD. Foarte probabil că va fi viitorul şi preşedinte al partidului. 

Dacă n-a învăţat nimic, la fel de probabil e că va ajunge acolo degeaba.  Dacă a învăţat, va fi un impresionat câştig.  Însă, în scurt timp, cred că vom afla şi adevărul. Cazul Adrian Năstase poate fi, până la urmă, un exemplu. Sau, mai degrabă, o pildă despre capacităţile politicienilor români puternici de a se adapta greşelilor imense din trecut.

5 comentarii:

alk spunea...

Eu nu cred ca a invatat ceva din experienta anterioara si nici ca va gindi si actiona altfel decit pina in 2004. Dar e clar ca e singurul care poate conduce PSD. Asta daca nu cumva Cristi Diaconescu va dori sa candideze. Si nu cred ca va dori...

quin spunea...

domnul AN trece printr-un proces de PR suficent de bun (stat in umbra, vorbit efectiv cind trebuie) dar despre "sinceritate" nu se poate discuta in cazul sau. la fel, cum de la o anumita virsta omul nu se mai schimba.
si faptul ca pe banii nostrii pina la urma si-a curatat dosarul si si-a cosntruit 'aroganta' nu insemna ca e "o pildă despre capacităţile politicienilor români puternici de a se adapta greşelilor imense din trecut". inteleg ca hotul neprins e negustor cinstit dar omul numai pilda de intelepciune nu e... de cind tupeul se confunda cu intelepciunea, arogata reprezinta istetime si banii reprezinta un substitut pentru constiinta?

Unknown spunea...

Cu Adrian Nastase presedinte, PSD a inregistrat cele mai bune rezultate. Acesta este un adevar pe care toata lumea il recunoaste.
Poate ar fi bine sa remarcam ca omul asta vrea sa se dedice partidului. Nu vrea sa devina premier sau presedinte al tarii, vrea sa reorganizeze si sa restabilizeze PSD ul. Nastase nu are ce pierde, spre deosebire de Geoana sau Mitrea, oameni care se razbuna, oameni carora le e frica sa nu piarda tot, el vrea sa reconstruiasca PSD ul. De ce nu? Mult succes Nastase! Hai sa vedem ce iese sau… daca ii reuseste din nou.
Pe de alta parte, Nastase merita toata increderea pesedistilor pentru ca nu vorbeste despre sine. Vorbeste despre o echipa care sa includa toate vocile, toate curentele, toate generatiile pentru o constructie eficienta. Se pare ca asa a procedat si in 2000 – 2004 si asa au fost “inventati” multi dintre liderii PSD de astazi. Mitrea, spre deosebire de Nastase, prin ce echipa a anuntat, practic rupe PSD ul in doua, cei de acord cu Mitrea si cei care au avut curajul sa ii spuca ca a gresit si unde a gresit.

cezar spunea...

bombo reformat?asta nu asteapta decit sa-si plateasca politele...te asigur ca nu va iesi,sunt prea multi care se tem de dictatura sa in partid.pesedeaua cu bombo pres,e clar ca s-a modernizat in 5 ani...prostanacul o fi avind el defectele lui dar sub conducerea sa ,baronii locali s-au putut manifesta in voie,ii vedeti p-astia agreeind ideea reintoarcerii lui bombo in fruntea partidului cind nu misca nici musca?

Anghel Cristian spunea...

Nu se stie ce va fi, dar cu siguranta se va produce o schimbare la varful PSD-ului. Este nevoie totusid e un partid puternic de stanga pe firmamentul politicii romanesti.