miercuri, iulie 10, 2013

Justiția de partid, politică de stat

Am stat zilele acestea să-mi aduc aminte cum era. Dacă era mai rău sau mai bine și am ajuns la concluzia că era la fel.
Sfârșitul erei Năstase coincide aproape perfect, în mod paradoxal, cu începutul erei Ponta. Lui Adrian Năstase i se spunea "El Însuși", "Împăratul", acum lui Victor Ponta i se spune "Dumnezeu".

În doar câteva luni, România s-a întors în timp cu un întreg deceniu. Aceeași atitudine, aceeași sfidare, impostură, ipocrizie, același tip de aroganță, aceeași groază, același cinism, aceeași incredibilă și foarte periculoasă beție a puterii. Același boncanc, aceeași privire. În esență, același sentiment.

Numai că atunci, sfârșit de 2003, început de 2004, puterea lui "El Însuși" era totuși în descreștere, acum "Dumnezeul Justiției Ponta" crește exponențial. 
Și mai există o diferență uriașă. Despre Adrian Năstase puteai spune multe, dar în niciun caz că este un om politic gol de conținut.

Victor Ponta a afectat grav independența Justiției. A dat ordin procurorilor, a intervenit, ca reprezentant suprem al Executivului, într-o anchetă penală independentă, a schimbat cursul anchetei, aproape că a compromis-o. A spus: "Procurorii nu sunt Dumnezei.(...) Dacă așa decide un procuror, trebuie să stăm toți drepți? (...) Nu mai suntem pe vremurile lui Morar". Da, dacă așa decide un procuror, nimeni nu are dreptul să se bage în ancheta de corupție de care el va răspunde, nici măcar "Dumnezeul Victor Ponta". Și da, e mare păcat că, în România, vremea în care lupta anti-corupție avea cele mai spectaculoase rezultate, a apus. "Dumnezeul Ponta" a ținut să-și pună în panoplie acest trofeu.
Măcar Adrian Năstase colecționa arme. "Micul Titulescu" devenit "Dumnezeu al Justiției" împușcă mortal, în mod extrem de primejdios, idei, speranțe și lupte fundamentale pentru un stat de drept constituțional. 

"Vremea lui Morar" a fost văzută în toată Europa, a fost lăudată în MCV, a avut rezultate incontestabile. Morar a dat peștii cei mari, l-a dat pe "El Însuși", care din obsesie pentru China și-n demența puterii, își aducea tone de nimicuri și cai în dimensiune naturală, pe vapoare lumii, din republica de suflet - China. Acum, după un deceniu, "Dumnezeul Justiției" privește, în mod natural, unde altundeva? Tot spre China. Spune țării că lupta lui Morar a murit, Justiția e el, el e Dumnezeul și, ca atare, Justiția trebuie să-l urmeze. Mesajul este ucigător, catastrofal pentru oamenii corecți din sistem. În Republica Populară Chineză, statul cu partid unic, "El Însuși" și "Dumnezeul Ponta" cu siguranță ar fi, cu adevărat, fericiți.  

Intervenția gravă a "Dumnezeului Justiției", cu bocancii populismului, cinismului și aroganței, pe capul unei puteri independente a statului în România, o republică democratică, europeană, membră a NATO, trebuie neapărat consemnată în MCV, chiar dacă CSM, "garantul independenței" Justiției tace. CSM, același organism linșat mediatic, sfârtecat, pus la zid, rupt în două într-o schismă fără precedent, vocal și, anul trecut, garant al statului de drept, acum, își întorace ceasul numai după proaspăt proclamatul Dumenzeu.  

În paralel însă, partidul pe care-l conduce tot "Dumnezeul Justiției", face ce făcea și "El Însuși" în vremurile lui bune cu Nicolae Mischie, Bebe Ivanovici și tot baronetul în pixurile căruia stăteau toți banii, puterea și influența din județe. Nici acum, după un deceniu, nimeni nu renunță sub nicio formă la oamenii suspectați a fi săvârșit acte de corupție. Face zid pentru ei, ba chiar îi susține cu toată puterea. Dacă un partid extrem de puternic, așa cum este PSD, nu poate da afară, sub nicio formă, un profesor de religie care colecta șpaga într-un liceu, profesorul, administratorul primăriei lui Vanghelie, fiind vicepreședinte al Tineretului Social Democrat - un veritabil exemplu pentru actuala generație, dacă un partid ca PSD nu poate renunța la un analfabet din rețeaua infracțională Voicu- ca Marian Vanghelie, dacă un partid ca PSD nu poate să renunța la o rețea de corupție ce se întinde în sectorul 5 și cine mai știe în câte alte locuri, atunci ce pretenții să mai avem că "Dumnezeul Justiției " va respecta criteriile MCV - și o să-l dea, în această viață, pe Liviu Dragnea, urmăritul penal în dosarul referendumului, afară din Guvern? Liviu Dragnea fiind farul călăuzitor, lumina și întunericul partidului. Adică președintele executiv al PSD. 

