marți, mai 06, 2008

Un spot cat o mie de cuvinte


Da, interzicerea spotului de catre CNA chiar m-a enervat atat de tare incat m-a facut sa rescriu pe acest blog. Pentru ca acest spot este, dupa parerea mea, cea mai buna realizare de pana acum in materie de spoturi de televiziune.

Mesajul, conceptul grafic, muzica, montajul, impachetarea sunt de-a dreptul exceptionale. Este gandit si lucrat intr-un fel anume. Un minut si opt secunde care iti raman pur si simplu in minte. Si nu numai atat. Te fac sa gandesti. Si asta este cel mai important. Si, in Romania anului 2008, asta nu e chiar foarte rau, nu?


De cum l-am vazut, nu l-am perceput neaparat ca un spot electoral. Este doar un spot care vine pe piata media, exact la momentul potrivit. Si asta e foarte bine. Pentru ca este un spot ce vorbeste de conducatorii tai, chiar atunci cand trebuie. Cand a inceput campania electorala.


Am ramas siderata cand am citit astazi explicatiile absolut penibile ale CNA. Marii ganditori ai Consiliului au ajuns la concluzia ca spotul este antisocial si incalca prevederile referitoare la difuzarea materialelor destinate campaniei electorale.


Un individ, pe nume Radu Teodorel, membru al CNA, spune asa: "Este clar că are un mesaj electoral. Conduce către ideea că cel ales este stăpânul nostru, când de fapt el este ales din banii publici pentru a apăra interesul public. Este vorba de un spot antisocial care sugerează faptul că indiferent pe cine am alege, respectivul se aseamănă cu Ceauşescu, Constantinescu, Iliescu sau Băsescu".


As vrea din tot sufletul sa-l cunosc pe domnul Teodorel. Poate o sa am ocazia in viata asta. Si sincer, l-as spune sa se uite la acest spot on & on pana l-ar sti nu numai pe dinafara, dar s-ar duce si singur la culcare. Sau daca nu, sa mi-l arate si mie pe politicianul -minune, ales din bani publici, care se lupta "pentru a apara interesul public". Inca o dovada, ca acest spot rezuma, stilizat, realitatea. Si asta e exceptional. Probabil ca saracu' domnul Radu Teodorel nu stie pe ce lume traieste... Dar poate a adormit, si n-a apucat sa vada sfarsitul. E titrat bine si cu majuscule: "ALEGE-TI STAPANII CU GRIJA"


O alta mare declaratie a dat Cristina Trepcea, fost om de televiziune. Fost, intr-adevar. Ea se intreaba, siderata: "Problema este cea a asumării. Cui aparţine acest clip? Trebuie să ştim cine îl realizează". Daaaaa, asta chiar ca e intr-adevar o mare problema. Pentru majoritatea televiziunilor din Romania spoturile sunt o productie interna. Nici pe spoturile de post ale ProTV nu scrie cine le-a realizat. Ele sunt, asa cum stim, o productie de marketing, ale unor baieti destepti si cu multa imaginatie. Ei bine, la fel si aici. Deci, care-i problema? Nu e niciuna.


So, de ce a fost interzis acest spot? Din prostie, in forma naturela. Bruta. Sau sa incerc cateva variatiuni pe aceeasi tema, poate se intelege mai bine. Din stupizenie, absurditate, ineptie, dobitocie, idiotenie, imbecilitate, tampenie, ignoranta, incultura, neghiobie, nerozie, nepricepere, nestiinta...Ca la asemenea explicatii de gaga, n-am alte sinonime.
Asa ca va intreb pe voi. Ce parere aveti despre acest spot? Si, cel mai important... Ce ati inteles din el?



P.S. Cine nu s-a prins ce transmite acest spot...s-a inventat telecomanda! Sa schimbe postul. Sa se duca la culcare. Si sa-l ia si pe domnul Teodorel. Si pe Cristina Trepcea. Somn usor!

14 comentarii:

Anonim spunea...

Stii, Sorina, care este cea mai mare provocare pentru un om care pleaca dintr-un loc de munca si se duce in altul, mai bine platit, mai simandicos, unde are senzatia ca tine in mana cutitul si furculita? Sa nu uite niciodata de unde a plecat. E provocarea a carei rezolvare face diferenta.

Referitor la clip: mie mi s-a parut bun. Sigur ca poate lasa loc la interpretari. Sigur ca iti pui intrebari dupa ce il vezi. Eu, de exemplu, initial m-am intrebat ce cauta poza lui Emil Constantinescu pe peretele dictatorului...Un posibil raspuns ar fi ca toti sunt la fel.
Dar cred ca tocmai asta a fost ideea clipului. Sa te faca sa gandesti. Si sa te duci sa votezi.

Daca as fi profesor si as preda ceva legat de comunicare, asta as prezenta: clipuri interzise. Iar asta ar fi primul.

