luni, septembrie 09, 2013

A 8-a zi.10.000 de oameni în Piața Universității. "Oamenii care nu există"...chiar există.

                     București. Ieri.

                   Cluj. Ieri.


                    Sibiu. Ieri.
                     

Cu 10.000 de oameni care au ocupat pașnic Piața Universității într-o mișcare de amploare, cu proteste în alte orașe din țară- destul de multe, cu multe manifestații și în diasporă dar și la alte evenimente și în cele mai nebănuite locuri, totul arată că nemulțumirea se extinde. Politicienii, în special cei ai Puterii, au paralizat. Oamenii, această altă față a României chiar vrea să arate că există, chiar vrea să fie ascultată pentru că, în final, în orice democrație, și ea decide.
Nu știu cât va dura totul, nu știu care va fi maximum de amploare, dar m-am uitat foarte, foarte atent la acești oameni. Eu am văzut o altă generație nedefinită ideologic în stradă, o Românie tânără, curată, luminoasă, anti-sistem, anti-establishment, o Românie care până acum a tăcut, dar o Românie care iată că ne vorbește. Iar dacă n-o aude nimeni, bate din tobe. Și tot bate de o săptămână...
CNN a anunțat "toamna românească", AFP, Reuters, Al Jazeera și multe agenții și publicații internaționale au transmis știri despre ce se întâmplă. Cred și acum ceea ce tot cred de o săptămână încoace: că acești oameni nu pot fi ignorați de nimeni.

Mai jos, un tânăr istoric, Adrian Cioflâncă, definește perfect România din stradă de zilele acestea: "Piața e ca un arhipelag critic față de establishmentul politic". Am citit această descriere pe facebook pe care o redau integral:

"Protestele din țară sunt despre Roșia Montana, dar nu doar despre asta. Se transformă într-o mișcare anti-establishment (Cehia a avut așa ceva acum vreo zece ani). Roșia Montana a fost doar declanșatorul. Sociologia celor prezenți la protest este foarte complicată. Știu câteva din organizațiile, sociabilitățile, prieteniile în jurul cărora s-a format masa protestatară. Acestea asigură "permanența" la manifestații în timpii morți. Mulți sunt de stânga. Am văzut și câțiva legionari care încearcă să se insereze în mișcare. Dar cei mai mulți dintre participanți nu sunt profilați politic, sunt din marea categorie a dezamăgiților. Tineri, studenți, oameni din profesii liberale, lume bine îmbrăcată, cu fețe luminoase, cool, culturi alternative. Caracteristica principală este, cred, refuzul ideologiilor tari. Desigur, pe bucăți, întâlnești tot felul de discursuri, cu diverse genealogii intelectuale. Piața e ca un arhipelag. Dar oamenii nu au fost adunați de ideologii, ci de un ethos protestatar construit capilar în ultimii ani, care se arată foarte critic față de establishment-ul politic. E un tip de reacție de indignare față de o sferă publică așezată prost, irațional, nedrept. Nervozități adunate de-a lungul vremii (idioți care enervează de pe micul ecran, impostori cocoțați la vârf, birocrația obtuză, corupția invazivă, traficul nebun, trenuri întâziate, mizeria percepută, isteria ambientală etc etc) sunt puse acum în același borcan. E un protest care vrea să arate o altă față a României, o altă imagine despre sine. Cauzele revoltei nu sunt propriu-zis sociale și economice, dar socialul și economicul constituie un referent important. Faptul că statul și economia absorb deficitar tineri și noile generații de elite dă foarte prost. Faptul că oamenii sunt tratați drept masă de manevră irită foarte. Că lumea deciziilor a devenit autistă și clientelară scoate din sărite. Cam asta ar fi ideea. Ce va urma este greu se anticipat. Desigur, din această avalanșă se vor desprinde mulți bulgări. Dar acum trebuie să fim atenți la avalanșă."

2 comentarii:

Nick spunea...

Sorina, va multumesc.
Nu sunteti singura, dar printre primii si primele. you will never walk alone. respect

Liviu spunea...

E, se terminase programul teraselor din centrul vechi. Au iesit aia morti de beti sa protesteze.
Ce parere o avea acum Mircea Badea? O sesiza difenta dintre 2-300 de betivi si 10.000?