În aduc aminte că, la un moment dat, Adrian Năstase, "El Însuși", a regretat totul, în întreaga lui atitudine. Am crezut că poate, într-adevăr, conștientizează, că se schimbă. Să nu uităm că, pe vremea lui "El Însuși" ziariștii incomozi aveau "poteci pe creier", "nu credea în arestările de vineri seara", mie, într-o zi, de față cu toată presa, la Parlament, a refuzat să-mi dea o declarație pentru că, absolut întâmplător, eram îmbracată cu o geacă care bătea în portocaliu. Năstase avea momente când era ireal. Dar s-a întâmplat. 
Au trecut 8 ani de la acel moment. Apoi, Adrian Năstase a intrat la închisoare în urma unei decizii irevocabile  și definitive a Justiției. A ieșit, fără regrete, cu aceeași atitudine.   
Oamenii aceștia sunt din același leat. Nu au conștiință. Niciodată nu regretă absolut nimic.

Una peste alta, astăzi, România arată ca un tabloul sumbru, sinistru de-a dreptul. Minciuna a luat locul adevărului. Corupția a luat locul luptei-anticorupție. În țara în care un om ca Tiberiu Nițu ajunge Procuror General al României, ni se spune clar de către o autoritate a statului, că plagiatul ordinar nu e deloc plagiat. Furtul nu este furt, anticonstutuționalul e constituțional iar statul de drept a devenit "statul de nedrept". Ponta a luat locul lui Năstase și chiar mai mult decât atât. Abia suntem la începutul erei. De-aici, de astăzi, nu putem decât privi înainte cu groază. 

Restul e tăcere și mult...fără de Dumnezeu!

   

4 comentarii:

Corneliu spunea...

Multumesc dna Matei pentru aceasta cruda radiografie a cancerului care mănâncă România! Ar trebui sa fiu mulțumit, satisfacut, chiar fericit pentru alegerea la care am fost constrans acum 23 de ani: parasirea unei situații profesionale pentru care invatasem 16 ani si muncisem alti 20, parasirea unei case pentru care platisem rate timp de 15 ani, parasirea a doua familii si a unor prieteni de care eram foarte legat! Cand am plecat mi-am spus ca este singura posibilitate ca fiul meu sa trăiască altceva decât ceea ce fusesem eu nevoit sa trăiesc, eu si generatia mea. Președinția Domnului Basescu m-a făcut un timp sa cred ca România va deveni tara in care visam sa trăiesc dar "multumita" unor neispraviti ca cei pe care "poporul" i-a ales pot continua sa trăiesc aici fără regretul unei opțiuni nefericite!

Unknown spunea...

Ponta e plagiator , corupt , un dictator in devenire, TOTAL DE ACORD !
Basescu a vandut flota , si-a dat singur casa din Mihaileanu, A INTERVENIT PUBLIC pentru Popoviciu cand a fost arestat(Ioana Basescu primise un apartament de lux in complexul lui Popoviciu total intamplator) si-a impus fiica agramata ca europarlamentar si cu toate aste este SIMBOLUL ANTICORUPTIEI si un DEMOCRAT AUTENTIC !
P. S. Cine are ochelari de cal ?

Marinela Ruset spunea...

Da! Nu este Basescu cel mai bun, dar cel putin a lasat justitia libera si a ales oameni priceputi.
Exista o speranta ca incet , incet sa devenim normali.
Nu mai exista aceasta !
Mi-e frica!

Bob spunea...

Poate fi un punct de plecare pentru o analiza a întregii clase politice de astazi . Noua generație de "oameni politici " . Ha, ha, ha...