duminică, septembrie 06, 2009

Nesimtirea la romani

Ce-ti poate strica un weekend perfect? Hmmm...Hai sa vedem! Se gaseste intotdeauna. Dar ce ziceti de romanii nostri? De exemplu, un roman nesimtit, unul jegos, altul hot si intotdeauna un roman tupeist...Sau mai multi. Ca-s multi. Mereu.

Exemplul 1. Ma urc in tren. Acceleratul 12621 de Brasov. WC-urile sunt cel putin infecte, in tren miroase ca dracu, a wc, a transpiratie, e cald si geamurile nici nu se mai deschid, la cat de vechi sunt. Iar geamurile sunt, oricum, pline de zoaie.Nu poti sa admiri peisajul fara sa te izbeasca in ochi.

Ar trebui sa stai in picioare, sa nu te atingi de nimic si ar trebui sa nici nu mai respiri vreo 3 ore. Asta ca sa nu te jegostesti si tu.

Daca iesi pe culoar, ii vezi...Pe scarile trenului in miscare, stau tiganii. Stil ciorchine. Fumeaza, scuipa...si fac parte din decor. Put, bineinteles, ca dracu. Dar nu pentru ca au trecut des pe la wc. Ci poate pentru ca n-au trecut pe acolo deloc. Wcul e acolo unde vor ei. Ei si muschii si scuipatii lor.

Va intrebati cum arata controlorul nostru de accelerat? Roman, burtos si tuciuriu de atata jeg...Se intretine cu tiganii. Si cu niste pusti cu foarte multe piercinguri. In nas, in sprancene, in limba...Si mainile le tremura de ce-or inhala sau fuma. Si n-au mai mult de 17 ani.

Cum merge trenul? Romaneste. Pleaca din Bucuresti Nord cu o intarziere mica si ajunge, la destinatie, cu una sanatoasa...de vreo 45 de minute. „Asa e mereu. Si mizeria, si intarzierea, si tot”, imi zice o doamna care merge mereu cu acceleratul imputit. Asa e mereu, la noi. De ce? Pentru ca romanu-i ca sistemul. Jegos si nesimtit.

Exemplul 2. A doua zi. Ma intorc cu rapidul 832. Poate, poate, o fi altceva. Diferenta la bilet e de 7 ron. Mai mult, cu rapidul, of course. Ma urc, curat. Vreo 10 vagoane noi, necompartimentate, in care toata lumea sta la masuta cu toata lumea. Asta e, in fine, transportul in comun. Geamurile spalate, scaunele intretinute, probabil ca fusese inaugurat recent.

Copiii plang, o doamna si-a adus si catelul, alta de 100 de kg isi harsaie cu picioarele sanatoase geamantanul de podeaua compatimentului, ii da un sut si il baga sub un scaun. Pana si mie mi-e mila de geamantanul ei...Imi pun castile...Si ii las sa se desfasoare. Sa faca ce-or vrea. Bine ca nu miros.

Numai ca dupa ceva timp, apar prin tren doi baieti. Unul cu un cos de supermarket, plin cu cornuri, sucuri si diverse fursecuri...Cine vrea, cumpara. Cine nu, nu.
Si al doilea baiat, tot tigan, are un cos la fel. Dar e plin cu alte cosulete si pahare din plastic, pline ochi cu zmeura. Il las sa treaca. Si cand se intoarce, ii zic: „ Cat e? Vreau si eu!”. Tiganul tinerel imi zice: „3 ron paharul cu zmeura ( mic) si 10 ron cosuletul. Cosuletul ramane la dumneavoastra”.

Ce sa-ti spun, de parca mie cosuletul imi trebuia. Ii dau 10 ron si imi da un cosulet plin ochi cu zmeura. Vizavi o doamna cumpara si ea. Individul pleaca glont din vagon.

Dupa vreo 10 minute, dupa ce consumasem maximum 5 boabe de zmeura, descopar romanismul: dupa primul strat, toata zmeura era mucegaita de nici nu te puteai sa te uiti la ea, in niciun caz sa o alegi. Iar sub cele 2 straturi de zmeura mucegaita, cosuletul era indesat cu frunze. Am vrut sa ma duc dupa el. Dar nu eram sigura ca il mai prind.

O intreb pe doamna de vizavi:”Doamna, ale dumneavoastra cum sunt? ”. Imi raspunde: „La fel. Sunt toate pline de mucegai.” Si asa erau. De nici nu te puteai uita... .

Apare controlorul. Vazuse deja biletele. Si ii zic: „ Nu va suparati, stiti cine e baiatul care vinde zmeura? Uitati ce a vandut. Zmeura e toata mucegaita”. Se uita si i se cam deranjeaza mustata.
„Nu stiu doamna. De ce ati cumparat-o? Eu v-am pus?!”. Imi venea sa-i zic ceva de dulce, dar m-am abtinut. Insa avea un tupeu halucinant. Numai cu tonul, te scotea din sarite. „ Nu, nu m-ati pus dumneavoastra. Dar presupun ca fara voia dumneavoastra nu au voie sa circule prin tren indivizii astia si sa vanda oamenilor asemenea mizerii”.