GIGI N. spunea...

neata! bine ai revenit Sorina te vedeam la TV.si nu stiam ce se intampla de nu mai apari pe aici...sper ca ai terminat cu stresul acte,casa,jugravit,net si toate cele eu iti doresc sa ai o zi super! referitor la clip: interesant acum ca e oprit devine victima..hi!gigi

Anonim spunea...

Spotul e bun spre foarte bun. Ca realizare si ca mesaj. Nu neaparat pt ca te face sa gandesti, cine are minte si stie s-o intrebuinteze n-are nevoie de un spot declansator. Nasol e ca apare la Antene, asta ii da nota de politizare si il face putin credibil. Si Vadim Tudor spune multe lucruri adevarate desi nu este el cel indreptatit sa le spuna. Va mai spun o mica poveste: in campania electorala din 1992 un operator al unei televiziuni a filmat un afis electoral al candidatului prezidential Ion Iliescu langa o gramada de gunoi. Nu stiu daca operatorul a vrut sa manipuleze ceva sau pe cineva, poate ca i s-a parut doar o imagine spectaculoasa. Secventa a aparut intr-o emisiune despre alegerile prezidentiale. Seful postului TV a convocat toata redactia, l-a "executat" in public pe operator si pe editorul de montaj si le-a spus angajatilor ca in televiziunea LUI face ce vrea. Va asigur ca asa au stat lucrurile pt ca eram de fata. Va las sa ghiciti care e televiziunea respectiva.
Revin la spot. Da, e un act artistic pe care il poti privi la fel ca pe un tablou, daca te detasezi de postul la care a aparut. Cred ca Antenele au mizat pe interzicerea spotului si cred ca au mari sanse sa si castige in instanta un proces cu CNA. De castigat va castiga sigur notorietate Dan Pavel, realizatorul tuturor spoturilor de la Antene. Spoturi care, daca observati, sunt prea bune si prea inteligente pentru nivelul Antenelor. Probabil ca Pavel nu va face multi purici in ograda lui Felix. A facut un compromis de dragul meseriei. Si savantii germani au lucrat pt Hitler si nu i-a executat nimeni. Dupa razboi, i-au luat americanii si i-au ascuns ca sa lucreze pt ei. De exemplu Werner von Braun, " taticul" rachetelor cu trepte.

Anonim spunea...

Eu una nu stiu daca Dan Pavel a facut spotul cu pricina. Din cate cunosc, nu el este autorul.
In fond, nici nu-mi pasa cine l-a facut.
Si nici nu-mi pasa cine il difuzeaza.
CNA a interzis inca un spot, care era pe toate posturile. Cel cu "...niste tarani".
Asadar, problema nu cred ca este pe care post e difuzat un anumit spot. Ca CNA nu l-a interzis pentru ca era difuzat de Antene.
Si mai cred ca este nevoie de reclame inteligente, cu mesaj, nu tampite, precum cea cu "Domnu'castor" caruia ii sunt dintii puternici si atunci am sa cumpar eu pasta de dinti Colgate.
Si da, cine are minte si-o poate folosi fara un spot declansator, dar asta inseamna sa nu mai avem deloc publicitate, ca doar nu se lasa influentat de o reclama un om destept. Sau poate plecam de la ideea ca doar cativa sunt despteti si toti ceilalti niste dobitoci care au nevoie de "domnu'castor".
In plus, daca mesajul nu iti atrage atentia facandu-te sa te gandesti la el, atunci nu e bun, nu?
Ma rog, poate e fortata explicatia mea. Dar, cu toate astea, tot nu vad unde este problema difuzarii lui la Antene. In fond, cine are o problema cu patronul postului, nu se uita la televiziunea sa. Dar, dupa acest principiu, ar trebui sa nu se mai uite decat la MTV.

Anonim spunea...

Asta, cu "daca nu-ti place nu te uiti" e o atitudine radicala. Ma uit pt ca vreau sa vad ce fac si aia care-mi displac. Si daca nu m-as uita, tot imi influenteaza viata, pt ca prietenii mei se uita si imi povestesc ceea ce au vazut. Ca sa discut cu ei in cunostinta de cauza trebuie sa ma uit si eu. Comunistii spuneau asa cand erau prinsi cu Biblia in brate: o citesc ca s-o combat :) Poate motanii Felix au si lucruri bune, cum e spotul cu pricina. Spuneam ca e pacat ca a aparut la Antene pt ca... e simplu ... mi-e greu sa primesc semnale de alarma asupra democratiei de la patronul unui post care a aruncat toata viata lui cu pietre si a ramas un frustrat ca pietrele lui sunt prea mici intr-o lume a bolovanilor politici. Si da, Dan Pavel a facut spotul, a aparut la Petreanu in emisiune si a explicat cum si in ce fel. Iar daca vreau sa ma uit la TV non-politic aleg National Geographic, nu MTV. Ala e un post pt generatia mcdonaldizata si, vorba indienilor sioux, a lingatorilor de Coca-Cola :)

ziarist spunea...

