vineri, octombrie 16, 2009

Printre satisfactiile muncii de ziarist

De mai bine de un an, scriu pe acest blog despre mafia din jurul lui Mitica Iliescu, despre Catalin Voicu, despre Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, SPP, Acvila, incredibile lucruri, fapte pe care le-au facut sau le-au planuit acesti oameni...Am vorbit despre nesfarsitul scandal si marea miza de la Ministerul de Interne.

Tot de atunci, doi ministri de Interne au demisionat, unul a fost demis, un Guvern s-a rupt si, apoi, s-a facut praf in Parlament.

Desi informatiile erau verificate, paraverificate si stiam ca sunt adevarate, extrem de interesant mi s-a parut ca nimeni, absolut nimeni din presa nu a preluat acest subiect.

Dupa un an, in aceasta seara, presedintele Basescu a vorbit, in premiera, despre marea miza. Si, in mare parte, a confirmat ceea ce am scris eu. De ce a facut-o abia acum? Nu stiu...Ce am banuit si am si scris dealtfel a fost ca Nica a cedat presiunilor fostului general SPP.

Dar macar asa l-am auzit si eu, tot in aceasta seara, pe Vanghelie cum ii tremura vocea, cum Mitica Iliescu a cerut, virulent, dovezi....Am vazut cum clica a intrat in panica. Si de aici si satisfactia. Ca a fi ziarist in Romania, a urmari de foarte mult timp niste oameni periculosi si a scrie despre ei nu inseamna neaparat ca esti nebun. Ci doar insistent si cam tacanit de corect.

Apropo, pentru cunoscatorii problemei: inteleg ca imediat dupa demiterea lui Nica, Gigi Rizea s-a internat, brusc, in spital.... Astept, oricum, cu nerabdare evolutiile pe acest subiect. Un adevarat roman- foileton. Sau, mai bine zis, o descriere perfecta a Romaniei in spatele usilor inchise, din ultimii 20 de ani.

Alte mici satisfactii: optiunea initiala pentru Mihai Tanasescu, alegerea lui Lucian Croitoru...sunt mutari pe care am banuit ca le va face presedintele.
Dar n-am banuit deloc ca azi, o emotie demna si fireasca o voi intalni la un politician in Palatul Cotroceni.

Azi, ma uitam la Croitoru, dupa intrarea sa in scena, pe scarile Palatului. Vorbea de la pupitrul presedintelui, presedintele il urmarea extrem de atent din stanga, Croitoru vorbea, vorbea si la un moment dat m-am uitat unde se uita si el. Si m-am mai uitat o data... Lucian Croitoru avea atat de mari emotii incat se uita pur si simplu in gol. Avea aproape 20 de camere in fata, o tara il urmarea in direct...O mare de fotoreporteri ii vana cu blitzurile toti muschii fetei...Si omul zilei avea emotii. A fost firesc, uman, omenesc, trecand peste limbajul convergent bancaro-pasaresc. A fost placut. Pacat ca de azi s-a facut si el politician.

Ce n-am inteles inca la Croitoru este schimbarea drastica de optiune intr-un singur an. In decembrie 2008, a refuzat sa fie premier al unui Guvern cu o sustinere de 70%... In octombrie 2009, a acceptat sa fie premier al unui Guvern care n-are nimic...Cine stie, poate raspunsul il am cand va prezenta, daca va apuca sa prezinte, structura noului Guvern. Peste 10 zile sau la urmatoarea nominalizare, cand va fi ea....Daca, intr-adevar, va fi asa.

10 comentarii:

dmd. spunea...

Bine vazut,bine inteles,bine scris,felicitari.....

francisc vaida spunea...

de ce nu reactioneaza nimeni ?.
.. ei sunt presa ,mass mediile toate ..! si daca cei despre care scrii nu vor ..nu exista nici o reactie din partea ,,instituziilor statului,, ..!
..asta s-a construit in 20 de ani !
..un stat criminal care isi ucide lent si sigur ... cetatenii
..un stat in care basescul face ce vrea ..iar lingaii basescului isi fac jocurile si banii.!

sandman spunea...

Si totusi, credeam ca ai mai mult fler la oameni. Croitoru e o marioneta avida de putere. Doar asa isi va putea completa CV-ul care are goluri si doar functia de... consilier.

AJ spunea...

Da Sorina.. Asa e.. Si nu e asa mereu..

In asteptarea alegoriei mai savurez inca o data blogul tau. Just for fun.. Sometimes..

ziarist spunea...

@sandman. cel mai pagubos in meseria asta e sa pleci de la idei preconcepute.

sandman spunea...

@ziarist
Nu plec de la idei preconcepute, doar ma intreb daca tu in situatia lui, cu CV-ul lui, ai fi acceptat sa intri in mocirla asta daca n-aveai vreun interes.
Restul sint detalii.
Si mai e ceva: pe lumea asta nimic nu e intimplator.

Anonim spunea...

Vrem Respect ! Manifest pentru România, pentru viitorul nostru şi-al copiilor noştri… :
http://sfinx777.wordpress.com/2009/10/18/manifest-pentru-romania-pentru-viitorul-nostru-si-al-copiilor-nostri-jos-basescu-jos-mafia-portocalie-nu-vrem-dictatura/

Dacă, ei, Băsescu şi pedelacheii sunt uniţi… UNIŢI PRIN TICĂLOŞII, să NE TREZIM, să ne implicăm, SĂ CEREM ŞI SĂ NE IMPUNEM PAŞNIC RESPECTUL, pentru că, NE-AM SĂTURAT !
TREBUIE SĂ RENUNŢĂM LA… RENUNŢARE ! TREBUIE ! E TIMPUL !!!
Sibilla

francisc vaida spunea...

..


... ce frumos si ce tipic rominesc ..! sa ai curaj sub pseudonim..!sa combatzi k tarie si minie proletara sau mar rog ,burgheza ,sau 'telectuala ..!

de asta nu ajungem nicaieri ..ne ascundem de noi insine si unii de altzii..!
..vrem sa fie bine ..sa stergem cu buretele ...trecutul si sa facem ALTCEVA decit dungile marinarului ..!

...indreptatzi dungile marinarului ..!

Anonim spunea...

Buna ziua, Sorina! Foarte interesante materialele publicate de tine... Cu siguranta, subiectul "Mafia lui Vanghelie" a fost pastrat de presedinte ca munitie pentru campania electorala. Despre aceste subiecte am citit si pe blogul ziaristului dan Badea. Ceea ce nu-mi place la acest domn este radicalismul pozitiei sale. D-l Badea este un "taliban" al lui Basescu, o persoana ce isi afirma cu orice ocazie sprijinul neconditionat si care se face ca nu vede abuzurile presedintelui si mafia ce se ascunde in spatele PD-L.

Dan Gheorghe spunea...

cred ca privirea in gol a lui Lucian Croitoru arata altceva - cred ca omul se intreba in acel moment ce cauta acolo. ce a cautat in toata poavestea asta. o poveste cu final asteptat, pana la urma. nu inteleg cum un om care el, despre care se spune ca e un bun specialist, a aceeptat sa joace in acest teatru absurd. asa se si explica de ce oamenii de calitate din tara asta se tin departe de politica...