Nu mai continuu, ca ma enervez si mai tare. Ma certam, de fapt, cu un idiot. Un burtos mai mare decat cel din accelerat, transpirat, urat mirositor, cu camasa descheiata din care zdranganeau doua lanturi si mai maaari din aur...O fata din aia adevarata. De nesimtit. Omul legii care acoperea, de fapt, hotiile altor jegosi.

Sa va mai spun ca si rapidul a avut o intarziere de 30 de minute?

Suntem fara speranta, stiu. Suntem in 2009 si nimic, chiar nimic, absolut nimic nu s-a schimbat.

Oricum, ideea e daca va duceti, sa nu va speriati, sa nu va stricati cheful, iritati, enervati si oripilati. Pentru ca asa arata Romania, in SNCFRul lui Berceanu, dus- intors, Bucuresti- Brasov.

O calatorie mult mai placuta decat a mea va doresc!

UPDATE. Si ca tabloul sa fie complet, citesc in presa noastra romaneasca de inalta respiratie ca Tudor Chirila a baut si a facut circ la Brasov. Poate colegii de la Cancan au facut rost doar de poze si apoi au incropit un text, nevazand recitalul. Sau poate, cine stie, am vazut si eu si ei recitalul din doua galaxii diferite. Dar showul oferit de Chirila pe scena de la Brasov a fost cel putin extraordinar.

Ascult din cand in cand Vama, nu sunt fan Chirila, dar cred ca, uneori, unele lucruri trebuie spuse verde-n fata. Si anume ca nu poti sa faci un artist de rahat, doar pentru ca ai cateva poze care, scoase din atmosfera spectacolului, induc un cu totul alt mesaj. Nu poti sa vinzi, ca si cap de ziar, un asemenea subiect, fara sa spui si cum a cantat Tudor Chirila pe scena, ce mesaje a transmis el, cum a cantat toata trupa Vama, cum a reactionat publicul, cum toti au cantat frenetic cu Chirila, cum ii stiau aproape toate cantecele, cum de l-au aplaudat non-stop....De ce s-au cerut trei bisuri? Ca a mimat sexul? Perfect fals.

Iar scena cu sexul e din nou relatata total aiurea. Era acolo un duet fantastic intre vocea lui Chirila si corzile unei chitare electrice. Imi pare nespus de rau ca unii colegi din presa chiar n-au inteles nimic din spectacolul de la Brasov. Relatarea din Cancan este cel putin tendentioasa si facuta fara a respecta regulile de minimum bun simt din meseria asta. Pe scurt, nu respecta adevarul faptic, scoate din context si induce un alt mesaj. Si vorbesc aici doar despre show.

Ce a facut Chirila dupa, nici nu ma intereseaza. Eu l-am vazut pe scena, l-am aplaudat pana mi s-au invinetit palmele si nu pot sa va spun decat atat: as vrea sa fie tara asta plina numai de artisti cu vocea, energia, personalitatea si de talia lui Tudor Chirila! Si mergeti la Vama! Eu, cu siguranta, o sa ma mai duc...

11 comentarii:

francisc vaida spunea...

..nu am emigrat inainte de '89 k sa nu scad numarul ungurilor pe mp dar din ce in ce ma apasa gindul k sunt un fraier de bucuresti caruia ii trece ...ma rog i-a trecut viatza fara sa intzeleaga ...de ce suportam noi asa ceva ..? in loc sa-i aruncam la cosul de gunoi sau ....pe berceanu si ai lui de la SNCFR la wc personalului sus amintit cu controlor cu tot....!

ziarist spunea...

@ francisc. sa-ti spun ca mai bine emigrai? e useless, no? Pe astia nu-i arunca nimeni la cos sau la wc...Sunt vesnici. Mie asa imi par...

francisc vaida spunea...

..nu mai am sperantze de bine ...! parca am fi blstematzi..acu vreo 10 ani imbecilul ala de ciorbea dadea minerilor zeci de milioan e de dolari ...SA NU MUNCEASCA ....iar acum boc boc & co .vor sa muncim pe moka ...! ce sa mai zici ..!
..

AJ spunea...

Pai mereu a fost asa.. Mai putin in intercity-ul comunal pe doua niveluri, unde.. ghici cine statea si la etaj si la parter? Exact! Aceeasi puturosi. Sa zicem deci ca o evolutie infima a existat.. in 20 de ani.. Cat despre zmeura.. parerea mea e sa te "bucuri" ca ai gasit zmeura cu mucegai si nu pietricele.. Era si mai trist..

www.mirceanetea.ro spunea...