@eu.nu inteleg ce treaba are provocarea si locul de munca in chestia asta...

@gigin. cu a mea casa am terminat demult. merci pentru ganduri. cat despre blog, pur si simplu n-am mai vrut sa scriu...sunt o gramada de motive...

@ anonim. cu treaba cu Ion Iliescu , habar n-am ce televiziune e si nici nu ma intereseaza. Cat despre spot, nu cred ca a mizat nimeni pe interzicerea lui. Iar pe Dan Pavel nu-l cunosc. Stiu ca a fost la Vlad in emisiune, dar nu m-am uitat. Stiu alti baieti destepti de la noi care au facut alte spoturi si alte promo-uri...si iti spun, sunt senzationali. Cea mai buna echipa de pe piata in momentul asta. Parerea mea..

ziarist spunea...

@anonim.da, asa sunt eu "mai radicala"...

Anonim spunea...

Sorina- ma refeream la Cristina, care, desi a lucrat in televiziune, a inceput sa uite cum era...

Anonim spunea...

recunosc ca spotul l-am vazut aici prima data. foarte bun. nimic inovator, dar bun. exact ce ne trebuie in tara Romania in campanie.
ce nu stiu insa, spre rusinea mea, este cine l-a facut? este un spot al Antenei? este autopromo?

p.s. si matale de ce nu mai dai cu pixul pe blog?

Anonim spunea...

ma... spotul e slab, cel putkin din punct de vedere al realizarii.. se putea mai bine... cu bani nu asa de multi... in restii.faptul ca cna el-a interzis e o orcarie. un gunoi. o aberatie. o ineptie.
stiu ca in motivatie scria ceva de genul ca face si apologia comunismului, si a fascismului si ca indemana sa nu te duci la vot... si sa-ti omori copiii... p mea.. o aberatie mai, ce mai...
ce mi se pare cel mai nasol, e ca picati fix in ideea de a iubi victima. nu stiu de ce am impresia ca unii din comentatorii de la postul asta zic ca clipul e bun numai pt ca a fost interzis de cna or smthng...
jusm my 2 cents.
pupici sorina. ma bucur ca scrii din nou

Un jurnalist spunea...

Cand am vazut promo-ul asta pe care il denumiti spot n-am inteles nimic.In mod normal m-am intrebat al cui e si ce vinde. M-am prins ca nu e spot comercial dupa cateva zile cand a inceput scandalul.Cred ca Antena a facut un lucru ok dar pentru mine este evident ca mesajul clipului face parte din categoria celor care atrag atentia telespectatorului si socheaza. Daca era promo de canal trebuia asumat cumva. Daca era promo de emisiune trebuia precizat ce anunta. Asa, a fost confuz. Eu sunt impotriva deciziei CNA si orice argumente ar aduce unele, puerile, nu vad sensul interzicerii. Cat priveste ideea copywriter-ului, este "insusita" standadrul 3D din zilele zilele noastre de la Pink Floyd. Marea dilema este cum va merge mai departe CNA si daca Antena are puterea sa ignore rabufnirea membrilor Consiliului.

natriuclor spunea...

iaca si traducerea:

http://www.youtube.com/watch?v=fnGzdow_eaQ

Anonim spunea...

right you are, young padawan.
the dark force clouds our minds, impossible to see, the future is.

si mie mi-a placut spotul f tare, nu am observat ca l-au interzis pt ca nu m-am mai uitat la tv.

iar justificarea e o prostie, romania e inca condusa de comunisti, saracii revolutionari din decembrie 89 oare ce ar zice cand in turul 2 tebuie ales intre 2 comunisti?

FerenczyAS spunea...

Sorina, nu am sa te aburesc. Deunazi am vorbi cu un fost coleg de facultate care si el se declara entuziasmat.
Hai sa-mi exprim rezervele, cu riscul de a ofensa naturelul sensibil al unora. Tehnic este foarte bun. Muzica este inspirata. Mesajul per ansamblu, in contextul acelor alegeri, este confuz. Cum si de ce? Pai eu il consider defetist. Indiferent cum alegi, te vei captusi cu un lup. Indiferent cine ajunge in varful piramidei, capata fixatii faraonice. Asta ar fi trebuit sa fie o argumentatie cu sesn din partea CNA. In al doilea rand: daca acest spot aparea "in the wild" pe net sau oriunde in alta parte, era, sa zicem acceptabil... Dar asa, scuza-ma si nu o lua ca pe o ofensa, in trustul motanului sa-i cainezi pe bietii soricei, e ceva bizar, nu crezi?
Inchei propunand un exercitiu de imaginatie: si daca nu-l interzicea CNA? Daca rula de nebun toata campania, fara scandal, fara somatii? Ar mai fi vorbit despre el , sa zicem dupa doua luni, altcineva in afara de doi trei video editori? cu prietenie, Stefan