Buna Sorina,

Pana sa ma mut in Bucuresti, am mers cativa ani Craiova-Bucuresti.
Exista totusi mici tips&tricks la mersul cu trenul:
- nu te aseza la locul tau - oricum nu se respecta; mergi prin tren si te asezi langa oameni mai "normali"
- daca gasesti compartiment gol, trage perdelele; se poate sa ai noroc sa scapi cateva statii de deranj.
- imbraca-te in haine "de tren"; incearca sa nu iesi in evidenta prin haine si machiaj :)

Cam atat, nu-mi aduc aminte altele acum.
Mircea Netea.

ziarist spunea...

@aj. si daca as fi gasit zmeura comestibila crezi ca ar fi fost atat de tragic?
@ mircea. sa nu iti imaginezi ca nu am mai mers si eu cu trenul. am mers si am facut uneori si naveta pana la Ploiesti. N-am mai mers de ceva timp si, ca atare, speram sa se fi schimbat ceva. Suntem in 2009, totusi. Cat despre haine, locuri si tipsuri d'astea, toate au fost in parametrii normali.De machiaj nici nu poate fi vorba. Accentul meu era pus pe o stare de fapt: SNCFRul in care nu s-a schimbat nimic. Sunt aceiasi imputiti, smenari, tupeisti, hoti...aceeasi mizerie. In care traim si in care nimeni nu vrea sa schimbe nimic

Anonim spunea...

Ce ai zice daca si trustul meu si trustul tau am face in acelasi timp o campanie de genul "Civilizati Trenurile" :) Am mai vazut campanii de succes... poate ne iese.

ziarist spunea...

@ realitateainfm. cred ca aici e vorba de mentalitate...nu stiu ce efect ar putea avea o asemenea campanie. dar vad ca oamenii care sunt jegosi stau in jeg, si n-au nicio problema. Deci e de la cap...si aici e problema.Acolo trebuie umblat.

Yanis MC spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ion spunea...

Eterna si fascinanta Romanie...da, asta este Romania, din pacate mare parte dintre noi, constatam, suportam, comentam si pentru ca este mai usor sa te faci ca uiti, si ca nu esti afectat, ne vedem d-ale noastre...Ar trebui sa facem ceva, sa miscam parghia militantismului civic activ, pragmatic asupra clasei politice. Totul incepe de la cei ce administreaza aceasta tara: ei nu au probleme ca nu merg cu trenul, ei nu sunt asaltati de micii gainari care vand te miri ce..Nimeni si nimic nu-i apasa si nu-i tine responsabili. Micile infractiuni sunt cele ce fac viata romanului de rand, un mare rahat. Si cum infractionalitatea creste ca buruiana, fara sa aibe nimeni grija de ea, se ajunge la exact ce se intampla in societatea romaneasca. Titlul de „jmecher” (particula nobiliara de mahala, echivalentul unui „sir” mioritic) este cautat de multi. Din pacate, din punct de vedere mediatic, cei ce au castigat deja acest titlu au parte de cea mai buna campanie de marketing: sunt mai mereu la stiri, si aproape de fiecare data, castiga in fata societatii civilizate. Si exemplul castigatorului prevaleaza !!!Daca ne gandim ca traim intro societate in care politisti sunt vai mama lor, prost echipati, cu niste sefi scoliti acum 35-40 de ani, fara legi care sa le asigure protectia, si adaugam si un cod penal aiurea, si un cod de procedura si mai aiurea, nici nu mai avem de ce ne mira, este normal sa se intample asa.Si ajungem din nou la o clasa politica, compusa in mare parte din alienati. Aceasta clasa politica, nu are nici cea mai mica intentie sa faca lucrurile cum trebuie. Pentru ca nu simt „jungheru’ societatii civile in coaste..Nu-i intreaba nimeni de ce nu fac nimic folositor acestei tari: au treaba „mare” si multa de facut...asta zic probabil tot timpul..Cum ar fi sa-si asigure spatele, numind in pozitii importante, oameni de incredere si nu de valoare (vezi Ridzi si Nutzi spaima „butzii” Vanghelie si altzii) cu consecintele de rigoare..lumea in care traim. Apoi nu-i intreaba nimeni de modul in care au strans averile ( coruptia si averile ilicite traiesc cel mai fericit concubinaj) pe numele neamurilor, pe interpusi samd.
Cred ca trebuie sa ne gandim din ce in ce mai serios la militantism civic, activ prin care sa ne aparam interesele, prin coeziune sociala si presiune cat incape pe politicieni ! Nu trebuie sa schimbam clasa politica, trebuie sa ne schimbam noi atitudinea fata de clasa politica, asa ne facem o soarta, poate mai buna. Adica "Desteapta-te Romane ! "

aztecjohn2003 spunea...

Si totusi apropo de zmeura la 10 ron cosuletul nu ti-ai pus intrebarea de ce costa asa putin dasteapto!